Fórum témák
» Több friss téma |
Azt hiszem akkor 555 helyett mást keresek, először szerintem avr-rel szoftverből generálom, ami elvileg elég pontos, ha úgy müxik, akkor jöhet CMOS vagy kristály.
Még régebben csináltam CMOS-szal kis teljesítményű rádió adót, de már fogalmam sincs hogy számolom a frekit, nincs estleg valami egyszerű képletetek rá?
Csatolom a könyvem megfelelő részét.
Kicsit homályos, de azért szerintem olvasható. Egyébként T=2RC => F=1/T
Pont kéznél volt egy avr-es kapcsolás, beépítettem egy infra ledet (+ellenállás természetesen) és írtam rá egy progit, hogy 36 kHz-el villogtassa.
Sajnos így sem müxik folyamatosan. Gondoltam, hogy nem pontos a feki, így végigpásztázam a környező tartományt, de ugyanaz. Viszont, ha kapcsolgatom 50ms be, 50ms ki a 36 kHz-et, akkor ezt rendesen követi. A villogtatást timer-rel csináltam, 4 Mhz-es a proci órajele. Így egy "ütés" 0.25 uS-ig tart 36 kHz-nél tehát 2x56-ig számol a timer(beakcs, kikacs). Lehet, hogy a TSOP-t kötöm be rosszul? + láb 5V-ra, - láb nullára, a jel meg egy 10k ellenálláson egy tranyó bázisára. Más is kellene az áramkörbe? Üdv
Nekem a tápfeszen kivül egy led + előtét ellenállás volt.
Hát nem tom. Ha nincs más megoldás akkor kapcsolgasd a 50mSec ideig.
nincs más megoldás? énis ezzel tökölök. rohadjon meg az 55 hiába szaggatom vele a 36khz-es áramkört (az első 2hz-es) nem jó!
![]()
hiába szaggatom 20hz-es iastabil 555-el a 36khz-es áramkört nem működik. akkor mi lehet a baja?
![]()
A válasz a kérdésedbe van.Szerinted miért 36khz-s a tsop?Mert csak azt a frekit komálja isten igazábol!!
Erre te meg nagyon kicsive nyomod.Ahogy írod és ha igaz, amit írsz.
3-as ábra!
R1=1.8 kohm R2=19 kohm =18k+1k C=0.001µF =1nF T1=0.014 ms T2=0.013 ms (majdnem 50%-os kitöltési tényező) Frekvencia: 36.18 kHz <-ennek már jónak kéne lennie a tsop1736-nak [pic]http://ourworld.compuserve.com/homepages/Bill_Bowden/555exp.gif[/pic] ezt csináltam meg!
Az 555 elvileg max 40Khz-ig alkalmazható. Erre a célra egy 4011-ből felépített oszcillátor lenne jó. Az nagyon pontos.
Itt pár sorral odéb irtam, hogy mi a baja. + egy képet is csatoltam amiben benne van a 4011 osc. kapcsolása + számítása.
Szia!
En epitettem mar regen egy fenysorompot,sajat agyszulemeny volt,ami egy tirisztorbol 2 tranzisztorbol,nehany ellenallasbol allt.A jelet(fenyt) egy kulcstarto lezerrel adtam neki.Nagyon profin mukodott ![]() ![]() Ha megtalalom a rajzat belinkelem,de nem nehez kitalalni az egeszet,csak most foglalt vagyok...
Sziasztok!
Már átnéztem egy csomó topikot ilyen ügyben, de nem találtam egyértelműt. ![]() Szeretnék egy olyan fénysorompót építeni aminek ha az útjába kerül valami, mindjuk egy hangszóró elkezd csipogni, vagy felvillan egy led. kapcsolási rajzot szívesen elfogadok (ha lehet egyértelműt ![]()
köszi a segítséget
még zat szeretném megkérdezni hogy szerinted milyen infraledet és infratranzisztort használjak, és hogx kb. mennyi az ára
Nem találtam ilyen relét, ha nagyon akarod, kidolgozok valami tervet a probléma kiküszöbölésére!
és még annyi higy hogy gondolod azt a relés megoldást
Először is, olyan, hogy infratranzisztor, olyan nincs, erre a célra sima fototranzisztort, vagy speciális infravevőt szokás használni! Szerintem egy 875nM-es 5mm átmérőjű infra ledet használj, és egy BWP 14-es fototranyót, csak árnyékold le, mert bezavarja a természetes fény!
Van olyan relé ami akkor zár, amikor áram alatt van, és elméletileg, kéne lennie egy olyannak ami akkor nyit! Mert, ha egy testtel megszakítod a fény útját (ebben az áramkörben), akkor nem világít a LED, ekkor zárna a relé és ekkor sípolna a hangszóró! Remélem érted!
választ köszi
az msn címem: szrichard123@hotmail.com ezen gyorsabban folytathatnánk a tárgyalást
Én is épp erre gondoltam!! +egy-egy bögre kávé!!
Sziasztok!
Én valahol itt a fórumokon(nemtom hol) találtam egy kapcsolási rajzot infrasorompóról! EZt én megpróbáltam összeépíteni egy alkony kapcsolóval! Ezekkel én egy szobában a láblámpákat akarom vezérelni! Ha világos van a szobában, a láblámpák kapcsoljanak ki, és csak akkor kapcsolhassanak be, ha valaki elmegy az érzékelő elött és sötét van a szobában! Valami ilyesmi lett a végeredmény és érdeklődnék arról, hogy ez vajon működhet e? Mielött szétégetem az alkatrészeket! Tudna segíteni valaki? Köszi előre is! A kapcsolási rajzok mellékelve!
Sziasztok!
Ennek az infra adó vevőnek 12 voltot használhatok tápfesznek?? ![]() ![]()
Szerintem arra is készült.
üdv! proli007
Sziasztok!
Van egy olyan riasztóm, ami két infra sorompót figyel. Akkor riaszt, ha mindkét fény megszakad. Az adó-vevő páros a baji elektronikás "intelligens infra sorompó" lézer modulokkal. A rendszer működik, de a nem megfeleő rögzítés miatt a fény "elmászik" és vakriasztásokat okoz. Az adó és vevő között kb. 5 méter a távolság. A vevők fikszen, stabilan vannak rögzítve, erre szoktuk az adókat ráállítani, amik egy - egy halogénlámpás mozgásérzékelő tetejére van felfogatva. Ez allítható függőleges és vízszintaes irányba is. ( Ez a pontos beállítást szolgálná) De ezzel az a probléma, hogy műanyagból van és a saját rugalmassága valamint a hőmérséklet változása miatt minimálisan elmozdul, ami miatt megszakad az érzékelés. Ha valaki tud a rögzítéssel kapcsolatban jó ötlettel segíteni az kérem segítsen.
Sziasztok! Van egy infravörös fénysorompó kapcsolás a Conrad oldalán amiben a vevő oldalon van egy "U2531" -es IC.
Ezt mivel tudnám helyettesíteni, mert sehol sem kapok még hasonlót sem. ![]() Ha van valamilyen tapasztalat ezen a téren szívesen fogadom. Vagy ha van egy jobb kapcsolása valakinek, amit ajánlana. ![]() ![]()
Még annyit h legalább 10 méter áthidalására lenne szükségem...
Idézet: „Vagy ha van egy jobb kapcsolása valakinek, amit ajánlana.” Esetleg lézer fénysorompó? Bővebben: Link
Hali!
Lenne egy TSOP 1763-as és egy TSOP 4836-os infra vevőm! Valamelyik segítségével szeretnék egy nagyon egyszerű infra kaput csinállni, aminek 5 volton kéne működni, és egy relét kapcsolni! Aki tudna valami egszerű kapcsolást kérem segítsen! üdv PIXI |
Bejelentkezés
Hirdetés |