Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   230 / 1210
(#) icserny válasza sany hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Idézet:
„Az nem lehet jó ötlet, hogy a PIC -et 3, 3 V -ról üzemeltetem?”
Attól függ, hogy melyik típust, milyen célra, mekkora frekvenciájú órajellel szeretnég használni. Az adatlapból kiderül, hogy milyen tápfeszültségen mekkora a maximális órajel frekvenciája. Az említett PIC18F4550 esetén pl. 4,2 V a minimális feszültség. Az LF típusnál lehet kisebb, de 4,2 V alatt csak csökkentett órajel frekvenciával garantált a működés. Az USB 2.0-hoz pedig 48 MHz kell, így csak a különválasztott USB és CPU frekvencia jöhet számításba.
(#) pjg válasza icserny hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Emlékszel rá? Ez volt az?
18F4550 USB Proto Board
(#) icserny válasza pjg hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Igen, ismerősnek tűnik.

De az Interneten körbenézve jobbakat is találhatsz. Bővebben: Link
(#) sany válasza icserny hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Akkor ezek szerint csak a PIC csere oldja meg a problémát.
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Márc 29, 2012 /

Szép napot!
Az T1OSI és T1OSO lábakra kötött órakvarc, rezeg ha azt megfelelően 33pf-os kondikkal a földre húzom? Azaz a kirstály értékének megfelelően lépteti a Timer1-et? 16f887-ről van szó. Vagy az OSCI és OSCO? Mennyi különböző kristályt lehet rákötni pl a 887-re? a TMR2-t is lehet így léptetni? Azt tudom hogy van a T0CKI meg a T1CKI, de az érdekelne hogy közvetlen a picre köteve hogy megy?
(#) icserny válasza sany hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Azt nem mondanám, hogy egyetlen, hiszen az SD kártyák illesztésére is találsz roppant egyszerű megoldásokat, s szintillesztő IC-k is léteznek (pl. ADUM1401).

De én valószínűleg egy 3,3 V-os mikrovezérlőt választanék, ha ez megoldható (nem tudom, milyen szinten tart a projekt).
(#) qbit válasza pjg hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Üdv!

Itt is van egy változat a protoboard-ra: Bővebben: Link

Ez még Arduino "kompatibilis" is...
(#) Balagemann2031 válasza pjg hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Hello! Én terveztem egy ilyen boardot pont 18F4550 hez, ha jól tudom 16F877A hoz is jó. Most ezt használom fejlesztésre. Ha van rá igény felteszem a lay-t is! Üdv!
(#) pjg válasza qbit hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Figyelemre méltó.
(#) pjg válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Ez is. Ha nem megterhelő tedd fel légyszíves. Köszi.
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Ez meg az én legújabb fejlesztőkörnyezetem . Épp ma raktam össze . Bocs a sz.... képekért de csak telóval tudtam fotózni
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Szebbnél szebb munkák. Csak úgy kavarog a katyvasz a fejemben.

Ilyen foglalatom nekem is van, de csak 32 lábú.
(#) pjg válasza pjg hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Ilyen foglalatom nekem is van, de csak 32 lábú.
(#) Balagemann2031 válasza pjg hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Hello! Tessék a lay és az alkatrészjegyzék. Ha belevágnál sok sikert! Üdv!
(#) ferkoo hozzászólása Márc 29, 2012 /

Sziasztok!

Nem tudom ide vág-e a téma a következőről lenne szó, szeretnék készíteni egy watt féle pickit2.-t viszont nem tudom hozzá felprogramozni a pic-et (laptopról), a kérdésem az lenne valaki tudna-e küldeni nekem egy felprogramozott 18F2550-t. Vagy kifizetném vagy meg egyezünk egy esetleges cserében, várom a válaszokat akár e-mailben akár itt! Köszönöm előre is.
(#) qbit válasza ferkoo hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Szia! Ingyen felprogramozom Neked. Privátban megbeszélhetjük e-mailen.
(#) sany válasza icserny hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

A PIC-et már megvásároltam , így nem akarom kidobni.
Esetleg a CD4010 -es IC-ről mi a véleményetek? Igaz nem tudom, hogy SPI üzemmódban működne e.
(#) zenetom válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Szia!
Bár én csak 18F-el próbáltam, de 32.768kHz-es kaviccsal szépen lépteti a Timer1-et.
Egyébként az adatlapban minden benne van, külön fejezet tartozik minden egyes perifériához.
Milyen nyelven programozol?
(#) Hp41C válasza zenetom hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Sziaszto!

Nem árt ismerni: Timer1 errata
(#) szidom hozzászólása Márc 30, 2012 /

Sziasztok!

Légyszi segítsen valaki, mert meghülyülök teljesen.
16f877a -val kínlódok tegnap reggel óta de nem jutok egyről a kettőre. Az elképzelésem az lenne, hogy porta 0-dik lábán lévő analóg feszt (0-5Vdc) mérjem és a kapott értéket eltároljam az eeprom-ban. Szimulátorban futtatva nem jövök rá mi a hiba. Valaki segítsen mit néztem be. Csatolom a progit. Előre is köszönöm!

Üdv!
(#) Hp41C válasza szidom hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Szia!

Állítsd be szimulátornak az MpLab SIM -et, fordítsd újra a programot, tegyél töréspontot a megszakítási rutinra és indítsd el a szimulációt. Nem jut el a megszakításra. Miért?
Az INTCON regiszter PEIE bitjét is 1 -re kell állítani.

Szerencsésebb előbb bekapcsolni az A/D -t és utánna indítani...
Megszakítási rutinban nem ajánlott programozottan várakozni az EEProm írására, programozott várakozást használni (delay)...

Hiányoznak a megszakítási mentések, visszaállítások, a megszakítási rutin ne állítsa a GIE bitet - nem kell (a retfie megteszi), csak zavart okoz. Olvastad?
(#) silent15 hozzászólása Márc 30, 2012 /

Szerintetek mit ronthatok el?

Van egy 18F2550 PIC -em és csináltam hozzá egy led villogtató programot flowcodban, azt pedig hexre fordítottam, bele is égíttema PICbe , összerakom a kapcsolást próbapanelen, de nem akar működni, mindenhol van kondi ahol kell, MCLR 10Kohm rajta van, de nem működik, szerintetek mi lehet a baj?
(#) kissi válasza silent15 hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Oszcillátor típusa jól van beállítva ?!

Steve
(#) zenetom válasza silent15 hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Szia!
Itt van külön Flowcode-s topic: Bővebben: Link
A konfigbiteket jól beállítottad?
Chip-->Konfigurál-->Switch To Expert Config Screen -> és itt kell megfelelően beállítani a konfig biteket.
(#) silent15 válasza zenetom hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

A konfig bitekhez nem nagyon értek, de igen a oszcilátor jól van beállítva, 20Mhz van beálítva és 20Mhz et használok. A konfig bitekben mit kell álítani?
(#) zenetom válasza silent15 hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Szia!
A csatolt képen lévő beállításokat alkalmazd, a többi beállítás, ami a képen már nem látható, azok legyenek "Disable" módban.
Egyébként ajánlom, hogy olvasd el ezt, és a folytatását, ha érdekelnek a PIC-ek: Nulláról a robotokig - PIC Mikrovezérlők I rész
(#) guga hozzászólása Márc 30, 2012 /

Sziasztok!

Egy kis segítség kellene. Eddig a 40 lábas dip-es 18f4550-es pic-et használtam. Most csináltam egy smd-s próbapanelt és a 44 lábú TQFP-tokozású 4550-est raktam bele. Amikor le szerettem volna futtatni egy led villogtatást, csak tesztre, ezt írta ki:
"Target Device ID (0x0) does not match expected Device ID (0x1200)"

Aztán most már csak annyit, hogy connection failed. :S

PicKit3-mat használok mplab x-el

Bármilyen ötletet szívesen fogadok, ami segíthet.

köszi:

Guga
(#) Hp41C válasza guga hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Szia!

A kiolvasott 0x0000 eszközazonosító arra enged következtetni, hogy nem tud olvasni a kontrollerből. Egy zárlat a PGC, PGD vonalak valamelyikén, túlterhelés, a panelen levő egyéb áramkör nem engedi a programozást, esetleg nincs meg az összeköttetés a kontroller és az ICSP csatlakozó között. A PRM láb nem lebeg?
(#) guga válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Mit értessz PRM láb alatt?
PGC PGD be van kötve és nincs köztük zárlat
meg két próbapanelt csináltam, egyet havernak és mindkettő ugyan ezt csinálja :s
(#) Balagemann2031 válasza guga hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Bocsi, szerintem PGM re gondolt.
Következő: »»   230 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem