Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MosFET végfok
Tudom, hogy azzal épült . A kettő között minimális az eltérés, csak a 061, mert az mérőerősítő, alacsony slew-rate-tel. A 071-072-081-082 olcsó, gyors és piszok jól tud szólni. Egyébként pedig csak az OP-amp-ok hasonló belső kapcsolása miatt hivatkoztam rá. Én a magam részéről OP-ampként az LM833-at favorizálom újabban
Sziasztok! A csatolt képen egy erősítő (amiről már korábban volt szó) elvi rajzát látjátok. A két végfok részét nézzétek a rajznak, ott van egy 2sk537 típusú fet. Szeretném megkérdezni, hogy ez pontosan mit is csinál? Védi a két nagy fetet, ugye? Hogyan? Ez átmentelieg elhagyható lenne az áramkörből, megépíthető nélküle ? PErsze később, ha beválik a kapcs, akkor költenék rá. Csak hát aranyáron beszerezhető alkatrészről beszélünk. Olcsóbb helyettesítő fetet sem találtam helyette... Mit tanácsoltok, hogyan hagyhatnám el ?
Szia!
Van elfogadható áru FET helyette: Bővebben: Link. Vagy építsd meg a diódás változatot: Bővebben: Link
Szia! Milyen FET-re mutat a link? Nálam csak hibaüzenet jön be.
Jó link Lemaradt a link végén a "html"-ről az l betű.
Akármilyen 1A/30V körüli MOSFET megfelel.
Esetleg nem azért ilyen nagy feszültségű az a FET, mert számít a nagy RDSon?
Miért? Ha 10 ohm, akkor az miért baj? Mekkora áram folyik ott? Az a FET egy feszültséggenerátort alkot, az a feladata, hogy a főtranyók gatejeit feszültségben egymáshoz képest eltolja, így mindkét FET vezetni fog egy kicsit, így alakul ki a nyugalmi áram. Meg miért kellene oda nagyfesz FET? Hát a két gate egymáshoz képest legfeljebb 5...6 V-ra van. ( Különben totálisan vezetne mindkettő egyszerre.)
Értem a funkciót, de akkor miért terveztek oda egy nagyfeszültségű típust?
Ez volt az illető fiókjában... meg lehet, hogy ez ott olcsó. Nálunk az egzotikus tranyók drágák...
( Egyébként, ha nagyobb Rdson kell, akkor lehet a source-be tenni ellenállást, mint ahogy valószínű kell is, különben nem biztos, hogy a nyugalmi áram konstans marad a hőmérséklet függvényében.)
A nyugalmi áram akkor lenne stabil, ha mindhárom FET azonosan reagál a hőmérséklet változásra. Ezért van a T11 hűtőbordán. Még nem mélyedtem el az adatlapjaikban, de találkoztam audio célú FET-tel, mely elenyésző mértékben hőmérséklet függő. István linkjében is egy csupasz trimmer az ajánlott feszültség forrás.
Hát, lehet, hogy létezik ilyen FET, de amit István belinkelt, az azon levő 2SK135 nem ilyen. A másik, hogy nem értem a két darab zenerdiódát a gate körökben. Ha ott akkora feszültség lenne, hogy a zenereken folyna áram, már rég totálisan vezetne a két végfet. Tehát, normál működésben a két zener, meg a két 1N4148 olyan, mintha ott sem lenne. Mindössze a poti van benne, ami beállítja a nyugalmi áramot.
( Ez a rajz is szépen fémjelzi, hogy miket lehet találni a neten... egy kezdő megépíti és csodálkozik... )
Azok a gate-clampingek meghibásodás esetén lépnek működésbe, és védik a vég-FET-eketet. Más funkciójuk nincs.
Lehetséges, bár nem tudom mennyit ér, ha már 12 V-ot kap a gate és zárlatra dolgoznak a FET-ek... annyi áram folyik, hogy így semmi értelme.
hűű, most láttam milyen sok válasz jött.
Ha jól értem, akkor helyettesíthetem egy másik nFET-el. Lényeg, hogy 1A áramot bírjon el, és az Rdson is 9ohm körül legyen, mint ennek a 2sk537 fetnek. HA nincs meg annyi akkor egy méretesebb ellenállást betehetek a fet mellé ezzel kiegészítve 9ohm-ra. Így mondjátok ?
Nem ragaszkodnék a FET-hez. Bővebben: Link
Az eredeti Hitachi FET-ekkel működik, anno az elektor mérnökei kitalálták, itthon is sokan megépítették vagy 20 éve. Kajak zárlatnál meg érdemes egy komolyabb védelemmel kiegészíteni (ami egy kis átalakítással jár).
Sziasztok,
elkészült a linken látható erősítőm Bővebben: Link. Csakhogy egy is gubanc van vele. Az egyik végtranzisztor melegszik, a kimeneten +16V feszültség van alapból. Az MJE transzisztorok C-E feszültségei is már nagyon eltérőek. Mintha alapból működne az egyik szimmetria-oldal. A szimmetrikus elemeket próbáltam hasonlóra venni. Hasonló bétájú tranzisztorokat is. A visszacsatoláson (r23) végig egy nagyobb frekvenciás jel jelenik meg. Ez nem jó ugye? Tudom, látatlanban nem könnyű mit mondani, de mit próbáljak kimérni? köszi
Szia!
Ha nagyfrekvenciás jelet találsz akárhol is, akkor az erősítőd gerjed. A T11-et a hűtőbordára szerelted? A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
Lehet, hogy tényleg gerjed. Ettől mindenféle probléma lehet. Próbálj meg egy 30...100 pF körüli kondit párhuzamosan kötni az R23-al. De először mégegyszer nézz át mindent, nincs e benne hiba. Elkötés, a tranyók lábai biztosan jó kiosztás szerint vannak, stb.
Köszönöm a válaszokat, ki fogom próbálni, ha megint lesz sok időm foglalkozni vele!
Szia! Az erősítős témában is előkerült ez a kapcsolás.
A kimeneten akkor lesz 0VDC, ha megépíted a hozzászólás linkjében szereplő IC-s áramkört (DC szervó), vagy a visszacsatoló ágnak kondenzátoron keresztül adsz testet. Arra itt láthatsz példát. A kondi utólag is berakható.
Sziasztok!
Csöves erősítő után szeretnék egy FET-est Valaki megépítette azt a kapcsolást, tapasztalat, jó tanács van hozzá? Köszönöm szépen!
Ügyes kis kapcsolás, csak szimulátorban néztem meg. Ha értesz hozzá, akkor még annyit tehetsz, hogy az előfokot egy kicsit ( mondjuk 5 V ) nagyobb feszültségről járatod, akkor kisebb feszültség fog esni teljes kivezérlésnél a végtranyókon, vagyis jobb lesz a hatásfok. Persze, ettől kissé bonyolultabb lesz a tápegység.
Szia!
Nem vagyok akkora májer , meg elégszem ami van. Köszi!
Szia!
Nézz szét a Crescendo-s topikban is.
Sziasztok!
Az R27,28,29,30-as ellenállásnak mi az értéke? Anyagát, fajtáját tekintve van valami megkötés? Külföldi fórumon azt írták, hogy ajánlatos MPC71 fajtát vagy MP9100 használni. A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |