Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Szia.Stab IC nél,10µF elötte,1UF utána,100-100 nF a be-kimenetre,ez alapverő dolog.A segédtáp áteresztő üzemű,akkor a fő tápból szedted le.Akkor a segédtápod csak akkor szünhet meg,ha a főtáp totál zárlatba ment.Vagyis nem a segédtáp miatt ment tönkre.A kapcsolóüzemű táp nem okoz gondot a stab IC nek,legfeljebb melegszik mint írtad.Na most akkor kicseréltél minden rossznak mért alkatrészt,és most 80-100mA az áramfelvétel?
Kössz Dara a válaszokat, az áteresztö üzemü tápot ezért gondoltam problémásnak mert a 3.25-ös pálcánál 230v csökken esetleg a 12v is . A 80mA-100mA miden nélkül csak az inverter rész
áram felvétele. Mitöl melegszik már terhelés nékül a 4 pár u47 ? A Tali bt adatai szerint 30khz-re nem is jó a vasmag, aki használ U57-es magot menyire melegszik ? A u57-es magokkal készült traszformátorhoz most akkor kel légrés vagy nem ? Ha kiveném a 0.1-02-es légrést szinte 0-lenne az áram felvétel üresjárásba . A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2013
A vas a vasveszteség miatt melegszik, ez annál több, minél jobban gerjeszted (vagyis adott alkalmazásban minél kevesebb menetszám van rajta). Tehát ha üresen nagyon melegszik, akkor növelni kell a menetszámot (vagy a frekvenciát, de azt nem tanácsos mert akkor az IGBT-k kapcsolási vesztesége is nőni fog, és sokkal jobban fognak melegedni). Nem nagyon tesztelgettem ezeket az U57-eket, de szerintem 30kHz-en még mennie kell. Eddig csak 12V-os push pull invertereket csináltam ilyenből 22kHz-en, ott megfelelően működtek.
Légrés egyáltalán nem kell bele, légrés nélküli üzemben kell beállítani a megfelelő gerjesztést, vagyis ilyenkor a mag hőmérséklete 30 perc üresben történő járatás után se legyen mondjuk 40-45 foknál melegebb.
Én 6 pár U57-ből építettem a főtrafómat,a megadott menetszámokkal.Melegedési problémáim vannak,de nem a vas, hanem a tekercs melegedik.A primér és szekunder közé van téve egy hőkapcsoló,90 Celsius-fokos,és az old ki.Sajnos nyáron elég hamar(fóliaborda hegesztésnél pl)
A vas hideg,még akkor is ha sokat ment üresen. Minden alkatrész a Maci alapkapcsolásának megfelelő. István
Ez azért van, mert alul van gerjesztve a vasmag, vagyis túl sok rajta a menet. Ha sok a menet, ahhoz sok drót kell, ebből az következik, hogy nagy lesz a rézveszteség, tehát nagyon fog melegedni. Egy trafó akkor van jól méretezve, ha a vasveszteség kb. egyenlő a rézveszteséggel. Ekkor a legjobb a hatásfoka. Ennek a beállítását sok-sok hónappal ezelőtt leírtam, csak az a baj, hogy senki sem olvassa el. Pedig ezt aztán nem egy nagy ügy megvalósítani.
Sziasztok
Történt egy kis baleset.2 géppel hegesztettünk folyamatosan.Az egyik az én macim volt.Kolléga ráindította még a flexet és leküldtük a megszakítót.Ekkor megpunnyadt a gépem.Nem az első munka volt vele,és eddig gond nélkül üzemelt.Most viszont elszált egy hfa dióda és 3 igbt,valamint a főtápon lévő 47ohm 20 wattos ellenálás.Végül is ez nem szakadt meg de jó fekete lett így kicseréltem.A segédtápom hagyományos trafós.A stab ic előtt 2200 mikró van utána 1000 mikró.Az lenne a kérdésem,hogy ez a baleset lehetett a miatt ,hogy kicsi a puffer a segédtápon?Ha igen melyiket cseréljem és mekkorára.A vezérlést és a gépet végig nézegettem más hibát eddig nem találtam.Még a kimeneti diódákat meg a leválasztó trafó meletti diódát kell kimérnem.Csak azt nem értem,hogy eddig hogy működhetett ha kicsi a puffer a segéden.Kb 20 alkalommal dolgoztam vele eddig és sosem volt gond.Vagy most az kavart be,hogy épp hegesztettem mikor elment az áram?Hogy lehetne ezt kiküszöbölni?Amúgy nem tudom mondtam-e,de a multkor a cégnél egy külsős munkavédelmis végigböngészte a gépem és nem kötött bele.Szóval azért van pozitív élmény is.És tényleg álom vele a munka.Ívfogás könnyű,szinte sosem ragad ha mégis akkor egy pillanat alatt letörhető a pálca.Dolgoztam egy jó nagy böszme géppel is.Kölcsönbe volt tudott elméletben 200 ampert,de nem adtam volna oda érte az enyémet.
Helló
Nekem 4 pár u-57-es mag a főtrafóm.Van benne 0.1 mm légrés és toroid formában van megtekerve.A menetszám 19/6.A melegedést csak kézzal néztem,de most ha összerakom meg fogom mérni műszerrel hány fokos.Nekem 70 fokos hőkapcsoló van a vasmagra fogatva és eddig nem kapcsolt le.Az üresjárati fesz asszem 50 volt felett volt.Jah és 34 kHz-en megy a gép.Lehet nekem is kéne a 20. menet a primérre?
Szia !
Köszönöm a választ ! Ezt a külön bordás megoldást még átgondolom... Még egy kérdés: A snubber-kondik milyen típusúak legyenek ? Láttam már kerámiát, különböző típusú fólia kondikat is. Készültek gépek több félével is. Melyik a legjobb erre a feladatra ? Nem szeretnék úgy járni, mint a cégemnél. Pár éve 80.000 (!!!) készüléket kellett visszahívni. Tervezési hiba folytán egy kulcspozícióban lévő MKP kondi fokozatosan elvesztette a kapacitását. Amikor már kellően alacsonnyá vált, ez egész cuccot kinyírta. Nem lenne jó, ha a hegesztőben is hasonló dolog történne... Üdv.: Laci.
Idő híján szorgalmasan olvasgatom a hozzászólásaitokat,de kipróbálni nincs időm. Ez egyrészről jó,mert van meló,másrészről meg nem,mert a hobbi rovására megy.
Ha előbb szűnik meg a segédtáp árama az nem jó, mert az UC3845 7,5V körüli tápfesznél még működik. Ez a feszültség viszont már általában az IGBT-k miller platójának a feszültsége, ami azt jelenti hogy nem fognak tudni rendesen bekapcsolni. Ez már önmagában is elég ahhoz hogy tönkremenjen, de ehhez még hozzájön az is, hogy ekkora gate-emitter feszültség esetén már nem tudják a csúcsáramuk felét sem.
Valamennyit javít a problémán ha a 3845-öt 3844-re cseréled, mert az már 10V körül lekapcsol. Vagy olyan meghajtást csinálsz, ami egészen addig megfelelő feszt ad a gate-ekre, amíg az IC le nem kapcsol. A tökéletes megoldás szerintem az lenne, ha a szünetmentesekhez hasonlóan a hálózati szinusz félperiódusa lenne figyelve egy komparátorral, ami annak hiánya esetén tiltaná a vezérlést.
Helló
Engem igazából az oko okozati összefüggés érdekelne.Ez a hiba bekövetkezhetett-e a miatt,hogy levertük a kismegszakítót hegesztés közben.A segédtápból hamarabb fogyott el a cufla mint a fő körböl és ez kinyírta az igbt-ket.Ha így volt ez orvosolható-e avval,hogy teszek még puffert a segédtápra?Ha igen a stab ic elé vagy után és mekkorát?A másik lehetőség ami felmerült bennem,hogy a gépnek lett valami baja és ezért verte le a megszakítót.Na ennek kevésbé örülnék.A vezérlést végigméregettem a nagyáramú félvezetők nélkül és minden jónak tűnik.A két zéneren 5,74 és 5.76 a fesz ami stabil.A frekit is megmértem.100 hz eltérés van a két oldal közt,de gondolom ez a mérőkábel miatt lehet.Az uc ic-t is végignéztem úgy ahogy annó az első élesztéskor Gábor tanácsolta.Ott is minden rendben.Kerítek majd igbt-ket és rápróbálok 100-as égővel.Néztem a főtrafót is.Nekem agyon van lakkozva de még csak meg sincs sárgulva.Multival mérve nem zárlatos a két tekercs sem egymáshoz sem a vashoz képest.A menetzárlatot kizárnám.Lakkozott huzalból van a primer sodrat külön még szigetelve és lakkozva.A primer és szekunder közt szigetelő papír plusz lakk,szekunder bandázsszalagban szintén lakkozva.A kivezetések végig zsugorcsövezve
Tedd fel a pontos kapcsolási rajzot!
Helló
Inkább a két nyáktervet teszem.Ez alapján készült a végleges változat.A főtrafó 4 pár u-57-es mag toroid formában tekerve menetszám 19/6.A folytó 2 pár u-57-es asszem 13 menet van rajta.A folytó a pozitív ágban van.A segédtáp hagyományos trafós stab ic-vel.Az ic előtt 2200 utána 1000 mikrós puffer.A kapcsolás a maci plusz a kiegészítő áramkörök.A hőkapcsolók 70 fokosak.A gép 34khz-en megy.Igbt-k irg4 pc 50 u 4 db összesen.És eddig probléma mentesen üzemelt mióta sikerült életre keltenem.
Úgy látszik rossz napom van... mindenki okosabb mint én. Belelátnak a fejembe és megállapítják, hogy miből tudok esetleg segíteni... Inkább megyek tv-zni.
Őszinte részvétem Tisztelt katt!
Küldöm az energiát a képernyőn át: Láss,láss látnok....... Komolyabbra fordítva a szót,nem értem berobbantam fórumtárs esetét,mert velem is fordult elő,hogy hegesztés közben lett áramszünet,oldott le egy kismegszakító (10A),de még sosem ment tönkre a gépem a megépítéstől fogva.Tubi,dara barátaim,Ti mit mondatok??
Elnézést ha így jött volna le a dolog.A lényeg a lenti kapcsolás volt a kezdet de az igazi lényeg a panelterven van szerintem.Én nem nagyon értek a dologhoz.A kapcsolási rajzra nem vezettem rá a módosításokat és a panel sem az én munkám hanem Tubi kollégáé.Igazából én a panelterv alapján építettem.
Szia!
Picit segítek,Te ezt építetted meg (melléklet) Tubi fólia tervei alapján.
Hello.
A főtrafót meg a kimeneti diódákat még nem sikerült tesztelnem mivel nincs igbt-m.De eddig nem tűnik rossznak.Viszont nekem a főtápban 7 db 220 mikros kondi van.De szerintem ez sem lehet gond.Még az jutott eszembe ,hogy esetleg a hálózati fesz esett le tulzottan a 2 géptől meg a flextől és a segédtápom fesze is lezuhant ez által.De én tényleg csak sötétben tapogatózok mivel nem értek hozzá.Amit tudok hogy eddig jó volt a gép de ezt az áramszünetet nem élte túl. A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
Ezt elmentettem mivel nekem ez így egyben meg sem volt eddig.HMmmSzeretném kikérni a Te véleményedet is.A főtrafóm menetszáma 19/6.A potinál az ellenálást 1 kilósra cseréltem a tanácsotokra.Elképzelhető,hogy betelített a vas?Feltekerve nem volt a gép,de brutál áramot produkál hogy így tekertem a főtrafót.A poti fél állásban van úgy szoktam vele hegeszteni 2.5-ös elektródával
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
Ge Lee írt valamit a segédtápról, ezt nézd meg.
Amire én gondoltam, arról Tubi kollégánk tudna mesélni, amikor elszállt neki egy rúd IGBT. Akkor azt javasoltam neki, hogy a vezérlés GND-jét kösse valami fix pontra. Miután a vezérlés GND-je független a kimenettől, meg a betáptól is, az lóg a levegőben. Neki akkor szálltak el a tranyók, amikor leoldott túláramtól a kismegszakító. Ezt kerestem volna a kapcsolási rajzokon, hogy ez át lett e vezetve. Nem tudom, nem igazodom ki rajta... Lehet, hogy nincs is földelése a gépednek? Nem mintha kellene olyan nagyon, elmegy az kettős szigetelésüként is. Ezért írtam, hogy pontos rajzot tegyél fel... mindegy, kérdezd meg Tubit, hogy végül is mit csinált pontosan, amitől megjavult a gépe. Ez a része már nem nagyon függ a nyáktervtől, a trafókapacitásoktól viszont annál inkább. Sajnos, nem olyan egyértelmű, hogy rá lehessen mondani, hogy jé, ez volt a baj... ezt akkor kell elővenni, ha semmi egyéb hibát nem találsz. Egyébként, nagyon egészségtelen, ha egy kapcsitáp vezérlésének a GND-je lóg a levegőben, vagyis, nincs sehova sem kötve.
A leírásod alapján a segédtáp szűnt meg.Azért pörkölődött meg az elkó töltő ellen állat.Meg szűnt a segédtáp, a nagyfesz meg még ott volt ezért még működni akart.Nekem volt olyan hogy beszart a relé,ugyan ez a jelenség volt.
Végre nekem is jutott időm ismét életet lehelni a gépbe. utoljára tavaly ősszel adta fel a harcot, elpukkant a vezérlésben egy dióda. Utána kicseréltem, de tesztelés közben meg az igbt-k pukkantak el. Ezután jött egy kis pihenő, megjöttek az új igbt-k, de a hűtőbordában a csavarok menetei is feladták a harcot. Most jutott egy kis időm a dologra, megcsináltam szépen, összeraktam és kiderült, hogy az igbt panelon is el volt pukkanva egy dióda. Ezt is kicseréltem, utána beindult, nem volt semmi hangja a gépnek, szépen hegesztett is. Utána rákötöttem az utólagosan elkészített kiegészítő panelt, viszont mindig világított a leragadásvédelem ledje és nem volt áram sem. Kiderült, hogy a kapcsolási rajzon fordítva van rajzolva egy dióda, megfordítva azt, máris üzemelt a gép. Úgyhogy most összeraktam, hétvégén pedig letesztelem.
Üdv!
Mi van, ha csak úgy "valamitől" bedobta az unalmast valamelyik alkatrész - befulladt a maci a málnásba és "verte ki" a biztosítékot a hálózatban? Ahogy írtátok eddig ebben a formában a segédtáp áll le később a főkörhöz képest, tehát a vezérlés hajóskapitányként dolgozik - utoljára hagyja el a terepet. Én személy szerint nem tudtam dolgozni, addig, amíg az arrébb lévő kolléga az inveteres mig gépével taknyolta az anyagot egyszerűen leállt a vezérlés - elkezdett ragadni, gyatra ívet fogott, mármint próbált csak. Arra golndolok, hogy két inverter + a nagyflex induktív terhelése visszacsatolódhat a vezrlés folyamatába - és ki tudja milyen vezérlésnek megfelelő impulzusok rohangálhatnak olyankor a hálózatom, melyek a közelség okán nem oltódnak ki, nem nyelődnek el. Azonban jelentős feszültség esés is felléphet impulzus szerűen aztán meg feszültség lökés. A feltekeredett kábelek trafós/induktív hatásáról nem is beszélve. Nos tőlem egyenlőre ennyi tellett, remélem volt benne valami okosság is.
Üdv!
Nem vagyok nagy szakértője a dolognak, legfeljebb csak szeretnék, de nekem is ez ugrott be elsőre, amit te írsz, hogy valami induktív tüske, a ludas ami a flex-től származhat, vagy a hosszabbítóból, vagy a kettő együtt. Nem beszélve arról, hogy indításkor egy ilyen flex, (ha csak nem lágy indítós), a névleges áramfelvétel többszörösét veszi fel, ami miatt igen le eshet a feszültség, a hosszabbító hegesztő felőli végén. (Remélem nem írtam sok hülyeséget)!
Bár, ha bele gondolok, akkor meg, nem kellett volna elpusztulnia, a vezérlésnek is? Hmm Hmm
Igazából ezt én sem értem! De a 200A-es géphez nem okos választás az IRG4PC50UD 34KHz-en hiszen ezzel a beállítással ez az IGBT 13 Amp. tud! A freki. táblázata szerint! Én HGTG30N60A4-eket alkalmaztam 4db-ot!
Tubi ha megkérlek mondanál valamit arról ,hogy a kismegszakitó leoldásakór miért mennek tönkre az igbt-ék . Katt szerint volt ilyen gondod. Katt szerint a vezérlés negativ pontját (gnd)
egy fix pontra kell kötni (?) a hálozati földelésre ? Nekem is elszált 3 db igbt (irg4pc50u) 3.25-ös pálcával probáltam mikor jött a csattanás . 2.5-sel rendbe volt . egy 4cm varrat útán valószinü ekkor oldott a kismegszakitó
Sziasztok
Látom még mindíg fel tudom kavarni az állóvizetIgaz nem ilyen vidám a téma.Igyekszem sorjában válaszolni.A segédtáp kimenete le van földelve.A gép házára csináltam egy földelési pontot ide van kötve a földelés meg a segédtáp negatív.Persze ez nem jelenti,hogy a dugaljban is volt földelés de 99% hogy volt.Az én gépem nem 200 amperre készült,csak a Te nyáktervedet használtam.A freki 34 khz multival mérve.A maci rajzon is 4 db irg4pc50u van a 130 amperre.Ennél több nekem nem is kéne.Beszélgettem egy sráccal.Szerinte előfordulhatott,hogy a segédtáp fogyott el hamarabb.Megoldás lehet nagyobb puffer.Evvel csak egy a bibi.Ha épp hegesztek akkor én eszem szerint a főkör puffere elég gyorsan ki kéne fogyjon.De én nem értek a dologhoz.A frekit kicsit lejebb tornázom.Valahol 32 khz környékére kéne belőnöm.A másik ami felmerült bennem a főtrafó.Én ugye 4 pár u 57-es magra tekertem toroid formában.A menetszám 19/6.Lehet újra kéne tekernem 20/6-ra.Mint fentebb írtam a Te javaslatodra 1 kilos ellenállást raktam a poti mellé de szerintem még így is tul erős lett a gép.Felmerült bennem,hogy esetleg betelített a vas.Ha jól sejtem a nagyobb menetszámmal csökenni fog az indukció.Más tippem tényleg nincs mert eddig jól működött a gép.Érdekelne a véleményetek a puferrel meg a főtrefóval kapcsolatban.Meg leírhatnád,hogy az igbt halálod után volt e még valami változtatás nálad?
Az igbt-vel is gondban vagyok.Az irg4 olcsó.Ezzel nagyjából egy árban van a hgtg20n60b3d.Az adatlapját nem nyitja meg a gépem:S.Meg igazából hiába is lesem mert nem tudom párhuzamosítható e meg egyáltalán jó-e ebbe a kapcsolásba.A 30n ára meg elég húzós.Ha nem használom ki mi értelme beleinvesztálni,főleg ha megint eldurran netán.De továbbra is hallgatok az okos érvekre ,és hogy ki mit használ.
berobbantam kérlek mond el mit jelent a toroid formába tekercselés ? Igazából nem étrtem a igbt vitát
mert az öszes kapcsolási rajzon IRG4PC50U szerpel nem HGTG , még TUbi kolégának a rajzán is |
Bejelentkezés
Hirdetés |