Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Abban eredetileg AZ4 volt, AZ1 nem biztos, hogy tartósan el tudja látni. A kapcs rajz mellékletben.
Sziasztok!
Van egy Videoton RA2103 "Szatmár" rádióm. Hibája,hogy a hullámváltó kapcsolója kontakthibás . Már próbáltam kontaktspray-vel és teflonnal is. Hogyan oldhatnám meg a problámát? A válaszokat előre is köszönöm. ![]()
Szedd szét a kapcsolót,és takarítsd ki.Óvatosan,kontaktsprayvel,papírral tisztítsd meg az érintkezőket.
Köszönöm az ötletet de az a baj,hogy ez egy olyan isostat szerű kapcsoló és mivel műanyagból van nem tudom hogyan lehetne szétszedni.
![]()
A belső tengelyen van egy zégergyűrű. Azt leveszed és szétesik magától. Csak figyeld melyik érintkező honnan jön ki, mert nehéz lesz összerakni különben.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2013
Értem már csak még az lenne a kérdésem hogy ehhez a művelethez szükséges-e a kapcsoló kiforrasztása a panelből.
Igazából köszönöm a segítséget,holnap meg is takarítom a kapcsolót. ![]() ![]()
Sajnos nem olyan a kapcsoló és az egész egybe van ragasztva de kontaktspray-vel már legalább RH-n szól.
![]()
Közben eszembe jutott, hogy van olyan fajta is, amin nem zéger, hanem egy függőleges stift biztosítja a csúszkát. A kapcsoló elején középen. Esetleg tegyél fel róla egy képet.
Igen, javítottam fel eladásra én is ilyen készüléket, ezt ki kell venni a kapcsolóból, akkor kihúzható a mozgó része. A két oldalán lesznek fémfelületek, ezeket alaposan meg kell törölni, lehetőleg fényesre. A belső érintkezőfelületeket pedig pl. tiszta alkoholba mártott fültisztító pálcával lehet kipucolni. Nekem ezzel a megoldással mindenféle speciális kezelés nélkül megjavult. Csak a szétszedésnél vigyázz a műanyag részeire, nekem egyet sikerült eltörnöm, onnantól kezdve folyton szétesett az egész... (Bontott panelról pótoltam aztán.)
Nem én javítok, hanem Jubilate kolléga, de úgy van ahogy írod.
![]()
Tisztelt Janó Bácsi! Beszereltem a kapott tekercseket, be is indult a rádió úgy ahogy. Először valami sustorgó fütyülés volt semmi más, de megfordítottam az oszcillátor tekercsek 1-2 lábát, így annyit változott a helyzet, hogy a KH sáv alján úgy 550-650Khz között hangol a készülék, borzasztó halkan be is fog valami magyar adót. Utána viszont ahogy emelem a frekvenciát elhallgat csak halkan zúg a készülék. ECH21-eket kicseréltem működő rádióból származókra de semmi. Kondikat átméricskéltem de jók. Végfok PU bemenetről jó hangerővel szól. Gondolom be kellene hangolni normálisan a két tekercset. Próbáltam állítgatni a vasmagokat, de csak annyit értem el hogy mindkét tekercsnél ha kifelé tekerem a magokat, akkor javul a vétel de kb 650Khz fölött ugyanúgy elnémul. Forgót mértem nem zárlatos semmilyen állásban. Még egyszer köszönöm a segítséget.
Nekem úgy tűnik hogy az oszcillátor leáll magasabb frekvenciákon. Szkópod van? Vagy érzékeny uA mérőt sorbakötni az 50k-s ellenállással és figyelni, mikor szűnik meg (illetve nagyon lecsökken) a rácsáram. Az ellenállások a megfelelő értékűek? Azok is lehetnek "megnyúltak".
Ezek a készülékek a gyártásuk idejekor a legolcsóbb kategóriába tartoztak, ezért nincs benne "minőségi" alkatrész. Elsősorban a kondenzátorok hibásodnak meg. Módszeresen át kell nézni az összes hidegítő kondit, és ami kicsit is átvezet, ki kell cserélni. Ez megoldható egyszerű fesz. méréssel. Ezen kívül a méhviasszal bevont csillám kondik szeretnek megszakadni, meg ezeket szeretik az egerek is legjobban. Volt olyan készülék, írtam is róla, ahol az összes!! kondenzátort ki kellett cserélni.
Először nézd meg a padding kondit, ami az oszc. körben van a tekercsel sorba, (378pf) ezt célszerű két darabból összerakni, 330pf+47pf. Ezután le kell venni a KF-ek serlegeit, és mind a négy 100 pf-et le kell ellenőrizni, vagy cserélni. Csak utána érdemes neki állni a teljes hangolásnak, amihez szignál kell, vidd el valakihez akinek van, vagy kérjél kölcsön egyet. Üdv.
Sziasztok!
A Szatmár rádiót ha lesz időm teljesen kipucolom. A Szatmáron kívül most egy Terta T 422 M rádiót is javítok. Ezzel a rádióval az a gond , hogy nem tudom hogyan kell magas sugárzó kondenzátorhangszórót hogyan kell bekötni . Ez az első kondihangszórós rádióm ezért még a kondihangszóró működését sem ismerem! A válaszokat ,esetleg képeket előre is köszönöm ![]()
Tegnap kaptam egy fórumtárstól egy nixie csöves DFMII -es frekvenciamérőt a korához képest nagyon jó állapotban van a dobozt kicsit kell majd festeni de a belvilág szép , átkondizás után tökélesen működik , hálás köszönet érte István -nak !
/ Ez a kép a netről származik de fogok csinálni az alanyról is /
Képek a készülékről , esetleg ötlet valakinek az előlap újra festésére ?
A "kondenzátor" (vagy elektrosztatikus) hsz. működéséről ezernyi leírást találsz. Ennek is két pólusa van, az egyik maga a fémtok, ez megy testre, a melegre 1-2nF-on keresztül a végcső anód, ugyanide az anódfeszről pl. 10kohmon keresztül az "előfeszítés". A kondinak bírnia kell az anódfeszt! Mellékelném szívesen a "Pacsirta" rajzát, de újabban a rendszer a .djvu-t valamiért nem hajlandó megjeleníteni.
Itt a kondenzátor hangszóró bekötése
Hétvége és ünnep , nem nagyon járnak itt az emberek de ha hozzáértő ide tévedne attol kérdezném ennek a frekimérőnek a bemenetére mekkora jelszintet lehet kapcsolni MAX
Szia
A jelszintet nem tudom, de az előlapot szálrahúznám,és nyomtatnék rá egy fóliát.Vagy a szálrahúzás után megpróbálnám a vasalásos panelkészítés módszerét.Lézernyomtatóval kinyomtatni a megszerkesztett szöveget, aztán rávasalni. Üdv,Csupasz ![]()
Nem vészesen bonyolult az előlap akár totálisan másikat is tudok csinálni , mondjuk gravirozva a feliratokat , a gond hogy sok adatot nem találni erről a neten sem , átkondiztam és szuperül működik ...némi festés még kell a doboz alsó és felső felének .
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2013
Akkor a kondi és az ellenállás az párhuzamosan kell hogy legyen kötve?
Mert a kondihangszórón kivezetésén (nem a fémtokon) van egy ellenállás és egy kondenzátor , de ezek másik vége nincs sehova se kötve. Ezekenkívül van egy drót ami csak úgy lóg ki a rádióból (még megnézem ,lehet az van a testre kötve). De akkor az ellenállást és a kondit egy helyre kössem? Esetleg akinek van ilyen készüléke az ha lehetne tegyen fel fotót. Ezenkívül köszönöm "Gkari" és "Janó bácsi" válaszát! ![]() És itt egy kép hogy az enyém hogy néz ki:
A kondi (itt 2,2nF) az anódra, az 1Mohm inkább a segédrácsra. A test azonos a főhangszóró testtel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
Tiszteletem mindenkinek. Had mutassak be egy ritkaságot. Ez egy angol Marconi lemezjátszós álló zeneszekrény a 30-as évek végéről. Elég szétfusizott állapotban került hozzám, szerencsére volt a neten rajz, meg elég sok információ róla. Már megszólalt, csak nagyon torz, meg gerjed, fullad, ezeket kell majd rendbe rakni. Aztán jön a gramafón, regulátoros motor, mágneses betét stb.
Mivel elég hangosan szól, az érzékenységgel, és így a csövekkel nem lesz sok gond, inkább megint a zárlatos, átvezetős kondikat kell kivadászni belőle, meg az elkötéseket rendbe szedni. Elleszek vele egy darabig. Üdv.
Gyönyörű darab. Nálad a legjobb kezekben van, ha kész lett is mutasd meg légy szíves.
![]()
Üdv !
Üdv Zoli! Janót megtalálja minden és mindenki. Majd panaszkodik egy sort és pár óra múlva , elő jön a kész készülékkel. Ravasz a kis vadász , de a tavaszt hozza elő!!!!!
Sziasztok!
Ismét a Terta T422M-hez lenne kérdésem... ![]() Azt szeretném kérdezni , hogy az ECL 82-lábai közül meik meik (pl.fűtés+-,rács stb.) ? A mellékelt képen vannak a lábak beszámozva. Előre köszönet ! ![]() Amúgy a Marconi zeneszekrény gyönyörű ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |