Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   11 / 47
(#) kly válasza watt hozzászólására (») Márc 21, 2013 /

Az ecetet sem vízkőoldásra találták ki mégis tökéletesen működik és bevált !
Rengeteg ilyen dolog van.
(#) watt válasza kly hozzászólására (») Márc 21, 2013 /

Ahogy gondolod. Az viszont szintén igaz, hogy ha valamiből azt hiszed 2 kell, biztosan 10-re lesz szükség a végén. Pont így voltam vele én is és milyen jó, hogy csak egy toldást kell tennem a következő modulhoz, és nem kell szórakoznom sebességgel, külön meghajtó áramkörökkel, mert eleve így terveztem, hogy több 100 méterig is működjön 200 modullal, ha kell...
(#) watt válasza kly hozzászólására (») Márc 21, 2013 /

Egyébként a PI nekem is nagyon szimpi, gondolkodtam rajta, hogy érdemes lenne venni egyet. Még nem döntöttem, mert ethernetre van PIC-es modul, el fogja látnmi amire kell, adatgyűjtésre ott az SD kártya, megjeleníteni meg úgy is akkor jelenítem meg, amikor a PC előtt ülök. Kijelzésre nemrég jött meg egy TFT touchos 5"-os panelem, de még nem volt időm nekiállni, az is érdekes téma lesz. De ennek ellenére nagyon szuper kis kütyü!
(#) kly hozzászólása Márc 27, 2013 /

Ma kicsit továbbfejlesztettem a fűtésinformációs modult és felületet.
Minden adat szépen látszik és animált ami animálható.
Íme az eredmény
(#) Sanyessz hozzászólása Márc 27, 2013 /

Helló mindenkinek
Kifejlesztettem egy rendszert, ami még részben fejlesztés és tesztelés alatt áll, redszer egy távvezérlő.
Amit tud interneten keresztül vezérel egy fóliasátrat (locsolás, szelőztetés, párásitás stb), az webes oldalon kijelzi a jelenlegi hőfokot a sátorban és kinti hőfokot is, páratartalmat. A webes felhasználó felületen keresztül bárhol nyomonkövethetjük és állithatjuk fóliasátrunk vezérlését.
Abban az esetbe ha valami gubanc lenne a netkapcsolatal átvált offline vezérlésre és a legutobb beálitott beálitások lesznek érvényesek.
Abban az esetben ha valami nagy gubanc lenne a vezérlésel SMS-ben értesiti a felhasználót a hibáról.

Végeredméynben ez egy OKOS FÓLIA, az okosházak szisztémájára (nem elöre gyártott elemekből összeálitott, minden egyes részét én terveztem és épitettem is meg).

Mennyiért lehetne értékesiteni egy ilyen rendszert??

Még extra ként web-camos mefigyelés is beleszeretnék iktatni a redszerbe.
(#) watt válasza Sanyessz hozzászólására (») Márc 27, 2013 /

Milyen biztonsági megoldásokat alkalmazol a feltörés ellen?
Milyen hardveren fut az alkalmazás?
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2013
(#) Sanyessz válasza watt hozzászólására (») Márc 27, 2013 /

Az alkalmazás Laptopon fut (gondokodtam minipc, de oda kéne +kijelző is, laptopban van minden és egy gyenge gép is elegendő),.
Milyen betörésre gondolsz? Rendszer betörés vagy a ház,ez esetbe fólia-sátorba?
Egyenlöre semmi extra mert még teszt alatt áll az egész, majd beleteszek egy username/password dolgot.
Vagy hogy szokás ezt gyakorlatba megoldani?
(#) johny999 hozzászólása Márc 27, 2013 /

Jelszó + firewall, azon kívül nem 80-as porton futtatni a szervert hanem pld. 8081-es vagy hasonlón.

Én egy Raspberry Pi-t használnék ilyen célra.

Ez így nem sokat ér...

okés, csak az hogy kezdő vagyok a dologban, végzetségemet tekintve informatikus mérnök vagyok, de elektrós témában is otthon vagyok.

Johny999 által javasol biztonsági megoldás jo?
Iletve más megoldást is tudnál javasolni?

Egy ilyen eszköz akkor ér valamit, ha egy dobozban van, azaz nem PC-n fut. A neten nincs biztonság, monitorozni jó, beavatkozni szerintem nem.

Avval egyezek h neten nincs biztonság, de ez van ezt kell szeretni és alkalmazni.
Totál biztonságos feltörhetetlen rendszer nincs.
A vezérlés-beavatkozás meg szükséges mert egyszerübb neten lekezelni a dolgot mint mindig kijárkálni a helyszinre, igy több szabadidőt biztosit a felhasználónak.

Akkor vannak valami adatok milyen áron mennek az ilyen rendszerek?
(#) kly válasza Sanyessz hozzászólására (») Márc 27, 2013 /

Ez az egész nem is világos nekem!
Mi fut a laptopon?
Nyilván nem a laptop vezérli a csapokat meg a többi cuccost , kell lennie valaminek aminek sok portja van és valahogy a laptopra csatlakozik (valami busz). Ezek mind a sátorban vannak gondolom és a laptopon fut webszerver , ezt lehet elérni NET-ről és beavatkozni?
Ha ez így van akkor ezt nem értem:

Idézet:
„valami gubanc lenne a netkapcsolatal átvált offline vezérlésre”

A vezérlés mindig lokális csak távvezérelhető nem?

Dobj fel néhány fotót akkor jobban lehet véleményt mondani.
(#) Sanyessz hozzászólása Márc 27, 2013 /

A vezérlés lokálisan fut, és ebbe lehet beavatkozni net-ről.
A csapokat, pumpákat valóban nem a laptop kapcsolgatja, hanem egy PIC, ami usb-en kommunikál a laptoppal. Webszerver nincs... csak egy visualbasic-prog, ami időnként leszedi a netes-webhelyről az utasitásokat, vagyis pl milyen sürün kell locsolni és mekkora hőfokot kell tartani.Az utasitások egy webhelsen egy file tartalmazza.

Lehet..sőt biztos hogy a rendszerem nem ugy müködik mint eddig kereskedelemben forgalmazott hasonló vezérlők, mert én igy tudtam megcsinálni.
(#) kly válasza Sanyessz hozzászólására (») Márc 27, 2013 /

Értem.
Hasonlót csináltam én is csak az egész házat vezérli, fűtés,világítás,riasztó, stb.
Nem nagy kunszt leprogramozni, gyorsan megvan nem is hiszem hogy sokat érne.
Ami sokat ér az ilyen munkában az a kábelezés, tervezés, feszültségvezérelt eszközök (mágnesszelepek,SSR relék,stb) szóval nem a szoftware.
Persze ettől még értékes a munkád nehogy félreértsd, pláne hogy a hasonló gyári motyók hihetetlenül drágák. Persze az árat mindig a piac határozza meg , lehet kérni érte bármennyit. Kérdés kifizetik e?
Árazd be és minden kiderül.....
(#) Sanyessz válasza (») Márc 27, 2013 /

Én nem akartam senkinek eladni semmit itt a fórumon, csak kérdeztem hogy milyen árban mennek az ilyen rendszerek.
(#) Action2K válasza Sanyessz hozzászólására (») Márc 27, 2013 /

Jelen esetben tényleg nem sokat ér így csak a program. Az eszközök árát tudod, plusz a megépítés munkadíja. A program talán ér valakinek 5 ezret, de akkor tényleg kifogástalanul kell működnie. Egyébként itt a gyári: Technológia- és távfelügyeleti rendszerek a mezőgazdaságban Az AGRM-04 az ami kb a Te rendszerednek felel meg. Ennek az árnak kb. a 90%-az elektronika+marketing és egyéb sallangok. Ha azt nézzük, hogy egy sima GSM modul 40 pénz, akkor a maradék 50 elég szűkös költségvetés.
Egy szó mint száz, nem ebből leszel milliomos.
(#) Sanyessz válasza Action2K hozzászólására (») Márc 27, 2013 /

Kösz szépen a linket. A program elektronika nélkül nem sokat ér, de az elektronika se müködik program nélkül. Sőt a két dolognak összhangba kell lennie.
(#) nzozz hozzászólása Aug 8, 2013 /

Sziasztok!
Próbálkozott már valaki ilyesmi rendszerrel vagy ismeritek esetleg ilyesmi rendszer házilag kivitelezhető verzióját? Link. A videón látható rendszer központja (Vera Lite) 180$, egy ki/be kapcsoló konnektor 50$ körül, stb. Nem kimondottan automatizálás, inkább vezérlés, de tetszetős!

Köszi
(#) kameleon2 hozzászólása Aug 14, 2013 /

Mivel reklám lenne és tiltott, ezért csak annyit: Gyertek ki jövőre a Konstrumára - ott megnézhető lesz az én rendszerem is. Igaz - már egy multi logója alatt . Androidról és PC-ről is használható. Ingyenes programozói felülettel.
(#) Csongi_ hozzászólása Okt 23, 2013 /

Sziasztok!
Kerestem a tolikok kozott inteligens hazakkal kapcsolatosan, de nem talaltam semmit. Ha esetleg van ilyen, csak en nem talaltam meg, belinkelnetek nekem? Uj topikot nem akartam nyitni, de ha nincs, akkor nyitok ha lehet.
(#) _vl_ válasza Csongi_ hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Ide miért nem passzol a dolog?
(#) kameleon2 válasza Csongi_ hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Mit keresel? Itt vagyunk
(#) Csongi_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 19, 2013 /

Csak most vettem eszre, hogy valaszoltal.
Lassan vegzek a 12. osztallyal. Felmerult a tovabbtanulas kerdese, es valaki szoget ultetett a fejembe, hogy erdemes lenne ezen a teruleten tanulni. (marmint inteligens hazak)
Az lenne a kerdesem, hogy van ennek kulon hardware es kulon software resze, vagy a kettot csak egybe lehet tanulni? Csak azert, mert en inkabb a hardware reszt szeretem. Illetve ha a ketto egybe van, akkor mennyire nehez a software resze? Szamitogepet egesz nap tudnam szerelni, de egy programmal fel napig tovabb nem birnek foglalkozni
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2013
(#) kocsgab002 válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 19, 2013 /

Látom nem Magyarországról vagy. Itt van Budapesten az Óbudai Egyetemen az Automatika Intézetben Épület automatizálás és intelligens háztervezés modul. Én is ide járok. Itt van HW és SW is dögivel, és rengeteg elmélet az alapoktól.
(#) kameleon2 válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 20, 2013 /

Szia! Hiába a befektetett tudás. Ha pénzt akarsz keresni - ne ezt a szakmát válaszd. Gyros sütők készítésével többet kereshetsz. Akinek van pénze rá, az ismerőst bíz meg - még ha nem is ért hozzá. Aki zöld energiába fektethetné a pénzét, mert van - nem érdekli, mert ki tudja fizetni a számláit. Akinek kellene a technológia, az meg nem tudja megfizetni. Tudom, mert nekem van saját termékem is - és igaz, hogy éppen az olcsó szegmenst igyekszem megcélozni, de hegyeket kell megmozgatni hozzá. Ez Magyarország, a nagy álmok és a reménytelenség országa. Automatizálás a kulcsszó. Akár tevőlegesen akarod a hardvert építeni, akár szoftverrel akarsz foglalkozni. Villamos mérnökként is megteheted, de ebben az esetben nem árt egy kis műszerész alapfok és jártasság. Villanyszerelői affinitás sem árt.
(#) Csongi_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /

Az inteligens hazak mellett meg szoba kerultek a PLC es a kikrovezerlok is. A akivel beszeltem, az azt mondta, hogy ha megint egyetemre mehetne, akkor automatizalast tanulna.

Szia! Nem mondtam, hogy ne lenne szép - maga a feladat. Én is számos nyelven programozok többféle eszközt. Beleszagoltam az Omronba, Möllerbe, a Phoenixcontact nLC-be, Duemmegi, SAIA és Advantech eszközökbe. A saját vezérlőm is használható PLC-ként. C nyelv és létra ismeretekkel szinte még a bicikli is programozható . Alkotó munka, semmiből építesz valamit. Csak a magyar fizetőképes kereslettel van gond. Ha technikai kérdéseid vannak - tedd fel itt a fórumon, több téma is elérhető PLC és automatizálás címen. A legelső dolog, hogy villámgyorsan keresel magadnak egy egyszerű plc-t. Mivel ezek jellemzően nem túl olcsó eszközök - érdemes például egy sima tanfolyamra is elmenni. A Phoenixcontactnak is van olyan tanfolyama, ami minimális térítés ellenében ad tananyagot és a végén megkapod például az nLC-t ami a tiéd lehet. De vannak kínai vezérlők is. Ez a két legolcsóbb alternatíva, illetve lehet használtan is venni különbözö PLC-ket. A kínaiak árai szemérmetlenül alacsonyak. dobozolt Mitsubishi Fx klónt 25-50$-ért kapsz dobozolva... Például ilyet. De vásárolhatsz itthon is olcsóbban, például a Dialcompnál. Csak arra kell vigyázni, hogy érzékeny lehet az oprendszerre a programozó szoftver, illetve ha soros portos az eszköz és nincs natív soros portod, adódhatnak problémák.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
(#) Csongi_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /

Nem kotekedeskeppen, de nem lenne mit kezdjek egy olcso kinaival sem, nem lenne ertelme megvegyem, ha nem tudok a programozas reszebol semmit.

Pedig hidd el, hogy van értelme. Elméletben sem lehet biciklizni, csak ha van hozzá eszköz. Tapasztalatból mondom, mert 1983-ban egy évig tanultam úgy számítástechnikát, hogy számítógéphez nem is (f)érhettem hozzá. Rettentően unalmas volt. A szakközépben az első lendületet az adta, hogy mindjárt leültettek egy gép elé. Igaz - még csak két emberre jutott egy - de azonnal volt mit kérdezni: Hol kapcsolom be? Hogyan kapcsolom ki? melyik betűt hol találom? Melyik parancs mire jó? Mit rontottam el? Milyen hibaüzeneteket ír a gép és miért? A PLC-nél az első ismerkedés ilyen. Mekkora tápegység kell hozzá? Milyen porton tudom elérni? Mekkora sebességen? A többi már szinte magától adódik, hiszen az első feladat mindig egy kimenet aktívvá tétele - ha az már megy - lesz mit kérdezz -itt is. A kínait azért ajánlottam, mert mind a bemenetein, mind a kimenetein vannak kontrool led-ek. Azaz egyből látod, ha valamit jól, vagy éppen rosszul csinálsz. Ráadásul, ha tönkre is sikerül tenni (nagy tehetség kell azért ahhoz) , akkor sem sajnálja az ember.
Következő: »»   11 / 47
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem