Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   340 / 563
(#) hg6dab válasza kivancsi4 hozzászólására (») Jan 18, 2013 /
 
Valóban hiányoznak a kimeneti fojtók, merthogy kettőnek kellene lenni belőle, mivel dupla tekercselésű a három főtrafó szekundere, dupla egyenirányítással. Azért is tettem fel az eredeti manualját, hogy lehessen összehasonlítani a képek alapján. Az rendesen annyit tud, amit ráírtak. Ott a legnagyobb gép is csak 200 amperes. Egyébként meg tényleg szomorú, hogy ilyet engednek.
(#) Temela válasza hg6dab hozzászólására (») Jan 18, 2013 /
 
A hiszékenység az nagyobb baj... és nem a hozzáértést hiányolom az emberekből
Hova lett a magyarok bölcsessége? (vagy nem is igazán volt, csak legenda/propaganda, mint sok más) Mit is szeretnénk? Olcsón qrva jó terméket? Ki hiszi, hogy van ilyen?


A gépre vonatkozó ill. megegyezó dokumentációt (kiegészítéssel) asszem. phile80 fórumtárs tette fel "kinai 180" vagy valami ilyesmi névvel. Szerintem sok géphez jó!
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2013
(#) Temela hozzászólása Jan 18, 2013 /
 
Ha, valakinek az idők folyamán kezébe akadt volna valami rajz TIG AC vagy MIG inverter ügyben (amit esetleg nem kell megfejtenem vagy kitalálnom) azt hálásan köszönném ha megosztaná.
Még mindig kutakodok a galván ónozás ügyben ( a nyák topicban a téma eltünt- mással van elkeverődzve).
(#) molnarf hozzászólása Jan 19, 2013 /
 
Egyenes vonalba került a Macim kivitelezése, meg az egyenirányító diódákat kell valahogy a hűtőbordák tetejére szerelnem és jöhet az élesztés, remélem nem lesz IGBT temető!
MFeri

Maci.JPG
    
(#) Phile80 válasza hg6dab hozzászólására (») Jan 19, 2013 /
 
Leglább 6 különböző nevű gépet láttam már aminek ez a belseje. Úgy megy ez, hogy kínában van két nagy hegesztőgép gyártó cég, akik legyártják az összes hegesztőgépet a világnak. A kereskedő cégeknek (akár több száz), akik egy irodából intéznek mindent, nem is látják azokat a készülékeket amiket eladnak. A gyár felveszi a megrendeléseket és megkérdezi a kereskedő céget hogy milyen színe legyen a gépeknek és mi legyen rájuk írva. Vannak lehetőségek, hogy milyen formájú dobozba kerüljenek. A gyárat nem érdekli semmi, bármit ráír amit a kereskedő cég kér csak ezres nagyságrendű legyen a rendelés. Innentől kezdve a kereskedő cégen múlik hogy mekkorát fog hazudni.
Eleinte ezekbe a típusokba raktak fojtótekercseket, akkoriban megbízhatóbbak voltak, de ma már azt is kispórolják belőlük. Az ugyanilyen felépítésű TIG gépekben van. Mostanában a komolyabb cégek sem tesznek az olcsóbb gépeikbe fojtótekercseket. Picit jobban fröcsköl, de attól még jól hegeszt.
A 16db MOSFET-es verzióból simán ki lehet hozni 220A-t. Sokszor nekem kell beállítani a maximális áramot, mert az áramkorlát beállító potmétert csak beleforrasztják, de nem állítják be. Létezik 160, 180, 200, 220, 250A-es gép, de ezek két típusú gépek, csak az áramkorlátjuk van máshogy beállítva, vagy sehogy nincs. 160-180-ig 12db MOSFET, felette pedig 16db.
A képeden egy 12db MOSFET-es verzio van, amiből 180A-t lehet kihozni biztonságosan.
Eredetileg ezek a gépek egy EWM gyártmányú (ami a világ egyik legkomolyabb hegesztőit gyártja)gép koppintása, amit a 90-es években gyártottak. Nagyon jó konstrukció lenne ez, ha nem kínai alkatrészekből lenne.
(#) zoly15 hozzászólása Jan 20, 2013 /
 
Sziasztok!
Erről a gépről, fotók alapján mit tudnátok mondani? Ez egy "Esab" Buddy TIG 160-as gép.
Tudom, hogy nem igazi Esab gép, de vállalnak rá 2 év garanciát, mennyire lehet ez tartós?
Gépezet Előre is köszönöm a választ!
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 20, 2013 /
 
A gép félhidas 2X 2Db FGH60N60SMD IGBT van benne, jókora hűtéssel, esetleg valaki valami véleményt tudna mondani a gépről?
(#) Ge Lee válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 20, 2013 /
 
Pontosan milyen véleményt szeretnél hallani? Meg akarod venni? Mire szeretnéd használni? Ha a garanciaidőn belül hibásodik meg akkor megjavítják, utána pedig rajz nélkül nem sokra mész vele ha magad szeretnéd javítani. Ha valóban félhidas (az IGBT-k alapján sanszos), akkor egy IGBT csere nem lesz olcsó (ezért célszerű hidat vagy 2tranyós nyitóüzeműt építeni, ahhoz olcsóbban kapsz félvezetőt (a félhídban ugye 2x akkora áram folyik)). Feleslegesen bonyolultnak is találom, de nem akarlak lebeszélni róla.
(#) zoly15 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 20, 2013 /
 
Ez már az én gépem, csak szeretném tudni hogy milyen menőségű/ tartós lehet a gép?
(#) szell69 hozzászólása Jan 23, 2013 /
 
Szasztok,
Lenne egy kérdésem,a snubber ellenállásnak mennyire szabad melegednie?A gépembe olyan forróak,hogy meg se lehet érinteni őket (47ohm 10w).Van rá képlet,hogy a snubber kör alkatrészeinek értékeit ki lehessen számolni?
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
(#) mpisti válasza szell69 hozzászólására (») Jan 24, 2013 /
 
A 47 ohm nem véletlenül 10W-os. Van olyan gép, amelyikben 50W-os a snubber ellenállás(régi EP System 140-es)
Többféle snubberkör kialakítás létezik, a tiéd pont olyan, ahol ellenállások eszik meg a lemágnesezés energiáját. A jobbak visszatáplálják a tápkörbe. Tehát a melegedés természetes. Persze, ha olyan meleg hogy kiolvad a helyéről, akkor valami nincs rendben a gépeddel.
(#) Ge Lee válasza szell69 hozzászólására (») Jan 24, 2013 /
 
Szimulálgattam ezeket az egy meg kéttranyós elrendezéseket (katt a tanú rá), és bizony a hagyományos snubber megoldásokkal elég komoly teljesítményeket kell elfűteni (25-60W körül számolt a szimulátor). A teljes híddal meg lehet csinálni azt (anélkül hogy sokkal bonyolultabb lenne), hogy még 2W-os ellenállás se legyen benne (ha belegondolok az enyémben is csak 1db van, ami a primer puffereket kisüti kikapcsolás után).
(#) szell69 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2013 / 1
 
Végre működik a "sóhajok hidja". Eldurrogtatam egy marék FETet mire jó lett a gép.A hibát a jónak tűnő gate ellenállások okozták,most 22-ohm-ok vannak a FETek előtt.Meg egy UCC-t is cserélni kellet,de most penge a gép.Szépen hegeszt,könnyű ívet fogni (90V) és az ívnek szép hangja van.A legmelegebb része a gépnek az SMD ellenállások,de kibírtak egymás után két pálcát.A FETek és a diódák ventilátor nélkül kb 40-50C fokosak lehettek.Fél poti állásnál a 30x30-as profilt szépen vitte a gép,kicsit feljebb tekertem és át is olvadt a vas.
(#) gordonfreemN válasza szell69 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Ez gyari gep?
Vagy egy itt is fellelheto kapcsolas?
(#) dara válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Ez nemgyári,Ge Lee keze munkája egy teljeshidas gép,fent van a kapcsolás,én is megépítettem remekül műkszik.
szell69.A főtrafóról valami infót meg hány KHz megy a gép?Az smd helyett én fémréteget 2W osat raktam bele nincs vele semmi gond.Ja meg milyen feteket raktál bele?Nekem 4,7 ohmos gate ellenállások vannak benne,meg hogy durrant el a fet benne?Van ám kérdés.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
(#) gordonfreemN válasza dara hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
El tudnád nekem magyarázni miről szól ez a "teljes hidas" meg "fél hidas" gép?
A Maci az milyen? Mit a célszerűbb alkamazni és miért?
Bocs a sok kérdésért, egy érdeklődő leendő építő vagyok csak
(#) Ge Lee válasza szell69 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Halleluja. Mitől durrantak el a fetek? Az a 22 ohm szerintem nagyon sok, lassan fognak be illetve kikapcsolni ezért még jobban melegszenek majd. 10 ohm-nál nagyobbat nem tennék bele, de inkább 6,8-at. Azt a 90V-ot is sokallom, igaz hogy így nagyon könnyű ívet fogni, de nagyobb áram is folyik a feteken. A biztonság kedvéért még variáltam volna a helyedben a nyákkal. Ha a vezérlés messzebb van az nem baj, akár 10-15cm-ről is oda lehet vinni egy sodrott érpáron, viszont az összes fetet szorosan egymás mellé kellett volna tenni, és közvetlenül föléjük a gate trafót, hogy a lehető legkisebb szórt induktivitás legyen a trafó és a fetek között. Az áramot meg mérd meg valahogy, nehogy sok legyen a feteknek és füst legyen a vége. Egyébként szebb lett mint az enyém, mondjuk én csak összecsaptam mert kellett.
(#) Ge Lee válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Tessék. Ha nem megy az angol, a maci a Two Transistor Forward Konverter, a Half Bridge a félhíd, a Full Bridge pedig a teljes híd, amibe most szell69 kollégának is sikerült életet lehelni.
(#) gordonfreemN válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Köszönöm! Szóval akkor a kivehető teljesítmény a különbség ezek között.
Amúgy ez egy remek oldal, mert méretezni is lehet.
Hát majd még biztosan teszek fel kérdéseket, de egyelőre olvasgatom tovább ezt a fórumot is.
(#) szell69 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Az első pukk után,mikor még nem SMD-k voltak nem cseréltem a gate ellenállásokat pedig fele oda lett,de mire rájöttem,hogy mi a baj már sok IRFP22n50A meghalt + 1 UCC is .A gép 40Khz megy,a főtrafó 63x38x25 M2TN-C Talis ferritgyűrű.Dara légyszi egy képet küldjél a fémréteg ellenállásokról.
(#) dara válasza szell69 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
szell69 nézz vissza a képekben,én csináltam a Pc táp dobozába ezt a teljes hidat.A képen látszik a oszlopba rendezett ellenállat.Hát a vasat én 80KHz ra fel toltam volna,birná is.Nekem IRFP460-ok vannak 1-1 Db,neked 2Db IRFP22N50 nem kell ennyi.Képet nem tudok fel rakni mert volt egy teljes vinyó halálom,el ment minden.Most már nem egy,hanem három megy párhuzamosan,
(#) pitybull hozzászólása Jan 27, 2013 /
 
Sziasztok !
Van egy nagyfesz gyujtásu 200A invertres hegesztőm, ami ugye nagyfesszel húzza az ívet kezdéskor stb.( szétvettem,és egy tv-gyujtótrafót találtam benne,az adja a szikrát :S )
Szeretném mérni a kimenő feszt ,de sajnos hiába csináltam egy szürt fesz osztót,mégsem tudom mérni,mert hatalmas nagy zavart csinál a műszerben.
Mérhető 300v dc,és 420v ac is ,,,amit nem értek,mivel eggyen fesz a kéne csak hogy legyen,,,táblája szerint 80v eggyen kéne hogy mérhető legyen..
Milyen megoldással lehetne szürni a tüskéket hogy,mérhető legyen pontosan??
Olvastam valahol ,hogy még a fesz osztó előtt eggyenírányítás után pufferelni kellene ,
hogy mérhető legyen multival,
de nem tudom ez nem e lenne gubanc esetleg az inverternek,vagy a multinak??,
Mekkora elektrolit kondi kellene rá??
Sajna scópom nincs hogy pontosabb adatokkal szolgáljak....

Esetleges ötlet??


(#) hulala válasza pitybull hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
Szerintem mivel a gyújtás rövid idejű - addig nincs szükséged mérésre . Mikor ívet fog már nincs gyújtás azaz lehet mérni a DC-t . A cnc gépeknél a plazmavágó fesz mérését legalábbis így oldottuk meg (THC) . Az más kérdés , hogy méréskor mennyire valós eredményt kapsz-e .
(#) pitybull válasza hulala hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
"Az más kérdés , hogy méréskor mennyire valós eredményt kapsz-e ."
Ezt mire érted? Nem lehet valós eredményt mérni?

"(így oldottuk meg (THC))"
Nem tudom mi az, de ha megoldottad,és nekem is működne a hegesztőnél ,akkor légyszi fejsd ki bővebben,hogy hogy oldható meg??
Mi hiányzik az osztómból hogy jobban szürt legyen,és mérhető.
(#) pitybull válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
És a nagyfesz rész előtt nem lehet mérni?
Értem itt ,,hogy nincs más lehetőség a valós mérésre?
Csak a nagyfeszel együtt?
A panelen ,nem lehet más mérési pontot találni ,ahol nem zavar már a nagyfesz??
(#) Ge Lee válasza hulala hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
Semennyire, ugyanis ahogy ívet fogsz rögtön visszaveszi a szabályozó a kitöltést, és máris jóval kevesebbet fogsz mérni. Vagy szkóp, vagy egy gyorsdióda és egy kondi (csúcsegyenirányítás) a trafó szekunderére. A műszer illendően analóg legyen, mert az egyrészt ad némi terhelést a töltődő kondinak, másrészt nem bolondul meg mint a digitmulti.
(#) Pety_ válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
Helló!
Half-Bridge Push-Pull Converter -nél a kondenzátorok értékét milyen képlet alapján lehet kiszámolni? Illetve milyen feltételeknek kell hogy megfeleljen a kondenzátor és a FETvagyIGBT? Értem ezalatt feszültség és áram tűréseket.
(#) pitybull válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
Értelek,bár nincs kéznél gyorsdiódám.
A mérésben annyi már csak a gondom,hogy tul gyorsan pörögnek a számok,,,vagyis méri a feszt csak,nem tudom leolvasni,,mert pl:111 ből csak a 100olvasható a11 meg pörög és így olvashatatlan..
Ezt nem lehetne lassítani valamiképpen,,??
Ezért gondoltam hogy pufferelni kellene egy kondival,hogy láthatóbb legyen az eredmény.
(#) mpisti válasza pitybull hozzászólására (») Jan 27, 2013 /
 
Nagyfesz gyújtásos gépnél a feszültség és árammérést abban a körben kell elvégezni, ahol a nagyfesznek nincs hatása. Tehát közvetlenül az egyenirányítás után, de még a nagyfesz becsatolását végző alkatrészek előtt. Gee-Lee leírta már hogy ezt a mérést analóg műszerrel kell elvégezni. Azért analóg műszerrel, mert így a mért érték sokkal közelebb lesz a valósághoz mint egy DMM esetében. A nagyfesz begyújtott állapotában egyébként minden mérőműszer kifekszik, ha ilyenkor akarsz mérni akár áramot, akár feszültséget. Az is előfordul, hogy mindjárt a kukába is dobhatod. A figyelmetlenségem miatt nekem a műterhelésem összes műszerét, és a műszerek tápját is ki kellett dobni, mert olyan fokú alkatrészhalál következett be mert elfelejtettem a nagyfeszgyújtást kikapcsolni egy teszt során.

(#) tpeter91 hozzászólása Jan 27, 2013 /
 
Tiszteletem az Uraknak!
Új vagyok a fórumon, de olvasgattam már a témában, neki szeretnék állni egy inverteres hegesztő építésének, és hát nem is tudom hol kezdjem, viszonylag járatos vagyok az elektronikában, műszereim is vannak de kapcsoló üzemű tápokkal még nem foglalkoztam, a nyák megcsinálásával és az összerakással talán nem lenne probléma, a trafóval viszont igen, nem tudok ferritet szerezni se, és trafót tekerni se.
Én 130, de inkább a 200A-es gépen gondolkoztam, nagy különbség van a két gép összerakása között?
Milyen tanácsot tudnátok adni, hogy hogy kezdjek bele, esetleg kapcsolási rajzot nyáktervet.
Köszönöm!
Következő: »»   340 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem