Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Végül arra jutottunk hogy ebből a végfokból jobbat, nem lehet ki hozni így, ez ilyen marad, viszont az még mindég rejtély marad hogy miért nem változik a jel alak az üres járat változtatására!?.
Igen, a 100V-os állásban csak 1kHz-ig jó! A 15kHz-et az enyém is csak 30V-ig tudja, a 25V-os állásában a tiéd is tud még 10kHz-et.
Egy a lényeg. Ha a táp közelébe (-4-5V) ki tudod vezérelni, akkor használni kell. Tény hogy nincs olyan hangja mint mondjuk egy Quad-nak, de eddig egyik buliban sem volt rá panasz, bőven megállta a helyét a többi gyári végfok között, sőt. Anélkül hogy boncolgattam volna a KD féle áramkorlátot azt mondom, hogy a torzítás amiről beszéltél attól lehet hogy a védelem korlátozni kezd. Ekkora táppal ebből a végfokból kb. 500W kijön 4 ohmra, ami a 3 pár fetnek nem is egészséges főleg szinuszban. Ha tudsz tekerj le pár voltot a trafóból és használd.
Hát nincs olyan hangja mint egy Quadnak az biztos, de így is megfelel nagyjából!. A trafóból már nem tekerek le mert már így is meg volt piszkálva háromszor, és félek hogy a primer tekercs kivezetései már nem bírnának még egy hajlítgatást el, DE szerintem az a +-4V nem jelent nagy gondot. Az áramkorlátba már így is be kellet építsem a két darab 1kiloohmos ellenállást mert már +-65V-nál (mikor még ennyi feszröl üzemelt a végfok) korlátozott a védelem, nagyobb hangerőnél be reccsent egy nagyot a hangsugárzó.
Amúgy +-70V lehet a tápfeszültség 4ohmon, a rajz szerint, +-90V-nál 8ohmos hangsugárzó kell. Ami meg lemaradt az előző hozászolásomból az a rajz, meg a leírás. Be jelölöm a rajzon hogy melyik ellenállást kelet be tegyem pluszba ahhoz hogy ne lépjen be időnek élőt a védelem!.
Ha a védelem belépése "reccsenés" jellegű, akkor majdnem biztos hogy gerjed. Érdemes utánajárni (legalább a szimulátorban), ellenkező esetben a fetek bánhatják a dolgot. Egyszer megnéztem egy ilyet, azért hallható a reccsenő hang, mert az áramkorlát megszólalásakor lesz egy jó nagy tüske (olyan túllövésszerű) mindkét irányban mintha az áramkorlát tranyója teljesen ki illetve be akarna kapcsolni, majd onnantól gerjed amíg vége nem lesz az adott félperiódusnak. Ha a fetek (vagy tranyók) ezt huzamosan kibírják akkor jó, ha nem akkor átmennek zárlatba. A Quad-é is szokott ilyet produkálni, de érdekes módon nem mindegyik. Ezért van az hogy van akinek egy életen át működik, a másiké meg az áramkorlát ellenére is többször tönkremegy. Lehet tenni ellene, idő kell hozzá, meg fenék amit kockásra ül az ember.
Nálam már nem csinálja ezt a recsegést, mert be építettem a rajzon pirossal be rajzolt két darab 1K-s ellenállást!, úgyhogy ilyen gondom már nincs!. Köszönöm neked a sok segítséget, meg mindenkinek aki segített a probléma megoldásában! Ezt a végfokot már nem variálom ez már így marad, majd építek jobbat, de ezt többet soha, ettől a végfoktól már vannak jobbak is ahogy ti írtátok!.
Azért nem csinálja mert módosítottál rajta hogy később lépjen be. Attól még lehet hogy ugyanúgy csinálja csak később (nagyobb áram esetén) kezd el működni. Bátor húzás volt, egy zárlat esetén lehet hogy tönkre is megy majd.
Ezen a gerjedő áramkorlát dolgon még nem gondolkodtam, de az eddigiek alapján arra gondolok, hogy a tranyó a parazita induktivitások és kapacitások segítségével önálló életre kel az adott helyen, vagyis oszcillátor lesz belőle. Az induláskor kialakuló tüske, és az utána lévő folyamatos lengés is erre utal. Ezért lassítani kell, de nem a tranyót mert azzal még többet ártunk, hanem a parazita elemek hatásait kell lerontani. Itt egy megoldás hogy egy gyári végfokban hogy próbáltak tenni ez ellen, gondolom sikerrel. Általában elég szokott lenni egy párhuzamos kondi a bázis ellenállásával.
Szia! KD áramkorlátja egy bistabil kapcsolás. A 2,7V zener elég kiszámíthatatlan alacsony áramú letörési pontja és egy P/N átmenetnyi source ellenálláson eső feszültség hatására billen be, és egy P/N átmenetnyi feszültségnél áll vissza. Ez megalapozza az oszcillációt.
Szevasz, mit jelent az a P/N?.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
A félvezető pozitív és negatív rétegei között nyitó irányban feszültség esik.
A finál tranyókra gondolsz, azokon eső feszültség nyitó irányába?.
Az áramkorlátozóról volt szó. A gerjedésének okára írtam egy magyarázatot.
Az általad berajzolt 1k ellenállást szerintem nem emiterre, hanem bázisra kötötted annál (kár, hogy nincs a rajzon pozíció szám) a tranzisztornál.
Igazad van a két 1K-s ellenállások a Bázisra-ra csatlakoznak!
Sziasztok!, na meg leltem a hibáját a végfoknak, és elég nagy ami azt illeti! Mikor le gyártottam a paneleket tükröztem, holott nem kellet volna, és úgy tettem fel az alkatrészeket, de persze oda figyeltem hogy ami balra kerülne az jobbra kell, az ellenállások, kondenzátorok, diódák, finál tranyók, a három BD tranzisztor tokéletesen a helyén van, DE amit irtóra be néztem az a kis BC tranzisztorok, és a TL431-esek!. Erre úgy jöttem rá ma hogy, gondoltam újra be állítom a végfok üresjáratát, és tesztelgetem egy kicsit több frekvencián, és én eddig csak a pozitív oldalon mértem meg az üres járatot, és most gondoltam meg mérem a negatív oldalt is, és még a pozitív oldalon 130mA-volt a negatív oldalon meg 190mA, és ha ki tekertem maximumra a trimert,a pozitív oldalon 60mA-volt a negatív oldalon meg maradt a 190mA-er, na itt már gondoltam hogy nagy baj van, mert mind a két oldalon ugyan annyi kell hogy legyen az üres járat!, de én marha eddig csak a pozitív oldalt méregetem. Újra át néztem a nyákot, és akkor ki derült hogy az összes kis BC-tranyónak az E-re, és C-ra fel van cserélve!, a TL 431-esek REF és Catód úgy szintén fel van cserélve!. Na itt van a kutya el ásva!, ezért torzított ez nagyobb hangerőnél. Na ezért figyeljen oda mindenki egy nyák kinyomtatásánál, hogy kel e tükrözni vagy sem, mert úgy járnak mint én. És még le nyomtam így vele egy bulit is, most csak azon csodálkozom hogy hogy bírta ki ezt a végfok?. Holnap meg fordítom a kis BC tranyók lábait, és a TL431-esek lábait is!
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
Üdv!
Ha a nyákod tükrözési hibás, akkor nagyon ügyelni kell a többlábú dolgokra, pl. IC, hiszen hiába forgatod meg az alkatrész oldalon, akkor sem kapsz helyes eredményt. Gondold végig. A helyes eljárás az, ha fogod és az IC-t a forrasztási oldalon ülteted be, ügyelve a lábkiosztásra.
Szevasz, figyeld meg a képet amit fel tetem az imént hogy hogy van be ültetve az IC-é!, meg vannak hajlítva a lábai másik irányba!.
Oké, akkor rendben lesz.
A TL431-et úgy nézem jól raktad be! A lábai megfelelő helyre kerültek. Bővebben: Link
Most kontrolláltam át én is, igen jól van be téve, sőt a BC-tranyók is, nagyon meg kavart ez a panel hogy fordítva sikerült meg csinálnom. Most már azt nem értem hogy miért nem áll be mind a két oldalon az üres járat egyformán?
A hangszóró helyére tegyél mutimétert. Tapasztalni fogod, hogy a kimeneten egyen-feszültség van. Valószínűleg mV nagyságrendű. Az 51k ellenállás értékének finom változtatásával (Bővebben: Link) nullára, vagy legalább is minimálisra tudod állítani. Ettől csökkenni fog a két tápoldal áramfelvételének eltérése.
Köszi holnap ki próbálom.
Sziasztok, na végül is minden alkatrész a helyén van, el néztem egy kicsit a dolgokat, nagyon meg zavart az hogy fordítva sikerült meg csinálnom a nyákot!. Reloop amit ajánltál hogy próbáljam ki az működik, és most mind a két oldalnak be áll rendesen egyformára a nyugalmi árama, most jelenleg 140mA-er mind a két panelnak. A kimenet meg szinte teljesen zéróra be áll, most jelenleg 0,08mV!,ez már egy elfogadható érték szerintem. Nagyon köszönöm a sok segítséget mindenkinek!
Sziasztok az erösitö tápegységét diodaval vagy grecel érdemesebb megcsinálni?
Ugyan az ha gréc hidal csinálod meg, mivel hogy abban is 4 dióda van!
Lesz itt még Windisch-Graetz is a végére.
Sziasztok!, úgy látszik nem csak mink nevezzük át a graetz hidat gréc híddá. Bővebben: Link
E miatt ne aggódj, és főleg ne dőlj be mindenkinek. Minden idegen szót lehet/szabad fonetikusan írni. Ezt a helyesírási szabályzat nem tiltja, de javasolja hogy utaljunk az írásmód fonetikusságára. Viszont ha már "idegenül" írod, akkor tényleg illik azt helyesen tenni.
Az más kérdés, mennyire fogadja ezt a célközönség értékelni, de újra mondom, nyelvtanilag teljesen hibátlan a kiejtés szerinti írás.
Kösz Alkotó!, jó hogy mellém állsz.
Hello!Szeretnélk építeni egy Vf2-est.hangjáról ést teljesítményéről szeretnék informaciot.mennyi lenne 1 panel kb?
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |