Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Ha hegesztés közben változik a huzal előtolás, akkor a hiba valószínű hogy a toló részben van. A kondenzátor ezen nem fog segíteni, azt másra kell használni és nem is minden gépben van értelme.
Több dolog okozhatja a hibát. Ha pl túl erősen van meghúzva a nyomógörgő, az hullámosíthatja a huzalt és a hullámos huzalt nem tudja egyenletesen kitolni. Túl gyengén van meghúzva a nyomógörgő, vagy kopott, vagy nem megfelelő a huzalhoz, akkor időnként megcsúszhat a görgő a huzalon. Vagy egyszerűen szennyezett a spirál a kábelben. Láttam már olyat is, hogy oxidálódott volt a huzal és ez okozta a hibát.
Kérlek olvasd el, 2012 dec 15-17-dikén írtakat .Máshol dolgoztam és a saját munkakábelemet vittem el ott semmi fele gondom nem volt.Nem biztos,hogy a toló a gond forrása, arra gondoltam,hogy a feszültség vagy az áram erősség ,egy szóval a trafóra gondoltam, fojtó tekercs kicsivel jobban melegszik mint a másik típus azonos gép.Lehet ,hogy menet zárlatos,néha?Bármit is próbálok ki nincs érezhető javulás.1000-szer néztem át,szedtem szét,raktam össze,dolgozni lehet vele csak idegesítő ,hogy nem készítek vele szép varratot az ingadozása miatt ,még pontozni sem lehet vele,csak néha.Köszi a segítséget.
Ajánlott üresjárati feszkó 48..60 V. Ennél magasabb ráz, az alacsonyabb nem fog ívet! Terhelt (hegesztő feszkó) U=21+0.04A!!! Tehát 100A-hoz 21+4 volt kell! Ekkor nem fröcsköl, nyugodt az ív, mélyen lehet égetni és nem izzik fel a pálca. A trafót erősen meredek karakterikával kell elkészíteni. Ha kicsi árammal tudsz hegeszteni (pl 1mm-es lemezt) már ügyes vagy! Nagy árammal hegeszteni nem nagy kunszt! Sem tőled, sem a trafódtól! Kis gyakorlat is kell hozzá. A bázikus pálcát ha meglátom hogy, koppintod s....be rúglak! Csak finoman húzd, és a pajzs mögül figyeld hova akarsz varratot tenni. Kis gyakorlattal kb 2 mázsa elektróda elhegesztése után nem lesz ilyen buta kérdéseid! A képletet megjegyezted?
A CO hegesztő az egészen más! Trafó képlete:14V+0.05A! Lehet nagy trafód, de azzal csak hajókat, rosszabb esetben tengeralattjárót tudsz hegeszteni. Próbálkozz 0.8 mm-es huzallal. Ez jó kasznizni és kazánt is hegeszteni. A fúvóka és a tárgy között kb 6-10 mm legyen. Ha olyan hangja van mikor vacog a fogad- sok a huzal. Ekkor beleüt az anyagba,- és fröcsköl. Vedd visszább az előtolást! Ha csattogó hangot hallasz, mint az éhes kutyáét, és nagy cseppek válnak le,- picivel több huzal kell! Szívd a fogad, és próbálj olyan hangot beállítani! Magasan sercegő, sistergőt! Itt a legkevesebb cunder és szép a varrat.
Ha megvan a trafód, egyről ne feledkezz el! Az egyenirányító után van egy fojtó is. Renkívül fontos alkatrész! Ez lehet bármelyik ágban, de egyszerűbb a negatívban. Mindössze néhány menet (5...30) egy kb 30 ..40 mm átmérőjű 150...250mm hosszú LÁGYVAS! rúdon. Kísérletezni kell, a legkisebb áramnál. Ha ügyes vagy, és van gyakorlatod olyan szépen fogsz hegeszteni, mint ahogy egy gázpalack nyaka. Még egy javaslat a kezdőknek: szemgyulladás enyhítése! Hámozz le 2 db krumplit még hegesztés előtt. Ha éjjel szúr a szemed az asszonykád reszelje le. Vászon zsepiben tedd a szemedre! Mérsékli a gyulladást! gedolaci@citromail.hu
Csak a pontosság kedvéért:
MSZ EN 60974-1:1988+A1:2001 Ivhegesztő berendezések c. szabvány 11.2.1. pontja szerint a bevont elektródás kézi ívhegesztés (MMA) ívfeszültsége 600A-ig 20+0,04*Iív tehát 100A hegesztőáramhoz 24V ívfeszültség tartozik. 600A felett 44V. 11.2.2. pont szerint:TIG és plazmahegesztés esetén: 10+0,04*Iív ;itt 100A hegesztőáramnál 14V az ívfeszültség értéke, 600A felett 34V. 11.2.3. pont: MIG/MAG hegesztésnél 600A-ig 14+0,05*Iív; azaz 100A hegesztőáram mellett 19V az ívfeszültség. 600A felett maximum 44V lehet. (11.1.1. pont) Az üresjárási feszültség fokozottan áramütés veszélyes környezetben: váltófeszültségnél max. 48V effektív érték, egyenfeszültségnél nem haladhatja meg a 113V-ot csúcsértékben. (11.1.2.pont): Nem fokozottan áramütés veszélyes környezetben: váltófeszültségnél: 80V effektív értékben egyenfeszültségnél 113V csúcsértékben. Barkács célú váltakozó feszültségű trafók megengedett legnagyobb üresjárási feszültsége 48V effektív értékben.
Csatlakozom. Nekem is egy TIP 130-as töltőhuzalos hegesztőm van - és bár nem tartom magam profinak, de olyan gyönyörűen lehet vele hegeszteni, hogy párját ritkítja. Tanusíthato, hogy ponthegeszteni is jó volt nagyon vékony lemezt és a kazánlemezt, vagy a korlátvasakat is szépen olvasztja. Olyan korlátot sikerült vele csinálnom, hogy mindenki kérdezi: Kivel csináltattam? . Egyetlen dolog van ami zavar, hogy kicsit fröcsög. Igaz, hogy ez némi csiszolással korrigálható. AZ írtátok ezen egy kondenzátor segíthet. Mekkorát lenne érdemes erre a típusra tenni?
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni az egyen irányító bekötéséről! A képen látható diódákat szereztem annyit tudok róluk hogy 150 amper és vasúti bontóból kaptam. Egy Móricka rajzzal ki tudnátok segíteni hogy hogyan kel bekötni? Előre is köszönöm!
Például így.. Fojtó mindegy melyik ágba teszed. Diódán meg kell nézni melyik az anód és melyik a katód, ennek megfelelően a rajz szerint.
Szia! Az előttem szóló leírta a bekötést, de a fotók alapján , nekem úgy tűnik,hogy két különböző típusú diódád van, ezért ellenőrizd őket, mert nagy a valószínűsége annak,hogy az első képen lévőknek fordítottja lessz a második képen lévők. Ja és hűtőborda feltétlen ha nagyobb áramon akarod használni. Üdv: Jani
Köszi Szépen! Csak az a baj hogy 2 kivezetése van a trafómnak nem 3!
Semmi baj,mert abból a rajzból, ha elhagyod mondjuk az alsó tekercset, meg a hozza tartozó két diódát, máris megvan a téged érdeklő rajz. Üdv: Jani
A fő kérdés egy vagy három fázisú a trafó amit egyenirányítani akarsz? Ha egyfázisú akkor 4db dióda kell csak.
Akkor így! Fojtó mindegy melyik ágban van, lehet az alsó oldalon is, csak a diódák után legyen, ahová könnyebb elhelyezni, vezetékelni. Diódákra van hűtésed?
Igen van 2db nagy hűtőbordám ! Úgy gondoltan hogy egyiken a negatív másikon a pozitív. Vagy minden diódát külön bordára rakjak?
Lehet jó lesz az elgondolásod, attól függ milyenek a diódák. Csinálj közelebbi képeket a diódák feliratáról, vagy kérj segítséget közeledben lévő ismerőstől, aki meg tudja mondani melyik a katód és az anód a diódákon, de szerintem a két különböző típuson különböző módon lesz. Ami neked pont jó lenne.
Szia! Berajzoltam a diódákon hogy hogyan van rajta a jelölés. Remélem érthető!
Egyik hűtőre mehet két piros szigetelésű dióda, az lesz a negatív pólus, másikra mehet két fehér szigetelésű, az lesz a pozitív pólus, mármint a hűtőbordák. A két hűtőborda semmiféle galvanikus kapcsolatban nem lehet egymással, sem egyéb fémfelületekkel. A diódák kivezetéseit egy piros egy fehér kösd össze és oda megy rá a trafóról jövő AC fesz. Egy kis móricka ábra hozzá:
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013
Sziasztok!
Ha lenne valaki olyan kedves és tájékoztatna a következőről: Érdemes egy Hetra 140/200-as gépet Co-ra illetve plazmavágóra átalakítani? Köszönöm!
Sziasztok !
Tudna nekem valaki segíteni kb. 25-30 dkg 0.6 mm -es rozsdamentes hegesztőhuzalban ? Próba hegesztéshez lenne rá szükség. Természetesen nem ingyen kérem. Köszönettel. Sanya
Olvasd végig a topic-ot, sokat fogsz tanulni belőle. A hetra trafója eső karakterisztikás kimenő feszültségű, a co-hoz pedig lapos karakterisztikájú kimenő feszültség szükséges. Volt itt aki átalakította a hetrát, keress vissza, hogy milyen eredményeket ért el. (Szerintem nem lesz egyszerű.)
Köszi kissadam, időt szánok rá hogy átolvassam.
További sikereket.
Szia!
Bekötöttem az egyen irányítót! Tökéletesen működik csak valami a huzalelőtolással van mert nem adja rendesen a drótot kb félig fel tekerem és akkor kezdi adagolni a drótot!
Erre majd a tapasztalt szakik adnak választ, a lényeg, hogy sikerült az egyenirányítót bekötni. Huzaltoló miről megy, főtrafóról vagy külön trafóról?
Egy külön trafóról megy a motor és az elektronika (gyári 3 fázisú gépből szereztem)! Már feltettem korábban róla ide képeket szerintem kevés hozzá az áram! Vagy nem tudom.
Szevasztok,
egyből arra gondolnék hogy a trafó primere 380 (400) Voltos és kevés neki a 230 Volt...
Szia!
Bocsánat rosszul írtam a panelt szereztem egy 3 fázisú gépből a táp amiről megy az egy gyári 220-as!
Most adódott egy probléma a szabályzóval! Bekapcsolom a gépet és rögtön behúznak a relék !
Méregettem kicseréltem egy ellenállást most ott tartok hogy ha megnyomom a pisztolyt akkor húz be a relé ha elengedem akkor továbbra is behúzva marad a relé!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |