Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1223 / 2500
(#) saraha válasza prom hozzászólására (») Jan 29, 2013 / 1
 
Szia.Mi ezt egy jó barátommal még évekkel ezelőtt megépítettük csak MJL végekkel.
Most, így visszagondolva,időtöltésnek jó volt...amennyi időt,munkát,pénzt belefektettünk azt kell,hogy mondjam nem érte meg az a projekt.Simán kijön az árából egy hiper-szuper D osztályú PA végfok ami többet tud,mint ez sőt még minden szempontból jobb is.
Az én ajánlatom az,ha ekkora teljesítményre van szükséged akkor csak akkor építsd meg,ha valami kuriózumra vágysz,egyébként értelmetlen nekifogni.
(#) Elektro Boy válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
A jel lábak alatt azt érted, hogy a Be illetve Ki lábakat hidaljam át, vagyis kössem össze? Úgy mint ha a hangerő szabályzó potit kivenném és áthidalnám, hogy full hangerőn menjen? Ne haragudj még kezdő vagyok, ilyenben nem volt még részem.
Apropó segítségedet szeretném kérni abban, hogy ez csak egy feltételezés az erősítő hibájának okával kapcsolatban. A problémám az lenne, hogy haveromnak eladtam ezt az erősítőt, csak én javítom és először a hangerő potinál volt az a probléma, hogy recsegett az erősítő és csattogtak a hangfalak, de orvosoltuk egy új potméterrel, ezáltal nagyon jól és szépen szólt, de miután bevitte a hidegről a meleg lalásba és azonnal használni kezdte, egyből megjelent újra a jelenség, utána kicseréltem megint a potmétert, de az sem segített rajta, pedig ott bent a szobájában forrasztottam át, nehogy megint valami baj érje a hideg meleg hatására. Nem tudom eldönteni mi lehet a hiba. Bekapcsolom az erősítőt és ahogy húzom neki a hangerőt, olyan erősséggel csattognak a hangfalak és a kivezérlésjelző ledjei is villognak a csattogás ütemére. Így ebben az állapotban az erősítő használhatatlan. Nem tudom mi lehet a hiba, én a balance potméterre tippeltem. Ma kiszedtem, mindent megpróbáltam, még WD40-el is befújtam a potmétert de utána sem lett jobb. Lehet hogy máshol van a hiba. Egyszerűen nem tudom. Nagyon örülnék neki ha tudnátok segíteni. A segítségeket előre is köszönöm!
(#) 13_Balu50 válasza Elektro Boy hozzászólására (») Jan 29, 2013 1 /
 
Helló!
A loudness és, vagy equalizer ki-be kapcsoló is okozhat hasonlóan ilyen hibát, ha kontakthibás.
A tiéden nem tudom van e egyáltalán ilyen.
Balu !
(#) manson1989 válasza reloop hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Eltávolítottam őket, csak a Fet/tranzisztor maradt és úgy is behúz, ami érdekes mert ha megvizsgálom őket akkor jónak bizonyulnak, ha kiveszem őket akkor nem húz be. Abszolút nem értem, hogy miért nem jó.
(#) reloop válasza manson1989 hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
A kondenzátort kisütötted? Dobj fel egy fotó, hogy lássuk mi lehet a hiba!
(#) manson1989 válasza reloop hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Kivettem a kondenzátort, és a 10Mohmos ellenállást. Máris teszek fel képet.
(#) Elektro Boy válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Igen, az enyémen van loudness, illetve van rajta még 2db Filter is. Ilyen nyomó kapcsolók. Ezeket ha befújom kontakt sprayvel, akkor megoldódhat a hiba?
(#) reloop válasza manson1989 hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
A BD139 más okokból nem lesz jó ehhez, de most nem erre térnék ki. Ha a relét behúzta a többi alkatrész kiszerelése után akkor azt gyanítom, hogy úgy lett beültetve: a hűtése nézett a relé irányába. Ilyenkor a bázis ment a testre, mivel ez a tranzisztor szemből nézve, lábak lefelé ECB kiosztású. Elképzelhető?
A FET zárva maradása nem garantálható, ha a gate láb lóg a levegőben. Úgy próbáld, hogy a source-höz azaz a testre kötöd. A bent hagyott, kisütött kondenzátornak ez lett volna a szerepe.
(#) manson1989 válasza reloop hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Kifelé nézett a hűtőzászló, ismertem a lábkiosztását a BD139-nek. Kipróbálom másik fettel ahogy mondtad.
(#) manson1989 válasza manson1989 hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Hihetetlen...kicseréltem a Fetet egy másikra és láss csodát ezzel műklödik... Pedig a másik is vadiúj volt és ahogy kimértem aszerint működnie is kellett volna.. Szóval már működik. Hálás köszönetem a segítségedért Reloop.
(#) 13_Balu50 válasza Elektro Boy hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Helló!
Egy próbát megér, én megtenném, de a te döntésed. Én kikapcsolt állapotban csinálnám, többször nyomogatva a gombot. A hangerő gombot vedd le teljesen, és óvatosan tekerd majd felfelé, utána.
Balu
(#) reloop válasza manson1989 hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
A gate láb elég érzékeny, ha statikus feszültség éri a tevés-vevés közben akkor sajnos sérül a FET.
A BD tranzisztor nem rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy a vezérlő bemenetére érkező 3-10V feszültségtől folyamatosan nyitva legyen. A bázisát (mivel a tranzisztorban ott egy dióda van) 0,7V-ra húzná fel ez a kapcsolás és a bázis áram pillanatok alatt 0,6V alá sütné a kondenzátort, mikor is a tranzisztor lezárna. Minden halk résznél oldana a relé.
(#) manson1989 válasza reloop hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Értem, még annyit, hogy lehet-e valami megoldást találni arra, hogy lengő vezetéknél ne kapcsoljon be? Gondolom gerjed.
(#) soos csaba válasza Elektro Boy hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Szia, igen pontosan úgy ahogy mondod, mintha ki szednéd a hangerő potit, és a jel ki és be lábait össze kötöd!. Ha potenciométer hibája volna akkor az olyan jelenséget produkálna, hogy mikor tekered felfele a hangerőt, vagy éppen lefele, akkor recsegnek a hangszórók, vagy olyan is van hogy áll egy helyben a potenciométer és hol megy egyik oldal hol el hallgat, ez a potenciométer szénpálya elkopására utalna, de a te esetedben valami más okozhatja ezt a problémát, mert ha te ki cserélted a potit, és csak recsegnek a hangszóróid akkor nem poti probléma. Én a helyedben az előerősítő részben és a végfok részben ki cserélném az összes elektrolit kondenzátort ÚJRA!(ez már azért egy öreg erősítőnek számít!), és meg nézném az áramkori oldalon a forrasztásokat, nem e lazult el valamelyik, amelyik nagyon gyanús azt forraszd át, és cseréld le a kondikat, és aztán nézd meg hogy meg van e még ez a pattogás, ha meg van akkor viszont máshol is lehet probléma. Esetleg még annyit meg tehetsz hogy át kontóakt sprélyezed az összes kapcsolóját is!
(#) reloop válasza manson1989 hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
A bejövő jelet a 100nF kondi előtt kösd a testre egy ellenállással. Minél nagyobbal, ami még épp hatásos. Első próbának megteszi ha az egyik 10k-t testeled, a másikat hagyd lengeni.
(#) manson1989 válasza reloop hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Kipróbálom. Köszönöm a segítséged.
(#) djgombi válasza reloop hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Mire gondolsz?
(#) prom válasza saraha hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Köszönöm a válaszokat, én is úgy látom, hogy az összes kiegészítő áramkörrel együtt, egy alkatrész temető lesz, és hogy nem ér annyit, amennyibe kerülni fog, de azt hiszem mégis nekiállok. A teljes teljesítményére ritkán lesz szükségem, hídban sosem fogom használni, de gondolom, a hangzásnak nem árt, ha van bőven tartalék a rendszerben.
(#) Elektro Boy válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Köszönöm! Én is gondoltam erre, mivel az elektrolit kondenzátorok egy idő után kiszáradnak és nem mai gyerek ez az erősítő sem. Először megpróbálkozom a kontakt sprayvel a kapcsolóknál, ha nem segít, akkor jöhet a rémálom, a kondenzátor csere!
(#) torok72 hozzászólása Jan 31, 2013 /
 
Sziasztok van egy JVC AX-440 erősítőm bekapcsol rendesen de a tape. tuner. kapcsolókra nem reagál mi lehat a hiba
(#) hobbydcc hozzászólása Jan 31, 2013 /
 
Sziasztok.

Bár kerestem a Fórumon (meg a gugliban), még nem találtam választ, kérlek segítsetek.

TDA2822M sztereo mini erősítőt csináltam a gyári kapcsi alapján. Szól is szépen, de mivel csak 4 Ohm 3W hangszóróim vannak (és az IC 0,65W-ossal szeret élni), rövid idő alatt felmelegszik a DIP8 tok....

Mit javasoltok? Tegyek a tokra hűtőlapot, vagy kössek sorba ellenállást a hangszórókkal?

hdcc
(#) saraha válasza prom hozzászólására (») Jan 31, 2013 / 1
 
Ez esetben sok sikert kívánok hozzá.Mi, annó MJ21195/96 fémtokos végekkel csináltuk.Én neked az MJL21193/94 párost ajánlom.A lényeg,hogy ne tegyél bele gagyi végeket,pláne ne hamisat.A védelme nagyon jól működik.
(#) Orbán József hozzászólása Jan 31, 2013 /
 
Üdv Polgártársak!
Kellene egy tudós vélemény egy alkatrésszel kapcsolatban. Azért itt kérdezek rá, mert egy erősítőben van, lásd a mellékletet.
Az erősítő egyik oldala meghalott, van néhány zárlatos vég és meghajtó tranyó.
Volt 3 db kisjelű, sorba kötött dióda D701-703.
Aztán a nyugalmi áramot állító trimmerrel párhuzamosan van bekötve egy SVR703 rajzjelű dióda, ami drótos lett.
Az épen maradt oldalból kivettem a jót és csodálatosan viselkedik. Nyitó irányba dióda, fordított áramiránynál jött a meglepés!
A tápegységet 10mA áramhatárra állítva elkezdtem növelni a kimeneti feszültséget, ca. 2-3V-ról felfelé. Ha hirtelenebb ugrott meg a kimeneten a feszültség, az áramhatároló bevillant, aztán nem folyt durva áram, szerintem semennyi, de nincs is jelentősége.
A lényeg, a hirtelen feszültségnöbvekedésre beterhel egy kicsit, egészen 15V-ig próbáltam, tovább szerintem nincs értelme, a helyén nincs ekkora feszültségváltozás, szerintem.
Szóval milyen alkatrész lehet ez és mi lehet jó helyette?

diófák.jpg
    
(#) dani550 hozzászólása Jan 31, 2013 /
 
Helló mindenkinek!
Van egy autós erősítőm, név szerint wrc200.
Már tápot építettem neki. 800V-os 25A dióda híd 20e mikro/25V puffer 150VA toroid trafó. Terhelésen 15,3/15,4V Az erősítő 4 ohmon 2X70W 2 ohmon 2X120W.
Nemsokára megjön a másik hangszóróm,350/700 dupla tekercses 2X4ohm.
2 ohmon szeretném használni mindkettő hszt.
Hallottam olyan lehetőséget volt sulitársamtól hogy vegyek még egy ugyanolyan trafot és figyeljek arra hogy egy fázisba legyenek így 100% hogy jó lesz.
Gondoltam biztosra megyek mert nem szeretném h fölösbe álljon nálam...
Ráadásul 8e ft
(#) kadarist válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Szia!
A keresztreferencia kereső szerint ez egy közönséges kisjelű szilíciumdióda.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
No, helyesbítek, kérem felejteni az áramhatárolást, az a tápegységem kimeneti kis szűrőkondija. Bocsi a misztikus ál élményért.
A lényeg, ez közönséges diódának néz ki, elképzelhető, hogy valamennyivel nagyobb áramú az 1n4148-asoknál és annyi?
kadarist!
Közben már elküldtem én is a tépelődésemt, én is erre gondoltam, köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
(#) kadarist válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Még annyit, hogy a SVR703 a trimmerpoti rajzjele és nem a diódáé.
(#) Orbán József válasza kadarist hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Igen
Még egy mágikus dologgal kevesebb...
(#) ELKO26 hozzászólása Feb 2, 2013 /
 
Az első 14w-os erőlködőm
(#) vipera1997 válasza ELKO26 hozzászólására (») Feb 2, 2013 /
 
Szép lett!
Következő: »»   1223 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem