Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Energiatakarékos fényforrás
Lapozás: OK   1 / 1
(#) rónai ernő hozzászólása Nov 5, 2007 /

egy energitakarékos fényforrásra a következőt írták:20W azaz 220-240v 185mA. Szerény tudásom szerint ez kb 40W, de akkor mi az 20W.
(#) lgyk válasza rónai ernő hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Folyamatos üzemben 20 W a fogyasztása, viszont 230 VAC*185 mA-t is felvehet "csúcsteljesítményként". Ha fogyasztást kell számolni, akkor a 20 W a mérvadó, ha biztosítékot/terhelést, akkor a 185 mA.
(#) potyo válasza rónai ernő hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Nem színuszos, és nem a feszültséggel fázisban veszi fel az áramot, ezért nagyobb az áramfelvétele, ha műszerrel méred. Váltakozóáramnál csak tisztán ohmos ellenállás (izzó, fűtőtest, stb) érvényes az hogy a feszültség és az áram szorzata megadja a teljesítményt.

A fogyastásmérőd a 20W-ot fogja mérni.
(#) Slope válasza potyo hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Na ezen egy kicsit elnyammogtam...

P=20W ez ugyebár hatásos
U=230V (ha már ez a szabvány)
I=0,185A

Hatásos:
P=U×I×cosfi mért. egys.: W(ez szorzás és nem replusz )
Meddő:
Q=U×I×sinfi mért.egys.: VAr
Látszólagos:
S=U×I mért.egys.: VA

A fentiek alapján cosfi=0.47, ami szvsz elég randa érték... cirka 61° lenne az áram és a feszültségvektorok között?!
Ez nekem egy kicsit abszurd így hirtelen.

Ja és ha mán itt tartunk, a fogyasztásmérő valóban nem méri, mert a háztartásokba Wattos órát szerelnek (létezik csak meddőt mérő óra is), ettől még kemény büntetések járnak a meddő fogyasztásért (ezért is kell kompenzálnia a nagyobb üzemeknek, vagy pl a MÁV-nak). A meddő áram ugyanúgy terheli a vezetékeket (összességében a valós (wattos) és képzetes (meddő) áramok négyzetes összege).

lgyk kolléga válasza elfogadhatóbbnak tűnik, vagyis az áram az a bekapcsoláskori max áramfelvétel.

Ha már itt tartunk... a kompaktcső vajon kapacitív, vagy induktív jellegű fogyasztó?
(#) Prinner válasza Slope hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Idézet:
„a kompaktcső vajon kapacitív, vagy induktív jellegű fogyasztó?”

A kompaktfénycsőben graetz híd egyenirányítja a hálózati feszt, és utána pufferelve van. Az e.i. hálózati feszültségből egy félhídba kapcsolt MOSFET pár hajtja meg a fénycsövet...

Tehát nem induktív sem kapacitív, de nem is mondható ohmos terhelésnek. Inkább nemlineáris terhelésnek nevezzük.
(#) potyo válasza Slope hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

A bekapcsoláskori áramlökés az nagyobb, mint 0,185A, mert egy kondenzátort kapcsolunk ilyenkor közvetlenül a hálózatra egy graetz-en keresztül. Üzem közben az áram nem színuszos, és ennek a nemszínuszos áramnak az effektív értéke adja a 0,185A-t (ez nem olyan egyszerűen számolható, hogy csúcsérték/gyök(2), hanem integrálással lehet kiszámolni.

A meddőfogyasztást meg nem büntetik, hanem számlázzák. Drága, mert helyben kompenzálható - gy aki nem kompenzál, fizessen érte.

A cső kapacitív jellegű, mert az áram 50Hz-es alapharmónikusa valamelyest siet a feszültséghez képest.
(#) Moderátor hozzászólása Nov 5, 2007

Címet átírtam, ez a becsaptak-nemcsaptak picit röhejesre sikerült...ráadásul iszonyat módon rávilágított a "benti" témára.
(#) Slope válasza potyo hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Na jó a téma.... de most komolyan

Kezembe is vettem egy kompaktcsőből berhelt elektronikát.
A dolog úgy néz ki, hogy a graetz híd előtt egy 10ohm-os ellenállat van. Így csipás szemmel elnézve a rajzolatot, a 10µF-os pufferkondit ellenálláson keresztül tölti (RC szűrő). Illetve az egyenirányított oldalon van még egysoros induktivitás is.

Javítsatok ki ha tévedek, de itt a váltakozó áramú körben nincs egy olyan tag sem, ami időállandóval rendelkezne (ha minden ideális), így igen... se nem induktív, se nem kapacitív.
Persze a dióda sem egy ideális alkatrész, így van némi kapacitása, így a fesz egy kicsit késik (mint én ma reggel), de ez elhanyagolható.

megj.:
Idézet:
„A meddőfogyasztást meg nem büntetik, hanem számlázzák.”

Ezt csak ott tudják megtenni ahol van erre alkalmas mérőberendezés... egy háztartás nem ilyen.
(#) potyo válasza Slope hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Az a 10ohm ellenállás akadályozza meg, hogy ne 200A-el induljon az áramkör, ha épp úgy találod el bekapcsolni, hanem maximum 30-al.

Ahhoz nem muszáj a váltakozóáramú körben lennie energiatároló alkatrésznek, hogy a fogyasztó kapacitív jelleget mutasson. Gondold végig: a kondenzátor töltése a színusz felfutó oldalán kezdődik, és a csúcsánál ér véget. Áram csak ez idő alatt folyik, amit ha lerajzolunk, akkor előrébb tart, mint a feszültség (amikor a töltés megindul, az áram nagyobb, mert nagyobb a feszültségváltozás ugyanannyi idő alatt). Ennek aztán ki lehet számolni a harmónikustartalmát Fourier sorral, és meg lehet kapni az alapharmónikust, ami sietni fog a feszültséghez képest.
(#) Feri007 válasza potyo hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

...Tehát egy graetz-hídas, pufferelkós táplálás
kapacitív fogyasztó.
Jó példa arra, hogy egy energiatároló nélküli
fogyasztónak is lehet meddőteljesítmény-felvétele, egy fázishasítós ("triakos") feszültség/teljesítmény szabályozó. A gyújtási szög növelésével egyre inkább késni fog az áram(alapharmonikusa) a feszültséghez képest. Tehát induktiv lesz a fogyasztó, pedig pl. ha egy izzót táplál, abban induktivitás/tekercs nincs.
(#) Doky586 hozzászólása Nov 6, 2007 /

Honnan lehet tudni hogy egy fénycső milyen elven müxik (compact/hagyományos)? Természetessen szétbontás nélkül..
Ha nem látni a fojtótrafót?
Vagy mérni kellene a villogását (100Hz / 3kHz) ?

Ez azért fontos kérdés mert pl. íróasztal-megvilágításhoz egy 100Hz-es (klasszikus) fénycső nem ideális, de hogy különböztethetők meg ?
(#) Slope válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 6, 2007 /

Pl. ha felkapcsolod rögtön begyújt nem villog mint a fojtós. És lehet dimmerről hajtani... állítólag
(#) Feri007 válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 6, 2007 /

Hát, legbiztosabb a frekvencia, 100Hz, vagy kHz-es. Egy normál fénycsőnek is lehet elektronikus előtétje. Egy elektronikus v. nagyfesz gyújtóval lehet villogás nélkül indítani.
(#) Skori válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 6, 2007 /

Amelyikben 50Hz-es az előtétfojtó az sokkal nehezebb.....
(ha megemeled egyből kiderül)

De amúgy a villogás mérése is hasznos lenne, mert az újabb elektronikus megoldásokban is annyira aláméretezik a szűrőelkót, hogy azok is villognak. Igy ki lehet választani az elektronikus megoldások közül a kevésbé rosszat.
Már megfordult a fejemben az is, hogy eleve DCről kéne járatni (külső egyenirányító+szűrőelkó használatával)
(#) gg630504 válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 6, 2007 /

Multiméterem zsinórja 0.1 m-re egy kompakt fénycsőtől. Frekvencimérés eredménye: 28.8 kHz.

(#) oldman válasza Slope hozzászólására (») Nov 6, 2007 / 4

A kompakt fcső. elektronikus előtéttel kapacitív fogyasztó. - vagyis meddőt termel
(Találkoztam neves gyártó termékével amiben rendes vasmagos folytó és hagyományos gyújtó volt)
Két mérési eredmény:
Pnévl 11W, Pvalós 8,8W Plátsz 12,5VA cosf 0,69 cap (forgeos tip.)
Pnévl 18W, Pvalós 11,4W Plátsz 17,6VA cosf 0,64 cap (ground tip.)
Úgy tűnik a felírt teljesítmény inkább a látszólagoshoz esik közelebb. Ennek tükrében a megtakarítás a vártnál több lehet, fényerőt sajnos nem tudtam mérni.
(Ui.: Az erősáramú technikában szokásos szleng az induktív meddőt fogyasztásnak a kapacitívot termelésnek nevezi.
Tehát meddőt fogyaszt = induktív, meddőt termel = kapacitiv.)
(#) rockersrac hozzászólása Nov 6, 2007 /

nálam a szobában egy (v szeg ipari felhasználásra tervezett) fénycső van.felkapcsolásnál nem villog egyáltalán.de olyat odavág az ember szemének felkapcsolásnál hogy az csak na! XD am annyit még a cuccrol hogy egy trafós a cucc és sorba van kötve és ez az én nagy bajom hogy soros kötésben van a két cső(2x 58 watt) és még azt sem lehet megoldani hogy csak egy cső világítson :/ mivel sajnos csak 4 szál vezeték jön ki a trafóból. :s meg van rajta pár ábra és az is mind sorbakötést mutat! :S am meg fényerőre brutális! XD gondolom valamicske sejtésetek van róla h mien az mikor két egyenként másfél méter hosszú fehér(philips TL-D 58w/54-765) fénycső világít
(#) potyo válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 6, 2007 /

Azon kívül, hogy vedd ki a szórótrafót, és tegyél be két hagyományos fojtót és két gyujtót, vagy két darab egy csőhöz tervezett szórótrafót, nemnagyon van ötletem...
(#) rockersrac hozzászólása Nov 6, 2007 /

kicsit nézelődtem ez ügyben a lámpán és veszett fejsze nyele a dolog mivel h a foglalat is úgy van megépítve hogy csak sorba lehet kötni! :S ma baromi nagy a fénye! XD
(#) Doky586 válasza gg630504 hozzászólására (») Nov 7, 2007 /

jó ötlet. esetemben szintén (csak a műszerem max. 20k-ig mér, így túlcsordult). Már csak az a kérdés hogy a fény villózása is ennyi-e. Valószínűleg igen, de lehet más indoka is a mért eredménynek..
(#) ddr hozzászólása Feb 27, 2008 /

nekem az lenne a kérdésem, hogy ezek az izzók gyakori kapcsolgatásnál tényleg többet fogyasztanak, mint a hagyományos? mert valami ilyesmi rémlik.
most vettem jópár darabot a lakásba, 10-20W körülieket, aztán jó lenne tudni
(#) potyo válasza ddr hozzászólására (») Feb 27, 2008 /

Nem fogyasztanak többet.
(#) daffy hozzászólása Jan 25, 2009 /

hali!Egy neves TESZKÓS cuccot mértem meg,amire 15W volt írva és a fogyasztása 8 W volt.Vagy,ahogy villamosnagykeresek jártak megmértek ugyancsak 1 gagyi compaktcsövet amire 11W volt írva és 60W-ott evett meg.
(#) proba válasza daffy hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Szerintem ,ha ezeket EGYEN árammal táplálod a valós fogyasztását tudod egyszerű eszközökkel V A mérő mérni.
A legtöbb ilyen "fénycső" graetz + kondi párossal indít,tehát nem okoz neki gondot az egyenáram .(csak ez most a csövön kívül történik) Ebben a felállásban a ráírt adatok stimmeltek (mondjuk a fényerőt nem tudom mérni,és egy márkásabbat mértem)
(#) tdi75 hozzászólása Júl 21, 2010 /

Sziasztok! Mi van a készülő fényforrásgyűjtögetős fórummal? Használja már valaki, vagy mindenki még mindig adminisztrátori jóváhagyásra vár?
(#) sardi_hunor hozzászólása Nov 23, 2015 /

Udv, sziasztok!

Szetszedtem egy ledes izzot, mert kiment az elektronikaja, es gondoltam, rakotom a ledsort egy adaptorra, de foggalmam sincs hany volton mukodnek a ledek, es persze nem akarom kiegetni oket. A kerdesem az, hogy valaki tudja, hogy csokkento elektronika nelkul, hany voltot kell adni nekuk? 12 voltot probaltam, de azon meg sem nyikkannak.
(#) bbatka válasza sardi_hunor hozzászólására (») Nov 23, 2015 /

Egy működőt szétszedtem. 3db 1W-os LED van benne sorba kötve. A tápegysége 12V-ot ad le. 4V LED-ként. Egyébként hibás a lámpa. Valószínűleg az egyik LED-nek más a nyitó feszültsége. A ~230V foglalatban csak pislákolt. Egyenként tökéletesen működnek a LED-ek.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2015
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem