Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Témaindító: sound.man, idő: Nov 25, 2007
Témakörök:
Szia
Azt szokták mondani hogy dupla akkora legyen a hangszóró terhelhetősége mint az erősítő max kivehető teljesítménye. Habár a Marshall a régi gitár erősítőiben az 50 W os erősítőhöz 200W-os hangszórót tett. Minden jót. B
Hali!
Ezt én is így tudom, így hallottam, de szeretek meggyőződni több irányból. Köszi!
Ha bulizni kell, akkor legyen nagyobb a (láda teljesítménye) hangsugárzó terhelhetősége* szerintem, mert úgyis bele fog szaladni a cucc clip-be. Ha meg inkább hangosítás ott a végfok legyen nagyobb, hogy legyen tartalék. Nálam a végfok nagyobb, viszont én a buliba is figyelek ne sűrűn szaladjak bele clip-be.
*Bocsi, de így helyes, ha már profizmus.
Tudtommal a " P.A." az Professional Audio rövidítése, magyarán a rendezvények hangosítására használt nagy megbízhatóságú készülékeket jelöli ez a rövidítés.
Pontosabban Public Amplification.......
Ez csak inkább logikailag igaz. " hogy megvédd magad"
Lényegében sokkal jobb ha az erősítő nagyobb mint a hangsugárzó. A leggyengébb láncszem a hangsugárzó az fogja megadni a max hangnyomást. Így teljesen kivezérelhető lesz , csak a torzításra kell figyelni. Illetve csak egy torzításra kell figyelni. Nem gyerekjáték , és ezért nem is kell bebiztosítani . Hozzánemértőknek meg nem kell tekergetni. Meg kell hallani mikor kezd torzítani a hangsugárzó ,és ott visszavenni egy kicsit . Az a max. A torz jeltől bármelyik hangsugárzó bedobja a törölközőt. Van esély leégetni egy 20 W-os erősítővel egy 200W -os hangszórót. Az alacsony DF-ú kimenőtrafós csöves erősítőkre nem tudom mennyire igaz ez.
Sziasztok!
Nagyon köszönök minden féle reagálást a kérdésemre, erősítő-hangsugárzó párosítás. Engem az izgat, zavar legjobban, mikor két hangsugárzót (ha) párosítok hogy alakul az impedancia. Ha egy erősítő 4 ohm on adja le a maximumot, 8 ohmos sugárzókkal semmi gond. Persze, a teljesítményt figyelembe véve. A hangsugárzóknál meg vannak adva minden féle értékek, köztük az impedancia is, de mint ahogy írta is valaki, nem biztos hogy az fedi a valóságot, mindegy hogy az gyári, vagy maszek. A maszek ban lehet hogy jobban hiszek, persze, ha azt hozzá értő ember csinálta. A konkrét dilemmám! Mi van akkor, ha a két 8 ohm os nak mondott párhuzamosan kapcsolt sugárzó nem 4 ohm, hanem alatta van? Mint azt már írtam, az erősítőt féltem! Arra következtetek a hozzá szólásotokból, hogy egy dolgot kell figyelembe venni. Füllel hallhatóan tisztán szóljon, és akkor semmi gond. Az nem jöhet számításba esetleg, hogy a 4 ohm alatti impedanciánál a sugárzók nagy hangerőnél is tisztán fognak szólni, de az erősítő viszont túl lesz hajtva? Nem kívánok értetlenkedni, de a jobb előre félni, mint hirtelen megijedni mondásra hivatkozva, körül akarom járni a dolgot. Még egyszer köszönöm!
Abból indulj ki ,hogy egy névleges 4 ohm-os hangszóró rmin pontja 20 %-al lehet kevesebb mint a névleges, azaz 3,2 ohm . Ezt tudnia kell egy 4 ohm-os erősítőnek!
A visszább lévő cikkedben ezt írod. Plusszban ,még azt javasolnám , hogy mielőtt megvennéd kösd össze a hangsugárzókat ahogy majd lennének ,és úgy is mérj rajta impedanciát. Egy hagyományos multiméterrel mennyi a normális elfogatható érték?
Hajnali ötkör még nem hatott a cavinton.....
Ne is mond...
A suliban mindig én csináltam a hangosításokat, és vettünk 2 db OMNITRONIC Dx 1222- es hangfalat. (Tudom gyenge minőség én is tudom, de erre volt pénze az iskolának) Beszédhangosításra nem volt olyan szörnyű. De most az érettségire tanulás miatt úgy gondoltam egy időre "letészem a lantot" és átadtam egy másik srácnak, aki a 200W-os Castone-nal leégette az elvileg 600W-ig terhelhető OMNITRONICOT.--> a mi ballagásunkon nem lesz hangosítás. Üdv. b
Helló! Olyan problémám van, hogy hétvégén elszállt a mélysugárzóm. Nagyon nem lepődök meg rajt, csak MNC. Leszedtem a porvédőt és a tekercs menetei össze-vissza álltak (pedig ott nem is szabadna látnom a tekercset), nem áll szándékomban javítgatni. Egyébként egy 12"-os, 300 W max teljesítményű sugárzóról van szó. Az merült fel bennem, hogy nem lenne-e érdemesebb 2db kisebb hangszóróval helyettesíteni? Teljestményeloszlás szempontjából biztos jobb, ha 2 sugárzón oszlik meg, ugyanakkor mély hang átvitelére érdemesebb a minél nagyobb átmérő. Nyilván 2db 12"-ossal lenne a legjobb, de 2 nem fér bele a dobozba. Most döntés előtt állok, ha valakinek van erre kielégítő válasza, vagy tanácsa, azt szívesen fogadom. Köszönöm!
Az javasolom építsed meg az egyszerű mérőkábelt ,vagy azt ARTA box-ot inkább és azzal mérj impedanciát. Multiméterrel ellenállást mérhetsz max.
Azért javasolom az arta-t mert abban tudok segíteni.Számos mérőprogram és apparát létezik de én ezt használom. Valamint mérhető analóg módon is , de ahhoz már jó kis műszerpark kell. Teljesítmény signál generátor , valamint csővoltmérő.
SZia
A kérdésedben van pár hiányosság. Pl ha 20-as hansgzórókkal akarod helyetesíteni oké,de sroba vagy párhuzamba tudod őket kötni,hogy tudod hajtani? MEkkora a ládád térfogata ? Illetve reflex vagy zárt vagy egyéb? Ki kellene számolod a ládád térfogatát és nézni hangszórókat gondolom olcsóbb kellene h2000-nél találsz is jobbak mint az mcn félék. NEm 300w de a Hangot nem is wattba mérik. VAgy ha mégis akkor a 100w-os villanykörte nálunk jó halk rem érted mire célzok. Nem vagyok nagy profi csak egy hobbista,de ezt a komolyabb illetők tőlem is megkérdeznék tőled. Bár ha már a ládád előlapját újra kel csinálni akkor előtte mindenképp kép meg kel tervezni,hogy most akkor a 2 kisebb szórónak mekkora láda kell mert ha túl nagy a ládád akkor egy sima négyzet alakú láda térfogatából leszedni nem nagy kunszt,kicsit beljebb csavarozod az előlapot a felesleget meg levágod vagy meghagyod és teszel rá egy hangáteresztő textilt.
Helló! Van benne hiányosság, nem vagyok profi, csak hobbim. Sorba kötnék 2 db 4 ohmosat. Lenne benne egy Dóm sugárzó és egy reflex cső (ezek már eddig is benne voltak). Tudom, hogy új előlapot kellene csinálnom. Az erősítő 8 ohmon kb 240W-ot ad le. A doboz mérete: 350x300x580 mm. Valószínűleg nem lett volna semmi gond a hangszóróval, ha azt küldi a gyártó, amit rendeltem (mert 8 ohmos helyett 4 ohmos hangszórókat kaptam), aztán így lehet sok volt neki.
Hali!
Meg akarom építeni ezt a mérőkábelt. Ehhez kell letölteni programot? Ha jól értelmezem, kalibrálásnál a sárga vezetékek funkcionálnak, mérésnél a többi. A dugók, a számítógép mikrofon be, (PC-IN) ill. fülhallgató ki (PC-OUT)? A csipeszek mennek a mérendő hangsugárzóra. (hangfalra)
Igen le kell tölteni. Kalibrálásnál a sárga vezetékek élnek, de a használat szempontjából mindegy, a lényeg a huzalozáson van. A jack dugók föle odaírtam ,hogy hova kell dugni a hangkártyába. A szinek is segítenek. A PC-IN az nem mikrofon! ...
A mérést ugyanúgy kell mint az arta box esetében. A különbségeket a mérőkábelnél részleteztem. Bővebben: Link
A PIC-IN ezek szerint vonal bemenet. Az én laptopomon viszont ilyen nincs. Erre van megoldás, vagy használjak asztali gépet. Esetleg USB? A laptop azért lenne egyszerűbb, mert könnyebb oda vinni a hangládához.
A program?
Ha működik vele normálisan akkor ok ha nem akkor nem. A programot megtalálod ,ha olvasod azt amit ott leírtam. Ne kelljen újra leírnom ide is. Kösz.
Bővebben: Link
Oké, bocs, kösz! Arra gondolsz, próbáljam ki a laptopon a mikrofon be menetet, és a fülhallgató ki menetet? Az kizárt, hogy ez kárt tegyen a laptop hangkártyájában?
Ha elkészült akkor tegyél fel képet. Elméletileg ha mindent jól csinálsz nem lehet baj. Egyébként én is szoktam laptopról mérni , de nálam átvált a mikrofon csatlakozó bemenetnek.
Ok. Ha biztosra akarsz menni akkor multiméterrel csengesd ki az egészet.
Annyit javasolnék ,hogy a jack dugókon alul levő törésvédőre tekerjél KÉK, illetve ZÖLD szigetelő szalagot ,hogy megjelöljed melyiket hova kell dugni. (1 év múlva is tudd.)
Oké, természetesen ki mértem minden irányból, úgy tűnik minden oké, meg fogom jelölni a dugókat szín szerint. A többit a leírásaidból. Köszi!
Hi!
Mi a véleményetek az alábbi driverről? Link Egy EV 15B-hez kellene . 400W Sinus 8Ohm Megállná a helyét egy ilyen hangszórót mellett?
Ezt csak akkor lehet megmondani ha tudsz hozzá méréseket. A legjobb egy átvitel és egy impedancia lenne. Amíg nem tudjuk ,hogy a mélyközép milyen érzékeny addig nem lehet kalkuláni a magas érzékenységével sem. Téged nem zavar az ,hogy nem lesz középtartomány? Egy woofer és egy tölcséres driver. Jó ha 200 Hz ig használható a woofer . Mi lesz a 200- 2000 ig terjedő tartománnyal?
Ehhez képest a legtöbb PA hangfal kétutas, és azt ki mondta, hogy a mélyközép csak 2-300 Hz-ig használható? olyan is van de az a ritkább, van amelyik 1,de van amelyik még 3-4 kHz-en is használható!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |