Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   256 / 581
(#) gkari válasza Lakatos Andras hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

A KH csúszka lehet kontakthibás(sajnos gyakori), vagy a mod.kört hangolni kellene(esetleg itt van alkatrészhiba)-ezt igazán szignállal, vagy GDO-val lehet jól megoldani. Az R5700 esetében szerencsés,ha szól, ennek a dekódere germánium tranzisztorokkal készült, ezért nem igazán stabil. A végfok nemigazán azonos a Pacsirtával, de azért működik,az a lényeg.
Üdv!
(#) Laslie hozzászólása Okt 9, 2012 /

Sziasztok!

Sok-sok év után ismét elkezdtem az elektronikával foglalkozni. Na nem profi, csak hobby szinten. A sok cucc között megtaláltam egy Ganz UNIVO 3-as műszert. Kicsit viseltes állapotban van, de szeretném felújítani. Ebben kérném a hozzáértők segítségét, hogy hogyan kezdjek hozzá. Csatolok néhány képet a jelenlegi állapotról.

Üdv
Laslie
(#) oregtamas0202 válasza Laslie hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Üdv !
Van műszerem és gépkönyvem is , ha tudok , segítek.
Öreg Tom
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2012
(#) Vales válasza Laslie hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Istenem, Régi Szép Idők! Amikor elektroműszerész szakmunkástanuló voltam, ilyenekkel mértünk az órákon és a tanműhelyben is!
(#) akos70 hozzászólása Okt 10, 2012 /

Sziasztok!
Egy Elprom Budapest rádiót akarok életre kelteni, pontosabban a rádióvétel nem lényeg, csak az erősítője.
Mely alkatrészeket érdemes mindenképp cserélni elöregedés miatt?
Az egyik EL84es cső nem jó, 2 db 6P14PEV jó lesz helyettük?

Kapcs. rajza:
(#) akos70 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Köszi! Ma szétbombáztam, van az ellenállások között néhány szakadt, köztük a 3 nagyobb teljesítményű (120 ohm, 1k, 4,7k), ezeket milyennel pótolhatom?
(#) akos70 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Valóban, sovány vigasz.
Az oké, hogy ugyanolyat, de terhelhetőségre vonatkozó adatokat nem látok rajtuk. A rajzon ugyan meg vannak különböztetve a kisebbektől 1 ill. 2 vonallal, de mit jelenthet ez, 1 ill. 2 W?

A másik kérdésem: ha rádióként nem akarom használni (és ki is akarok belőle szórni mindent, ami szükségtelen az erősítőként történő használathoz, akkor az alábbi képen látható alkatrészekből szükség van-e valamire?
Az "A" üzemmódválasztó utáni dolgok egyértelmű, hogy nem kellenek, de előtte van egy elágazás, amit az én autókhoz szokott szemem nem lát át.
És mi a teendő azzal a szaggatott vonalas résszel?
(#) gkari válasza akos70 hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Ha csak erősítő,akkor az "a"-nak semmi szerepe nincs, mert az csak a varázsszemet kapcsolja(PU állásban-le). Ha elég a végfok, akkor Köbzoli javaslatát fogadd el, a Te általad közölt rajzrészletben benne van még egy előfok(az EABC triódája),a hangregiszterrel együtt, de ez is 2-300mV érzékenységű.
Egy átlós vonal:0,5W, 2, 3 keresztbe: 2, 3 W,nem vonalazott:0,25W.
A szaggatott vonalas:KF sávszélesség szabályzás, a hangszínnel együtt(kb. annyit ér, mint a pápának a fütyi).
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2012
(#) akos70 válasza gkari hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Ez jó hír, köszönöm.
Az előerősítőre szükség van, csak a rádióra nincs. A hangszínszabályzót is meghagynám változatlanul, még a szaggatott vonal nem világos, az nem kell a hangszín potméteréhez?

(Aztán ha sikerül ilyen módon életre kelteni, a dobozát is átszabom kissé, és a tuchel aljzat helyett egy 6,3-as jack lesz rajta.)
(#) Lakatos Andras hozzászólása Okt 12, 2012 /

Most keltettem életre egy Resprom 102A tip. rádió-lemezjátszó együttest. Jó lett, de a lemezjátszó tűje elöregedett. Van valakinek ötlete, honnan lehetne szerezni Fonica UF-50-es lemezjátszó tűt? De nem aranyáron.... A rádiónak megvan a számlája és két javítási jegyzőkönyv is. Hát akkor más idők voltak! Érdekesség képpen mellékelem őket.
(#) gkari válasza Lakatos Andras hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

A Dr. Úr biztos, hogy min. 10.-Ft-ot jattolt. Ha grammofón nem szól,akkor az egész (piezo-)betét is lehet hulla.
(#) gkari válasza akos70 hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

A KF...szabályzás szerintem valamilyen mechanikai kapcsolattal van a hangszínnel összekötve, ezt szüntesd meg!
(#) CT-3 hozzászólása Okt 14, 2012 /

Sziasztok!
Most próbálok életre kelteni egy "Rosszija" orosz kb,50 éves lemezjátszót.Az erösitöje "halkan és távolról szól"hangerö,hangszinszabályozás müködik.Külsö magnóról is meghajtottam nehogy a pickup hibája megtréfáljon,de ugyanaz a hiba.Elkók kondenzátorok nincsenek szétfolyva.
Végfokhiba nem lehet igaz?Hiszen akkor meg sem szólalna.
Légyszi segitsetek,mit nézzek meg.Nem vagyok müszerész,hobbi szinten üzöm ezt a dolgot,gyerekkoromban épitettem erösitöt,morzegyakorlót,stb.Ezt csak azért irtam le,hogy tisztába legyetek mennyire értek ezekhez
Köszönöm
(#) zolika60 válasza CT-3 hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

Nem tudom milyen az az erősítő, de jó bemenetet használsz a PU-höz?
(#) CT-3 hozzászólása Okt 14, 2012 /

Stimmel a bemenet!Ez egy régi orosz tranzisztoros erösitó,mono,2 végfoktranyója van,a BD sorozathoz hasonlit a külseje "P40"-es meghajtótranyókkal.
(#) CT-3 válasza CT-3 hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

Kicsit belenyultak ebbe az erösitöbe,a hangszóró kimenet nem a megfelelö helyen van csatlakoztatva az elkón.Holnap majd kitalálom hol a megfelelö pontja,addig átnézhetövé teszem
a dróthalmazt.
(#) gbiro72 hozzászólása Okt 15, 2012 /

Tisztelt Fórumozók!

Szert tetettem egy öreg Orion B217 telepes és egy Vadásztölténygyár által készített B746-os telepes rádiókhoz, amelyek 1,4V illetve 90V-on működnek. Van egy trafóm, amely 6-42V-ot tud leadni. A kérdésem az, hogyan tudok a rádióknak tápot készíteni az említett paraméterekkel a legegyszerűbben, lenne-e valakinek kapcsolási rajza?

A segítségeket előre is köszönöm!
(#) Gafly válasza gbiro72 hozzászólására (») Okt 15, 2012 /

Hogyan értsük ezt a 6-42V-ot?

Ha szét lehet szedni a 6 és 42V-os tekercset, akkor előbbiből lehet fűtés, a másodikból pedig anódteleppótló.
(#) gkari válasza Gafly hozzászólására (») Okt 15, 2012 /

A 42V váltó nem igazán elég a 90V(jól szűrt!)anódfeszhez(cca. min. 55V kellene), az 1,4 V fűtőfesz. is DC kell legyen(szintén jól szűrve!)-az ORION tipusjele 217B-szerintem.
(#) silent15 válasza gkari hozzászólására (») Okt 15, 2012 /

Kapcsoló üzeművel feltolni ?
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2012
(#) gkari válasza silent15 hozzászólására (») Okt 15, 2012 /

Ha a trafón a 6, és 42V külön tekercs, akkor a sec.-ek biztos,hogy áttekercselhetők(a 42V-ost elég csak "megtoldani"), a kapcs.tápot nem javasolom, biztos, hogy gerjedéseket okoz!
Üdv:gkari
(#) ha9pi.feri válasza silent15 hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Szia!
Feszültség kétszerezővel. Ha lehet, nem ártana letekercselni a 42V-ból. Le könnyebb tekercselni, mint fel.
(#) gbiro72 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 18, 2012 /

A trafó az következő kimenetekkel rendelkezik: 0, 6, 9, 12, 24, 36 és 42V váltófeszültség.
Nekem pedig 1,4 és 90V egyenfeszültség kéne ORION 217B-hez. Próbáltam feszültség két és háromszorozóval is, de csak 80V volt a legközelebbi érték amit kaptam.
http://www.bsselektronika.hu/index.php?w=XnAAE1DDUj
(#) Janó bácsi válasza gbiro72 hozzászólására (») Okt 18, 2012 /

Az anódfesz. értéke nem kritikus, a rádió már 30-40V-al is szól, persze gyengébben.
A baj, hogy az anód, és fűtő fesz. nem lehet egy tekercsen, pláne feszültség kétszerező kapcsolással, ezért a fűtéshez külön tekercset kell rárakni a trafóra. 4-5 V elég, ebből egy LM317 -tel lehet 1.5V-ot csinálni általában 22-ohm 330-ohm osztással, de ezt azért ellenőrizni kell. Üdv.
(#) Gafly válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 18, 2012 /

Kis szerencsével rá is tudsz fűzni pár menetet a trafóra.
(#) Lakatos Andras hozzászólása Okt 19, 2012 /

Sziasztok!
Volna egy "extra" kérésem, kérdésem. Én egy lelkes amatőr vagyok, aki már 8 antik rádiót felújított. Végzettségem szerint gépészmérnök vagyok, és a felújítások során mindíg probléma, hogy mit, miért érdemes, nem érdemes kicserélni, stb. Ki lenne az a vállakozó szellemű, aki max. 1 órát rám áldozna, és egy gyorstalpalóval kisegítene. Nem kéne az alapoktól kezdeni, inkább csak rendszerezni a bennem már felhalmozódott "tudást", amit innen-onnan felszedtem. *
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012
(#) zolika60 válasza Lakatos Andras hozzászólására (») Okt 19, 2012 /

Az elérhetőségeid ne tedd közszemlére, hacsak nem szeretnél spam-eket kapni. Ha egy kicsit olvasgatsz itt sok mindent tanulhat, ha valami nem világos azt kérdezd meg. Fogod látni ki az igazi szaki.
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 19, 2012 /

Rendben. Bár egy új felhasználó nem biztos, hogy rájön miért lett törölve, tehát nem felesleges az a fele sem.
(#) gbiro72 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 20, 2012 /

Köszönöm a válaszokat! Ha jól értem akkor a trafóból kijövő max. feszültséggel is (42V) egyenirányítva elindul a rádió. A fűtésre egyenlőre rákötök egy 1.5 V-os elemet próbaként.
(#) maci80 hozzászólása Okt 22, 2012 /

Sziasztok!
Szabad 50+50µF helyett 100+100µF kondit betenni? Vagy nem igazán jó ötlet?
Következő: »»   256 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem