Fórum témák
» Több friss téma |
Nem lenne gáz mert a hangszóróm csak 50W RMS-bem! Mutatnál a sztereó kapcsolást?
Mutatok én szívesen. Csak az említett probléma nem attól függ, mivel terheled. Az erősítőnek kell egy fix feszültség minimum a működéshez... Nyilván ha kevesebb a teljesítmény rovására megy...
Bár az adatlap szerint elméletileg megy az általad említett feszültségről is. Nem kísérleteztem hasonlóval. Ezt itt megtalálod Bővebben: Link Illetve nem tudom, hogy lehet-e reklámozni, de itt megtalálod a mono és a hidalt verziót is: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
Visszaolvastam kicsit. Ugye a 7294-esről beszélünk?
Igen !! Köszi! Le töltöttem a 2. linkről de nem tudom megnyitni az alkarész listát!Gondolom,hogy az!
Sziasztok!
Ki ne szeretné tudni, hogy a tápfeszültség, teljesítmény és hangsugárzó impedancia között milyen összefüggés van ennél az integrált-áramkörnél? Számtalanszor elhangzik - Mekkora legyen a tápfeszültség? Hány ohm-mal lehet terhelni? Milyen biztosítékot használjak? - és leggyakrabban - Hány Wattos lesz? Készítettem 2, 4, 8 ohm műterheléseket, és +/-10V-tól, +/-40V-ig több lépcsőben vizsgáltam, mekkora feszültség mérhető az erősítő kimenetén a klippelés határán. Minden egyes mérésnél kiszámoltam a táptól mennyire marad el a kivezérlés maximuma. Várható volt, hogy a kimeneten lévő teljes nyitásba vezérelt MOSFET és a vele soros áramfigyelő ellenállás valamilyen konstans ellenállás értéket ad. Amennyiben a csúcsáram 6,5A alatt marad, nem kell az áramkorlátozó működésbe lépésével számolni. Az említett belső ellenállás mindkét tápfélen jó közelítéssel 1 ohm-ra adódik. Összevetettem mások által végzett mérésekkel is, és megnyugtató módon egyezést tapasztaltam. A mellékelt ábrán feltüntettem a helyettesítő kapcsolást, és a főbb képleteket. (A levezetéssel nem traktálom a Fórumtársakat, az ambiciózusabbak úgyis utánaszámolnak és jelzik, ha valamit elírtam.) A képletek magyarázatához annyit, hogy Ut a teljes tápfeszültség (Pl.: +/-30V-nál Ut=60V) a teljesen terhelt állapotban mérve. Az R a hangsugárzót helyettesítő ohm-ikus műterhelés. Az I áramerősséget Ut-vel megszorozva a tápból felvett teljesítményt kapjuk. Már a helyettesítő kapcsolásból is sejthető, de mérések és a számítások mutatják igazán mekkora a gáz, ha 2 ohm-ot kötünk a kimenetre. Ez ugye a 4 ohm-mal terhelt híd analóg esete! Mint az ábrán is jeleztem a 6,5A-es (kábé) áramkorlátozó felülírja a számításokat. A csúcs áram feljebb is tolódhat, de a hatásfok drasztikus csökkenésével mindenképp számolni kell. Egy ilyen eredményt külön is szeretnék bemutatni: Ut = 57,5V. Kimenő feszültség a szinusz tető-esés közelében 2 ohm műterhelésen mérve 12Veff. A teljesítmény ebből 72W, igen-ám de 3A folyik közben! A tápfeszültséggel kiszorozva: 172W. Szegény IC-ről 100W-ot kellett elvezetni (a ventilátor olyan meleget fújt mint egy hajszárító). Hangszóróval azért máshogy viselkedne, mert annak nem minden frekvencián azonos az impedanciája és számottevő lehet a kábel valamint az esetleges hangváltó ellenállása is. Minden esetere a TDA7294-nek jobb, ha kimenete 4, vagy méginkább 8 ohm-ra dolgozik.
Szia!Csak tipelni tudok de nemtudom bisztosan (425VA).A méretét ird le aból lehet kővetkeztetni menyi kb.Az után tudod majd hogy sztereó hidat vagy csak szimplán csináld meg.Amit diamik ajánlott azt ajánlom én is
Helló!Milyen nagy a trafód(hány VA-W)?Milyen hangfalakat akarsz rá kőtni(hány Ohm)?Ha sok kell akkor hidalt verziót.
500W-os vasmagos trafó
8ohmos hangfalat
Szia!Akkor a hidalt verzió kell neked.Viszább egy oldallal találsz linket is a pedró féléhez.Jó hűtésel jó lesz.Jó érzékenységű hangfallal nagyon jól lehet hangositani vele.Nekem Eminence Kappa Pro 15(101db/W) mély hangszóróim vannak.Elképesztő hangerőt produkálnak.Nekem +-31,5V-ról megy a hidam,ami lecsőkken +-27,5V-ra(kevés a pufferem is) kivezérlésnél.
ÉN is hangositani akarok vele.csak a híd elbirja a +-45V-ot?
Elviekben igen. Nekem is olyan 42-43V-on muzsikál. Attól az egy dologtól lehet probléma, ha ingadozik a hálózati feszültség. Ha lefelé nyilván az nem gond, ha felfelé akkor igen
Szia!Hát ha leesik 1-2V-ot akkor jó.Kb le is esik egypicit a feszűltség.Elmenne szerintem de mérd le mégegyszer,ha terhelés nélkűl anyi akkor leesik még egypicit.Én próbáltam +-46-al is ment de nem hagytam rajta.Van mégegy trafód +-40V-al akkor azt használd ha lehet.2Trafód van?
Szia!
Idézet: „Nekem +-31,5V-ról megy a hidam,ami lecsökken +-27,5V-ra(kevés a pufferem is) kivezérlésnél.” Elég az a puffer. Ha megsokszorozod 1-2V-ot tudsz javítani a tápon. Az hangerő-érzetben elhanyagolható növekedést okoz. A nagyobb puffert a trafó a periódus rövidebb ideje alatt, nagyobb árammal tölti, mely a szekunder huzal-ellenállásán nagyobb feszültséget ejt.
Kőszőnőm hogy megosztotad velűnk ezeket a méréseket.Most +-31.5V-al nagyobb hangerő kevesebb melegedés mint +-38V-al.Persze nem birta a trafó de akkor is melegedtek az Ic-k jobban és kevesebb hangerőt produkált.A legoptimálisabb beálitása 8 Ohm-on lenne.A hidnál is +-25V felett 4 Ic lenne optimális,és akkor tartalék is maradna az Icék-nek,jobb hatásfok.
Szia!Igaz tettem hozzá még puffert és tényleg szinte semmi javulás nem volt,nagyon pici.Most 2x20.000µF 50V van benne.Aszimetrikus tápnál ez 20.000uF100V.Van ithon 2x10.000uF75V meg 2x7.500uF75V.Ezeket ha rákőtőm akkor lesz 55.000uF.Igaz igy is elég
Az egyik trafó 500 a másik 150w-os ezért csak a nagyobbat akarom használni.az+-45 körül ad le.
150W-os trafóbol lehetne egy stereó erősitő(nem hid).+-45 elég rizikós léthatár.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2012
Próbáltam, nemsikeruült.
Szia!kiprobáltam a hidalt panelokat kissebb trafoval kb +-35v-al,igy használhatobb 4ohm-al,de igy hamar betorzit!és most volt alkalmam kicsit huzamosabb ideig hajtani 8ohm-ba kb egy zene után folyamatosan kezdett recsegni a hang,lehuztam a hangot pár perc mulva ujra jol szolt! lehet hogy nem jo a hütése?mert gondolom az ic-védelme szol bele a hangba!álitolag lehet szigeteletlenül is a bordára tenni,de akkor a bordát kell elszigetelni, a két panel mehet egy bordára szigetelés nélkül? mert akkor ezt még megprobálom! köszi!
Természetesen mindkét IC-t külön csillámozni kell!(én legalábbis így csináltam a precízség kedvéért) A hővédelem nem hiszem, hogy beleszólna ilyenformán. Az egy fix hőmérséklet elérésekor kapcsolja ki az IC-t. (nálam ez egy igen idegesítő sípoló hang kíséretében történt )
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2012
Az IC-k hátulján -Vs van, tehát mehetnek együtt szigetelés nélkül a bordára. De ilyenkor a borda, mint egy antenna, összeszedi a zajt. Hővezetőpasztát és szigetelő lapot használva megfelelően lehet rögzíteni az IC-ket. Fontos a csavarfej szigetelése is műanyag karikával. Vagy készíthetsz hűtőtönköt, és ezt szigeteled el a hűtőbordától. Ezt ajánlják legtöbben. Nekem az 1. megoldással sem volt bajom, de nem is szoktam házibulikat hangosítani.
Hidalt változatban, R=hangszóró impedancia fele, és Phangszóró=P kétszerese?
Igen. Nem kételkedem a szavadban. Anno mikor csináltam, próbáltam minél precízebben eljárni. Így is akad rengeteg hely (kábelek az erősítőn belül stb.), ahol zavart összeszedhet a gépezet, ezért (is) használtam csillámot. Ráadásul nálam fém készülékház van, teljes kontaktba a hűtő bordával
Csakis a jószándék vezérlet!
Én konkrétan szilikon lapot raktam az ic alá,persze höpasztával,de nem csavarozva van,hanem egy rugalmas acél lappal,ami oda nyomja a bordához!,csatolom a képet rola!
Igényes... A hűtőbordát hol vetted? Cikkszám esetleg...?
Szia!maga a doboz,és a benne lévö hütöborda egy ledvezérlö volt!kipakoltam a belsejét és ezt épitettem helyette!
Nagyon jól néz ki!A hangfalvédő-t is te csináltad?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |