Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Üdv!
Ha rövidhullámon hallgatod, akkor nagyon is lehetséges. Például az állími rádiójuk az rövidhullámon, szinte a világ összes elterjedtebb nyelvén - magyarul is! - sugároz. Pár éve egyik éjszaka az SG622-es kisrádiómmal "hullámvadásztam" és be is jött a kínaiak magyar nyelvű adása. Szóval RH-n bizony bármi bejöhet, bárhonnan a világból (a terjedés függvénye persze).
Üdv! Ezt én is tapasztaltam már. Én a Terta 325-ömmel vadásztam, tegnap kb. délután 1 tájékán volt magyar nyelvű adás. De este is több helyen fogtam többek közt kínai, francia, angol adást, amit nem tudtam pontosan beazonosítani: szerintem spanyol, meg valamilyen szláv nyelvet használó adót fogtam. Nem beszélve arról hogy a 16-tól 50 méteres sávban amit ezek a készülékek fognak, nem egy amatőr sáv is van, így nem ritka morzézést is elcsípni és még sorolhatnám. Nem tudom hogy az újabb félvezetős készülékek mit fognak de ezzel az öreg készülékkel fél méteres dróttal jöttek a felsorolt adók. Kíváncsi lennék rá milyen lenne egy nagy-antennával. Üdv!
Kedves Colin és Puklee!
Azt hiszem a CRI (China Radio International) az az adó, amit emlegetünk. Nekem egy T328-asom van, sajnos kissé érzéketlennek tűnik, antennával is, pedig egy granitúra csövet már cseréltem benne. Na mindegy, az új lakásban ha tudok neki tisztességes antennát tenni az erkélyre, akkor majd meglátjuk.
Én is úgy hiszem hogy az. Találtam tegnap a Magyar nyelvű műsorszórásról sugárzási időpontokat (fél órás -órás adásokat ír más más frekvencián) de az 2007-es... Nekem ahol lakom rettentően árnyékol a ház/házak(legalább is nagyobb frekvenciákon) mégis bejön. Nem hiszem hogy köze van hozzá, de pl a Vtrgy Velence már nem fogja be ugyan ezt az adást, abban már a két ech novál cső, míg a Terta 325-ben még loktál. Valamint ha jól tudom a Terta 328 ban is már novál csövek vannak a végfokozatot kivéve. Lehet hülyeség de erre gondoltam.
Igen, jól tudod, a 328-ban 2xECH81 van keverő+oszc és a KF erősítő. Csak a demodulátor+hangfrekis végfok EBL21, az egyenirányó cső is EZ80, illetve a varázsszem EM80.
Szóval 4 novál és 1 loktál, a nagyfrekis rész már bizony novál. De, hogy ez hátrányt jelentene, arra nem gondoltam. Az adatlapokból nyilván kiderülhet.
Ott valami egyéb (hangolási, érzékenységi) probléma lehet, mert az ECH 81 nagyobb anódáramú meredekebb cső, mint az ECH 21, vagyis még érzékenyebbnek, jobb vételkézségűnek kell lennie mint az ECH 21-el felépített készüléknek.
Szia!
Le tudnád írni konkrétabban hová kötötted a dvd kompozit jelét? A kép demodulátora a EF 80-as cső? Előre is köszönöm! Gratulálok a felújításhoz, nagyon szép lett!
Fiatalkoromban még ilyet is használtak. Egy kis nosztalgiázáshoz támadt kedvem. Biztosan néhányotokban szép emlékeket ébreszt.
Hát igen. Gyakorlatilag a nálam lévő Velencének és Szimfóniának ugyan ilyen a csövezése, valószínűnek tartom hogy a gyártási időben sem térnek el nagyon. 50-es évek vége 60-as évek elejére datálom. Janó Bácsi: Mondjuk erre végül is gondolhattam volna eleve az ech81 fiatalabb cső. Igazából akkor inkább érzékenységi probléma lehet mert én műszer hiányában sosem szoktam álligatni a nagyfrekis részeken (hacsak régebben más el nem tekergette) Gondolom a novál csövek nagyobb frekvenciát is tudnak Loktál társaiknál.
Még én is találkoztam ilyenekkel.Nosztalgiázni mindíg érdemes szerintem.
Szevasztok!Van egy Pacsirta rádió roncsom,de hiánytalan és szeretnék építeni egy csöves véget belőle.A gondom az ,hogy kellene egy kimenő trafó hozzá,mert stereóban szeretném csinálni.Ha tud valaki segíteni ebben azt meg köszönném.Persze cserébe érte valami mást ha tudok vagy megfizetem.-És még egy kérdés,a hálózati trafó el birja a kettő végfokot azaz a 2 db csövet.Köszönöm.
Nagy itt a csend. Kis érdekesség a mai nap eredménye!
Még nem próbáltam, mert nincs fülesem hozzá.
Jó állapotú Pacsirta dobozt keresek.
Sziasztok.Kaptam egy kékes tévét ,működik,dea kép a képernyő felső 3/4 részén van csak és ott egy erős fénycsík van és eddig nem sikerűlt rájönnöm a hibára.Valaki tud valami okosat mondani?Másrész most kaptam egy terta rádiót ,első ránézésre erősítőnek használták,de a trafón sem az eredeti cső van.Amúgy egyben van,de egy alapos takarítás ráfér a belsejére.
Szép szögletesem van, kerekített olyan van,amit restaurálni lehet-keress privátban!
Ha stereo végfokot csinálsz, akkor 2x2 cső kell(az ECC83-ak is), tudok adni roncsot,amin rajta van a kimenő, és a hálózati trafó is! Keress meg privátban!
Hello! A tvdnek szerintem eltérítótekercs hibája van... De remélem hogy tévedek Ha a tekercs rendben van ránézésre, akkor nézd át a függőleges eltérítés áramköreit, a kondik/ellenállások meg szokták adni magukat. A terta rádiódba valaki alaposan belekontárkodott, én szeretem az ilyeneket, érdekes Sok sikert a felújításhoz!
Ha stereo erőlködőt akarsz csinálni, akkor miért nem mindegy, hogy milyen dobozban van?
Üdv Gergely !
Gondolom a PCL82 már cserélve? Katód elkó, katód ellenállás , stb. Öreg T
Kőszönöm neked és oregtomas0202 nak ,valamelyik nap végigzongorázom a dolgokat(a csövek rendben vannak)A tertát valaki tényleg alaposan átszabták.trafó vizszintesben van a függőleges helyett,az egyenirányítócső nem az övé,orsósmagnócsatlakozó ebbe gyárilag nem volt,és szerintem az a néprádió állomásváltó sem gyári tartozéka.A többi része eddig úgy néz ki hogy az övé.
Halli mindenkinek hozzám jutott két régi játék,azt szeretném kérdezni ,hogy kikor láthatták ki őket,és menyit érhetnek ,igaz az autó hátulja kicsit rozsdás de helyre lehet álltani.További képek itt:Bővebben: Link
Gyönyörűszép ládadetektros, gratula hozzá!
Köszi! Kicsit futva átnéztem. Forrasztások vannak eltörve, és két vezeték nincs az egyik kondira rákötve.
A kapcsolása meg úgy tűnik, hogy két egyforma detektoros van benne. Az egyik vételre, a másik ellen dolgozik, a helyi adó elnyomását szolgálná. Majd teszt közben kiderül, hogy jól okoskodtam! A doboz is karcos, de nem bántom, meghagyom eredetibe.
Félre értettél! Az csak megjegyzésnek irtam,hogy a doboza és a skála üveg elvan törve a pacsirtán,mert valaki dobozt keresett a pacsirtához. Én külön kis dobozt csinálnék neki.
Ha így van, akkor az nem egy másik vevő, hanem a hullámcsapda rezgőköre, amit valóban a helyi adóra kell hangolni, ha egy távolabbi, gyengébb adót szeretnél hallgatni.
Sziasztok.A terta t331-et szétszettem és úgy tűnik a potmétereknek végük.Tiszta rozsda az egész és nem tudom leolvasni az értékeiket az interneten sem találtam.Valaki tudna segíteni.Ja a hangszóró is tropa hány ómos és vattos lehetett.Előre is köszönöm.
Sziasztok!
Szeretnék venne egy régi Grundig rádióerősítőmba skálaizzót. 7V 100mA a kapcsrajz szerint. Hol tudnák ilyet venni? Kép: |
Bejelentkezés
Hirdetés |