Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Előtétellenállás számítás LED-hez
- Előtét számoló, LED-ek soros kapcsolásakor
- Előtét számoló, LED-ek párhuzamos (nem ajánlott) kapcsolásakor
Valahogy így kellene. Az L1 helyett tedd be a LEDjeidet.
Ilyen tápfeszültség mellett a 9x2 helyett a 3x6 elosztás jobb lenne.
Köszönöm, ki fogom próbálni. Az elosztás azért így van, mert műszervilágításként funkcionálnak. 5 kicsi és 2 nagy műszer, a kicsikben 1x2, a nagyokban pedig 2x2 sorosan van.
Már csak megfelelő tranzisztort kellene találnom, mert amivel próbáltam az igencsak melegedett. Azt egyébként jól tudom, hogy a darlington igazából két tranzisztor összekapcsolása?
Igen, jól tudod. Lánykori neve Darlington kapcsolás, a gyártástechnológia fejlődése idővel lehetővé tette a két eszköz egy lapkára való integrálását. Egy teljesítménytranzisztorból és egy kisebb teljesítményű tranzisztorból is össze lehet állítani. Bővebben itt.
Igen, ez lett volna a lényeg számomra, mert darlington-om legjobb tudomásom szerint nincs, viszont teljesítmény és egyéb tranzisztorokból elég sok.
Amúgy a Darlington tranzisztorra/kapcsolásra a nagy áramkülönbség miatt van szükség, vagy miért?
Valószínűleg lehetne találni olyan tranzisztort, amelyik megfelel a célnak. Ez biztosan működik.
A darlington kapcsolás előnye a nagy jelerősítés ( kis bemenő teljesítmény ) és a nagy "kimeneti" áram.
A kapcsolás: Link Az áramkörben az első tranzisztor a jelet erősíti, a második tranzisztor a terhelő áramot vezeti...
Nem biztos, hogy ez még ide tartozik...
de arra lennék kíváncsi, hogy honnan lehet tudni, mekkora áram folyik a bázison? Ugye nyilván a béta ismeretében ezzel szabályozhatom a kellő áramot.
Ezt megépítettem, de nem tudom vele teljesen levenni a fényerőt... valami nem stimmel. Itt miért kell mindhárom lábát bekötni a potméternek?
Azért kell bekötni a potméter mindhárom lábát, hogy 0 bázisáramod legyen. Ha nem tudod teljesen levenni a fényerőt, akkor
a) valamelyik tranzisztor hibás, átvezet. b) nem kötötted a földre a potméter lábát.
Tranzisztorra én is gondoltam, de potméterrel kimérve, minden rendben rajta. Kezdem feladni...
szerk: és tényleg, a potméter harmadik kivezetése volt rosszul bekötve, most jónak tűnik. Köszönöm a sok segítséget!
Akarom mondani multiméterrel mérve...
Nos a szabályzó be lett építve, működik is szépen, viszont a feszültség ingadozása miatt eléggé vibrálnak a LEDek. Arra gondoltam, hogy egy 11-12V-os zenert kellene még kötni a bázisra. Ez vajon segítene?
Nem segít. A vibrálás a puffereletlen egyenirányítástól van, kellene egy párszáz mikrós kondenzátor.
Azonkívűl, hogy műszervilágítás, megtudhatunk többet a dologról? Milyen áramforrásod van?
Értem, ez lett volna másik tippem. Párhuzamosan kell kötni a kondenzátort, ugye?
Jó öreg Zsiguliról van szó. Ugye 14.4-et tölt elvileg a váltóáramú generátor, egyenirányítva, de a fesz szabályzó folyton változtatja a feszültséget, asszem 12.5 és 14.4 között.
A kondenzátort az egyenirányítás után közvetlenül kell bekötni. A Z-dióda nem rossz ötlet, de akkor érdemes áttervezni a kapcsolást.
Sziasztok
Találtam itthon egy régi tápegységet és gondoltam csinálok belőle led szalagot éjszakai világítás céljából.(Nem folyamatos üzemre ,csak irányfényként) Van neki +5V 18A +3,52V 10A +12V 4.2A Kimenete. A kérdésem a következő: Hogyan lenne célszerű 3v nyitófeszültségű ledeket rákötni aminek a teljesítménye 0,06W Kb 100darabot tennék rá így nem szeretnék annyi ledet eltoszni... Azon gondolkodtam ,hogy a 12v os ágra 3mas tagolásban párhuzamosan rákötöm ,de kiderült ,hogy elég drága lenne annyi ellenállás. Így a következő terv az volt ,hogy simán párhuzamosan kötném be mindössze egy előtét ellenállással ,de ott megakadtam ,hogy milyen ellenállást is kéne tenni. Az oldalon a program szerint 0,21mohm és Ellenállás min. teljesítmény:176.4 KW Még ,ha találok is 1 ohmos ellenállást azért 176kw kicsit soknak tűnik, A ledeken átfolyó áramnak 4200mA-t adtam meg hiszen 4,2A a max teljesítmény. Lehet hülyeséget számoltam ,de már régen tanultam=/ A kérdés tehát hogyan kéne ezt összerakni?? Előre is köszönöm!
Ott azt mondták ,hogy jöjjek ide.
Mert gondolom ott más jellegű a téma. Mind a kettő helyen kérdezek mert tanácstalan vagyok. Igen kaptam választ. Kössem hármas tagolású párhuzamosba az egészet ,de az nekem nem túl jó. Sokkal jobb lenne egy ellenállás a vezeték elején majd 2 vezeték arra feltéve a ledek mint csüngjenek a 3 mas tagolású párhuzamos ledek.. Illetve a számoló szerint oda 160W os ellenállás kellene amit nem tudom ,hogy kéne beszerezni... Azért köszi ,hogy figyelsz
Nem tudom, mit nem lehet ezen a párhuzamos elképzelésen érteni... Igaz, egyáltalán nem lesznek egyformák a fények a ledeken és a 160W-os ellenállás is megdolgozik a pénzéért, de legalább egyszerű.
... és rossz. A drága megoldás + 33 db ellenállás, netto 0.59.-Ft per darab. Kinek van ma ennyi pénze? Ajánlott irodalom: LOMEX árlista
Üdvözletem.
Épíek hét szegmenses kijelzőt éppen ledből. A tervezője azt mondta, hogy nem kellenek előtét ellenállások a kapcsolásba, mert a ledek sorba vannak kapcsolva és a tápegysége szabályozható. Érdeklődnék, hogy ez így van, vagy van a történetben ferdítés?
A kapcsolás és a feszültségek ismerete híján nem lehet erre a kérdésre válaszolni. Egyébként:
A kapcsolás nagyon egyszerű. Szegmensenként van 9 led, ami sorba van kötve, majd ez egy szabályzón keresztül megkap annyi feszt, amit beállítok neki.
Próbálgattam a programot, amit linkeltél. Van egy határ benne amikor alacsony tápfeszt ír és 50ohm ellenállást a másik pontban. Akkor lehet, hogy tényleg nem kell, mert a határt én be tudom pont lőni középre?
Segítség kéne két 10w-os power ledekből álló lámpa készítéséhez!
a ledeket párhuzamosan kötném! a ledek nyitó feszültsége 12db 12v-os és 8db 8v-os!a kérdés hogy a 8v-os ledekkel mit kezdejek?ha párhuzamosan kötöm és ellé teszek egy áramgenerátort, vagy valamit ami lecsökkenti a táp 12v kimenőjét 8v-ra? a másik egy 6db 10w-os 12v-os ledekből álló lámpa! ennek a tápjára ami ugyanolyan mint a másik, plusz 4db 12v-os 2w-os ventit kötnék, aminek 5v-ra csökkenteném a feszűltségét! fix 1000mA-el szeretrném hajtani a ledeket! táp:Bővebben: Link * üdv Szerkesztve: Az enter helyett a shift gombot kellene használni, az emailcímet, meg nem írjuk ki a felületre, a fórumon értekezünk . A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
Kétszer tetted fel a kérdést. Melyikre válaszoljunk? Ráadásul elég zavarosan fogalmaztál, nekem nem egyértelmű, mit is szeretnél. Az emilcímet pedig csak akkor tedd ki nyilvános helyre, ha sok kéretlen levelet akarsz kapni.
Elárulok egy titkot: hal lenyomod a shift gombot, akkor nagybetűt jelenít meg a számítógép! A LEDeket nem szabályozott feszültséggel, hanem korlátozott árammal kell használni. Az adatlapoknál a feszültség csak egy tájékoztató, középérték. A LED adatainak ismerete nélkül nem lehet válaszolni a kérdéseidre. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
Led: Kivitelezés: 10W
Tokozás: víztiszta Fényerő: 900 Lumen Szín: Hideg Fehér Max. áram: 1000mA Nyitó feszültség: 12V Sugárzási szög: 140° Nem tudok több infót a ledekről!a tápról is csak annyit amennyit linkeletem. szerintem érthetően fogalmaztam.
Sziasztok! 2 led-es villogót szeretnék kibővíteni ledekkel. 12 voltról üzemel a villogó. Hány ledet bírna el az 1-1 oldal?
Sziasztok . Én autóba szeretnék 8 db ledet lehetőleg 1 wattos smd ledeket mit ajánlanátok hogyan kössem be ? milyen ellenállás milyen túlfesz szabályzó stb kellene bele Ha valaki lenne olyan szíves és rajzolna nekem egy áramkört (lehetőleg olyan alkatrészekből amit egyszerű lenne beszereznem ) Lehetséges válaszaitokat előre is köszönöm . ha nem ide privátba is elküldhetnétek köszönöm.
http://www.ledcenter.hu/281-led-diodak-smd-led-ek/429-led-dioda-505...r.html
Ilyet szeretnék pontosabban.
A linkeden levő 5050 LED 3 chipes és 0,18W-os. Ha tényleg ezt szeretnéd, vannak készen megoldások ott is, ahonnan szeretnéd venni. 1 db LED-re vonatkoztatva szerelve fajlagosan olcsóbb. Ennél csak a 3-4V feszültségtöblettel kell megküzdened.
Ha viszont tényleg 1W-osakban goldolkozol, akkor 3-3 db-ot sorba kell kötni és áganként betenni 1 áramgenerátort. |
Bejelentkezés
Hirdetés |