Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   108 / 276
(#) Phile80 válasza soma970 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Ha hegesztés közben változik a huzal előtolás, akkor a hiba valószínű hogy a toló részben van. A kondenzátor ezen nem fog segíteni, azt másra kell használni és nem is minden gépben van értelme.
Több dolog okozhatja a hibát. Ha pl túl erősen van meghúzva a nyomógörgő, az hullámosíthatja a huzalt és a hullámos huzalt nem tudja egyenletesen kitolni. Túl gyengén van meghúzva a nyomógörgő, vagy kopott, vagy nem megfelelő a huzalhoz, akkor időnként megcsúszhat a görgő a huzalon. Vagy egyszerűen szennyezett a spirál a kábelben. Láttam már olyat is, hogy oxidálódott volt a huzal és ez okozta a hibát.
(#) soma970 válasza Phile80 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Kérlek olvasd el, 2012 dec 15-17-dikén írtakat .Máshol dolgoztam és a saját munkakábelemet vittem el ott semmi fele gondom nem volt.Nem biztos,hogy a toló a gond forrása, arra gondoltam,hogy a feszültség vagy az áram erősség ,egy szóval a trafóra gondoltam, fojtó tekercs kicsivel jobban melegszik mint a másik típus azonos gép.Lehet ,hogy menet zárlatos,néha?Bármit is próbálok ki nincs érezhető javulás.1000-szer néztem át,szedtem szét,raktam össze,dolgozni lehet vele csak idegesítő ,hogy nem készítek vele szép varratot az ingadozása miatt ,még pontozni sem lehet vele,csak néha.Köszi a segítséget.
(#) luciferkóó hozzászólása Márc 1, 2013 /

Ajánlott üresjárati feszkó 48..60 V. Ennél magasabb ráz, az alacsonyabb nem fog ívet! Terhelt (hegesztő feszkó) U=21+0.04A!!! Tehát 100A-hoz 21+4 volt kell! Ekkor nem fröcsköl, nyugodt az ív, mélyen lehet égetni és nem izzik fel a pálca. A trafót erősen meredek karakterikával kell elkészíteni. Ha kicsi árammal tudsz hegeszteni (pl 1mm-es lemezt) már ügyes vagy! Nagy árammal hegeszteni nem nagy kunszt! Sem tőled, sem a trafódtól! Kis gyakorlat is kell hozzá. A bázikus pálcát ha meglátom hogy, koppintod s....be rúglak! Csak finoman húzd, és a pajzs mögül figyeld hova akarsz varratot tenni. Kis gyakorlattal kb 2 mázsa elektróda elhegesztése után nem lesz ilyen buta kérdéseid! A képletet megjegyezted?
(#) luciferkóó hozzászólása Márc 1, 2013 /

A CO hegesztő az egészen más! Trafó képlete:14V+0.05A! Lehet nagy trafód, de azzal csak hajókat, rosszabb esetben tengeralattjárót tudsz hegeszteni. Próbálkozz 0.8 mm-es huzallal. Ez jó kasznizni és kazánt is hegeszteni. A fúvóka és a tárgy között kb 6-10 mm legyen. Ha olyan hangja van mikor vacog a fogad- sok a huzal. Ekkor beleüt az anyagba,- és fröcsköl. Vedd visszább az előtolást! Ha csattogó hangot hallasz, mint az éhes kutyáét, és nagy cseppek válnak le,- picivel több huzal kell! Szívd a fogad, és próbálj olyan hangot beállítani! Magasan sercegő, sistergőt! Itt a legkevesebb cunder és szép a varrat.
Ha megvan a trafód, egyről ne feledkezz el! Az egyenirányító után van egy fojtó is. Renkívül fontos alkatrész! Ez lehet bármelyik ágban, de egyszerűbb a negatívban. Mindössze néhány menet (5...30) egy kb 30 ..40 mm átmérőjű 150...250mm hosszú LÁGYVAS! rúdon. Kísérletezni kell, a legkisebb áramnál. Ha ügyes vagy, és van gyakorlatod olyan szépen fogsz hegeszteni, mint ahogy egy gázpalack nyaka.
Még egy javaslat a kezdőknek: szemgyulladás enyhítése!
Hámozz le 2 db krumplit még hegesztés előtt. Ha éjjel szúr a szemed az asszonykád reszelje le. Vászon zsepiben tedd a szemedre! Mérsékli a gyulladást!
gedolaci@citromail.hu
(#) mpisti válasza luciferkóó hozzászólására (») Márc 1, 2013 /

Csak a pontosság kedvéért:
MSZ EN 60974-1:1988+A1:2001 Ivhegesztő berendezések c. szabvány 11.2.1. pontja szerint a bevont elektródás kézi ívhegesztés (MMA) ívfeszültsége 600A-ig 20+0,04*Iív tehát 100A hegesztőáramhoz 24V ívfeszültség tartozik. 600A felett 44V.
11.2.2. pont szerint:TIG és plazmahegesztés esetén: 10+0,04*Iív ;itt 100A hegesztőáramnál 14V az ívfeszültség értéke, 600A felett 34V.
11.2.3. pont: MIG/MAG hegesztésnél 600A-ig 14+0,05*Iív; azaz 100A hegesztőáram mellett 19V az ívfeszültség. 600A felett maximum 44V lehet.
(11.1.1. pont)
Az üresjárási feszültség fokozottan áramütés veszélyes környezetben: váltófeszültségnél max. 48V effektív érték, egyenfeszültségnél nem haladhatja meg a 113V-ot csúcsértékben.
(11.1.2.pont):
Nem fokozottan áramütés veszélyes környezetben: váltófeszültségnél: 80V effektív értékben
egyenfeszültségnél 113V csúcsértékben.
Barkács célú váltakozó feszültségű trafók megengedett legnagyobb üresjárási feszültsége 48V effektív értékben.
(#) kameleon2 válasza luciferkóó hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Csatlakozom. Nekem is egy TIP 130-as töltőhuzalos hegesztőm van - és bár nem tartom magam profinak, de olyan gyönyörűen lehet vele hegeszteni, hogy párját ritkítja. Tanusíthato, hogy ponthegeszteni is jó volt nagyon vékony lemezt és a kazánlemezt, vagy a korlátvasakat is szépen olvasztja. Olyan korlátot sikerült vele csinálnom, hogy mindenki kérdezi: Kivel csináltattam? . Egyetlen dolog van ami zavar, hogy kicsit fröcsög. Igaz, hogy ez némi csiszolással korrigálható. AZ írtátok ezen egy kondenzátor segíthet. Mekkorát lenne érdemes erre a típusra tenni?
(#) EgyGabor hozzászólása Márc 15, 2013 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni az egyen irányító bekötéséről! A képen látható diódákat szereztem annyit tudok róluk hogy 150 amper és vasúti bontóból kaptam.
Egy Móricka rajzzal ki tudnátok segíteni hogy hogyan kel bekötni?
Előre is köszönöm!
(#) kissadam válasza EgyGabor hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Például így.. Fojtó mindegy melyik ágba teszed. Diódán meg kell nézni melyik az anód és melyik a katód, ennek megfelelően a rajz szerint.

3f.JPG

(#) maszek0005 válasza EgyGabor hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Szia! Az előttem szóló leírta a bekötést, de a fotók alapján , nekem úgy tűnik,hogy két különböző típusú diódád van, ezért ellenőrizd őket, mert nagy a valószínűsége annak,hogy az első képen lévőknek fordítottja lessz a második képen lévők. Ja és hűtőborda feltétlen ha nagyobb áramon akarod használni. Üdv: Jani
(#) EgyGabor válasza kissadam hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Köszi Szépen! Csak az a baj hogy 2 kivezetése van a trafómnak nem 3!
(#) maszek0005 válasza EgyGabor hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Semmi baj,mert abból a rajzból, ha elhagyod mondjuk az alsó tekercset, meg a hozza tartozó két diódát, máris megvan a téged érdeklő rajz. Üdv: Jani
(#) kissadam válasza EgyGabor hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

A fő kérdés egy vagy három fázisú a trafó amit egyenirányítani akarsz? Ha egyfázisú akkor 4db dióda kell csak.
(#) EgyGabor válasza kissadam hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Egyfázisú csak!
(#) kissadam válasza EgyGabor hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Akkor így! Fojtó mindegy melyik ágban van, lehet az alsó oldalon is, csak a diódák után legyen, ahová könnyebb elhelyezni, vezetékelni. Diódákra van hűtésed?

1f2u4ü.JPG

(#) EgyGabor válasza kissadam hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Igen van 2db nagy hűtőbordám ! Úgy gondoltan hogy egyiken a negatív másikon a pozitív. Vagy minden diódát külön bordára rakjak?
(#) kissadam válasza EgyGabor hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Lehet jó lesz az elgondolásod, attól függ milyenek a diódák. Csinálj közelebbi képeket a diódák feliratáról, vagy kérj segítséget közeledben lévő ismerőstől, aki meg tudja mondani melyik a katód és az anód a diódákon, de szerintem a két különböző típuson különböző módon lesz. Ami neked pont jó lenne.
(#) EgyGabor válasza kissadam hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Szia! Berajzoltam a diódákon hogy hogyan van rajta a jelölés. Remélem érthető!
(#) kissadam válasza EgyGabor hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Egyik hűtőre mehet két piros szigetelésű dióda, az lesz a negatív pólus, másikra mehet két fehér szigetelésű, az lesz a pozitív pólus, mármint a hűtőbordák. A két hűtőborda semmiféle galvanikus kapcsolatban nem lehet egymással, sem egyéb fémfelületekkel. A diódák kivezetéseit egy piros egy fehér kösd össze és oda megy rá a trafóról jövő AC fesz. Egy kis móricka ábra hozzá:
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013

bekötés.JPG

(#) tolmacs hozzászólása Márc 19, 2013 /

Sziasztok!
Ha lenne valaki olyan kedves és tájékoztatna a következőről:
Érdemes egy Hetra 140/200-as gépet Co-ra illetve plazmavágóra átalakítani?
Köszönöm!
(#) sanya hozzászólása Márc 20, 2013 /

Sziasztok !
Tudna nekem valaki segíteni kb. 25-30 dkg 0.6 mm -es rozsdamentes hegesztőhuzalban ?
Próba hegesztéshez lenne rá szükség.
Természetesen nem ingyen kérem.
Köszönettel.
Sanya
(#) kissadam válasza tolmacs hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Olvasd végig a topic-ot, sokat fogsz tanulni belőle. A hetra trafója eső karakterisztikás kimenő feszültségű, a co-hoz pedig lapos karakterisztikájú kimenő feszültség szükséges. Volt itt aki átalakította a hetrát, keress vissza, hogy milyen eredményeket ért el. (Szerintem nem lesz egyszerű.)
(#) tolmacs válasza kissadam hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Köszi kissadam, időt szánok rá hogy átolvassam.
További sikereket.
(#) EgyGabor válasza kissadam hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Szia!
Bekötöttem az egyen irányítót! Tökéletesen működik csak valami a huzalelőtolással van mert nem adja rendesen a drótot kb félig fel tekerem és akkor kezdi adagolni a drótot!
(#) kissadam válasza EgyGabor hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Erre majd a tapasztalt szakik adnak választ, a lényeg, hogy sikerült az egyenirányítót bekötni. Huzaltoló miről megy, főtrafóról vagy külön trafóról?
(#) EgyGabor válasza kissadam hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Egy külön trafóról megy a motor és az elektronika (gyári 3 fázisú gépből szereztem)! Már feltettem korábban róla ide képeket szerintem kevés hozzá az áram! Vagy nem tudom.
(#) staci123 válasza EgyGabor hozzászólására (») Márc 21, 2013 /

Szevasztok,

egyből arra gondolnék hogy a trafó primere 380 (400) Voltos és kevés neki a 230 Volt...
(#) EgyGabor válasza staci123 hozzászólására (») Márc 21, 2013 /

Szia!
Bocsánat rosszul írtam a panelt szereztem egy 3 fázisú gépből a táp amiről megy az egy gyári 220-as!
(#) EgyGabor válasza kissadam hozzászólására (») Márc 21, 2013 /

Most adódott egy probléma a szabályzóval! Bekapcsolom a gépet és rögtön behúznak a relék !
(#) EgyGabor válasza EgyGabor hozzászólására (») Márc 21, 2013 /

Méregettem kicseréltem egy ellenállást most ott tartok hogy ha megnyomom a pisztolyt akkor húz be a relé ha elengedem akkor továbbra is behúzva marad a relé!
(#) kissadam válasza EgyGabor hozzászólására (») Márc 21, 2013 /

Küldj egy linket a képekről ahová korábban feltetted. Egyébként javaslom méregesd végig az alkatrészeket, nézd meg a potit, hogy megfelelően változik-e az ellenállása, a reléről meg a tapasztalt hozzáértők majd mondanak valamit.
Következő: »»   108 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem