Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1738 / 3984
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Fordítva mint ahogy leszedted. Nem vagy te olyan béna gyerek majd szépen kitalálod. :yes:
(#) janikukac válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Hát, ok.
(#) zoltan0801 hozzászólása Júl 23, 2012 /

Helo
Sikeresen szereztem egy Orion 5.1-es hangfalszettet,hozzá tartozó dvd lejátszóval. Nekem a dvd része nem kell, és azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek van-e értelme nekiállni erősítőt készíteni hozzá, vagy érdemesebb venni?
Ui: Nem kell nagy teljesítmény, csak filmnézésre lenne laptopról...
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) gulasoft válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Ja és milyen nehéz lehetett leszedni a a hangot a videóról, mert alapban az ami ilyen videót készít csinál hangot is mellé, és úgy kell levarázsolni a felvételről, hogy ne legyen hang.
(#) kamaro hozzászólása Júl 23, 2012 /

Sziasztok! 220-as pákához ha építenék egy elektronikát ami fél percenkét kapcsolja ki-be az áramot azzal meg tudnám akadályozni hogy túlmelegedjen igaz? Én úgy vettem észre hogy addig melegszik amíg hagyom... ez lehetséges? Esetleg arra gondoltam hogy a kapcsolgatás gyakoriságával lehetne változtatni hogy menyire fűt fel. Mi a véleményetek erről?
(#) havranarpi válasza kamaro hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Fél perces periódus lehet ,hogy sok.
-Lehetne bekapcsolás után egy hőkapcsolóig fűteni pl:350 C
Aztán pedig 9-10 másodpercenként relésen kapcsolgatni vagy
-2 kis hőkapcsolóval
1 bekapcsol ha bizonyos hőm alatt van pl 310C
1 pedig kikapcsol ha túl meleg pl360C
Ezzel a periódusok is megvannak-lehülés-melegedés-és így tovább.
Így nem kell az időn gondolkodni.
Klímaboltban vehetsz olcsón nagyon kicsi hőkapcsolókat.
(#) djadji hozzászólása Júl 23, 2012 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy építettem egy feszültség stabilizátort, ami 10 voltot kap egy sima tápegységről, és egy 7805-sel 5Voltot továbbít. Működik szépen. A gondom az lenne, hogy akarok rátenni egy kapcsolót a 10voltos bemenő vezetékre, hogy ne a tápegységet kelljen kihúzgálni. És mellé egy ledet, ami jelzi ha van áram, és elalszik, ha kikapcsolom.
Nem tudom eldönteni, hogyan is kellene bekötni, hogy ne égjen ki a led, mert azok 3 Voltot kérnek.
Segítene valaki?
(#) Mybuster válasza djadji hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Hello! én úgy csinálnám hogy közvezlen ledet tápra megfelelő ellenálással. Számísd ki az ellenálás értékét.
(#) djadji válasza Mybuster hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Én arra gondoltam így kellene bekötni.
(bocsBővebben: Link, paint)
de nem tudom, mi kellene elé. Egy ellenállás, hogy a led csak 3 voltot kapjon?
(#) kokozo válasza djadji hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Nézd meg a pdf-et!
(#) djadji válasza kokozo hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Ezek szerint kb jól gondoltam.
Két kérdésem lenne: 470ohmos ellenállás kell? Épp elkezdtem volna kitalálni mennyi is kell. (csak hogy értsem) az R*I=U egetverő bonyolult képlettel . De honnan tudtad az I-t? (épp azon merengtem, hogy is kell áramerősséget mérni).
Másik kérdésem: Leírtam 5 sor, mire rájöttem, hoyg arra gondolsz, hogy magában a fesz. stabilizátorba rakjam be a ledet. ÉRTEM! De nekem a 7805 előtt (ahova a ledet és ellenállást raktad ) nekem van 100UF-os elektrolit kondenzátor. Annak a helyére? Vagy az maradjon? (sajnos nem értem hogy ezeknek a kondiknak mi a szerepük, miért kellenek oda)
(ezt a kapcsolást csináltam meg, csak a bal oldali kondira kifejezetten elko kondit írtak: Ez az

Az I ledeknél kb 20mA, de ha van konkrét típusod meg lehet nézni az adatlapján. Áramerősséget a fogyasztóval sorosan kötött műszerrel kell mérni. A kondi zavarszűrésnek kell bele és igen a 100µF-os kondi maradjon. a 100nF zavarszűrő a 100µF pedig pufferkondi szerepet játszik.
(#) djadji válasza kokozo hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

1000 hála és köszönet, sokat segítettél (még vagy 20 kérdésemre választ kaptam)
Akkor így ugye?
(ha nem bánod, Bővebben: Linkbelebarmoltam a képbe)

Igen úgy!
(#) Tomi_Bp válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Nagyon szépen köszönöm, ez hatalmas segítség volt nekem!!! Picit drágább, mint itthon, de van legalább személyes átvétel és nem kell a repülőtéren izgulni, hogy fel engedik-e vagy sem ... Amúgy a perszulfátokat és a nátrium-hidroxidot talán fel engednék, de így akkor legalább nincs drukk. Köszi mégegyszer!
(#) jandark válasza Adam87 hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Szia.Rákötheted.
Érdemes úgy megcsinálni hogy a 12voltos plusz és mínusz kivezetésekből összefogsz annyit amennyit csak lehet az autós erősítő táp csatlakozásához,a sarushoz kevesebb fér a szorítóshoz több,azért hogy minél nagyobb áram átmehessen.
Egy szálon ne várj nagy áramot tőle.
A védelme miatt nagyobb basszusnál letilthat a táp,de újra indíthatod a táp ki-be kapcsolásával.
Mi demófalhoz már trafós tápot építettünk ami már elég drága árban,de a pc táp megoldás szobába,zene hallgatásra elég lehet...
300w-hoz minimum 25 amper kellene a 12voltos ágon,(de mint írtam otthonra elég lehet a pc táp is)..
(#) jandark válasza zoltan0801 hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Szia.
Első kérdés a gyári felépítésben a dvd hangszórókimenetei nem jók?
A további,,erősítőt építhetsz magad is pl 5db tda2030as ic-vel esetleg a sub-nak mély vágással azon a csatornán,de kérdés mi az az összeg amit neked megér..
Ha mindent venned kell akár még sokba is kerülhet.
Egy kész lehet olcsóbb - drágább is,ha veszel egy házimozi erősítőt,lehet jó is rossz is,a gyengébb kategória elviszi a hangfalakat,elhallgathatod.A jobb szériáknál lehet később a hangfalakat is lecseréled..
A legtöbb házimozi erősítőnek nincs mély kimenete csak előerősített kimenet,ehhez még aktív láda is kell.
Ebben az esetben olyan erősítő kell aminek van mély kimenete is.
Összességében a gyári állapotában alkalmas arra amit szeretnél,csak a pénztárca szabhat határt...
(#) gydanee válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Hááát, tikimaci nevű Youtube felhasználónévvel elég nagy rá az esély hogy tikiti újabb agymenésének vagyunk áldozatai. Meg egyébként is... szupertitkos NASA technológiát akar bemutatni, de részletek sehol, csak félrebeszél.
(#) zoltan0801 válasza jandark hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Először is köszönöm a válaszod. A dvd hangszórókimenetei jók, csak nem tudom hogy hogy tudnám a laptophoz csatlakoztatni, mert tényleg az lenne a legjobb megoldás. Igen én is a TDA2030-ra gondoltam, van is egy készen már régebbről, csak hát tényleg 5 db kéne belőle. Szóval ha tudnál segíteni abban, hogy hogyan hasznosítsam a dvd kimeneteit, akkor az megköszönném.
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Zoli bácsi, és a többiek: Kész lett! Nagyon fainul szól ! Most már csak 2m-t hagytam rá. Sokkal könnyebb volt forrasztani, meg szét és összeszerelni, mint ahogy gondoltam.
(#) Balaa16 válasza janikukac hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Szia!
Látod, csak nem szabad megijedni a szétszereléstől, hanem bele kell vágni.
Üdv! Balázs
(#) Moderátor hozzászólása djadji hozzászólására (») Júl 24, 2012

Légy szíves, ne külső linkekre töltsd fel a képeket, hanem ide, mert ha később valaki rákeres, és a külső linken már nincs meg, nem lehet érteni, miről volt szó!
Köszönöm.
(#) Adam87 válasza jandark hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Köszönöm.
Kisérletezgetek akkor.
(#) vvklikk1998 hozzászólása Júl 24, 2012 /

Sziasztok
Az lenne a kérdésem hogy egy telefon, kijelzőt hogyan lehet életre kelteni?
Köszönöm.
(#) vvklikk1998 hozzászólása Júl 24, 2012 /

Sziasztok
Ez nehéz össze rakni http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/szamitogep_tunningolas_i...o.html ????
és ha nem akkor valaki küldene nekem pont ilyen alkatrészeket???
köszönöm előre Szentliszló Béke út 1
Köszönöm!
(#) elektro777 hozzászólása Júl 24, 2012 /

Sziasztok!
Olyan kapcsolásra lenne szükségem, ami egyszerű, és annyit csinál hogy egy kapcsoló zárt vagy nyitott állapotától függetlenül bekapcsoljuk, és ha a kapcsoló az ellenkező állapotba kerül, akkor ad egy jelet, ha jól tudom ez az RS tároló, csak egy egyszerű rajzot szeretnék róla, konkrétan egy elmozdításra működő riasztót készítenék belőle.
Köszi!
(#) speed008 válasza vvklikk1998 hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Ez egy nagyon egyszerű kapcsolás. A linken is próbanyákon rakták össze. Alkatrészeket bármely elektronikai boltban tudsz venni.
(#) proli007 válasza elektro777 hozzászólására (») Júl 24, 2012 / 1

Hello!
Az RS tároló, mint neve is mutatja Set-Reset tároló, vagy is olyan mint a mérleghinta. Amelyik felét lenyomod, úgy marad. De raktam fel több kapcsolást is, pld. itt, és a felette lévő hozzászólás is erről szól. A legegyszerűbb, az XOR kapu. Ha kapcsolóval szeretnéd működtetni, akkor egy ellenállás kell a bemenet és a táp közé, a kapcsoló, pedig a bement és a GND-közé. Ha a kapcsoló be van kapcsolva, a bemenet alacsony szinten van, ha ki van kapcsolva, az ellenállás adja a magas szintet.
üdv! proli007
(#) havranarpi válasza vvklikk1998 hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Ha nem értesz hozzá sehogy.
Eléggé jártasnak kell lenni a témában
(#) zoltan0801 válasza jandark hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Közben elgondolkodtam, hogy lehet csinálok egy ilyet, és csináltam egy ilyen móricka ábrát. Szóval így jó lenne-e, és ha nem miért nem? Meg még talán annyi, hogy a többi elé nem kellene valamilyen szűrő??

ábra.jpg

Következő: »»   1738 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem