Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1299 / 2501
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Ápr 30, 2013 /
 
Eddig bc415 es bc173 lett volna, de akkor Q3 nak teszek ugyancsak Ksp92ot, figyelnem kell a labkiosztasat. DE az npnel bajban vagyok mit tegyek be... talaltam 2sc1815-ot, az sem lesz jo ahogy neztem a tulajdonsagot.
(#) Davidd válasza Davidd hozzászólására (») Ápr 30, 2013 /
 
Na alakul a dolog, talaltam 2 bc174-et amin C-E 65 V az mar gondolom jo lesz, meg kell szerezzek valahonnan 2 db-ot. Az egyiknek nagyobb a betaja, vagy most nem kell annyira a betara a hangsujt fektetni?
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Ápr 30, 2013 /
 
Átérzem a helyzeted. Ültesd be a 45-50V-os tranzisztorokat. A +/- tápágakba - gyakorlatilag a biztosíték helyére - tégy 47-100 ohm ellenállásokat. Azokon egyrészt esni fog pár Volt, másrészt a letörési feszültségét elérő tranzisztor nem fogja a többi félvezetőt károsítani. Ha hibátlan a kapcsolás, akkor halkan meg is tudod hallgatni.
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Ápr 30, 2013 /
 
Mar csak egy Bc174 kell, 3 db van 4db kell osszesen a 2 panelhez. Holnap nem leszek itthon, holnaputan egesz nap keresni fogok egy bc 174 et, es akkor minden a megfelelo tapfeszultsegu lesz. En csak a primerbe tettem biztositekot, eleszteskor annak a helyere egy 60-75w izzot bekotok. Mutatok egy kepet milyen allapotban van az erosito[doboz], panelt nem tudtam meg lemaratni, mert nemtudtam kinyomtattatni a nyakot.
(#) Gery78 hozzászólása Máj 1, 2013 /
 
Sziasztok!

Eljött az ideje, hogy fejlesszem egy kicsit a JLH erősítőt, melyet tesóméknak készítettem. A bemenetválasztást eddig Yaxley oldotta meg, sima (nem árnyékolt) vezetékekkel. Ezzel csak annyi a baj, hogy összeszedi a zavarokat amik az erősítő belsejében termelődnek. Két ötlet merült fel bennem ennek kijavítására:
1. A sima drótokat kicserélem árnyékolt kábelre, és a bemenetek választását ugyanúgy a Yaxley-ra bíznám.
2. Készítenék egy bemenetválasztó panelt, amelyre minden csatornához tennék egy relét és erről a panelről jönnék le az árnyékolt kábellel a hangerőszabályzóra. A Yaxley viszont a reléket kapcsolgatná, amik kiválasztanák az adott bemenetet. Ehhez már csak egy-egy szál árnyékolt kábel kellene.

A kérdésem az lenne, hogy szerintetek melyik esetben kerülne több zavar a rendszerbe?
Ha a bemenetválasztót építeném meg ahhoz milyen relét tudnátok ajánlani? 24V áll rendelkezésre és két áramkörös lenne jó, hogy a két csatormát együtt tudjam kapcsolni. A Reed relé sok lenne ide?
Előre is köszi a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2013
(#) jani79mm440 hozzászólása Máj 1, 2013 /
 
Sziasztok!

Van egy Crest Audio C-3001 erősítőm. Már hibásan kaptam. Az egyik oldal totál zárlat, azt kikötöttem, de a másik oldal meg nem akar megszólalni... A tápja jó.
Szeretnék némi segítséget kérni a javításhoz. Jó lenne feléleszteni mert egész jó hangja volt!
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2013
(#) szamóca válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Leírtad tulajdonképpen önmagad, hogy hogyan kellet volna már eredetileg is kivitelezni a bemenetválasztó fokozatot. Relének legtöbbször a Fujitsu Takamisawa típusait használják. Mi az hogy sok a reed?
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2013

65rkk.jpg
    
(#) Gery78 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Most már tudom, hogy így kellett volna a bemenetválasztót megcsinálni, de eddig minden erősítőmben csak sima vezeték van és azzal is jól működnek. Ebben ezt nem sikerült megvalósítani mert sok bemenet van, és nagyon összeszedik a búgást.

Úgy értem, hogy sok lenne a Reed relé, hogy árban sok. Bár ahogy néztem a relé árakat nagyjából egy árban vannak. Olyan relé kellene, amelynek aranyozott a kontaktja, hogy ne oxidálódjon.
(#) reloop válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Szia! A Yaxley-nek nem kéne zajt összeszedni. A jelnek fogalma sincs, hogy egy Yaxley vagy egy relé felé tart Attól, hogy a kapcsoló elemet kiváltod még nem biztos, hogy megoldódik a probléma. A kábelezés lerövidítésének egyik módja a Yaxley tengelyének meghosszabbítása, hogy közvetlen a bemeneti csatlakozókhoz essen, de nálam például arasznyi csupasz vezetékekkel sincs semmi zaj. A bemenetektől jövő jelvezetékek korbácsába tedd bele a jelföldet és a kapcsolótól elmenő jelvezetékkel együtt fusson az erősítő felé. Ha jel és a föld azonosan van a "zajártalomnak" kitéve, akkor az érpár kimenetén kioltás következik be.
Szerk.: szalagkábellel jó eredményt szoktam elérni.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2013
(#) mraulajos hozzászólása Máj 1, 2013 /
 
Hali!
Reloop, légyszi. nézd már meg nekem ezt. Köszi!
Bővebben: Link
(#) szamóca válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Ha a kontaktok között észreveszed a különbséget, akkor neked igen jó füled van.
Mindenesetre a hangfrekvenciás bemeneti jelszintek olyan kis feszültségűek, áramúak, hogy a hagyományos AgNi kontaktusok beégésétől, oxidációjától nem kell tartani. Inkább a Hf. kimeneteken használatos érintkezőkre illik jobban figyelni
(#) bajtaig válasza reloop hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Erre a relé vs. reed relé bemenet választóra kíváncsi lennék! Pár napja érdeklődtem hasonló témában , miszerint egy négyéves gyári készülékben kontakthibás lett az aranyozott érintkezőjű relé, szerintem a kis terhelés miatt.
(#) reloop válasza bajtaig hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Láttam a kérdésed. Nem tartom jellemző hibának. Vártam, hátha lesz akinek meggyűlt már ezzel a baja.
(#) bajtaig válasza reloop hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Már találkoztam hasonló esettel mikor 10v-os analóg jelet kapcsoló relé a túl kis terhelés miatt kontaktos lett, igaz nem audio technikai, hanem dc szervó ák.-ben. A reléket a min terhelő áram is jellemzi nem csak a max.
(#) Gery78 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Nem a hangzás miatt aggódok annyira, illetve amiatt is, de jobban aggódok a kontaktok oxidációjától. Általában amikor kapcsoljuk a bemenetet akkor még nincs feszültség rajta. Ha viszont így kapcsoljuk, akkor nem oxidálódik könnyebben? Így nincs meg az az öntisztítás, mint amikor fesz. alatt kapcsoljuk? Vagy ez itt nem igaz?

reloop: Nem a Yaxley szedi össze a zajt, hanem a sima nem árnyékolt kábelek. Viszont ahogy így olvasom a soraid, elképzelhető, hogy elkövettem egy baklövést a szerelés során, mert az RCA csatiknál közösítettem a földet, és csak egy szálon vittem tovább rögtön a hangerőszabályzóra, és a bemenetválasztó yaxley a melegpontokat kapcsolja csak. Gondoltam így elkerülhető lenne a földhurok. Ezzel mindíg bajban voltam, hogy ezt a bemenetválasztóval együtt járó földelési mizériát hogyan alakítsam ki, hogy jó legyen. Nem tudom hol közösítsem őket, és hogy hová kössem.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2013
(#) szamóca válasza bajtaig hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Érdekes, én még nem láttam katalógusban a Umin Imin értéket. Bővebben: Link
(#) bajtaig válasza szamóca hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Nézd csak!Bővebben: Link
(#) reloop válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
A bementi csatlakozóknál közösítheted a jelföldet. Az a lényeg, hogy a föld ugyan azt az utat járja be a dobozban mint a jel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a csatlakozóktól a közös jelföld elmegy a Yaxley alá/fölé/mellé (minél közelebb a kapcsoló tárcsához) és onnan a kiválasztott jel vezetékével párhuzamosan fut tovább.
(#) szamóca válasza bajtaig hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Érdekes. Bár ezek nagyon kis értékek, melyek mélyen alatta maradnak a most tárgyaltaknak, azért érdekelne, mi okoz fokozott oxidációt ebben az esetben. Vagy nem arról van szó esetleg, hogy a jelzett igen kis értékeknél már a kontakt ellenállása játszik szerepet a jelátvitelnél?
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2013
(#) bajtaig válasza szamóca hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Max. 20 dBu tehát 7.75 V a kimenő fesz., és min 600 ohm a terhelés, az 0,0128 A, tehát csak max. kivezérlésnél és min. terhelésnél lépi át a megadott min. áram értéket, a mi a gyakorlatban nem fordul elő. Régen a telefonrelék tipikus hibája ez volt, nagy fesszel ütötték át javításképpen.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2013
(#) Gery78 válasza reloop hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Akkor azt hiszem úgy csinálom meg, hogy relés lesz a bemenetválasztó, mert csak így tudom megcsinálni azt, hogy a bemeneti csatiknál közösítem a földet, és mindjárt ott a csatlakozóktól néhány centire megtörténik a csatorna kiválasztása és a bemenetválasztó panelről már csak a kiválasztott csatorna jele jön le árnyékolt kábelen a hangerőszabályzóig, és onnan szintén árnyékoltan az erősítőpanel bemenetére. A bemenetválasztó yaxley pedig más szerepet kap: a reléket fogja kapcsolgatni. Így akkor jó lesz?
(#) CHZ válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 2, 2013 /
 
RCA csatinál elhelyezett relék nem fognak problémát okozni. Egyszerűen , kevés vezetékkel huzalozható. Kis mérete miatt, szükség esetén könnyen árnyékolható. Négy bemenet választását így csináltam meg.
(#) Longa György hozzászólása Máj 2, 2013 /
 
Hali.Találtam egy full fetes szervó erősítő rajzot.Valaki hozzáértő megnézhetné, hogy hangfrekin működne?
(#) vipera1997 hozzászólása Máj 2, 2013 /
 
Hello!ehhez kellene nekem nyyákrajz és beültetési, ha van valakinek megköszönném!

Köszönöm a válaszokat előlre is!
(#) djloui válasza Longa György hozzászólására (») Máj 2, 2013 /
 
Szia ehhez nem bonyolult nyákot tervezni, ha nem vagy teljesen amatőr akkor miért nem tervezel magad? Ha te csinálod nagyobb a sikerélmény ha működik és közben rengeteget lehet tanulni. Viszont ha még nem építettél erősítőt azt javaslom ne ez legyen az első.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
(#) Longa György válasza djloui hozzászólására (») Máj 2, 2013 /
 
Hali.Össze tetszettem téveszteni.Elcímezted.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
(#) ZSozsóó válasza Longa György hozzászólására (») Máj 2, 2013 /
 
Hogyne működne!!! Sok sikert a nagy feszültségű teljesítmény jfet beszerzéséhez! Ha találnál engem is érdekelne! Komolyan! Zs.
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Máj 2, 2013 /
 
Udv! Na talaltam tranzisztort. Igaz kapcsolo tranyok, nemvalami sok betaval, Q3 helyett. Nyaktervet kellet kicsit valtoztassak, mert ennem nem C-B-E,hanem E-C-B a labkiosztasa. Kulonben a TS13002-rol van szo. Mostmar minden tranzisztor megfelelo feszultsegu. Holnap elkeszitem a panelt, es beszamolok a fejlemenyekrol. Q3-nak ugye nem kell nagy beta, mert mind a ket darab tranzisztornak 20 korul van. Koszonom az eddigi segitseget.
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Máj 2, 2013 /
 
Szia! Működni képes lesz, de kis bétájú Q3-mal nagyon szép hangot ne várj tőle. Áramkör szimulátorban minél nagyobbat tud ez a tranzisztor erősíteni, annál kevesebb harmonikus torzítást számol a program.
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Máj 2, 2013 /
 
Na nembaj, legalabb egy normalis ideglenes megoldas. A masik tranzisztor a PNP parja, azaz a Q5 betaja 170+. Lenne egy keresem, meghozza az hogy emailben, vagy valahogy kuldenel nekem egy ilyen szimulatort? *

*hmm
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
Következő: »»   1299 / 2501
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem