Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő

Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   117 / 188
(#) mutyur hozzászólása Nov 3, 2012 /

Link Majd lekoppintják ezt a zseniális műszert is, és lehet árulni.....
(#) _vl_ válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Melyik alkatrészt érzed macerásnak? Szerintem nincs benne olyan, amit ne lehetne könnyedén beszerezni, vagy triviálisan pótolni mással.
(#) (Felhasználó 5823) válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Üdvözöllek! Az én olvasatomban az egész fórum csak az alkatrészek helyettesítésével foglalkozik! Ami a rajzon szerepel (IC-k) nagy része nem beszerezhető (könnyedén) és (pl.) helyettesítve nem tudja az eredeti paramétereket! A nyák az külön gyönyörűség! Én nem kezdenék hozzá az építéséhez az biztos! De itt a lehetőség!
(#) tvmano hozzászólása Nov 3, 2012 /

Minden kapható pár forintért itthon is.....
(#) _vl_ válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Idézet:
„Az én olvasatomban az egész fórum csak az alkatrészek helyettesítésével foglalkozik!”

Ja, csak nem a nyelven teszik ezt...

Nagy része? Tényleg, melyikre gondoltál? A két táp IC egy-az-egyben elfelejthető, ha adsz az áramkörnek fix 5 Voltot és 10 Voltot - ehhez nem szükséges semmilyen beszerezhetetlen IC, csak egy 12 Voltos dugasztáp, vagy két 9 Voltos elem. Vagy ha feltétlen kis akksiról vagy ceruzaelemről akarja valaki használni, akkor kell bele kettő darab MCP1650/1/2/3 alapkapcsolásban, és ennyi.

Az összes többi alkatrész kb. helyettesítés nélkül, raktárról megvehető a Lomex/HEStore/RET/Chipcad kombinációból, és még csak nem is drágák.

Viszont az LCM3-hoz képest mindenképpen bonyolultabb az alkotás.
Megépíteném, ha nem kerülne annyi energiámba a leírás megértése, meg lenne ilyen kijelzőm. De a kapcsolás részletein azért elgondolkozom
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
(#) dB_Thunder válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Ezt kifejthetnéd kicsit bővebben. Igazából hobby célra is lehet profi készüléket használni ha az ára elfogadható.
Engem továbra is érdekel az in circuit kapacitás, és esr mérés egyszerre !
Aki tud ehez infóka adni ne tartsa magában !
(#) shield válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Azt hiszem a kijelző nem lehet probléma. Ez egy Nokia 3310-es kijelzője, ha bemész egy használt mobiloshoz vagy zsibire, néhány százasért fogsz kapni. Én is 2E-ért kaptam 3db-ot.
Ha beszólsz a mobilosnak lehet hogy azzal dob hátba.
Ha tudsz hozzá keretet is szerezni az megkönnyíti a beépítést.

Már csak energiát kell gyűjtened, mi pedig várjuk az eredményt.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
(#) _vl_ válasza shield hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Van egy 7110-esem valahol a fiók mélyén, az úgyse nagyon használható telefonként, a kijelzője meg jó nagy
Viszont ez sem oldja meg, hogy nem szeretnék két napot az orosz szöveg kiszótárazásával eltölteni...
(#) denon888 hozzászólása Nov 3, 2012 /

Nem minden Nokia kijelző jó erre a célra. A 3310 kijelzője nem váltható ki egy 7110 lcd-jével. Mivel más a felbontása. Ugyan így a 3310 helyett nem használható 3410 kijelzője. Vagyis beépíthető csak lesz egy fekete keret a jobb oldalon és az alján.
(#) jano36 válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

Szia _vl_ és minden érdekelt
Egy kissé elmaradtam az oldal olvasgatásával, de azért jó tudni.
A fazékvasakat jellemzően araldittal rögzítik. A rögzítési felületre 1-2 menet cekaszt tekerni, megfelelő feszültséggel fel izzítani, s máris szétjön minden károsodás nélkül.
(#) zaza99 hozzászólása Nov 13, 2012 /

Sziasztok! Megépítettem a készüléket csak egy gondom van vele. Reggel hűvösebb szobában bekapcsolom kalibrálom 3 lépésben megmérek egy kondi ellenállását 700mohm-ot mutat, este meleg szobában kalibrálom és ugyanazt a kondit már 600mohm-nak méri csak. minden mást tökéletesen mér csak az Esr változik a környezeti hő hatására és a kalibráció nem segít. Kicseréltem már a tantál kondikat is sőt most már elektrolit van bent ,de nem ez volt a gond. Leiszt Jánossal már végigolvastuk a fórumot ,de nincs megoldás. Valaki találkozott már ilyen hibával?
A kavarc lábain mekkora fesznek kell lenni? Nálam 0.6V /a pichez közelebbi lábon/ 2.4V a másikon testhez képest oszcilloszkóppal mérve.

Köszönöm.
(#) p_istvan válasza zaza99 hozzászólására (») Nov 13, 2012 / 1

Szervusz!
A hiba nem az Ön készülékében van: ALUMINUM ELECTROLYTIC CAPACITORS 23. ábra.
Az elkók már csak ilyenek!
El kellene dönteni, hogy a készüléket teszteljük vagy az alkatrészeket mérjük... de ha kétségeid vannak akkor egy kis értékű fémréteg ellenással kell megnézni.
(#) zaza99 válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Szia!
Nagyon tetszik a műszer egyébként, nem rosszallásból írtam. Ezt a kis értékű fémréteg ellenállás dolgot kifejtenéd? Mit és hova kell tenni?
Köszönöm.
(#) _vl_ válasza zaza99 hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

A kondenzátor helyett a kisértékű fémréteg ellenállás "ESR"-jét próbáld megmérni. Pont annyit kell mérnie a műszernek, mint amennyi az ellenállás értéke. A fémréteg ellenállás nagyon kicsit változtatja az értékét a hőmérséklettel arányban (kb. 1 ezrelékkel 10 fokonként), szóval reggel és este ugyanannyit kéne mérned.
(#) (Felhasználó 5823) válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Szia!

Azt is írd oda, hogy 1 Ohm környékén! Mert a 100 Ohm is kis értékű, de azt nem méri!
(#) zaza99 válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Este 560mohm reggel 557mohm. Tehát a műszer tökéletes!
(#) titi hozzászólása Nov 14, 2012 /

Hali!
A cikkben említésre kerül egy D4-es zéner dióda, viszont a rajzon nincs ilyen.
Akkor ez most hogy is van? Tud valaki válaszolni?
Köszönöm!
(#) titi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Aha! Szóval a keresendő szöveget a szám után kell írni...
Mert próbáltam rákeresni a fórumban a "D4" -re, de azt írta, nincs találat, különben nem kérdeztem volna.
Köszi!

szerk: "D4*"-re így sincs, de "D4-es"-re már megtaláltam... úgy látszik rosszul kerestem.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
(#) titi hozzászólása Nov 14, 2012 /

Van 3db PIC16F690-em, gondoltam megépítem ezt a hasznos kis műszert, viszont SSOP20 tokozásúak, ezért átterveztem a nyákot kétoldalas SMD-re, illetve relét is másat használnék, azért mert ez van egy rakással.
Remélem nem bánják a fejlesztők!
Megkérhetek egy mestert, hogy ellenőrizze le a rajzomat, nem hibáztam-e valahol?
Átnéztem többször, de hátha valami elkerülte a figyelmem.
Köszönöm!
(#) vargaf válasza titi hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Szia!

Két oldallal ezelőtt már írtak a D4-ről! Aki megépíti a műszert az olvashatna vissza egy kicsit.

Üdv.: Feri
(#) fordkapcs válasza titi hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Az LCD 2-es lába és a kontraszt poti hol kap 5V-ot (nem látom a rajzodon)?
Ha már új nyákot készítesz miért nem tervezed rá az automatikus kikapcsolást is?
(#) fordkapcs válasza titi hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Miért nem a low drop stabkockát használod? A 78L05 sok szempontból rosszabb, pl. a saját fogyasztása több mint az LCD és a uC együtt. Továbbá (bár ebben nem vagyok biztos) de talán a bekötése is eltér az LM2950-től?

A nyákterv melyik Eagle verzióval készült?
(#) titi válasza fordkapcs hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Upsz! Az LCD-nél valóban lemaradt a +5V! Köszi! Pedig jó párszor átnéztem... tudtam én, hogy biztos csináltam hibát!
Azért 7805-el terveztem, mert az is van egy pár. De még lehet, hogy ezt módosítom.
Ja, és korábban nem figyeltem, hogy van autó kikapcs is, ezt ma vettem észre, amikor újra átolvastam a cikket, korábban csak a rajzot néztem meg. De ezt is rátervezem, köszi!
Eagle 6.3.0
Köszi az észrevételeket!
(#) p_istvan válasza titi hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Szervusz!
Az induktivitásnak hagyjál több helyet, ne legyen szorosan a kapcsoló melett! (az eredetinél is kissé közel van)
(#) titi válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Rendben, köszönöm! Épp most tervezem át, rákerül az autó kikapcsolás is...
(#) zaza99 hozzászólása Nov 22, 2012 /

Sziasztok!
Szeretnék köszönetet mondani a fejlesztőknek ezen remek műszer megalkotásáért. Valamint lhanzi-nak az amatőrségemből eredő problémák megoldásáért. Valamint Skory-nak az autó kikapcsoló funkcióért.

Kívánom, hogy még sok ilyen műszer megalkotásában legyen részetek/részünk.

Üdv: Szabolcs
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012

P1000161.JPG

(#) hegi hozzászólása Nov 25, 2012 /

Sziasztok!

Hol lehet manapság kapni LCM3 kitet? Olyat amiben minden benne van.
Vagy esetleg készre szerelve, kalibrálva?

Előre is köszi a segítséget!
(#) (Felhasználó 5823) válasza hegi hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Szia! V..era - írd be LCM3, és lőn világosság!
Leiszt Jani
(#) hegi válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Szia!

Köszi!
Esetleg még te is árulod? Vagy csak egyes alkatrészeit? A cikkben rád hivatkoznak, bár nem friss a hivatkozás:
Idézet:
„Figyelem! Leiszt János (lhanzi) fórumtársunk továbbra is biztosít nyákot, mikrovezérlőt és fontosabb alkatrészeket a műszerhez. Keressétek őt ez ügyben. (2011. febr.)”

Vagy pont te vagy a Vaterán?
(#) (Felhasználó 5823) válasza hegi hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Szia!

A Vaterán nem, de mivel te szereltet akarsz, olyat egyáltalán nem! Válaszd a Vaterát mind a ketten jobban járunk! Nekem egyszerűbb marad az életem!

Leiszt Jani
Következő: »»   117 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem