Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Abban eredetileg AZ4 volt, AZ1 nem biztos, hogy tartósan el tudja látni. A kapcs rajz mellékletben.
Sziasztok!
Van egy Videoton RA2103 "Szatmár" rádióm. Hibája,hogy a hullámváltó kapcsolója kontakthibás . Már próbáltam kontaktspray-vel és teflonnal is. Hogyan oldhatnám meg a problámát? A válaszokat előre is köszönöm.
Szedd szét a kapcsolót,és takarítsd ki.Óvatosan,kontaktsprayvel,papírral tisztítsd meg az érintkezőket.
Köszönöm az ötletet de az a baj,hogy ez egy olyan isostat szerű kapcsoló és mivel műanyagból van nem tudom hogyan lehetne szétszedni.
A belső tengelyen van egy zégergyűrű. Azt leveszed és szétesik magától. Csak figyeld melyik érintkező honnan jön ki, mert nehéz lesz összerakni különben.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2013
Értem már csak még az lenne a kérdésem hogy ehhez a művelethez szükséges-e a kapcsoló kiforrasztása a panelből.
Igazából köszönöm a segítséget,holnap meg is takarítom a kapcsolót.
Sajnos nem olyan a kapcsoló és az egész egybe van ragasztva de kontaktspray-vel már legalább RH-n szól.
Közben eszembe jutott, hogy van olyan fajta is, amin nem zéger, hanem egy függőleges stift biztosítja a csúszkát. A kapcsoló elején középen. Esetleg tegyél fel róla egy képet.
Igen, javítottam fel eladásra én is ilyen készüléket, ezt ki kell venni a kapcsolóból, akkor kihúzható a mozgó része. A két oldalán lesznek fémfelületek, ezeket alaposan meg kell törölni, lehetőleg fényesre. A belső érintkezőfelületeket pedig pl. tiszta alkoholba mártott fültisztító pálcával lehet kipucolni. Nekem ezzel a megoldással mindenféle speciális kezelés nélkül megjavult. Csak a szétszedésnél vigyázz a műanyag részeire, nekem egyet sikerült eltörnöm, onnantól kezdve folyton szétesett az egész... (Bontott panelról pótoltam aztán.)
Nem én javítok, hanem Jubilate kolléga, de úgy van ahogy írod.
Tisztelt Janó Bácsi! Beszereltem a kapott tekercseket, be is indult a rádió úgy ahogy. Először valami sustorgó fütyülés volt semmi más, de megfordítottam az oszcillátor tekercsek 1-2 lábát, így annyit változott a helyzet, hogy a KH sáv alján úgy 550-650Khz között hangol a készülék, borzasztó halkan be is fog valami magyar adót. Utána viszont ahogy emelem a frekvenciát elhallgat csak halkan zúg a készülék. ECH21-eket kicseréltem működő rádióból származókra de semmi. Kondikat átméricskéltem de jók. Végfok PU bemenetről jó hangerővel szól. Gondolom be kellene hangolni normálisan a két tekercset. Próbáltam állítgatni a vasmagokat, de csak annyit értem el hogy mindkét tekercsnél ha kifelé tekerem a magokat, akkor javul a vétel de kb 650Khz fölött ugyanúgy elnémul. Forgót mértem nem zárlatos semmilyen állásban. Még egyszer köszönöm a segítséget.
Nekem úgy tűnik hogy az oszcillátor leáll magasabb frekvenciákon. Szkópod van? Vagy érzékeny uA mérőt sorbakötni az 50k-s ellenállással és figyelni, mikor szűnik meg (illetve nagyon lecsökken) a rácsáram. Az ellenállások a megfelelő értékűek? Azok is lehetnek "megnyúltak".
Ezek a készülékek a gyártásuk idejekor a legolcsóbb kategóriába tartoztak, ezért nincs benne "minőségi" alkatrész. Elsősorban a kondenzátorok hibásodnak meg. Módszeresen át kell nézni az összes hidegítő kondit, és ami kicsit is átvezet, ki kell cserélni. Ez megoldható egyszerű fesz. méréssel. Ezen kívül a méhviasszal bevont csillám kondik szeretnek megszakadni, meg ezeket szeretik az egerek is legjobban. Volt olyan készülék, írtam is róla, ahol az összes!! kondenzátort ki kellett cserélni.
Először nézd meg a padding kondit, ami az oszc. körben van a tekercsel sorba, (378pf) ezt célszerű két darabból összerakni, 330pf+47pf. Ezután le kell venni a KF-ek serlegeit, és mind a négy 100 pf-et le kell ellenőrizni, vagy cserélni. Csak utána érdemes neki állni a teljes hangolásnak, amihez szignál kell, vidd el valakihez akinek van, vagy kérjél kölcsön egyet. Üdv.
Sziasztok!
A Szatmár rádiót ha lesz időm teljesen kipucolom. A Szatmáron kívül most egy Terta T 422 M rádiót is javítok. Ezzel a rádióval az a gond , hogy nem tudom hogyan kell magas sugárzó kondenzátorhangszórót hogyan kell bekötni . Ez az első kondihangszórós rádióm ezért még a kondihangszóró működését sem ismerem! A válaszokat ,esetleg képeket előre is köszönöm
Tegnap kaptam egy fórumtárstól egy nixie csöves DFMII -es frekvenciamérőt a korához képest nagyon jó állapotban van a dobozt kicsit kell majd festeni de a belvilág szép , átkondizás után tökélesen működik , hálás köszönet érte István -nak !
/ Ez a kép a netről származik de fogok csinálni az alanyról is /
Képek a készülékről , esetleg ötlet valakinek az előlap újra festésére ?
A "kondenzátor" (vagy elektrosztatikus) hsz. működéséről ezernyi leírást találsz. Ennek is két pólusa van, az egyik maga a fémtok, ez megy testre, a melegre 1-2nF-on keresztül a végcső anód, ugyanide az anódfeszről pl. 10kohmon keresztül az "előfeszítés". A kondinak bírnia kell az anódfeszt! Mellékelném szívesen a "Pacsirta" rajzát, de újabban a rendszer a .djvu-t valamiért nem hajlandó megjeleníteni.
Itt a kondenzátor hangszóró bekötése
Hétvége és ünnep , nem nagyon járnak itt az emberek de ha hozzáértő ide tévedne attol kérdezném ennek a frekimérőnek a bemenetére mekkora jelszintet lehet kapcsolni MAX
Szia
A jelszintet nem tudom, de az előlapot szálrahúznám,és nyomtatnék rá egy fóliát.Vagy a szálrahúzás után megpróbálnám a vasalásos panelkészítés módszerét.Lézernyomtatóval kinyomtatni a megszerkesztett szöveget, aztán rávasalni. Üdv,Csupasz
Nem vészesen bonyolult az előlap akár totálisan másikat is tudok csinálni , mondjuk gravirozva a feliratokat , a gond hogy sok adatot nem találni erről a neten sem , átkondiztam és szuperül működik ...némi festés még kell a doboz alsó és felső felének .
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2013
Akkor a kondi és az ellenállás az párhuzamosan kell hogy legyen kötve?
Mert a kondihangszórón kivezetésén (nem a fémtokon) van egy ellenállás és egy kondenzátor , de ezek másik vége nincs sehova se kötve. Ezekenkívül van egy drót ami csak úgy lóg ki a rádióból (még megnézem ,lehet az van a testre kötve). De akkor az ellenállást és a kondit egy helyre kössem? Esetleg akinek van ilyen készüléke az ha lehetne tegyen fel fotót. Ezenkívül köszönöm "Gkari" és "Janó bácsi" válaszát! És itt egy kép hogy az enyém hogy néz ki:
A kondi (itt 2,2nF) az anódra, az 1Mohm inkább a segédrácsra. A test azonos a főhangszóró testtel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
Tiszteletem mindenkinek. Had mutassak be egy ritkaságot. Ez egy angol Marconi lemezjátszós álló zeneszekrény a 30-as évek végéről. Elég szétfusizott állapotban került hozzám, szerencsére volt a neten rajz, meg elég sok információ róla. Már megszólalt, csak nagyon torz, meg gerjed, fullad, ezeket kell majd rendbe rakni. Aztán jön a gramafón, regulátoros motor, mágneses betét stb.
Mivel elég hangosan szól, az érzékenységgel, és így a csövekkel nem lesz sok gond, inkább megint a zárlatos, átvezetős kondikat kell kivadászni belőle, meg az elkötéseket rendbe szedni. Elleszek vele egy darabig. Üdv.
Gyönyörű darab. Nálad a legjobb kezekben van, ha kész lett is mutasd meg légy szíves.
Üdv !
Üdv Zoli! Janót megtalálja minden és mindenki. Majd panaszkodik egy sort és pár óra múlva , elő jön a kész készülékkel. Ravasz a kis vadász , de a tavaszt hozza elő!!!!!
Sziasztok!
Ismét a Terta T422M-hez lenne kérdésem... Azt szeretném kérdezni , hogy az ECL 82-lábai közül meik meik (pl.fűtés+-,rács stb.) ? A mellékelt képen vannak a lábak beszámozva. Előre köszönet ! Amúgy a Marconi zeneszekrény gyönyörű ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |