Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Lapozás: OK   27 / 45
(#) matuzsalem hozzászólása Márc 9, 2012 /

Sziasztok.
Mi lehet a hiba oka, ha a tápegység késve adja a power good 5v ot vagy az egyáltalán nem jelenik meg?
(#) 1984white válasza matuzsalem hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

Szia!

Nézd meg az elkókat, különösen ami a pwrgood részen van ha van.

Utánna dióda+tranzisztorokat is ellenőrizheted.

Műszerrel mérted a tápod? Üdv!
(#) matuzsalem válasza 1984white hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

Még nem nyitottam szét a tápegységet (a gépbe beraktam egy másikat, amivel el is indul), csak teszterrel lemértem a feszültségeket a kivezetéseken. 12v 5v 3.3v rendben vannak.
(#) drachvuv hozzászólása Márc 10, 2012 /

Segítséget kérek egy átalakításban van egy jó tápom ami 6pin -es illetve 12 és át szeretném alakítani 20pin -re hogy építhető hozzá a 20pin-es konektor itt egy kép amiről beszélek!

kep1x.JPG

(#) zoz11 válasza drachvuv hozzászólására (») Márc 10, 2012 /

Hello
Sehogy!
Ez két különböző szabványú tápnak a csatija, a 20pines az egy ATX-esé, van benne 3,3V 5V 12V, P.S, készenléti 5V stb stb?
A másik az egy AT-s táp, ott viszont csak +-5V és +-12 V van.

Üdv: Zoltán
(#) drachvuv válasza zoz11 hozzászólására (») Márc 12, 2012 /

Értem azért kösz!
(#) magery hozzászólása Márc 25, 2012 /

Sziasztok!

Van egy FSP300-60GLC tápom ami a 'ci-ci-ci' hangot adja és a PC nem indul el. A táp üresjáratban elindul mindenféle hang nélkül, megvannak a feszültségek is. Viszont mikor leterhelem, akkor megint ciripel és a 12V leesik 7-8V körülire. Terhelésnek egy autóizzót használtam ami villogott. A 400V-os rész is ilyenkor csak 260V körüli. A FET-ek, diódák, kondik jók. Mi okozza ezt? Köszönöm.
(#) Orion90 válasza magery hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Szia!

Mérd meg az 5 V-ot is miközben terheled, ha itt nincs ekkora változás, akkor érdemes lenne megnézni a 12 V-hoz tartozó elektrolit kondenzátorokat. Lehet látszik is rajta hogy púpos.
(#) magery válasza Orion90 hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Jó lett a táp! A rossz alkatrész a 400V-os kondi volt, ugyanis teljesen szakadt volt. Ez miatt esett a feszültség és ingadozott a primer is. Kicseréltem és már működik is rendesen.
(#) magery hozzászólása Ápr 30, 2012 /

Sziasztok!

Nemrég vettem egy rossz Coolink FL 550ATX passzív tápegységet amit szétszedve az alábbi hibákra bukkantam. A rajzon a D1-es dióda zárlatos lett és a vele sorba kapcsolt L3 tekercset szénné égette a 300V DC. Az L3 egy kb. 0,2-0,3 huzalból 23 menetből álló tekercs a primer fölött. A trafót kiszedve látható hogy ezzel a tekercsel sorba van köve egy másik is a primeren belül, ami szerintem szintén elégett.

Szerintetek elég lenne ezt a 2x23 menetet rátekerni a primer fölé? Mi célt szolgál ez a tekercs?

kapcsrajz.PDF

(#) Sebi válasza magery hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

L2 a primer, szokásos csillapító tagjaival. Ez is két részre osztott szokott lenni. A FET-ek nem lehetnek P típusúak, R3,R4,R6,R7 értékének a 10k nem hihető.
Az L3 szerepe függ a vezérlés módjától is, talán a hatásfokot javítja némi "visszatáplálással".
Enélkül is mennie kellene, ha a szenes részt eltávolítod, hogy ne legyen menetzárlat a vason.
Egy szekcióban feltekerve nem lesz olyan hatásos, nem véletlenül osztott a kivitel.
(#) erich1983 hozzászólása Máj 6, 2012 /

Helló mindenkinek.Lenne nekem 1 Gresso 650W-os tápom ami megadta magát.Kidobni sajnálom,gondoltam megjavitom.Elég sok alkatrészt cseréni kellet pl. M311 IC,diódák,ellenálások,18N50 mosfet.Jól is ment a dolog,de az egyik ellenállás eléget és nem tudom az értékét.Ez a rezisztor a táp egyenirányítójának a minusz részéről vezet a CM6800G IC 3-as lábára.A kérdés pedig az,hogyan álapíthatom meg az értékét?Itt 1 pár kép is hátha segít.remélem valaki tud segíteni,előre is kösz.
(#) forma3 válasza erich1983 hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

Próbálj meg találni kapcsolási rajzot, én is úgy jártam egy erősítővel, elégett benne egy ellenállás, próbáltam a száma alapján kilogikázni, de nem sikerült, amint meglett a rajz, sikerült is megcsinálni.
(#) erich1983 válasza forma3 hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

Helló.Már próbálkoztam rajz keresésével,de semmi.A legszomorúbb az egészben,hogy már csak ezt az ellenállást kéne kicserélni.
(#) proli007 válasza erich1983 hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

Hello!
"A legszomorúbb az egészben,hogy már csak ezt az ellenállást kéne kicserélni."
Legalább is úgy véled.. A hármas láb az Isense, vagy is a túláram védelem. Amelyre vagy közvetlen csatlakozik egy Shunt ellenállás a 3-as lábra és a GND-re, vagy a Shunt ellenálláson eső feszültség van becsatolva az IC-be egy RC tagon keresztül. Mivel az áramérzékelés feszültsége kb. 500mV, 2A főáramköri áram mellett, a Shunt értéke, kb. 0,22ohm lehet.
De az adatlapon vannak kapcsolások, amivel a tápod rajzát összevetheted. CM6800G
üdv! proli007
(#) erich1983 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Helló.Köszönöm a segítséget.Keresgettem még a tápban rosz alkatrészeket és valóban volt még. A CM6800G egy kissebb nyákon van és azon is volt 2 zárlatos dióda.Lehet ezt az IC-t is cserélnem kéne?
(#) proli007 válasza erich1983 hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Hello!
Ha a végtranyók behalnak, akkor általában a Shunt ellenállásra kerül a teljes táp. Ettől az leég, de ha az IC felé menő áramjel visszacsatolásban nincs védelem, akkor az IC-nek is csengettek..
üdv! proli007
(#) erich1983 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Hellló.Az egyik mosfet megadta magát (18N50).E helyett vettem egy 18NK80Z típusut.Remélem jó lesz.Az IC-t hogy tudnám ellenőrizni,hogy működő képes-e?
(#) proli007 válasza erich1983 hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Hello!
- Remélhetőleg igen.
- Ha megnézed a belső blokkvázlatot, akkor arra a következtetésre jutsz, hogy leginkább sehogy. Cseppet túl sok a feltétel egy próbához.
üdv! proli007
(#) erich1983 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Ok.Tehát érdemes újra cserélni ezt az IC-t is.Az nem fog problémát okozni,hogy az egyik mosfet més típusu mint a többi?

DSCF6533.JPG

(#) proli007 válasza erich1983 hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Hello!
Tekintve, hogy a tápodat nem is ismerem, meg azt sem tudom a kapcsolásban mit cseréltél, szerinted jósolgatnák?
üdv! proli007
(#) erich1983 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Köszönöm szépen a válaszokat,sokat segítettél.Inkább veszek 1 új IC-t is és úgy inditom be a tápot.
(#) Sebi válasza erich1983 hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

Ha két egyforma típusú volt, akkor feltehetőleg a szokásos half-bridge kapcsolás, tehát nem szerencsés, ha különbözőek...
(#) erich1983 válasza Sebi hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Összesen négy 18N50 tipusu mosfet van a tápban.Az megoldás lenne,ha mind a négyet 18NK80Z-re cserélném?
(#) Sebi válasza erich1983 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Ha a kapcsolás nem ismert, mindenképp ajánlom, mert lehet, hogy 2-2db párhuzamosan van, ami még inkább igényli az egyforma tulajdonságokat.
(#) PH-User hozzászólása Máj 25, 2012 /

Sziasztok!

Került hozzám egy 400W ATX tápegység, nem indul, belenéztem és 1db kipukkant elkót látok benne.
Lehetséges, hogy emiatt nem indul?
(#) PH-User válasza PH-User hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

Nem túl aktív ez a fórumrész, így nem lesz tapasztalat, javítás, siker.
(#) BarnaPili hozzászólása Máj 27, 2012 /

Hello mindenki!
Az egyik cimborám ATX-es tápja tűzijátékosat játszott a közelmúltban.Megtaláltam a rossz alkatrészeket,mejdnem mindet,de még mindig nem indul be a **
Van valakinek ehhez a cucchoz rajza? Vagy vegyem meg a vakerán 3000 pénzért a cseredarabot?
István
(#) Ge Lee hozzászólása Máj 27, 2012 /

Így szoktam:
- Kb. 200V áramkorlátos DC a bemenetre.
- Standby meg van?
- Ha nincs miért? Megjavít.
- Ha már megvan táp indul?
- Ha nem miért?
- Hiba(k) megkeresése (rajz ajánlott, még ha nem is olyan), javítás.
Táp működik (mondjuk 10-ből 8-9). Amin több alkatrész is szénné van égve, azt pedig szétbontom.
(#) PH-User válasza BarnaPili hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

Én megvenném a másikat...
Következő: »»   27 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem