Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Hello Szirty!
S7 319-es CPU-nál egy analog bemenetet akarok skálázni az FC105-el. Az a gond, hogy szimulátorban működik, de a PLC-ben már nem. Arra gondolok, az újabb PLC-k már nem támogatják ezt az FC-t. Van valami ötleted hogyan tudnám skálázni a bemenetet? Üdv!
Hali Panhard!
Mi a jelenség a PLC-ben futó FC105 esetén? Nem tudok ilyen támogatási megkötésről. Bármi lehet. Több infó kéne. "B" terv gyanánt esetleg próbálkozhatsz azzal az FC109-es blokkal, amit ebben a cikkben találsz (Forrás a cikk végén).
Annyi a jelenség, hogy az FC105 OUT kimenetén mindig 0 az érték. Semmi hibajelzés. Azóta próbáltam ugyan úgy egy másik CPU-val is, egy 315-2DP-vel, azzal működik. Mellékletben egy kép. Most keresgélek a Siemens weblapján, hátha írnak valamit erről.
Hali!
No és a RET_VAL kimenete mennyi ilyenkor? (minden lényeges infót egyenként, harapófogóval kell kihúzni belőled
Azt hiszem az is 0 volt, de majd hétfőn megnézem, mert melóhelyen van a 319-es PLC.
Üdv mindenkinek!
Lenne egy problémám, amibe segitséget szeretnék kérni. Egy távfelügyeleti rendszerről lenne szó, SMS jelentéseket kell küldeni Omron PLC-ről GSM modemen keresztül. Pár évvel ezelőtt volt pár ilyen projektem, de azokat Unitronics-szal oldottam meg (M91, V120), de ott beépített blokkok vannak. A konfigurációm CP1L-M30+CIF01(Port 1)+CIF11(Port2 HMI) és Cinterion TC65i terminál. Sajnos "gyári" leírást modem kezelésére nem találtam Omronnál. Omron kft oldalán van pár leirás, meg találtam MRPlc.com-on is, de már a kábelbekötésnél találtam eltéréseket. Van olyan ajánlás, ahol a TX és RX vonalak direktbe mennek, van ahol keresztezve vannak. Először a linkelt kapcsolást próbáltam, de nem jutottam semmire. Ezután találtam rá erre a dologra Bővebben: Link. Ezzel a kábelbekötéssel már sikerült eljutnom odáig, hogy el tudok küldeni parancsot (pl ATE1/ATE0 - ki vagy bekapcsolom az Echo-t), de a példaprogram már nem megy. Természetesen átcímeztem a Send Ready és Receive Compl. flag-eket a megfelelőre (A392.13 és A392.14). Futtatáskor a program leakad, mert a tel. szám elküldése után nem teljesül a Receive Completed feltétel. Próbáltam úgy is hogy kitöröltem ezt a feltételt, de semmi változás. Játszadoztam a Port beállításaival is (End code [CR]+[LF] vagy 00), de szintén semmi. Szerintem valami apróságon bukik az egész... Terminálból gond nélkül mennek az SMS-ek. Előre is kössz!
Helló Koleus!
Kulcsra kész megoldással nem szolgálhatok, de leírom ami eszembe jut, hátha segít. Soros kapcsolatnál az RX jelet mindig a partner TX jelével kell összekötni (és viszont)! Olyan nincs hogy TX-TX, RX-RX! Tehát a jel neveinek tekintetében mindig kereszt kötés kell. Olyan viszont van, hogy a két csatlakozó bekötése nem azonos és egyiken a 2-es pin a TX, másikon meg a 2-es pin az RX. Ott "fizikailag" a kötés "egyenes" továbbra is az RX-TX, TX-RX összekötése kell. Szerintem, ha a GSM modemmel tudsz terminálból SMS-t küldeni, akkor tudod mit küldesz, mivel te írod be, meg gondolom azt is, hogy milyen karakter határolja a sorozatot. Ezért nincs értelme azzal kísérletezni, hogy a PLC-vel CHR(00) kóddal, vagy CR-el, vagy CR-LF-el határold a sorozat végét. Ugyanazt kell küldeni a PLC-ből neki, amit küldesz a terminálból. Azt javaslom a PC-vel kösd össze a PLC-t és amikor a PLC küld, figyled terminál programban mit küldött. Sőt azt is megteheted, hogy mindhárom eszközt összekötöd úgy, hogy PLC-Modem úgy van összekötve ahogy kell (TX-RX, RX-TX, GND-GND) a PC soros portjának GND-jét rákötöd a két eszköz GND vezetékére, a PC RX jelét pedig a PLC TX jelére. Így a küldött karaktersorozatot a modem mellett a PC is veszi és láthatod a terminálban mit kapott a modem. Szerintem ebből ki fog derülni mi lehet a gond. A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2012
Mind a két eszköznek klasszikus DB9 soros portja van, standard lábkiosztással. Próbálkoztam már a terminállal, de nem sikerült kapcsolatot létrehozni. Mivel nem dolgoztam még Omronnal, már gondom volt a Beijer HMI bekötésével Port 2 -re (RS485).
Ekkor kaptam egy tippet: tesztelhetem bármelyik portot a PLC-én magával a CX-Programer-rel, mert ha beállítom Hostlinknek a Default paraméterekkel, csatlakozhatok minden gond nélkül. Na ez ment is a CIF11 esetén ami Port2-nek használok, de a CIF01-es Port1-ként már nem válaszolt. "Természetesen" USB/RS232 átalakítót használok. Van egy Advantech Adam 4561-es konverterem (RS422/RS485-RS232, sokat próbált darab, rengeteg frekiváltót paramétereztem/flash-elltem már vele) meg egy Schneider átalakitó (egyik vége USB, másik vége DB9 fiú) amit túlnyomórészt PLC-hez hsználok. Gyártottam egy köztes darabot is, hogy a TX és RX keresztezve legyen, de az eredmény semmi, CX Programer nem tud csatlakozni. Ugyanezt eljátszottam modem beállításokkal is és terminállal, de nem jött semmi. Az hogy mégis történik valami, abból gondolom, mert terminálból kikapcsolom a modemen az Echo-t, átdugom a PLC-re, elküldöm az Echo aktiválását, vissza a modemet a notbookra, és ismét aktiv az Echo.
Sziasztok!
Tartozás fejében kaptam néhány AL2-24MR-D eszközt. Új, dobozos. Mennyiért lehet tőle megszabadulni?
Hali, most néztem előbb a PLC-t és működik a skálázás. Azt, hogy mitől nem ment múlt héten fogalmam sincs. Lehet valamit elnéztem, vagy elírtam. Üdv!
Lenne egy másik kérdésem: Lehet valahogyan adatokat importálni DB-be? Jelenleg 12DB-be kellene beírkálni telegramm értékeket egy TXT fájlból, mindegyikbe 250 érték van. nem szívesen állok neki kézzel beírogatni. Üdv!
Hali!
Nem sok lehetőséged van. Az egyik, hogy forrást készítesz az adatokból. A Siemens tech fórumon találsz erre példát A másik lehetőség egy program. Ha el nem felejtem utánanézek.
Igen, a forrásos megoldással csináltam. Létrehoztam a DB-t, lefordítottam forráskódra, majd az adatokat Excel-ben megszerkesztettem, majd bemásoltam a DB forrásba. Így működik a dolog. Érdekes, hogy a Siemensnél nem gondolnak ilyenre. Üdv!
Hali Panhard!
Idézet: „Érdekes, hogy a Siemensnél nem gondolnak ilyenre.” Na de mégis, elméleti síkon hogyan gondolnád ennek a megvalósítását? Ha a DB-ben van 200 sor integer, vagy egyéb egyforma típusú adat, még ok, kijelölök 200 sort egy oszlopban az excelben aztán copy/paste (vagy export/import). Szép és jó. Csakhogy a DB-k szerkezete jellemzően nem ilyen homogén. Mit kezdenél egy UDT struktúrával, amiben tömbök vannak és maga szerkezet is UDT-ből származtatott tömb, tele vegyes adattípusokkal, a boolean-on át dinten keresztül a real-ig. Hm? Összehozod ugyanezt a struktúrát excelben is?
Sziasztok!
Ismeri valaki a B&R Automation Studio fejlesztő környezetet? Gondom akadt egy adat tömb létre hozásával. Ebben szeretnék segítséget kérni. A help-jében van róla írás, de nem világos. Szevasztok!
Sziasztok!
Egy elég primitív kérdésre keresném a választ. Mostanság kezdtem az OP panelekkel foglalkozni. OP 77A alarmkezeléssel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ha bejön egy hiba és nyugtázom akkor eltűnik a képernyőről, viszont ha még fennáll a hiba akkor az Alarm feliratú LED tovább jelzi hogy hiba van, de nem tudom megnézni hogy melyik hiba van még bent, mert az Alarm Window üres lesz a nyugtázás után. Mit kell beállítani Flexi 2008-ban hogy megtudjam melyik hiba van még bent? Tehát a nyugtázott, de még fennálló hibák között tudjak lapozgatni. Előre is köszönöm a segítséget.
Sziasztok!
Közben megoldottam. Annyi volt a gond hogy két Window-t egymásra raktam véletlenül és azért nem működött
Hali!
A nyomógomb eventhez rendelt ShowAlarmWindow funkcióval óvatosan kell bánni! Különösen ha az a gomb nem globális, hanem lokális hatókörű. Ha a display mode Toggle beállítású, akkor pláne! Megnyomják, előjön az alarm ablak, el akarják tüntetni, de másik gombot nyomnak meg, ami ellapozza a screent az alarm ablak alatt, de ezt nem lehet látni, mert az ablak eltakarja. Onnantól már az a gomb sem tünteti el, amivel előhozták, mert másik képernyőn annak a gombnak nincs, vagy más a funkciója. Így vakon (hisz az aktuális screen tartalma nem látható) kell visszanavigálni oda, ahol előhozta az ablakot... Toggle meg off / on alarm window funkció helyett javasolt inkább az alarm view használata. Azzal nem alakul ki ilyen probléma. A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2012
Szia!
Köszi a tanácsot. Szerencsére sikerült megcsinálni rendesen jól működőre.
Sziasztok!
Az egyik tanítványomnak sikerült szereznie egy Klöckner-Moeller PS3 DC PLC-t, amit szeretne kipróbálni, de nincs hozzá kábel. A netet nézegetve zb4-501-um1 típusú kábel kell hozzá, ez a fellelhető adatok alapján egy RS232-RS485 átalakító, amit összerakott, de nem működik ( Bővebben: Link )! Van-e benne még valami trükk, vagy esetleg a PLC nem jó ?! Ha valaki tud segíteni, azt nagyon megköszönöm ! Steve A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2012
Sziasztok!
Nekem kellene egy olyan kapcsolás amivel egy plc 4-20mA bemenetére tudok szimulálni jelet, valaki esetleg tudna segíteni. Köszi.
Szia!
Egy tápegység kell és egy potméter, vagy ellenállás meg egy ampermérő.
Sziasztok!
Omron CPM1A típusú PLC programját szeretném letölteni, tudok kábelt csinálni hozzá? Köszönöm!
Helló!
Én voltam prohardveren is Köszi!
Sziasztok!
Van egy kis problémám. Sikerültö szereznem suliból egy Siemens TD 200 kijelzőt az éretségi munkámhoz csak az a gond vele hogy nem sikerül elindítanom. Végső cél kimenet aktiválása és egy kis szöveg ki iratása volna. Ha tud valaki segítani én nagyon szépen megkösszönném. köszönöm Tornyai D.
Hogy érted hogy nem indul el? Ha összekötöd bármilyen 200 CPU-al maga a kijelző világít?
Szia! Milyen hosszú kábellal kötötted össze a CPU-val a TD 200-at? Ha nagyobb mint 2.5méter akkor már külső tápot kell használni. 2,5 méter alatt nem kell külső táp.
Hali!
Nem írta, hogy bármiféle CPU is lenne a környéken...
200 CPU - val van össze kötve a kábel hossza rövidebb mind 2,5m és feszültség alá helyezése után viládítt a TD is. ez így reális. mi volna a köveltkező lépés. Gondolom valamijen beálításokat el kell végezni. Köszönöm előre a választ.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |