Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Akkumulátor töltő
Beugrott. A FET-ek mellett volt egy nagy fehér porcelán ellenállás, az szakadt meg, majd arról indult egy pici, az égett el. A képeiden nem látok nagy fehér ellenállást.
De mégis. A harmadik kép jobb szélén. A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2012
...de ott van egy. Az utolsó képen a kép jobb oldalánál függőleges pozícióban. De annak csak "bika" módban van szerepe, amikor egy kapcsoló a trafó középkivezetéséhez kapcsolja.
Szia Gábor !
Végül is megcsináltam egy gyári targonca akkutöltő átalakítását. (trafó, graetz, doboz maradt) Egy PIC 16f887 méri a feszültséget és az áramot, kapcsolja a trafó primer oldali reléjét, méri az időt, és egy 16x2-es LCD-n kiírja az értéket és a töltési folyamat állapotát. A következő töltőmbe szeretném beépíteni az általad írt kapacításmérést. Egy (vagy 2-3 FET), kapcsolná a terhelést, mérném az áramot , a feszültséget, az időt. A program kiszámolná fogyasztott Ah-át és RS232-őn egy regisztráló programba küldené az adatokat.( grafikus elemzéshez) A gondom a terhelés !!! A te kapcsolásodban 12V/20W izzó szerepelt ( kb. 1.5 A terhelés) Nekem 48 Voltra 15-20 A kb. 2.5 Ohm és 1000 W-os terhelés kellene több órán keresztül. Na ezt, honnan akasszam le ? Gondolkoztam, hogy 2x1.5 mm2 MTK 100 méteres tekercse sorba kötve 200 fm, kb. ezt a terhelést adná. Áramsűrűsége kb.13 A/mm2 lenne, de az 1000 W körüli teljesítmény szétégetné a szigetelést. Kisebb terhelés esetén viszont " 1 hétig" mérhetném a kisütést. Esetleg, ha lenne ötleted, megköszönném. (más fórumozó ötletei sem árthatnak !) Üdv mgy A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2012
Vagy én ütöttem el, vagy a program, de az előző hozzászólásomat proli007-nek szántam.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2012
Szia !
Nem rossz, de próbálgatáshoz újakat kellene venni. Talán kidobott vasalókat könnyebb összeszedni és könnyebben szerelhető. Egy talp kb. 38 Ohm és 5-6 párhuzamosan kötve kb 6 Ohm esetén (48 Volt), beterhel 8 Amperrel. (24 Voltos aksiknál csak 4 Amper, bár ott már kamion izzókkal lehetne játszogatni) Vagy gyüjtöm a vasalókat, vagy mégis a kamion izzók. Üdv mgy
A bojler fűtőszál, ha jól emlékszem (legalábbis ami nekem van 3db bontott) 24ohmos. Biztos van ebből is többféle gyártmány és teljesítmény...
Viszont elég könnyen csinálhatsz hozzá folyadékhűtést... ![]() 1300Ft-ig bezárólag 600-1800W-ig elég jó az ár/érték arány... Üdv Inhouse A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2012
Lemaradt a link a fűtőszálakról:
http://elektroexpressz.hu/spl/963590/BOJLER_Futo Üdv Inhouse A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2012
Kösz a linket !
Meggondolandó, mert a 3000 W-os is csak 2200 Ft. Mivel csak 48 Volt a feszültség igy a 17 Ohmos is csak kb. 3A terhelést jelent. Hűteni nem kell, mert a leadott teljesítménye max 150 W. Feszültség négyzetesen arányos a teljesítménnyel. Üdv mgy
Akkor jó ötlet volt, vagy jó ötlet volt?
![]() Üdv Inhouse Idézet: „48 Voltra 15-20 A kb. 2.5 Ω és 1000 W-os terhelés kellene több órán keresztül. Na ezt, honnan akasszam le ?” Fogsz 2-es vashuzalt. Kiszámolod, hány m kell a kívánt ellenálláshoz. Picit kevesebb a melegedés miatt, de ez 20 A-nál nem jelentős. Nekem az 50 A-t is bírta, annál is még csak bűzölgött, de nem izzott. A kimért hosszot többféleképpen helyezheted el. Egyenáramnál tekerni is lehet, pl. cserépre, téglára, samott téglára. Nekem ~25 m-t kellett elhelyeznem. Lécből készített keretbe ütöttem néhány szöget és azok között feszítettem ki cikk-cakk-ban. A fentebb írt 50 A-nál még nem sütötte meg. A szögek el is tartották. 2 ilyennel hosszú időn keresztül méregettem ~80 A terhelés mellett egy 350 A-es inverteres hegesztőt. Télen jó fűtés lett volna a műhelybe. ![]()
Szia !
Végül is jó ötlet volt, bár előtte is azon gondolkodtam, hogy milyen kéznél lévő terhelésekből válogassak. Talán a 24V/70W izzókból veszek 4 db.-ot (kb. 500 Ft/db) és összeállítok egy kb. 14 A-es kisütő terhelést. Még a Hall-elemes árammérést is le kellene tesztelni. Amennyiben eljutok a próbákig, beszámolok. A töltés, kisütés, regisztrálás téma érdekel, de elveszek a sok más témám között. Üdv mgy
Hello!
Valaha úgy készítettünk 4..5kW-os fűtőbetéteket, hogy 120..200mm-es eternit csőre esztergáltattunk csavart hornyot, és ebbe tekertük bele a néha 2mm-es cekasz huzalt. Két végére két csavar a kivezetésnek. A cső függőlegesen elhelyezve, és így hűtés is megoldódott. 6..800fok is volt a cekasz. Ha jól értem, akkor kb. 1,2ohm kell. http://elektronika.teszvesz.hu/muszerek_alkatreszek/ellenallas_bizt...3.html itt pld. kapható lapos kivitelben is. Egyébként valaha ilyen volt egy tolóellenállás, de a régi daruk fékező ellenállása is ami mostanra biztos ki van szórva.. üdv! proli007
Szia !
Kösz a tippet, és más hozzászólókét is. Macerásnak tünnek a mechanikai kialakítások. Maradnék az izzóknál ( 24V/70 W), bár ötletként a Pertiel modulok is felmerültek. 4 db 136 W-os ( 1.800 Ft/db) is adhatna egy műterhelést. ( Egyben lesz egy mini bár italhűtőm.) A kapacitás mérésedet szeretném adaptálni 24-48 Voltos akkumulátorokra ( 200-300 Ah). A mérési idő gyorsítanám a nagyobb terheléssel (C/10). Üdv Mgy
Üdv!
http://www.reddot-battery.com/Download/DD12012.pdf a linkelt akkumulátorhoz szeretnék valami egyszerű töltőáramkört építeni, már körül néztem pár helyen, de nem találtam megfelelőt azért mert nem tudom hogy ez milyen típusú akkumulátor lehet. Segítséget előre is köszönöm!
Sziasztok!
Van egy 12V 4Ah-s ólom-sav akkumulátor amit tölteni szeretnék. Ugyebár 400mA kellene a töltéséhez. Van egy 12V-os trafóm amihez készítettem egyenirányítót így ~17-18V a fesz ami kijön. Az lenne a kérdésem, hogy mit kellene még utána tennem, milyen kapcsolást, hogy a kimeneten az kb. 14V legyen és főként az a 400mA áram folyjon? Ugyanis a fesz a terhelés miatt még esni fog, de az áramot mindenképpen be kellene állítani erre az értékre. Köszi A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2012
Szia!
Ez nagyon jó, de a rajzon az van, hogy 6V-ra van. Nekem pedig 12V-os az akksi... ![]()
Jól sejtem, hogy a 240 Ohm helyett kell olyan 106 Ohm körül tennem, hogy jó legyen a 12V-os akksihoz (persze megtartva az 1,1kOhm-os másik ellenállást) ?
Hello!
Amit írsz, az kb. jó, de nem13,6V-ra kell számolni, hanem 14,2V.14,5V-ra. Célszerűbb ha a 240ohm maradhat, csak az 1,1kohm-ot változtatod. - A kiindulás az, hogy az IC Vout és ADJ lába közötti feszültség állandó, vagy is 1,2V. Így a 240ohm-os ellenálláson mindig állandó áram folyik. 1,2V/240ohm=5mA. Ez az áram folyik át, az 1,1kohm-on is. - Az 1,1kohm-ra eső feszültség Ukimax-Uref=14,2V-1,2V=13V. Most már számítható, az ellenállás értéke. R=UR/IR=13V/5mA=2,6kohm. - Ha ez nem szabvány érték, akkor meg kehet próbálni a 240ohm változtatásával. Vagy is ha az 220ohm, akkor 1,2V/220ohm=5,45mA 13V/5,45mA=2,38k Vagy is 2,4kohm megfelelő lesz. üdv! proli07
Akkor 220 Ohm és 2,4Kohm-mal megépítem. (az valami kerekítésből adódó dolog, hogy ha a segédprogramok közötti lm317-est nézem akkor az 15,01V-pt ad ki kimenti fesz-re? )
és 1,5Ohm kell a 400mA-hez ahogy írtad. A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2012
Esetleg az nagy hülyeség lenne, ha megtartom a 240 Ohmos ellenállást és beteszek a másik helyére egy 2,5kOhm-os potmétert? Így ki tudnám mérni és be tudnám állítani a megfelelő fesz értéket és persze 1 Ohm-ot 1,5-re növelem a 400mA kifolyó áram miatt ahogy írtad.
Hello!
A feszültség lehet kicsit több, mert mi az egyszerűség kedvéért nem számoltuk bele, az ADJ lábon kifolyó áramot. Meg a program, 1,25V referenciával számol. De mindennek van tolarenciája.. Nézd meg az adatlapot. Nem badarság, csak korlátozd a poti állítási lehetőségét. Mert ha beteszed, akkor 1,2..13,7-id állítanál vele. Vagy is célszerűbb, pld. egy 2,2kohm és egy 500ohm-os poti. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2012
Jól van, akkor megépítem egy 500Ohm-os és egy 2,2kOhm-os (bár lehet csak 2,5kOhmost kapok) potival és a 1,5Ohm-os ellenállással!
Köszönöm a segítséget!
Nehezebben találni 2,5kohmos ellenállást, mint 2,2kohmosat.
Üdv.Ebben a kapcsolásban feltétlenül ezt a fajta IC-t kell alkalmazni vagy jó ide más opamp is mondjuk TL071,072 is?
Jó más is, LM358 is. De nézd át itt a képeket, van erről a kapcsolásról módosított verzió is.
Tudom, csak cserélni kellene ,de ilyenem nincs itthon.
Hello! Jó bele a TL-ek is.. üdv! proli007
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy akku töltőt, ami 15-20A-t tud a kimenetén. Én úgy gondoltam el, hogy tekerek egy trafót 20V szekunder feszre. meg kb. 20 A terhelhetőségre,és a primer ágba kötnék egy tirisztoros szabályzót. A véleményeteket szeretném kérni, hogy ez mennyire lehet jó? előre is kösz. Sziasztok Palkó. |
Bejelentkezés
Hirdetés |