Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Biztosítékot cseréltem még régebben, amikor kiment, azóta is jó benne. Azóta nekiestem, mikroszkóp alatt átnézem a forrasztásokat, ami kétes volt, azokat átforrasztottam, és van az Amper és a Föld csatlakozó között egy sönt, azt is átforrasztottam, azóta megjavult, halálpontosan mér. Ennek nagyon örülök, mert gyerekkorom óta megvan ez a műszer, és nagyon a szívemhez nőtt, nem szerettem volna lecserélni. Amúgy ezek a műszerek, hogy mérik az áramot, valaki le tudná írni nekem? A TC7106CPL mit csinál pontosan a kijelzővezérlésen kívül. Azt látom, hogy van analóg bemenete, oda fut be az összes állásban mért jel? Előre is köszönöm szépen a segítségetek! A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2013
Idézet: „Amúgy ezek a műszerek, hogy mérik az áramot, valaki le tudná írni nekem?” Van benne egy (vagy inkább méréshatáronként egy-egy) sönt, és az azon mérhető feszültséget nézi.
A 7106 "csupán" méri a feszültséget, a 30-31 kivezetése között, ide fut be minden, de az ellenállásmérésnél van trükk a referenciával.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2013
Köszi a választ, végigmértem, összehasonlítva jól működő multival, és az alkatrészek jelölése alapján számolt értékekkel, de elég vegyes a tapasztalat, nem tudok belőle kiindulni.
Feldobtam az apróba, hátha valakinek van ötlete, esetleg donorja hozzá, ebből megjavíthatja.
Sziasztok!
Maxwell MX-25313 multiméterhez keresek kapcsolási rajzot. A segítséget előre is köszönöm!
Sziasztok! Nem tudom jó helyre írok-e, de csak annyit kérdeznék, hogy tudok hőmérőt csinálni a multiméteremhez? Vagy inkább fogalmazzak úgy hőmérőt a multiméteremből?
Sziasztok!
Voltcraft VC170 multimeterrel 12V DC-s áramkörben szerettem volna ampert mérni, de érdekes módon 10-es szorzóval váltja az amper/milliamper/mikroampert. A készüléket nem sokat használtam, nem tudom, hogy jó volt-e valaha, lehet gyári hiba? (A biztosítékok rendben vannak.) 3 képet csatolok ugyanarról a mérésről 3 különböző állásban (A, milliAmper, mikroAmper). Megköszönöm, ha valaki tud valami tippet adni!
Szervusz!
Tényleg nem sokat használhattad..., ha mA(uA)-t akarsz mérni akkor dugd át a mérővezetéket a mA bemenetre. 400 mA felett használd a 10 A (bal oldali) bemenetet!
Szia István!
Kösz a választ, tényleg hülye voltam.
Sziasztok !
Van egy Voltcraft VC506 os multiméterem . Nagyon kedvelem jó kis műszer . Az utóbbi időben lett egy olyan baja - nem tudom mikortól- , hogy ellenállás mérésben nyitott kapcsoknál is mér 4,9 M ohmot . Ennél kisebbeket ugyan mér , de zavaró. Szétszedtem , próbáltam végigvezetni a jel útját de nem jutottam semmire. Van valakinek tippje hol kellene keresni a hibát?
Üdv!
Tudom hogy vannak fenn hasonló témák, de a kérdésem az lenne, hogy ezzel a műszerrel tényleg nem lehet váltakozó áramot mérni?Mert nem jelöl csak egyent.Ha tényleg akkor kicsit csalódtam.
Szia! Feszültséget szeretnél mérni, vagy áramot? Ha váltakozó feszültséget szeretnél, akkor elfordítod 1el jobbra az OFF állásból. Ha váltakozó áramot szeretnél mérni, akkor így kopaszon nem tudsz, csak áramváltóval!
Váltó áramot szeretnék.
Azt hogy képzeljem el?Sorosan a műszer elé kerül ?Egyenirányít?
Van egy direkt ezzel foglalkozó topik, nézz szét itt, sok okosság van:
Áramváltós topik
Sziasztok!
1. Kérdésem: Van egy multiméterem (Voltcraft 333) és egy akku jel villog rajta. Gondolom merül az elem. Az elemet hogy lehet kicserélni, mert nincs rajta csavar? 2. Kérdésem: Lehet, hogy hülyeség, de a hátoldalán magas feszültségre figyelmeztető szöveg van. Ennek ellenére szétkaphatom? 3. Kérdésem: Régen véletlenül nagy áramerősségre kapcsoltam a 200ma-es részét, és ezért elszállt ez a része. Már csak 10A-t lehet vele mérni. Meg lehet ezt javítani? Válaszotokat előre is köszönöm! Attila
Szia! Konkrétan ezt a tipust nem ismerem, de általában a 200mA -es bemenetet sima biztosítékkal szokták védeni. Elvileg ha kicseréled a biztit akkor jó lesz.
Az előttem szóló jól mondta. Olvadó bizti belül van, csak cserélni kell, akár a 9V-os telepet.
Nagyfesz. csak akkor van benne, amikor mérsz vele, de ki az a bolond, aki olyankor szedi szét? Inkább azért írhatták rá, hogy fedél nélkül ne használjuk, mert veszélyes lehet olykor. Olyat még nem láttam, amiben nincs csavar, olyankor még van rajta 1 külső gumi burok, azt is le kell szedni. Egyébként én sem ismerem a konkrét típust, de a leírtak alapján ugyanolyan, mint a többi hasonló.
Éppen ezért utálom a mostani műszereket, mert nem mérnek váltó áramot. Egyenáramot bezzeg 10 amperig is tudnak, de én sokszor 220 V-os cucc áramfelvételére (fogyasztására) lennék kíváncsi. Még jó, hogy a jó öreg magyar Minimulti (Duna-menti mgtsz. Göd gyártotta) tud váltakozó áramot mérni 2A-ig. Egyébként valami egyszerű, olcsó fogyasztásmérőt tud valaki, vagy építsek?
A mostani műszerek is mérnek váltóáramot...
Csak itt a HEStore-ban is találtam öt darab 5-7000 Ft körüli digitális multimétert, ami tud váltóáramot mérni: Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link (A lakatfogósakat nem számolva.)
A táblázat szerint nekem additív hiba multiméternél mennyi lessz?
http://i.imgur.com/Se8gmfz.jpg 55V mérés, 4 * 0,001 ?
Hello!
Az 55V-ot már csak a 200V-os állásban tudod mérni. A pontosság a méréstartomány végértékére vonatkozik. (Ha nem, akkor arra külön felhívják a figyelmet, és feszültség sávonként van megadva az értéke.) Vagy is 0,03% 200V mellett 60mV. A 4+1/2 digitnél, az utolsó digit 10mV. ebből 4 digit hiba 40mV. Vagy is az összpontosság +-100mV lesz. üdv!
Helo!
Hat meg csak egy orank volt mérésbol es nem nagyon ertem meg ezeket... Mink igy vezettuk le >> pl.: mert ertek: 10,000 ohm akkor megszamoltuk a vesszo utani szamjegyeket es akkor az utolso szam(digit) 0.001 lessz es ezt megszoroztuk a meromuszeren levo szammal pl. 4 akkor 0.001 * 4 Amit linkeltem akkor annal ez a digit 4*0,01V lessz? ezen kivul van meg harom aminel nem tudom hogy mennyi lessz,van aminel nem is jelzi a tablazat hogy mennyivel kene szorzni: 1.) http://i.imgur.com/3GPQ0fq.png 55 V DC -t mertunk. >> 300V mereshatar, relativ: 0,05 % [resolution 100mV] de itt nem jelzi a hogy X* digit 2.) http://i.imgur.com/8PVjdtd.png 55 V DC, >>> 200V 100mV ± 0.5% of rdg ± 1 digit 1*0,1 lessz?? 3.) http://i.imgur.com/NOgzi5J.png 55V DC, >>>> 100.000V 10.1 M ohm +- 2 % itt sem irja az hogy X*d szoval itt nem tudom Jó lenne ha megtudnátok válaszolni nekem
Hello!
A"reading" leolvasási pontosságot jelentene. Csak egy digitnél ilyen nem igazán van,mert nem nézed el a számokat másnak. De ez lenne a +-digit eltérése, csak %-ban, nem számban. Analóg műszernél ugye lehet leolvasási hiba a skála felbontása és a parallaxis hiba miatt. Ezért szokták a digitnél megadni a mérési hibát százalékban, amiben benne lehet a pontatlanság, a nemlinearitás.. És a mérési bizonytalanságot, amiben az utolsó digit "mászkál". Mert az, hogy a felbontás ennyi meg annyi, az csak egy szám, az a minimális érték, amiben le tudod leolvasni a mért értéket. De az biztos, hogy pontosság nem egy digiten belül van, hanem több. Ezért adják meg úgy hogy x% és +- x digit. Itt meg néhol a reading-et %-ban, Valamint a "range" méréstartományon belüli pontosságot is %-ban. A kettő összege a legrosszabban értelembe vett pontosság. De úgy látom a fogalmak a műszerek között azért keverednek. De az Agilent-re kell hagyatkozni, ott látható, hogy a táblázat tetején fel van írva, hogy "ACCURACY +- (%of reading +%of range) Ez szerint kell számítani. A kérdést a leckés topikba kellett volna feltenni, mert ott vannak azok, akik oda járnak ahova Te, és már átestek ezeken... üdv!
Nekem az öregek ezt tanították feszültség mérésre:
1. szabály.: Asztali műszer legnagyobb hibálya 0,025%+5 digit lehet, a kézi műszernél 1%+5digit. Ha ennél pontatlanabb akkor az nem műszer és kezedbe ne vedd mert elkárhozol 2. Leolvasásnál az asztali műszernél az utolsó digitet nem vesszük figyelembe, a kézinél az utolsó kettőt és ennyi az egész. Ez nem tudományos csak könnyen megjegyezhető és használható.
KOSZONOM a valaszokat!
igazabol mar csak egy maratt el amit nem tudok az pedig a hármas: http://i.imgur.com/NOgzi5J.png 55 V meresnel a tartomany 100,000V >> tovabb nem tudom hogy kene % of reading + % of range a range mivel a 100,000V a vessző után 3 drb szamjegy lehet ezert 0,001 % lessz a range a reading az nem tudom mi lessz, mi lehet
Hello!
Nem kell "digitezni". Mivel 100V mellet az 1% 1V, a 0,025% az pont 25mV. A másik, meg 0,005% ami 5mV. Vagy is +-30mV lehet a hiba az 55V mellett. De ez egyébként 1 éves pontatlansági változása a műszernek, ami 23+-5fok környezetre vonatkozik. Valamint ehhez jön még a hőegyüttható miatt létrejövő mért érték változás, hogy színesedjen a dolog.. Amúgy ez egy remek asztali műszer. üdv!
Sziasztok!
Van egy UT70A típusú multiméterem, amiben nem működik a 10A mérés. Szétszedtem, van benne 2 biztosíték, azok épek ahogy nézem. Mi lehet még a gond szerintetek? Ha bekötöm egy áramkörbe ( sorba természetesen ) akkor nem is folyik át áram a műszeren, nem csak nullát jelez, de az áramkör sem működik, ezért logikus lenne a biztosíték. Üdv
Szerintem egyszer durvát mértek vele...
Általában nem szokott a 10A-es sönttel sorban biztosíték lenni. Leginkább külön hűvely, direktben. Ha ugy egyébként működik, akkor két alkatrész marad szemrevételezni: - Maga a sönt (pár menet vastag huzalból); - Azok beforrasztásai és maga a hüvely.... Idézet: „van benne 2 biztosíték, azok épek ahogy nézem.” Gonosz vagyok: Mérted is, vagy csak "nézted" |
Bejelentkezés
Hirdetés |