Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Lapozás: OK   28 / 45
(#) 1984white válasza BarnaPili hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Ha rajzot kérsz nem ártana pontos típus.
Az ATX táp nem típusjelzés ebből senki sem tudja milyen rajz kell neked.

A másik kérdésed. A vaterán 3000 ért nem nagyon éri meg megvenni a tápot, mert ha csak 1-2 alkatrész kell még bele, azt megkaphatod jóval olcsóbban is elektró boltban.
(#) Sebi válasza BarnaPili hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

A kérdésed általános. A "majdnem minden" rossz alkatrész felderítése legalább eggyel kevesebb a szükségesnél...
Van-e +5V standby fesz? -azaz megy-e a segédtáp?
Aztán néha ekkora csatt magával viszi a meghajtótrafócska előtti két tranyót is.

IC-készlet nélkül ennél többet nem tudok...
(#) mate_x hozzászólása Jún 9, 2012 /

Sziasztok!
Adott egy hp vectra vl400-as számítógép, jó régi
Ebben van egy dps-125eb a típusú pc táp, de sehol nem találok erről a tápról rajzot, vagy valami leírást. Szerintem valami egyedi táp lehet, mert 20 pólusú alaplaphoz való csatlakozója van, de nem illik a szabványos atx lábkiosztáshoz, sőt van egy ventilátor vezérlő drótja is.
Tud erről a tápról valaki valamit? Milyen szabvány ez egyáltalán? A neten nem találtam semmit sem róla.

Üdv, mate_x
(#) erbe válasza mate_x hozzászólására (») Jún 9, 2012 /

Rajzot a tömegesen előforduló táp változatokhoz találsz, de ahhoz sem típusszám szerint. A rajzok-tápok a genetika törvényei szerinti változatosságra képesek, ritkán találsz két pontosan megegyező tápot.
Nevesebb gyártók még egyéb galádságokra is képesek. Saját csatlakozót használnak, amin még saját gépeiken belül is rendszeresen változtatnak.
Áttanulmányozol néhány tucat, az interneten fellelhető ATX táp rajzot, meglesed, melyik közelíti meg legjobban a tied aztán megkeresed a hibát.
(#) mate_x válasza erbe hozzászólására (») Jún 9, 2012 /

Köszi a leírást. Igazából nincs vele hiba, csak kíváncsi voltam, hogy milyen táp ez, furcsa volt, hogy mindenhol atx-eznek, ez meg eléggé más
(#) erbe válasza mate_x hozzászólására (») Jún 9, 2012 /

Nevesebb gyártók már az ATX szabvány megjelenése előtt ahhoz nagyon hasonlóan működő tápokkal hozták ki a gépeiket. IBM gépekben már 20-22 évvel ezelőtt. Csak akkor még nem volt benne 3,3 V.
(#) erich1983 hozzászólása Jún 29, 2012 /

Helló mindenki.Nekem lenne egy 400W-os Gembird tápom,ami nem indul.Mikor elindítom a ventilátor megpördül,de le is áll.Méregettem,de nincs zárlat.Mi lehet a gond?
(#) didyman válasza erich1983 hozzászólására (») Jún 29, 2012 /

Biztosan nincs zárlat a kimeneteken? De megnyílt dióda is lehet, meg hibás snubbler a diódák körül.
(#) erich1983 válasza didyman hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

Helló.Mértem zárlatot a +5V és a föld között,ott 45 ohm-ot mutatott.A +12V nál 145 ohm-ot.Az összes diódát átmértem,de mindegyik o.k.
(#) didyman válasza erich1983 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

Kivetted és darabonként kimérted a kettős diódák két diódáit?
(#) erich1983 válasza didyman hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

Igen.
(#) Sebi válasza erich1983 hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Ezek a kimenetek szokásos műterhelései...
(#) urh hozzászólása Júl 29, 2012 /

Sziasztok ez mitől lehet? A táp megfelelően működik mindenhol annyi voltot ad le amennyit kell de szétszedtem a tápot led miatt mert raktam bele kettő pirosat és mikor ki húztam akkor láttam eme ijesztő szörnyűséget megsúgom az alaplap már forrasztva van de az tuti nem zárlatos hisz nem működne akkor a gép a SATA csatlakozóhoz induló 12V+ van egy áthidalás miatt egyszer zárlat miatt akkor még nem volt ilyen a csatlakozó.

http://www.2shared.com/file/fLepvZZ0/2012-07-29_100729.html
(#) koboraram1221 válasza urh hozzászólására (») Júl 29, 2012 / 2

Hello, az égés nyomok valószínűleg a melegedés miatt jöttek létre amit nagy áramok átfolyása könnyen elő tud idézni. Gyakran oxid réteg is okozza ezt a jelenséget, a kiegészítő csatlakozok is rá vannak dugva? üdv
(#) urh válasza koboraram1221 hozzászólására (») Júl 30, 2012 /

Eddig nem volt csak az égés nyomok észrevétele után dugtam rá a kétszer 12V-os négy pines csatlakozót 2 sárga két fekete
(#) skoda555 hozzászólása Aug 16, 2012 /

Sziasztok! Remélem jó helyen teszem fel a kérdést.

Tehát, tesóm egy több éves gépe úgy döntött, hogy se kép, se hang, kikapcsol és ki-bekapcsolásra se indul. Táp hátulján kapcsoló ki, majd vissza be, aminek következtében egy nagyobb pukkanás és villanó fényhatás volt érzékelhető, valamint friss "aroma" töltötte be a szobát. Tápra gyanakodtam (ami legalább 5 éves, de inkább több), szétszedtem teljes áramtalanítás után, majd megtaláltam az okozót, az egyik C4106 (M4B2) számú tranzisztor megvált a "feje" felétől, oldalról nézve hosszában félbeszakadt.

A történet után a következő a kérdésem: érdemes-e csak a tranyót kicserélni, vagy mivel akár más is okozhatta a jelenséget, venni egy új tápot? Különféle méricskélésekre nincs módom, leginkább forrasztani tudok csak, hozzáértés nélkül.
A választ előre is köszönöm!
(#) erbe válasza skoda555 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

A tranzisztorral együtt más alkatrészek is tönkremehettek. Sőt, valószinűleg a tranzisztor ment a korábbi alkatrész miatt tönkre. Ezt okozhatta kondenzátor, ellenállás hibája a tranzisztor közelében, de okozhatta szekunder oldali dióda zárlata. Alapos méregetés nélkül a csere eredménye csak egy újabb pukk.
(#) skoda555 válasza erbe hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Értem, és köszönöm a választ! Nem is kísérletezek vele inkább, olcsóbb egy új táp mintha valami hiba vinné az egész gépet.
(#) Law_Denis hozzászólása Aug 29, 2012 /

Sziasztok!

Van egy 300W-s tápom,amit javítottam. Többnyire látható volt a gond csak az egyik resistor annyira elsült,hogy semmit nem tudtam leolvasni róla, csak nagyon nagyjából,szal elképzelhető,hogy nem a megfelelő ellenállás került vissza a helyére. Pontosan nem emlékszem az adatokra. A lényeg,hogy hogyan teszteljem a tápot teszter nélkül? Az túl bátor lenne ha egyből rádugom az éles pozíciójára?
(#) mugab válasza Law_Denis hozzászólására (») Aug 29, 2012 1 /

A bevált módszer: A hálózattal sorba kapcsolt 60-100W-os izzzó.
(#) Law_Denis válasza mugab hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Ezt légyszíves írd le részletesebben!
(#) zoli0078 hozzászólása Aug 30, 2012 /

Sziasztok,

Az ATX táp terhelése engem is érdekelne, mivel van egy 550W-os tápegység aminek elméletileg az a hibája, hogy nagyobb terhelésnél (erősebb konfigot nem hajtott meg de ezt a konfigot egy kisebb táp még simán elbírt hajtani) nem indul a gép. Ami olvastam itt is a fórumban, hogy auto izzóval lehetséges a terhelés. Összeszedtem az össze használható izzót (3 db 55W-os 12V-os izzót) és megpróbáltam a terhelést szimulálni. Alap terhelést két CD rom és egy régi vinyó adta és utánna egyenként kötöttem rá az izzókat a 12V-os ágra. Egy izzóval gond nélkül indult a rendszer még a kettő sem volt gond neki, de amikor rátettem a harmadikat akkor már csak 2-3 indítgatás után indult be (a próbaindítások során csak éppen megmozdult a venti) és a 12V-os ágban 11V-ot mértem. Viszont ha kikapcsolat a tápot és azonnal a venti leálása után visszakapcsolat mazonnal elindult. 3 izzóval a 12V leesett 11V-ra. Ez normális jelenség vagy esetleg a kimeneti kondik ki vannak száradva, vagy telejesn más hiba lehetséges? Hogyan lenne lehetséges a táp teljes terhelésének a vizsgálata (mennyi 12V-os izzó kellene és hova kellene kötni 5V, 12V)?

Segítségeteket előre is köszi
(#) Sebi válasza zoli0078 hozzászólására (») Aug 30, 2012 /

Több izzóval nem érdemes próbálkozni, mert a hidegellenállásuk sokkal kisebb, ezért nem indul a táp. Ha a +5V nincs arányosan terhelve, akor a terhelt 12V normális, hogy esik. Ha a teljes terhelhetőséget akarod vizsgálni, akkor sajnos egy rakás sok W-os ellenállásra lesz szükség...
(#) silent15 hozzászólása Okt 3, 2012 /

Sziasztok, van egy PC tápom, és az lenne vele a bajom, hogy nem megy.
Bedugom, bekapcsolom és semmi, nem mérhető semmi, de a ventilátor sem megy, aminek hűtenie kell. Nem akartam méricskélni , nehogy rövidre zárjak valamit, mi lehet ennek a baja, érdemes e megcsinálni ? Egy szép 550W -os táp, tehát kár lenne kidobni :S A zöld Poweron vezetéket rákötöttem a COM ra, az nem lehet, így sem csinál semmit.

Köszi!
(#) zoli0078 válasza silent15 hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

Szia,

A készenléti táp működik az 5VSB mérhető az alaplapi csatlakozóban a lila vesetéknél?
Abban az esetebn, ha a készenléti rész működik nálam két hiba volt, az egyik, hogy az vezérlő IC álltal meghajtott kis tranzisztorok tönkremenet a másik esetben a primer oldalon lévő meghajtó tranzisztorok köző az egyik tönkrement. Mindkét esetben a hibás alkatrészek cseréje után a táp elindult.

Üdv
(#) Frigo hozzászólása Okt 16, 2012 /

Sziasztok.

A standby 5V mennyivel lehet kevesebb (ha lehet) mint 5V?

Egy áramszünet után nem idult el a gép, másik táppal elindult. A tápot manuálisan el tudom indítani, meg is jön minden feszültség, a power ok is megkapja az 5V-t. A standby viszont csak 4,6V. Lehet hogy ezért nem indítja a lap? És főleg mi lehet az okozója? Mondjuk még nem szedtem szét, de kidobni nem szeretném - 500W NorthQ.
(#) emmzolee válasza Frigo hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Valami rajzot nem tudsz hozzá felkutatni a netről? Így nem lehet tudni milyen felépítésű.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2012
(#) Frigo válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 18, 2012 /

Szia.

Semmit nem találtam róla. Fényképet csináltam róla az nemtudom mennyit segít.
NQ-4775-500S
(#) mindenes válasza Frigo hozzászólására (») Okt 18, 2012 /

Azért nem indítja az alaplap a tápot mert kevés a tápfesz neki. Lagalább 4,7V kellene lenni rajta hogy biztosan el tudjon inditani. Nézz szét rajzok után kutatva , ugyanis a legtöbb táp készenléti áramköre nagyon hasonló legtöbbször egy 1 tranyós táp látja el a készenlétet , érdemes ezen a részen kiszáradt kondikat keresni.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2012
(#) emmzolee válasza Frigo hozzászólására (») Okt 19, 2012 /

Ezek a képek alapján nem sok látszik. A standby táp részen keresgélhetsz valami kiszáradt kondit, 1-100µF-ig bármi előfordulhat. A standby kivezetéstől haladj visszafelé a pici ferrit trafó felé. Lehet nincs is fel púposodva, de, hogy egy kondi okozza, abban szinte biztos vagyok.
Következő: »»   28 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem