Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 2 impulzus áramkimaradás után
Szia!
Persze az is járható út, csak az én elgondolásom kevesebb alkatrésszel ( és kisebb NYÁK-kal ) megvalósítható. Sok sikert, várom az eredményt! Steve
Egy lehetséges nyákterv.
Én is így csinálnám. De mindegy a töltődnek, h. milyen gyorsam van a két gombnyomás?
igen,mindegy,kész az áramkör és precízen müxik,de jött egy újabb probléma,hogy az akkuról le kell választanom a kütyüt,mert ha nincs is áram,az akku tovább adja a feszt,és nem indul újra áramszünet után.Arra gondoltam,hogy a töltőn van egy bekapcsolást jelző vörös LED,azt figyelve tudnám ki-be kapcsolni,tehát áramkimaradásnál kialszik a led,kikapcs és ha van áram a led bekapcsolja a kütyüt,ami leadja a 2 impulzust ahogy illik.
Na, ez előbb is eszedbe, eszünkbe juthatott volna...
Bár erlőtted a motyó, mi csak a leírásból ötletelünk. Akkor nem is kell tápegység külön, ez a led ki-be kapcsolhatja az impulzusadót. Próbáld ezt a led dolgot összehozni az impulzusadó reset lábával.
köszi a tervet,elmentettem,de találtam egy 555-el működő kész panelt(PC venti szabályzó),csak 3 alkatrészt kellett cserélnem,a 4017-et pedig csak mellétettem,és hurrá van.
mindjárt csinálok fotót a kütyüről. A hátlap kicsit homályos lett,de a lényeg látszik.
Épp most találtam valamit,ez szerinted is jó?
Ja,az eredeti rajzon annyit változtattam,hogy a 3-as lábról adom az első jelet,és a poti helyére 10K-t raktam,így tökéletesen müxik
Neked azt kéne megcsinálnod, hogy a led egy tranyó segítségével például adjon +tápot ennek a kapcsolásodnak, amit eddig megcsináltál.
Az utóbbi 555-ös kapcsolásra nincs szükség.
Mindig az egyszerű a tökéletes! Igazad van,találtam is kapcsolást,holnap kipróbálom.Bocsi,hogy nekem nincs kapcs.rajz szerkesztő progim,annyit nem tervezek áramköröket,ezért csak így tudok képeket berakni.
Viszont rengeteg irodalmat gyűjtöttem be az évek alatt,Ezermester,Rádiótechnika,stb. Ezt azért mondom,ha valakinek tudnék ezekkel segíteni,akkor szívesen.
Na megszületett a kütyü,és müxik ahogy illik,a fényérzékelőt egy rossz floppy meghajtóból bányásztam(ami volt nekem,az nem kapcsolt a LED fényére),és pozitív feszt ad a tranyó bázisára,amit egy 1M-os ellenállás húz negatívba a testről.A tranyó egy 5 voltos relét kapcsolgat(ha jól emlékszem 330-as előtéttel mielőtt megrónátok),és az adja a tápot a második panelnak,ami már eddig is jól adta a 2 impulzust,remélhetőleg nem változtat eme jó szokásán.
Köszi mindenkinek a segítséget,szerintem lezárhatjuk a topikot.
Hát ahogy mondani szokták,a technika ördöge megtréfált,mégsem müxik a kütyü,amikor beszereltem volna,kiderült,hogy a töltőben levő ledre nem reagál az érzékelő.Hazahoztam a töltőt,és kisérletezni kezdtem. Kivezettem a bekapcs. led egyik lábát(3.7V),ha azt hozzáérintem a 4017 15-ös lábához,működik a dolog,de ha ráforrasztom,akkor a töltőn villogni kezd a led és nem lép tovább.A lényeg,hogy csak 1 jelet kéne adjon és vége.
Még annyit,hogy ha megindul a 4017,akkor a led kialszik az első jel után,lépeget a 6V,azután a 12V-ra. A töltő tipusa ULG 3.8a1
A töltő ledjéről párhuzamosan nem jó ötlet levenni a "jelet" egy másik leddel. Kösd sorba vele, akkor tud teljesíteni az optocsatoló is és a led is világít, mint régen.
Az opto tranzisztorát pl. 1k Ohmmal a pozitívra és a tranyó kollektor-1 k Ohm találkozása lesz az órajel kimenet.
Sorosan nem tudom kötni,mert az elektronika része a led és nem akarom átvágni a panelt,de a meghajtó oldalt vezettem le,így világít mindkettő rendesen,viszont én is valami ilyenre gondoltam,rávezetem egy optocsatolóra.CNY17-3 -asom van itthon,csak meg kell keresnem a lábkiosztását,de az is megvan valahol
Meg is találtam,bár nem tudom a bázissal mit kezdjek,le tudnád rajzolni az elképzelésed?
Nem kell a bázissal töródnöd. A többit az előbbiek szerint.
A dióda rész tiszta,és ha jól gondolom a tranyó emittere a -, a kollektorra menne az 1K,de mi van a bázison?
Az 1K nem kevés 12V-ra? Bírja a tranyó?
Bírja. Azért tehetsz 10k-t, mert akkor alaposabban nyit vele.
Semmise nincsen rajta, ott kóvályog magába, nem kell törődni vele, aztán majd hazamegy...
Ne foglalkozz vele, nem a mi kutyánk kölyke, nincs szükség a használatára.
Most jól jönne egy szimulátor progi,a lényeg,hogy nem kéne az emitterre is 1K? Na és mindenképp +3V körüli impulzust kéne kiadni nekije. Bocsi hogy aggódom,de csak fejben számolgatok.
Mindjárt megpróbálom,aztán referálok
Lehet rátenni, de csak egyik végét kösd be, az olyan jól mutat. De nincs rá szükség és így nem zavarja a tudományos kísérletet...Ha valaki rákérdez, majd kitalálunk valamit. Ingyenenergia féláron, ilyesmi.
Nem jó a dolog,mert az 1K a C3-al párhuzamosan blokkolja a kütyüt,és nem adja az impulzot
Mutass egy rajzot, hol tartasz.
Mi van,ha egy ÉS kapu egyik lábát +ra kötöm,a másik kapja a ledről a jelet...az meg csak 5V-os vagy nem?Mi van 12V-ra valami kapu?
én az egész kapcsolást szeretném látni...kapu nélkül.
AZ előző oldalon a 1262132-es rajzot csináltam meg
|
Bejelentkezés
Hirdetés |