Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Javasolt a tranyókat, és a feteket elszigetelni a hűtőhordától.
Azért szikrázik minden, mert a nagy tetőkapacitás miatt (méret és simaság) nem tud kisülni a levegőbe az energia, hanem szépen visszamegy a primerbe! Pláne, a félvezetősöknél használt elég szoros csatolás miatt is. Ezért nagyon érzékenyek a félvezetős megoldások a hangolásra, a helyes működésre és arra, hogy a szekunderbe beküldött energia ki is jusson onnan.
A nagy csöves VTTC-knél ez ellen védő szikraközzel védekezhetünk, félvezetősnél VDR (vagy gáztöltésű szikraköz, ha jól tudom, a hestore-n van) kéne oda, csak kérdés, a VDR saját kapacitása mennyire befolyásolja a működést, illetve mit is tudna jól védeni.
A táp negatív oldalát nem földelted le, azért szikrázik minden.
Helló! Segítséget szeretnék kérni egy kapcsolással kapcsolatban.
SSTC: Itt A kapcsolásba található két FET irányító (ucc37321/2), ami egy trafón keresztül kapcsolódik a két FET-hez. Az a problémám, hogy ilyen irányítókat nem tudok sehonnan szerezni ezért arra gondoltam, hogy helyettük egy Tc4421/2 párral oldanám meg.Azt szeretném tudni, hogy ez lehetséges e. ucc37321/2:Itt Tc4421/2:Itt Előre is köszi a segítséget.
Nos a szikázás megoldódott a földeléssel.:d Viszont még mindig nem akar magátol indulni csak úgy ha kiveszem az ic-t. A hibás tranyót kicseréltem.
Másik ICvel megy? A poti nincs elkötve? (a nyákon a középső kiv. nem egyezik meg a poti középső kvezetésével!)
Igen próbáltam másik íc-vel is. Viszont ahogy én néztem a kapcsirajzon megegyezik a középső kivezetés a poti középső lébával.. ha mégsem így van esetleg valaki küldene egy pontos bekötési sorrendet?
![]()
Elméletileg bármilyen FET meghajtó jó, de ez a két IC ellentétes logikájú, arra oda kell figyelni. Ebben az IC-ben van letiltó láb is (3) amin keresztül működik a szaggatás, érdemes így olyan helyettesítőt tenni, amiben szintén van ilyen funkció. Ilyen IC-t egyébként a texastól tudsz ingyen rendelni, 5-5 darabot, mintaként. Nekem is onnan van, én is megépítettem ezt az SSTC-t. Amit érdemes módosítani: a FET-ek gatejéhez tranziens szupresszorokat betenni (ahogy a DRSSTC-inél van), és esetleg egy kicsit lehet növelni a vezérlési feszültségen (vagy inkább egy kicsivel nagyobb áttételt használni). Nálam meg van halva jelenleg, valószínűleg azért, mert hozzáértem az antennához, vagy a potméterhez, aztán most csak melegszenek a fetek, elég ocsmány gate jelalak miatt.
Az UCC IC-knél még az az előny, hogy ha PDIP tokozásban rendeled, a két IC-t egymásra tudod forrasztani, mert minden lábuk össze van kötve, kivéve a kimenetüket, azt az egyet kell külön vezeti. Így nem kell a nyákkal bajlódni, 1 IC-t kell beletervezni csak. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2013
Nem néztem meg a rajzot, de ha jól emlékszem a 12 Voltos verziónál is így van a középső kivezetése a potinak (alkatrész felőli nézetben, balról az első kivezetés.) Tehát nyákon 1,2,3
Potin: 3,1,2 ha jól emlékszem) ![]()
Valaki tudna segíteni?
Rajz, rajz, rajz. Aztán jön a többi.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2013
Itt van és kicsit régebben leírtam a gondot is Bővebben: Link
Ez nem a 12v-os verzió hanem a 24v-os.
Nagyon köszönöm a választ. Azt megoldható lenne, hogy te rendelsz ilyen mintát és azt elküldöd nekem? Privátban meg beszélhetnénk.
![]()
Jogos, akkor 24V-os esetében jól kötötted a potit.
Kösd le róla a tekercset, adj neki tápot, és úgy mérj: - az 555 tápa megvan? (mennyi?) - a poti csúszkáján változik a fesz ha tekered? - az NE555 kimenő (3) lábán van feszültség? Mennyi? hogyan változik ha tekered a potit? - a FET amit az 555 meghajt: mekkora feszültség van a lábain? Változik ha tekered a potit? Hogyan változik?
Hali!
Megmértem a kért adatokat: 555 táp: 3,5v (ic nélkül 24v) Poti fesz 0-1,5v változik ha tekerem 555 kimenő fesz: 2,73-3,05v kött változik ha tekerem a potit FET: 1-2 láb semmi, 2-3 láb 3,6v nem változik ha tekerem a potit 1-3 láb 2,7-3v ha tekerem a potit Idézet: „555 táp: 3,5v (ic nélkül 24v)” Ez hogy sikerült? Az 555-ösnek max 18 V lehet a tápfeszültsége! Szépen kinyírtad szegényt, azt hiszem... Ha jól sejtem, ezért nem megy az IC-vel, mert ki van purcanva.
Megy ic-vel csak nem indul el magától csak ha egy pillanatra keveszem. ha teljesen kiveszem az ic csak minimális szikra van viszont az áramfelvétele 10A.
5 darabnál többet nem lehet rendelni. Szóval ezt neked kell megoldanod.
Az 555 tápjának 12...16V közöttinek kell lennie, akár benne van az IC akár nincs benne.
Tehát azzal a résszel is gond van ami a tápját előállítja. Vagyis: R10,C10,Z2,T6,T5,R8. Ezeket kellene ellenőrizni. - Z2-n mennyi a feszültség? (16V-os zener elvileg) - IC-t ne is tegyél bele addig amíg nem jó a tápja (és a tekercset se kösd rá addig)! - A nagyobb táp miatt akár mindegyik 555 lehet hibás ami már volt belerakva.... - A nagyobb fesz miatt bármelyik FET sérülhetett, mivel a gate fesz határa 20V. Ez enm feltétlenül azt jelenti, hogy tönkrement, lehet, hogy csak a paraméterei romlottak le. Ha majd az IC tápja jó lesz, akkor mérd meg újra amiket korábban beírtál ide. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
Értem.A szállítási költség mennyi volt?A trafóhoz jó a Pc tápból bontott ferrit, a sárga-fehér?
Nincs szállítási költség, miért nem olvasod el a mintaszállítási feltételeket? Én légréses kis fazákmagot használtam. A toroid is jó oda valószínűleg.
Mire válaszoltál már meg is találtam.
![]()
Mi lehet a hiba okozója?
Hello!
A z2-n a fesz 15v az rendben van. És akkor innen hogyan tovább? Miket ellenőrizzek még?
Nos, nekiálltam csöves teslámhoz. A következő módosításokat végeztem el.
Új primer (23 menet alul), és visszacsatolás(15menet felül), és 7cm-s csövön. Új fűtés trafó 24V/400mA Új cső Sikerült lejjebb vinnem a frekit. Kb 1,3MHz szekunder nélkül. Eredmény: kb 1cm-s szikra Innentől már csak megfelelő szekundert kell készítenem, és emelnem a tápfeszt. Néhány kép is jön.
Hali!
Szeretnék építeni egy megbízható, jó hatásfokú Tesla transzformátort és lenne egy pár kérdésem. 1. Azt olvastam, hogy a szikraközös megoldás elég rossz hatásfokú, ez igaz? Célszerűbb lenne helyette inkább elektroncsövessel foglalkozni? 2. A tetőkapacitásnál, ha gömböt használok akkor annak hogyan lehet kiszámítani a kapacitását? 3. Van már egy régebbi kísérletből szekunder tekercsem 35cm magas 4cm átmérőn olyan 1600 menet kb. 10mH. Mire számíthatok tőle? Milyen feszültséget és teljesítményt tud maximum leadni?
Helló.
A szikra közös csak akkor lesz rossz hatásfokú, ha nincs összehangolva primer ész a szekunder. Szekunder amit készítettél alkalmas szinte bármely sstc(félvezetős), vagy csöves PLxxx, vagy GUxx, egy, ill. duál csöves meghatás. A mérete alapján kb 200-350W, folyamatos módban 30-50kV 2,5-4,5cm, szaggatott módban 8--12 cm 90- 130kV. Ezek az adatok csak beállított meghajtásnál igaz. A szikrák mérete függ a meghajtás típusától, módjától, tápfeszétől, és még pár paramétertől. További infő itt a topikban, és a google-ban.
Sziasztok megépítettem a Tesla tekercset, de van egy kis problémám...
Az a bajom, hogy amikor be akartam indítani rá adtam a 24V egyen feszt meg se moccan amper mérő sorba volt vele kapcsolva a bekapcsolásnál hirtelen megugrott az áram kb 0,5s ig aztán semmi, nagyon minimális amper folyik rajta úgy kb 100-150mA. Megmértem a feszültségeket: Az IC tápellátásán 1,5V ot mértem A potméter csúszkáján 0,3-1,7 V A tekercs primer oldalán lévő feszültség L1 és L2 ~ 30V, L1+L2 ~ 35V A trafó tekercs adatai mivel nem volt itthon AL2000 magom így egy találtat használtam fel amit kiszámoltam, hogy az AL értéke ~ 609 és arra tekertem meg a 30/15 menetet. Ez lehet-e gond? Maga a Tesla sec tekercse az 63-as PVC csövön ~1800 menet (+-15) 0,2-es CuZ huzallal. A segítségeteket előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |