Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Akkor az általam csatolt áramköri részlet nem 24V-ot állít elő vagy nem tudnám vele az áramkörömet meghajtani?
Hello!
Ez nem így működik. Lényegében az áramkörben a C1 kondenzátor kapacitív ellenállása sorba van kötve a relé tekercsével. Vagy is a C1 kondenzátor kapacitása határozza meg a körben folyó áramot. Ha az pont akkora, mint a relé működtető árama, akkor a relén 24V fog esni. Tehát nem a feszültséget, hanem az áramot határozza meg az áramkör, a kialakult feszültség nagyságát, majd a terhelő ellenállás fogja meghatározni. Amit itt a relé testesít meg, nálad meg az áramkör lenne az. (A relének van egy névleges feszültsége, és ezen a feszültségen felvett árama. Az áramot tulajdonképpen a relé tekercsének ohm-os ellenállása fogja meghatározni.) A kondi kapacitív ellenállása Xc=1/(2*Pi*f*C) Ha ezt kiszámolod, és megnézed 230V mellett mekkora áram folyik át a kondin, akkor tudod mekkora maximális áramra számíthatsz. A lágyindítónál, ez kb. 17mA-ra adódik, vagy is ekkora kondi nem elég a 10-35mA áramhoz. De higgyél Zolinak, egy kistrafóval sokkal jobban jársz, mint egy X2 típusú kondival. üdv! proli007
Hello!
Egy inverter kapcsolás kell, amit akár egy tranyó is megtestesíthet. De hogy mi a célszerű megoldás, azt csak az áramkör ismeretében érdemes megmondani. De minden esetre biztonsági szempontból át kell gondolni mindent. Mert ha meginvertálod a jelet, és a relé nyugvó érintkezőjét kötöd be, akkor jól fog működni. De ha a szabályzó feszültsége megy el, akkor viszont bekapcsolja a fűtést. Vagy is meg kell nézni, mikor mi történhet, és ez után dönteni. Nem célszerűbb-e az érzékelőre szakadásvédelmet építeni, és azzal tiltani a relé behúzását.. üdv! proli007
Szia! köszönöm! Remélem belefér még a kezdő témába, pontosan erről a kapcsolásról van szó. A problémám az, hogy ha az érzékelő rajta van, akkor kitűnően működik, alsó hőmérsékleti értéknél meghúz a relé, magasnál pedig elenged, viszont ha nincs rajta az érzékelő, akkor meghúz a relé és fűt a végtelenségig. Szeretném bombabiztosra építeni az áramkört és mivel az érzékelő 2m kábelen van, számolni kell vele, hogy esetleg valamilyen oknál fogva megszakad a kapcsolat. Ez azért is fontos, mert az áramkörnek kb. fél évig kell szünetmentesen üzemelnie. Erre szeretnék valamilyen megoldást találni.
Hello!
Ez igazán nem gond Vicsys utólagos engedelmével.. üdv! proli007
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy olyan áramkört ami egy villanymotorhoz, egy akksihoz és egy dinamóhoz lenne hozzákötve. A lényeg az lenne hogyha a dinamó egy bizonyos feszültségérték alá megy akkor beindítja a villanymotort vagyis az akksival kötné össze. Már egyedül próbáltam egy ilyet tervezni, de eléggé kezdő vagyok így nem sikerült Üdv.
Szia! Köszönöm, erre a megoldásra én is gondoltam, de mivel így a fűtőtestet a relé másik érintkezőjére kell kötnöm a fő probléma nem oldódik meg: bár a relé nem lesz meghúzva ha megszakad a kapcsolat, viszont ugyanúgy fűteni fog
Most még egyszer kicsit érthetőbben. Amikor a dinamó feszültsége csökken akkor indítaná a villanymotort? A dinamót mi hajtja? Vagy ez egy örökmozgó szeretne lenni, ami ha az akku merül a villanymotorral meghajtja a dinamót és tölti az akkut? Mert ez a második eset kivitelezhetetlen!
Sajnos időm nincs sok átböngészni a témákat, de megnéztem párat és nem találtam olyat ami nekem jó lenne!
Üdv mindenkinek,még elég kezdő vagyok egyenlőre csak a látható hibákat tudom javitani ... a minap kaptam 1 omnitronic p-500-as erősítőt , az lenne a gond vele hogy az egyik oldal szól a másik nem . Szét kaptam és az egyik tranzisztor megvolt égve (c4793).Kicseréltem de bekapcsolás után a melette lévő 100r/1w ellenálás kiégett ,szószerint világitott . Szóval valami tanácsot szeretnék . Előre is köszönöm
Gondoltam dobok 1 képet is ..., ha jól megnézzük akkor látható hogy miről beszélek . üdv
Szia! Ilyen kategóriájú erősítőt nem lehet szemrevételezéssel javítani. Szükséged lesz egy multiméterre, amivel a hibás alkatrészeket ki tudod mérni.
Skori: Alkatrészek vizsgálata.
Üdv ..., köszönöm a segitséget , így már biztosan megtudom javitani . üdv
Sziasztok,
230volt-ból lehetséges trafó nélkül 12voltot csinálni egy ventilátor táp részére? Trafót azért nem szeretnék, mert elég drága. Vagy nem lehet olcsóbban kihozni? Köszönöm
Hello!
Végső soron igazad van, így mind két oldalon invertálni kell a jelet, akkor megoldódik a gond. üdv! proli007
Sziasztok. Mostanában RGB led-ekkel játszok. Mit kellene rá tennem a led-re hogy szépen összekeveredjenek a színek?
Elegge veszelyes a trafo nelkuli tap. Viszont azert 12 voltos dugasztapot be lehet szerezni keves penzert. Valassz!
Köszi. Ki is próbáltam. Tökéletes megoldás.
Szia proli007!
Szeretnék vissza térni egy régebbi kérdésemre, köszööm az eddigi válaszaidat! Megépítettem ezt a kapcsolást, úgy működik ahogy leírtad de lenne három kérdésem. Azt nem értem hogy miért van az hogy a tápfesz ráadásakor már alapból magas szinten van a kimenet, mert úgy szeretném, hogy egy irf540 fettel kapcsolgassa a motor dudát a relé helyett, de ha így kötöm be akkor alapból egyből szólna a duda, szóval mit kellene változtatnom ahhoz hogy a tápfesz rákapcsolásakor alacsony szinten legyen a kimenet? Gondolkoztam hogy rákötök egy NOT kaput, ami jó megoldás lenne, csak ugye a kapcsolásban szereplő IC-ben nincs már szabad NAND kapu, és nem szeretnék még egy IC-t beleépíteni, mert gondolom van más megoldás is a kimenet invertálására. Szóval hogy tudnám megfordítani a kimenet jelszintjét? a másik kérdésem meg az hogy az irf540 fethez megfelelő-e 10K ohm-os gate ellenállás, hogy egy körülbelül 30-40W os 24V-os motordudát működtessen? A harmadik meg az hogy melyik kondit kell megváltoztatnom ahhoz, hogy az a kb 20 másodperces riasztás megmaradjon, viszont ne 1 hz-en működjön (mert most körülbelül másodpercenként kapcsolgassa a kimenetet) hanem olyan 4-5 hz-en? Köszönöm a válaszodat előre is!
Érdeklődnék hogy a potméternek általában 3 lába van? Vagy esetleg van más típusú is több lábú?
Nos találtam egy olyan encodert ami a rádióban van.Hangerő szabályzó.Erre szeretnék plusszba rákötni 2 gombot ami vagy csökkenti vagy növeli a hangerőt!
Itt egy kicsit talán tisztább a kép.
Üdv. Szerintem csak 3 lábú van forgalomban vagy elterjedve ha uttána nézel google-n
Az egyszerű potméternek három lába van, egy egy az ellenállás pálya két végén, és egy a csúszka kivezetése. Szokás azonban egy tengelyen több potmétert is elhelyezni, pl. sztereó üzemmódnál egyszerre lehessen szabályozni a két amúgy független csatornát. Léteznek olyan potméterek is, ahol az ellenálláspályának több leágazása kivezetése van, hogy frekvencia függő hangerőszabályzást lehessen csinálni.
Az enkóder, (rotary encoder) az teljesen más dolog. Az ilyen típusú hangerő szabályzást egy mikrovezérlő végzi egy elektronikus potméter segítségével, az enkóder csak a processzor vezérlését végzi. Az ilyen típusú hangerő szabályzásokat lehet pl. fel/le vezérlésű nyomógombokkal ellátni. Bár fel/le vezérlést meg lehet oldani viszonylag egyszerű logikai áramkörökkel, és eleltronikus potméterekkel, a rotary enkódert azonban nem.
Köszönöm szépen a részletes választ, így már átlátom a dolgot. Akkor marad a trafós megoldás.
Az első eset lenne nem örökmozgót akarok.
Akkor próbáld meg leírni hogy mit is szeretnél. Nem ártana némi blokksémát rajzolnod, hogy mi van összekötve mivel.
Már megoldottam a problémát de azért köszönöm a segítséget!!
Akkor nem tudom sajnos hogy potméter vagy encoder van a rádióba de az biztos hogy amit felraktam képet az van benne.Ezzel meg lehet oldani?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |