Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1113 / 2519
(#) kadarist válasza cicoka hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Persze, csak úgy szólóban, hogy más ne legyen odakötve, csak az ellenállás.
(#) bankimajki hozzászólása Aug 10, 2012 /

Sziasztok, egy haver garázsában észrevettem egy kissé leharcolt FANE aktív hangsugárzót, amit egyből meg is szereztem. De elég csúnyán bántak vele és beszakították a hangszórókat is eltakaró szövetet. Illetve az elektronikája sem volt épp a helyzet magaslatán. (A hangszórók hálistennek nagyon szép állapotban vannak.)
A lényeg hogy darabjaira szedtem, és megtakarítottam. Beüzemeltem az erősítő részét, nagyon szépen szól. De szeretném gyári állapotúra felhozni és elakadtam a bemenetek- kimenetek bekötésével. (Van 2db input és 2db output.) A 6db kis lyukba 6,3mm-es jack aljzatok jönnek és alattuk pedig DIN-5-ös aljzatok vannak. A láda hátsó részén jól látszik hogy van benne 2db teljesen egyforma ÁK, amik a magas illetve a mély hangok emelését/csillapítását végzik. Amire választ várok hogy hogyan is kössem be a bemeneteket és kimeneteket. Igazából csak a TAPE feliratú csatlakozókkal nem vagyok tisztába, hogy azokat hova is kössem. (Az menjen párhuzamosan a bemenettel?) Illetve, amint a képen is látszik a tesztelés alatt simán ráforrasztottam egy 3,5-ös jack dugót. És arról kapja a jelet. A tesztelés alatt megfigyeltem hogy az erősítő túl tudja vezérelni a hangszórókat. (Mono üzemben párhuzamosan 2db 8 ohm-os hangszóró, amik 74W-osak egyenként.) Az erősítő végfokozata 4db 2N3055-ös. És 2*38V DC-ről működik.
Mindezt azért írtam le, mivel azon gondolkodtam, hogy nem-e lenne érdemes kiegészíteni egy limiterrel és egy hangszóró védő ÁK-rel a belsejét. Ha esetleg zárlatos lesz az erősítő, akkor se vigye a túlvilágra a nem olcsó hangszórókat. Bár ha kap ilyen ÁK-öket, akkor oda az eredetisége. (Tehát ez sehogy sem az igazi.) Légyszíves írjatok olyan boltot vagy weboldalt, ahol tudok szövetet venni az elejére. És a hátulján csak egy kis 10*15cm-es fedlap volt, ami tartalmazta a hálózati csatlakozót plusz egy biztosíték aljzatot, mellette pedig nyitott volt. Ez is kérdéses a számomra, hogy ott volt-e valami vagy sem. Sőt bármilyen infót tudtok erről a készülékről, légyszíves osszátok meg velem, mert én nem sok mindent találtam vele kapcsolatban.
Üdv.: Miki
(#) szamóca válasza bankimajki hozzászólására (») Aug 10, 2012 /

Pl. De hangszóróselyem néven a gugli dob pár boltot... :yes:
(#) kuka88 hozzászólása Aug 10, 2012 /

Sziasztok,
Mivel fogalmam sincs, hogy mi baja az erősítőmnek így új végfokot szeretnék
építeni és a meglévő szűrőjét használni. Bővebben: Link Kérdésem az lenne, hogy kell-e elé táprész vagy trafóról mehet közvetelenül rá?( trafóm 2*23v+2*32V)
Köszönöm
(#) reloop válasza kuka88 hozzászólására (») Aug 10, 2012 /

Szia!
Csak megismételni tudom amit akkor írtam amikor belevágtál ebbe az építésbe: egyszerűbb áramkörökkel kezd az ismerkedést az elektronikával.
Az iménti kérdésed arra utal, hogy túl kevés tapasztalattal ragadtál pákát.
Ezt az erősítőt még tedd egy kicsit félre, mert a kapott tanácsok befogadása is kihívás a számodra, nemhogy meg is valósítsd őket.
Ez jó gyakorló terep.
Nem a kedved akarom elvenni, inkább a kudarcélménytől óvnálak.
(#) kuka88 válasza reloop hozzászólására (») Aug 10, 2012 /

Szia!
Igazad van. Ezt eddig is tudtam.. egyedüli ok, hogy nem hagytam békén ezt és tértem vissza az alapokhoz, hogy már elkezdtem és -számomra- sok pénz van benne. Viszont így tehetem bele a pénzt. ha nem megy.
Na ezt berakom a szekrénybe és tanulgatok még kicsit.
Köszönöm
(#) mezei dávid hozzászólása Aug 10, 2012 /

Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni!!!!Van egy 20v tápom
Egy akku töltőből készült.A trafó 6-12 v középen osztott
Geatz 2x 2200 uf 35v kondi és így lemérve 20v.
Ehhez szeretnék egy egyszerű gitár erősítőt készíteni .tudnátok egy egy rajzot és nyáktervet küldeni.Át néztem
a topicot de nem találtam olyat ami ehhez a táphoz jó lenne.üdv: dava
(#) Beringer 600 hozzászólása Aug 10, 2012 /

Sziasztok! A segítségeteket kérném,hogy össze raktam az alábbi erősítőt,és mikor be kapcsolom, akkor a negatív feszültséggel működő végtranzisztor melegszik,és a hangszóróba halk búgást lehet hallani.Volna valami ötletetek?
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Aug 10, 2012 /

Szia! Kösd le a hangszórót, és mérd meg a kimenetén az egyenfeszültséget. Ha jelentős negatív feszültséget tapasztalsz, akkor az első tranzisztor 680 ohm kollektor ellenállását cseréld 1k trimmerre és állíts a kimenetre 0VDC-t.
(#) Beringer 600 válasza reloop hozzászólására (») Aug 10, 2012 /

A kimeneten 0,5 v-ot mérek.
(#) kadarist válasza Beringer 600 hozzászólására (») Aug 10, 2012 /

Ez jó sok, állítani kell.

Sajnos nincs változás,

Na össze jött, a kimeneti DC0.01v.A rendellenes melegedés megszűnt,de az a kis búgás még meg van.Ez ellen lehet tenni valamit?Köszönöm az eddigi segítséget reloop fórum társamnak.

Szívesen! A 120 ohm utáni 0,1µF mellé tégy még 100-220µF-et.
(#) Beringer 600 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Aug 10, 2012 /

A trimmert ki lehet fix ellenálásra cserélni?A trimmer ebben a beállításban 330óhmot mutat.

Rendben, kiegészítem.Kösz mindent,szép estét.

Sőt ki is kell. Ha más tápfeszültségre kötöd, akkor kell legközelebb állítani rajta.
(#) puffed hozzászólása Aug 10, 2012 /

Sziasztok!
Egy 1ic-s /ne5532/ sztereó hangszínszabályozót szeretnék építeni a mellékelt rajzot találtam és nem tudom hogy megbízhatóan működik-e...Esetleg tudna valaki ebben segíteni?Előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza puffed hozzászólására (») Aug 10, 2012 /

Szia!
Ez ránézésre is komoly rajz, tehát működnie kell.
(#) puffed válasza kadarist hozzászólására (») Aug 10, 2012 /

Kiderül ha megépül...
(#) reloop válasza puffed hozzászólására (») Aug 10, 2012 /

Szia! A hangerőszabályzó és baxandall hangszín között ajánlott egy illesztő fokozat, mely akár egy emitterkövető tranzisztor is lehet. Így ebben a formájában nem szimpatikus a rajzod.
Hangszínszabályzó témája. Egy ajánlott kapcsolás. IC1 erősítése egységnyi is lehet. Előnye az illesztés mellett, hogy visszafordítja a helyére a fázist.
(#) puffed válasza reloop hozzászólására (») Aug 10, 2012 /

Köszi szépen! Ezek szerint nem úszom meg egy ic-vel...Sajnos csak egy árválkodik a boxban és a hétvégén akartam összehozni valami egyszerűbb sztereó kapcsolást...Esetleg erről a emiterkövető tranyós verzióról tudnál valami rajzot mutatni?Kezdő szintű vagyok az elektronikában.

Mellékelem. A rajzodon mennyinek olvasod C1 értékét?

Illesztő.GIF

Köszi szépen! 4.7 mikró ha jól értelmezem.

bc238-as tranyót használhatok?

A kondi és a tranzisztor is jó lesz. Egy hétvégi kapcsolás kedvéért a tranzisztort nyugodtan elhagyhatod, a kiemelés mértéke változni fog kissé a hangerő és a balansz poti állásától függően.

Ha Te mondod akkor kell az oda!Köszönöm a segítséget!

A műveleti erősítők megjelenése előtt ez volt a kapcsolás tipikus formája: Bővebben: Link
(#) Kiszsan hozzászólása Aug 11, 2012 1 /

Tud valaki *
(#) CIROKL válasza Kiszsan hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Apró hirdetési rovat !
Következő: »»   1113 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem