Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » B5 és B8 végerősítő
 
Témaindító: banyaiakos, idő: Máj 31, 2008
Lapozás: OK   49 / 62
(#) Anden válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
Na látod, ahány ember, annyi vélemény!!Elképzelhető hogy a B5-nél nem lesz szebb hangja, de abban nem értek egyet hogy a B5 "nem nagy szám"!Építettem, és javítottam már jó pár végfokot, és a B5 NEKEM eddig elég előkelő helyen áll hangminőségben!Nem mondom hogy nincs jobb, hisz mindig akad esetleg jobb kapcsolás, bár ez is nézőpont kérdése!!Kinek mi tetszik!!Valakinek a Conductor tetszik jobban a B5-nél!!Nekem mind kettőből van egy példány, és hát számomra a B5 hangminőségben igen csak veri a Conductort ugyan azokkal a Tannoy hangfalaimmal!!De még egyszer..KINEK MI..
(#) Anden válasza vipera1997 hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
Szia! Az én véleményem hogy ha meg akarod építeni a B5-öt, egy igen remek végfokot kaphatsz!!A félvezetők cseréje nem javasolt, ahogy KD is írta, mivel a kapcsolás érzékeny az alkatrészek minőségére!!Én is azt mondom, kicsit szánd rá azt a plusz pénzt ha teheted, mert megéri! Nekem az Alkotó féle verzió van megépítve, és minden pöccre indult!! Ha mindent a leírtak szerint csinálsz, nem lehet gond!!A beállítása kicsit macerás, de nem vészes!!
(#) vipera1997 válasza Anden hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
Köszönöm.Akkor rászánom azt a kis pénzt.
(#) Anden hozzászólása Aug 13, 2012 /
 
Sziasztok ismét!! Hangerőszabályzót szeretnék venni a B5-ömbe, és érdekelne ki, milyet használ!!Mindenképpen ALPS potit veszek, csak az értéke nem mindegy!!KD-től kérdeztem, ő azt javasolja hogy 10K-s stereo Logaritmikus jó, az 50K-sat nem javasolja, mert ronthat a hangminőségen!!
Érdekelne kinek mi a tapasztalata a B5 végfok, és a potik választása terén ehhez az erősítőhöz!!
(#) forsat hozzászólása Aug 31, 2012 /
 
Üdvözlöm a Kedves Egybegyűlteket!

Régóta bogarászom, tervezem az erősítőmet amit építeni szeretnék. Ezzel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.

A terv a következő:
5 db B5 vagy 8-at szeretnék építeni HE-n található szimetrikus 100W-os erősítő mellé egy A4es nagyságú hűtőbordára szerelve. 8ohm a cél, de ha belefutnék 4ohm-os hangfalakba se legyen gond. Ez eddig rendbe is lenne, de...
1. Egyik probléma a tápegység elosztásának gondolata. Az addig stimmel, hogy a szub külön trafót kap, de a fenn maradó 5 végfok? Király Tibor azt írta, hogy nem feltétlenül jó egy hatalmas(ebben az esetben 750W) trafó mások meg ezen az elven készítenek erősítőt. Melyik a legjobb megoldás? Sztereó csatornánként egy trafó esetleg vagy 1 nagy?
2. Szimetrikus 100W-os erősítő helyett tudtok e mást ajánlani esetleg valami jobbat?

Egyenlőre ennyi! Köszönöm!
(#) reloop válasza forsat hozzászólására (») Aug 31, 2012 /
 
Üdv! Próbálok olvasni a sorok között. Itt egy 5.1-es erősítő készül?
Az egyetlen transzformátor a legszerencsésebb megoldás, de azon akár mind a hat csatornának lehet független szekunder tekercse.
A "melyik a jobb erősítő" kérdésre csak úgy találsz választ, ha megépíted és meghallgatod. Kinek a pap, kinek a papné.
(#) forsat válasza reloop hozzászólására (») Aug 31, 2012 /
 
Azért nem írtam az 5.1-et mert a dekóder meg ilyen olyan dolgokat nem rakok bele. Tehát 1 nagy trafó több szekunderrel.
Melyik a jobbat azért kérdem, mert nincs tapasztalatom, hogy ekkora teljesítményben miről mi a vélemény. 50W-os erőlködőket ismerem.
De valószínű ezt majd akkor kipróbálom(szimetrikus 100W).
(#) forsat válasza reloop hozzászólására (») Szept 1, 2012 /
 
Ja és igen igazából most 5xB5(100w/4ohm) 1x(100W/8ohm)
Ekkora erősítőhöz mekkora trafó érdemes? Jól számolom, hogy 800-900W?
(#) reloop válasza forsat hozzászólására (») Szept 1, 2012 /
 
(#) Ge Lee válasza forsat hozzászólására (») Szept 1, 2012 /
 
Apró trafóval nem fog megelégedni, a pufferről nem is beszélve. Ha ezt a csomagot ki is akarod hajtani (illetve azt akarod hogy legyen kellő dinamikai tartaléka), akkor azt vedd alapul, hogy a 6x100W végfok kb. 5x8A-el ill. az 1x100W kb. 1x6A-el, azaz összesen kb. 46A-es csúcsárammal fogják rángatni a puffert, illetve azok töltődési szakaszában a trafót. Persze ha csak szobahangerőn fogod használni, akkor egy 100-150W-os trafó is elég az egészhez.
(#) forsat válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 1, 2012 /
 
Hát jó részt a B5-ök 50w körül fognak szólni max mert a cél közönség 8ohm, de épp azért akarom rendesen kivitelezni a dolgot, mert 6 éve tervezgetem az erősítőt, rengeteg cikket elolvastam és akkor legyen egy jó ami megállja bárhol a helyét, Nagy szoba, buli egyebek...
(#) forsat hozzászólása Szept 5, 2012 /
 
Na, de még lenne 1 kérdésem.
A B5 tudtommal nem rövidzár védett. Egy ilyen védelemmel szeretném ellátni ugye. Van e erre megoldásotok, kapcsolás ami remekül működik?
(#) reloop válasza forsat hozzászólására (») Szept 5, 2012 /
 
Szia! Egy ilyen szimmetrikus végfok emitter ellenállásin eső feszültségből nem nagy kunszt valamilyen beavatkozást vezérelni. Ez lehet áramkorlátozás, vagy a hangszóró leválasztása és mindez köthető fix áramerősséghez vagy amplitúdó függvényébe változóhoz. A megfelelő verzió kiválasztása után csak hozzá kell illeszteni a kapcsoláshoz, és némileg méretezni a tápfeszültséghez és a terhelő impedanciához.
Mielőtt ebbe belevágnál megkérdezném, hogy a kíváncsiságodon, vagy a szorgalmadon kívül van-e egyéb ok a rövidzár védelem kiépítésére, mert amúgy végképp nem illik ehhez az erősítőhöz.
(#) forsat válasza reloop hozzászólására (») Szept 5, 2012 /
 
Hát mivel általában bármi megtörténhet. Pl tavaly megépítettem első B5-ömet beépítettem a dobozba, csináltam neki fejhallgató kimenetet is, csak nem volt idő befejezni így félbe maradt, hogy majd holnap befejezem. Szobatársam szórakozásból belenyomta a jack-et és a zárlat hazavágta a 2 tranzisztoromat.

Amit most tervezek tisztességesen akarom elkészíteni, de az ördög nem alszik és, ha már gyűjtök az MJL tranyókra akkor azokat nagyon féltem.

De hogy érted, hogy nem illik hozzá? Befolyásol valamit?
(#) reloop válasza forsat hozzászólására (») Szept 5, 2012 /
 
Ez egy minőségi zenehallgatásra készült erősítő. Feltételezhető, hogy hozzá illő csatlakozókkal, és kábelekkel kerül rá a hangsugárzó. A kimeneti rövidzárlat gyakorlati kockázata szinte elhanyagolható.
Más volna a helyzet változó helyszínen és változó hangsugárzókkal való üzemeltetés esetén.
A rövidzár-védelem hátulütője, hogy esetleges indokolatlan beavatkozása tönkre teszi a hangélményt.
Megértve aggályaidat, az uPC1237 védelem IC-t ajánlom, mely eleve jó szolgálatot tesz koppanásgátlás és DC védelem ügyben. Tudja fogadni az emitter-ellenállásokon eső feszültség alapján vezérelt tiltó jelet. Hirtelenjében nem találok szemléltető rajzot, de gyári végerősítők kapcsolási rajzaiban gyakran előfordul.
(#) forsat válasza reloop hozzászólására (») Szept 5, 2012 /
 
Hát igen azt tudom és nekem ez a fontos, hogy ha ennyi pénzbe kerül akkor legyen a hangja is páratlan! Nem tudtam, hogy ronthat a rövidzár a hangzáson, de akkor ezt mellőzöm.
Igazából eleinte emiatt filóztam, hogy st151 vagy B5 igaz nem tudom melyik mondható jobbnak a másiknál. De mivel a B5-ből már 3-at már egyszer megcsináltam így ezért kerestem alternatívát.

Köszönöm a választ!
(#) reloop válasza forsat hozzászólására (») Szept 5, 2012 /
 
El ne feledkezz róla, hogy legyen biztosíték a végfok előtt!
(#) forsat válasza reloop hozzászólására (») Szept 5, 2012 /
 
Az mindig ott van igyekszem precízen és jól megoldani. Igaz a hűtőborda dolgot még nem tudom milyen lesz 6 végfokot gondoltam egy A4-es méretű bordára. Csak ennek az egyik hátránya az, hogy számítógép dobozban alakítom ki mind ezt és a bordának a bordái vízszintesen vannak. Arra gondoltam, hogy egy komolyabb proci hűtő ventillátort bordástól egy aluprofilon keresztül csatlakoztatnék a bordához.
Vagy minden féle képp jó lenne, ha álló lenne a borda?(gépházon kívül elhelyezve)
(#) Anden hozzászólása Szept 24, 2012 /
 
Sziasztok! Lenne egy problémám a B5-el! Alapból két Tannoy hangfalakkal használom, amik 8-ohmosak, és tökéletesen működik, szép a hangja is!!Hétvégén ki akartam próbálni 4-ohmos hangfalakkal, ami van itthon, igaz nem egy minőségi, (Acoustic AV120) álló hangfalak!!Megnéztem, és alapból 4-8 ohm van ráírva,(műszerrel 4-ohmot mérek rajta!)
A lényeg hogy ha rákötöm az Acoustic hangfalakra, akkor halkan szól, és ahogy hangosítom, hirtelen elkezd búgni hangosan, de nem "fesz féle" búgás, hanem olyan kb. 200-500 Hz!!Ahogy letekerem a potit, akkor elhallgat, és ismét jó!Visszakötöm a Tannoyokra, azzal meg tökéletes!!Ez mitől lehet?? Arra gondolok, hogy a végfok még nincs bedobozolva, és egymás hegyén hátán vannak a kábelek, illetve az egyik végfok panel közel van a potihoz is, és emiatt gerjedhet!!A huzalozás Alkotó rajza alapján van!!Azért nem értem, mert a Tannoyokkal is gerjednie kellene ha rossz lenne szerintem!!
Remélem valaki tudja a megoldást!!
Köszönöm!!
(#) reloop válasza Anden hozzászólására (») Szept 24, 2012 /
 
Szia! Ha nagy a tápod belső ellenállása, a kisebb terhelő impedancia belengetheti.
(#) Anden válasza reloop hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
A tápom hasonlít az Alkotó féle verzióval!! Annyi hogy én magam csináltam, és upc 1237 ic-s védelmet szerkesztettem rá!!Azóta elkezdtem bedobozolni, és már nem csak össze hányva van a dolog mint eddig!!Szerintem azért gerjedt!!Most tökéletesen működik, még max hangerőn sincs semmi alapzaj!!
Jelenleg itt tart a dolog, az eleje, és a teteje festés alatt van!!Ha elkészül, akkor teszek fel még képeket!!

Anden
(#) reloop válasza Anden hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Gondos munka Ez mindig meghálálja magát. A sorkapocs helyett inkább forrasztanék és zsugorcsöveznék, azt biztosabb kontaktusnak tartom.
(#) Anden válasza reloop hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Köszönöm, örülök ha tetszik!!
Még van vele munka, még nincs lába, illetve az eleje, és a teteje még festés, és szerkesztés alatt!!
Igazad lehet, de azért használtam sorkapcsokat, hogy az egyes elemek bonthatóak legyenek külön!!Így ha javítani kell, akkor külön szétszedhető könnyen..
(#) Anden válasza reloop hozzászólására (») Okt 25, 2012 /
 
Szia! Hallgattam rád, illetve Alkotó fórumtárs tanácsaira, így kiszedtem a végfokoknál a sorkapcsokat!!
Ha teljesen elkészül, még teszek fel képet!!
(#) Dr Endugu hozzászólása Nov 1, 2012 /
 
Sziasztok! Csinált mér B5-végfokot valaki MJL1302A/Mjl3281A komplementerrel? Lesz-e baj a magasabb határfrekvenciából? Nem merem beépíteni, mert ha csak gerjedni fog, akkor hiába fogtam neki. Ilyen tranzisztorok vannak itthon, ezért építeném bele.
(#) Anden válasza Dr Endugu hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Szia! Én nem próbáltam más tranzisztorokkal, mert én megvettem az ajánlott tranyókat, (és ezzel tökéletes a hangja, legalább is nekem!!)Nem tudom mikén viselkedne azokkal a B5, talán kérdezd meg KD-t, vagy esetleg Alkotó fórumtársat!!
(#) ptesza válasza Anden hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
KD- nem fog ajánlani hozzá mást, mivel leírta, hogy nagyon sok párt kipróbált és ez vált be.
(#) Dr Endugu hozzászólása Nov 4, 2012 /
 
Rendben, köszi mindenkinek a választ!
(#) Anden válasza ptesza hozzászólására (») Nov 4, 2012 /
 
Igen, ez így van, csak arra gondoltam hogy KD biztosan el tudná neki mondani a tapasztalatait erre a pára vonatkozóan..Tudom hogy az ajánlottal a legjobb KD szerint is..
(#) Zupp87 válasza Dr Endugu hozzászólására (») Nov 7, 2012 /
 
Egy próbát szerintem megér. Szerintem gerjedést maximum akkor okozna, ha átfogó visszacsatolással rendelkezne a végfok. Már pedig ez esetben az átfogó helyett lokális negatív visszacsatolások vannak. Az emitterkövető tripla kompozit darlington teljesítményfokozat csupán meghajtva van az előző fokozatok által, nincs a kimenetről visszacsatolás a megelőző fokozatok felé. Egyszóval szerintem nem fog gondot okozni a gyorsabb tranzisztor. De lehet, hogy tévedek. Mindenesetre áramkorláttal ki lehet próbálni.
Következő: »»   49 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem