Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Commodore 64 perifériák
Témaindító: hadnagyakos, idő: Jún 10, 2008
Témakörök:
Biztos hogy rendesen beállítottad a csatornát a TV-n?
Meg kellene nézni, hogy a video kimeneten mit mutat. Ehhez S-Video bemenetű TV-re kellene kötni, de akár a Composit bemenet is jó a célra. (Lényeg hogy látható legyen valamilyen kép.) Kábelt könnyű hozzá csinálni, bekötési rajzot már tettek fel itt valahova. A 9V-nál nagyobb váltófeszültség a hálózati feszültség emelése miatt van. Még egy kérdés: régi (kerek) vagy új (szögletes) C-64 géped van? A régi gépben belül még van egy 5V-os stabilizátor IC, ami a ~9V-ból 5V-ot állít elő. Ezt is ellenőrizni kellene.
Két TV-n is néztem, kézi hangolással is. Automatikus kereséssel a TV-ken csak feketeség látszik, ha kicsit mellé hangolok a TV-n, vagy a C64-en, és mozgatom a koax kábelt, akkor jön be az a kék kép, amin egy világosabb kék csík folyamatosan megy felfelé. Ha nyomkodom a billentyűket, nem látszik változás.
A gép régi fajta, lekerekített. Első körben az lesz, hogy kipróbálom a gépet egy másik gép (C64C, az újabb szögletes) tápjával. Amennyiben ez nem vezet sikerre, úgy megpróbálok csinálni kompozit kábelt. Az IC-k ellenőrzése nálam sajnos kimerül annyiban, hogy pár perc bekapcsolt állapot után megnéztem, hogy nem forró-e valamelyik, de mindegyik szoba-hőmérsékletű volt, kivéve a SID chip volt 1-2 fokkal melegebb. A VIC-t nem tudtam megnézni, mert az ugye ilyen fém borítás alatt van. A gépen belüli stab IC-vel kapcsolatban köszi a tippet, de fogalmam sincs, hogyan kellene azt ellenőrizni...
Szia!
Ennek az oldalnak biztos hasznát veszed : http://rszarvas.blog.hu/2010/09/17/c64_lemezek_ujraelesztese ...én is megcsináltam és már rengeteg játékot másoltam ki a módszerével.
Próbáld meg a WAW-PRG progit:
http://wav-prg.sourceforge.net/
Keresek C64 könyveket elektronikus (pl:pdf) formában. Légyszi segítsetek!
Milyen perifériák vannak a géphez(magnó,floppy)?
A magnó csatlakozásánál van 5V? Lenne egy trükk, hogy működik-e a gép és csak a képpel van-e baj. Ahhoz kell egy magnó. Hirtelen ezt a képet találtam, az 1 és 2 között kell mérned!
Magnóm van hozzá, de az a baj, hogy nem találom a csatlakozójának az átalakítóját, így nem tudom rádugni a gépre. Viszont ha minden jól megy, elvileg tudok majd szerezni átalakítót (ill. széttúrok mindent és megkeresem az enyémet).
Korábban írtam, hogy a power LED fényereje változó. Ha rendes fényerővel világít a power LED, akkor 4,3V-ot lehet mérni a magnó csatinál, ha halványan világít, akkor 1,6V-ot. Ebből mire lehet következtetni? Ha halvány LED-nél az IC-k is 1,6V-ot kapnak, akkor az hazavághatta őket, nem? :S
Táp hibára gyanakszom így is. Mikor halványan világít a led akkor a tápegységben is meg kéne mérni mennyi feszültséget ad le. Lehet, hogy kontakt hibás valahol a panelen vagy a forrasztásoknál.
A kevesebb feszültség nem okoz károsodást, úgy tudom.
Bekapcsolom a gépet, halványan világít a LED. Ekkor kihúzom a gépből a tápkábelt, rámérek: 4,9V, visszadugom, halványan világít a LED. Szóval nem tűnik kontakt hibának. Ráadásul ha meg sem mozdítok semmit, csak ki-be kapcsolgatom a gépet, akkor az egyik bekapcsolásnál erősen világít a LED, a következőnél már pl. nem.
Akkor a gépben van valahol zárlat. Szétszedést és alapos kitakarítást javaslok. Valami rövidzárat okoz.
A mellékelt képen piros karikával jelöltem egy kis kapcsolót ami szintén kontaktos szokott lenni. Még az is lehet, hogy valamelyik kondi szórakozik.
Ki van takarítva.
Ott nekem nincs kapcsoló, csak ilyen tekerős trimmer akármik, a felső lemezt levenni meg nem tudom (nem merem), mert ahogy a képen is látszik hozzá van forrasztva valamihez ami alatta van. Van a gépben összesen 6 elektrolit kondi, ránézésre egyik sem púpos.
Viszont most nézem, hogy a tápban a diódák 1-2 perc alatt felforrósodnak... Gondolom ez nem normális jelenség.
Érdemes lenne cserélni a diódákat. Lehet, nem hozzák azt a teljesítményt mit kellene és terheléskor leesik a feszültség.
A négyzet alakú résben sincs kapcsoló?
Ez is egy érdekes eszmecsere : http://elektrotanya.com/?q=hu/content/commodore-64-memory-error
Nincs, csak egy dióda látszik ott, egy vezeték, meg egy tekercs.
Viszont úgy nézem, hogy tényleg a táp szórakozik: kiszedtem az alaplapot, és rámértem alul, ahová a tápcsati lábai forrasztva vannak. Ugyanazt tapasztaltam már itt is, mint a magnó csatlakozónál, azaz halvány LED-nél 1,6V, fényes LED-nél 4,3V van 5V helyett. A kérdés most már az, hogy az alacsony fesz (vagy esetleg az, hogy - mielőtt visszaforrasztottam volna a táp tranzisztorát - nem volt egyszerre 5 és 9V) tényleg nem nyírhatott-e ki valamit, mert fényes power LED-nél is fekete a képernyő, pedig akkor nagyjából meg van az 5V. Arra gondolok még, hogy talán a SID chip kavarhat be valahogy, mert a többi IC hideg, míg a SID-en érződik pár fokos hőmérséklet növekedés. Ha kiszedném a SID-et (ti. nálam ő az egyetlen foglalatban lévő IC) és úgy kapcsolnám be a gépet, az okozhatna valami kárt?
Azt hiszem meg van a baj - egyik? - forrása. Nem tudom, hogy ez most új jelenség, vagy csak elsiklottam felette (bár nem hiszem) mikor néztem az IC-k hőmérsékletét, de a képen jelölt 4db HM4864AP-20 RAM IC forrósodik.
Gondolom itthon sehol nem lehet már ilyen IC-ket kapni, szóval úgy néz ki, hogy reszeltek a C64-emnek... Mindenesetre köszönöm mindenki segítségét!
Fel a fejjel! Olvasd el az "érdekes eszmecserét" feljebb!
Van IC! Ráadásul fillérekért!
Találtam egy jó kis oldalt, C64 ROM-ok(programok) is vannak:
http://www.get-your-rom.com/commodore-64-c64-roms-isos/
Olvastam, ott írják, hogy csak tökéletesen ugyanolyan RAM IC-k lehetnek a gépben. Tehát kell 4db HM4864AP-20 IC, vagy 8 db másmilyen (4-et se semmi ki-, majd beforrasztgatni, hát még 8-at), amivel kiválthatom őket. Kerestem ilyen HM4864AP-20-at de csak külföldi találatot dobott ki a Google; te hol láttál ilyet fillérekért?
Mondjuk az is érdekes kérdés lehet, hogy mitől adta fel a harcot egyszerre 4 RAM... Ja, egyébként rájöttem arra is, hogy miért nem tűnt fel a melegedés elsőre: mikor halványan világít a power LED, akkor nincs melegedés, rendes fényerőnél viszont van.
Írták, hogy lehet helyettesíteni azzal ami a Lomex-nél is van, 25 db-os csomagban 20Ft/db áron.
Viszont gyanítom ha melegszik és nem süt akkor szerintem működnek a RAMok és lehet amelyek nem melegszenek azok lehetnek a ludasak. Sajnos én nem tudom megnézni a melegedést az enyémen mert az C64/II -es. Lehet, hogy a RAMoknak a hibás táp nem tetszett.
Azt hittem a HM4864AP-20-ra mondod, hogy van fillérekért. A helyettesítéssel az a bajom, hogy úgy mind a nyolcat cserélni kellene. Bár már szerintem ott el fog akadni a dolog, hogy nekem nem ér meg annyit, hogy ezért utazgassak, vagy ezreket költsek rá. Plusz a tápot is meg kellene csinálni, hogy ne vágja haza az új RAM-okat. Ahhoz képest, hogy úgy terveztem, lehozom a padlásról, összedugom, max a tápon reszelek valamit, és hadd szóljon... :/
Van 4 RAM ami hideg, és 4 ami forró. Éget. De mindegy, mert ha amellett döntök, hogy olyan "Lomex-féle" RAM-mal helyettesítem őket, akkor úgyis cserélődik mind a 8. De ha sikerül is, biztos kihullik a hajam, mire ki-, majd beforrasztgatom azt a 128 IC/foglalat lábat a kétoldalú NYÁK-ra. Még egyszer köszönöm a segítséget!
Sziasztok! Van egy Commodore 64-hez való kazettásmagnóm. A probléma az vele, hogy LOAD parancs után lenyomom a play gombot, a kép átvált sima világoskékre, viszont a magnónál nem világít a led, és a kazettát sem kezdi el tekerni.
Van 2 darab kis kábel benne, amelyek nem tudom hová valók. Megfelelő kapcsolási rajzot nem találtam róla, és képeket sem sajnos, amik pont ilyenek lennének. A feketéről fogalma sincs hogy mi, a piros pedig ha jól veszem ki, a motorhoz megy. Na de ez a vége vajon hová? Képek >> https://plus.google.com/u/0/photos/113992062726324924741/albums/573...994690
Hali!
Hátha segít a rajz: Bővebben: Link
Hali! Hát sajnos nem nagyon, de azért köszönöm
A piszkok pont a kapcsolási rajzokat nem tették publikussá, csak fehérben jeleik meg a keret - így a Te linked is... (végignéztem)
Viszont itt a huzalozási rajz, színekkel, amiből 3 féle van. Ide a nálunk leggyakrabban látott típusét teszem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |