Fórum témák
» Több friss téma |
Jah mondjuk igazságot írt, gondolkoztam trafó visszatekerésen én is Köszi a segítséget
Már kicseréltem TDA2050-re (ennyi van ráirva), Szép hangja van. Ezzel az áramkörrel nem hajtja ki, viszont így kap 25,50V-ot és nem torzít
A kétszer 15w al semmi gond , meg találod itt is a kapcsolásoknál . 100Wot ki hozni belőle híd kapcsolással lehet és tranzisztoros rá segítéssel. Én meg csináltam a barkácsolás kedvéért, de ettől job a TDA 7294 Ilyen teljesítményre. Elég drága meg oldani 2030al 2icvel és négy tranzisztorral, hogy ki hozz belőle 100watot
Akkor is ilyen rendelés van de csak elég 60-80W-ig.
Sziasztok!
A Projectem lassan a végéhez ér, de akadt 1 olyan problémám, hogy a Hangerőszabályzó csak MAX-on ad tiszta hangot, Kb olyan 85%-tól lefele, betompul a hang egyik pillanatról a másikra. 1K vagy 10K Sztereopotit használok. Máshol működött ez a megoldás. A bemenetre van kötve a poti.
TDA2050hidalva? Az tud 60wot . Árban nem sokkal drágáb mint a 2030. Fele gond sincs az építésével.
Szia!
Elkészültem a végfok panelekkel. Kipróbálva még nem voltak. A kipróbáláshoz közvetlenül ráköthetem a pc hangkártya kimenetre? Vagy még közbe kell iktatnom pl. egy 47 kOhm-os potit? A panelra ráraktam egy biztosíték aljzatot, így csak a trafó vezetékeit kell bekötnöm a sorkapocsba. A kérdésem az lenne, hogy a be illetve kimenetnek mi a jobb megoldás? Sorkapocs (pont akkora hely van, hogy oda fér 1-1 db), tüske, vagy direktbe forrasztás? Üdv Laslie
A potit nem árt betenni a bemenet elé , a gyakorlat azt mutatja hogy általában szükség van rá. A kimenetre a sorkapocs a jobbik megoldás.
A potit célszerű alkalmazni, és letekert állásban kezdeni az erősítő élesztését.
A be és kimenetek számára a legbiztosabb a forrasztás, legkényelmesebb a tüskés csatlakozó. A NYÁK-csoki a középmezőnyt képviseli Ha közvetlen trafóról indítod az erősítőt, akkor a biztosíték helyére tegyél ideiglenesen egy 10-100 ohm közötti értékű ellenállást, akkor nagy vész nem lehet. A vezetékek rákötése után szereld fel a hűtőbordát, hogy a mozgatástól az IC lábai le ne törjenek.
Köszönöm.
A potit mindenképp alkalmazni fogom az élesztés idejére. A végleges változatban egy LM1036+NE5532 hangszínszabályzót teszek a végfok elé. A 10-100 Ohm mi célt szolgál? Még nem hallottam ilyenről, hogy a biztosíték helyett ellenállást alkalmazzon az ember. Hány W-osnak kell lennie az ellenállásnak?
Zárlat, gerjedés esetén ez az ellenállás korlátozza az áramot, hiba esetén nem megy tönkre az IC. A rajta eső pár volt mellett marad annyi tápfeszültség, hogy halkan meg tudod az erősítőt hallgatni. Ha beindul a normális működés, máris cserélheted biztosítékra.
A bővítési szándékodat értem, de nem biztos, hogy szükséged lesz rá. Hangkártyáról, lejátszóról, mobiltelefonról az erősítő tejesen kivezérelhető, előerősítést tapasztalatom szerint nem igényel. A hangszínszabályzó épp annyit ront, mint javít a hangélményen. Először hallgasd meg a végfokot, utána dönts arról érdemes-e valamit eléje kötni. Szerk.: az ellenállás terhelhetősége csaknem közömbös. Tegyél be 10 ohm 0,6W-osat ha van választék. Ezen 0,5-1V feszültségesés megnyugtató eredmény.
Értem, köszi. Van itthon jó néhány ellenállásom, még talán 10 Ohm-os is.
Először mindenképp meghallgatom. Aztán, majd kiderül, hogy kell-e elé az a hangszínszabályozó.
Még egy kérdés. Mekkora hűtőbordát érdemes rátenni? Tudom függ a hangerőtől is, de nem lesz csúcson hajtva.
Van itthon 2 db 117 mm x 48 mm -es alapterületű, 11 db 25 mm-es bordával ellátott hűtőm. Ez elég lehet hozzá?
Jó lesz az a borda. Enyém is hasonló.
Köszönöm. Ma már nem, de holnap ki fogom próbálni.
Kipróbáltam. Tényleg szépen szól. És nem volt ki és bekapcsoláskor koppanás sem.
Mobil telefonról hajtottam meg, és így kevésnek tűnt a basszus, bár lehet azért mert nem hangfallal próbáltam, hanem csak egy hangszóróval (ez később kap majd dobozt). Azért azt a hangszínszabályzót megépítem, és úgy is kipróbálom.
Szia
Vagy gyengébb minőségű a potméter vagy az erősítő bemeneti ellenállására hatással van (és egyben a frekimenetére is az lesz) a poti. Van aki a poti helyett sok állású forgókapcsolót használ sima ellenállásosztókkal. Meg lehet próbálni még treble bleed kondit rakni a potira ha nagyon zavar.
Érdemes meghallgatni az alapzaját jelforrás nélkül Kíváncsi vagyok a tapasztalatodra.
Hallgattam. Gyakorlatilag 0. Semmi zúgás nem volt hallható.
Ennek igazán örülök, mert ez volt a fejlesztés fő célja.
Hello!Csináltam egy erősítőt TDA2030a -val elfelejtettem tükrözni és így az ic a nyák másik oldalára került.De működik megvagyok vele elégedve már csak a hálózatra kel rátenni.Ez alapján:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/22/22a98d0a6a601b6378a82...f6.jpg
Itt van vasalóban. Szebb lenne.
Azért örülök, hogy nálad is bevált
Nem találok lézernyomtatót ahol kinyomtatnák
Sziasztok,
Tanulásképp szeretnék építeni egty erősítőt, A trafóm 2*23voltos. A hangszóró 4ohmos és 100 wattos sub. Lehetséges ezzel az IC-vel építeni erősítőt hozzá? Persze nem fontos teljesen meghajtani. Köszönöm
A tda hoz sok lessz az a tápfesz, egyenirányitva pufferelve sacc.kb. 30v környékére számíthatsz. Ez viszont már sok ezeknek az icknek. Ehhez a táphoz inkább egy jó kis tranyós végfok illik, pl ez .
Üdv.
Szia
Tanulásképp a 2x23 voltos trafó egyik ága elég a TDA2030-hoz. Nem lesz kihasználva teljesen a trafó, kísérletezni jó az.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/22/22a98d0a6a601b6378a82...f6.jpg
ennek mekkora tápfeszültséget lehet adni max?Hány W lehet?Köszönöm
Szia! A TDA2050 adatlapján megtalálod a részleteket. A maximális tápfeszültség 50V. 20-30W vehető ki belőle.
Üdv!
Kaptam egy gyári 2.1 számítógéphangfal panelt, speedlink gravity 2.1 van ráírva, sajnos csak a hátlapot kaptam meg, próbálnám életre kelteni, 2030 van benne 3db, de a potikat nem kaptam meg hozzá. Valószínű a hangerőt és a mély hangerejét lehetett szabályozni. Egy 3 és egy 6 lábú kivezetés van rajta. A kérdésem az lenne, hogy milyen értékű potit javasoltok bele? Itthon nincs szinte semmilyen, és potyára nem akarok venni. Előre is köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |