Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   350 / 564
(#) dara válasza janosb hozzászólására (») Máj 1, 2013 /

Szia.Stab IC nél,10µF elötte,1UF utána,100-100 nF a be-kimenetre,ez alapverő dolog.A segédtáp áteresztő üzemű,akkor a fő tápból szedted le.Akkor a segédtápod csak akkor szünhet meg,ha a főtáp totál zárlatba ment.Vagyis nem a segédtáp miatt ment tönkre.A kapcsolóüzemű táp nem okoz gondot a stab IC nek,legfeljebb melegszik mint írtad.Na most akkor kicseréltél minden rossznak mért alkatrészt,és most 80-100mA az áramfelvétel?
(#) janosb hozzászólása Máj 1, 2013 /

Kössz Dara a válaszokat, az áteresztö üzemü tápot ezért gondoltam problémásnak mert a 3.25-ös pálcánál 230v csökken esetleg a 12v is . A 80mA-100mA miden nélkül csak az inverter rész
áram felvétele. Mitöl melegszik már terhelés nékül a 4 pár u47 ? A Tali bt adatai szerint 30khz-re
nem is jó a vasmag, aki használ U57-es magot menyire melegszik ?
A u57-es magokkal készült traszformátorhoz most akkor kel légrés vagy nem ? Ha kiveném a 0.1-02-es légrést szinte 0-lenne az áram felvétel üresjárásba .
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2013
(#) Ge Lee válasza janosb hozzászólására (») Máj 1, 2013 /

A vas a vasveszteség miatt melegszik, ez annál több, minél jobban gerjeszted (vagyis adott alkalmazásban minél kevesebb menetszám van rajta). Tehát ha üresen nagyon melegszik, akkor növelni kell a menetszámot (vagy a frekvenciát, de azt nem tanácsos mert akkor az IGBT-k kapcsolási vesztesége is nőni fog, és sokkal jobban fognak melegedni). Nem nagyon tesztelgettem ezeket az U57-eket, de szerintem 30kHz-en még mennie kell. Eddig csak 12V-os push pull invertereket csináltam ilyenből 22kHz-en, ott megfelelően működtek.
Légrés egyáltalán nem kell bele, légrés nélküli üzemben kell beállítani a megfelelő gerjesztést, vagyis ilyenkor a mag hőmérséklete 30 perc üresben történő járatás után se legyen mondjuk 40-45 foknál melegebb.
(#) BarnaPili válasza janosb hozzászólására (») Máj 1, 2013 /

Én 6 pár U57-ből építettem a főtrafómat,a megadott menetszámokkal.Melegedési problémáim vannak,de nem a vas, hanem a tekercs melegedik.A primér és szekunder közé van téve egy hőkapcsoló,90 Celsius-fokos,és az old ki.Sajnos nyáron elég hamar(fóliaborda hegesztésnél pl)
A vas hideg,még akkor is ha sokat ment üresen.
Minden alkatrész a Maci alapkapcsolásának megfelelő.
István
(#) (Felhasználó 46585) válasza BarnaPili hozzászólására (») Máj 1, 2013 / 1

Ez azért van, mert alul van gerjesztve a vasmag, vagyis túl sok rajta a menet. Ha sok a menet, ahhoz sok drót kell, ebből az következik, hogy nagy lesz a rézveszteség, tehát nagyon fog melegedni. Egy trafó akkor van jól méretezve, ha a vasveszteség kb. egyenlő a rézveszteséggel. Ekkor a legjobb a hatásfoka. Ennek a beállítását sok-sok hónappal ezelőtt leírtam, csak az a baj, hogy senki sem olvassa el. Pedig ezt aztán nem egy nagy ügy megvalósítani.
(#) berobbantam hozzászólása Máj 1, 2013 /

Sziasztok
Történt egy kis baleset.2 géppel hegesztettünk folyamatosan.Az egyik az én macim volt.Kolléga ráindította még a flexet és leküldtük a megszakítót.Ekkor megpunnyadt a gépem.Nem az első munka volt vele,és eddig gond nélkül üzemelt.Most viszont elszált egy hfa dióda és 3 igbt,valamint a főtápon lévő 47ohm 20 wattos ellenálás.Végül is ez nem szakadt meg de jó fekete lett így kicseréltem.A segédtápom hagyományos trafós.A stab ic előtt 2200 mikró van utána 1000 mikró.Az lenne a kérdésem,hogy ez a baleset lehetett a miatt ,hogy kicsi a puffer a segédtápon?Ha igen melyiket cseréljem és mekkorára.A vezérlést és a gépet végig nézegettem más hibát eddig nem találtam.Még a kimeneti diódákat meg a leválasztó trafó meletti diódát kell kimérnem.Csak azt nem értem,hogy eddig hogy működhetett ha kicsi a puffer a segéden.Kb 20 alkalommal dolgoztam vele eddig és sosem volt gond.Vagy most az kavart be,hogy épp hegesztettem mikor elment az áram?Hogy lehetne ezt kiküszöbölni?Amúgy nem tudom mondtam-e,de a multkor a cégnél egy külsős munkavédelmis végigböngészte a gépem és nem kötött bele.Szóval azért van pozitív élmény is.És tényleg álom vele a munka.Ívfogás könnyű,szinte sosem ragad ha mégis akkor egy pillanat alatt letörhető a pálca.Dolgoztam egy jó nagy böszme géppel is.Kölcsönbe volt tudott elméletben 200 ampert,de nem adtam volna oda érte az enyémet.
(#) berobbantam válasza janosb hozzászólására (») Máj 1, 2013 /

Helló
Nekem 4 pár u-57-es mag a főtrafóm.Van benne 0.1 mm légrés és toroid formában van megtekerve.A menetszám 19/6.A melegedést csak kézzal néztem,de most ha összerakom meg fogom mérni műszerrel hány fokos.Nekem 70 fokos hőkapcsoló van a vasmagra fogatva és eddig nem kapcsolt le.Az üresjárati fesz asszem 50 volt felett volt.Jah és 34 kHz-en megy a gép.Lehet nekem is kéne a 20. menet a primérre?
(#) leglacika válasza dara hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

Szia !

Köszönöm a választ !

Ezt a külön bordás megoldást még átgondolom...
Még egy kérdés:
A snubber-kondik milyen típusúak legyenek ?
Láttam már kerámiát, különböző típusú fólia kondikat is.
Készültek gépek több félével is. Melyik a legjobb erre a feladatra ?
Nem szeretnék úgy járni, mint a cégemnél.
Pár éve 80.000 (!!!) készüléket kellett visszahívni.
Tervezési hiba folytán egy kulcspozícióban lévő MKP kondi
fokozatosan elvesztette a kapacitását.
Amikor már kellően alacsonnyá vált, ez egész cuccot kinyírta.
Nem lenne jó, ha a hegesztőben is hasonló dolog történne...

Üdv.: Laci.
(#) BarnaPili válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

Idő híján szorgalmasan olvasgatom a hozzászólásaitokat,de kipróbálni nincs időm. Ez egyrészről jó,mert van meló,másrészről meg nem,mert a hobbi rovására megy.
(#) Ge Lee válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

Ha előbb szűnik meg a segédtáp árama az nem jó, mert az UC3845 7,5V körüli tápfesznél még működik. Ez a feszültség viszont már általában az IGBT-k miller platójának a feszültsége, ami azt jelenti hogy nem fognak tudni rendesen bekapcsolni. Ez már önmagában is elég ahhoz hogy tönkremenjen, de ehhez még hozzájön az is, hogy ekkora gate-emitter feszültség esetén már nem tudják a csúcsáramuk felét sem.
Valamennyit javít a problémán ha a 3845-öt 3844-re cseréled, mert az már 10V körül lekapcsol. Vagy olyan meghajtást csinálsz, ami egészen addig megfelelő feszt ad a gate-ekre, amíg az IC le nem kapcsol. A tökéletes megoldás szerintem az lenne, ha a szünetmentesekhez hasonlóan a hálózati szinusz félperiódusa lenne figyelve egy komparátorral, ami annak hiánya esetén tiltaná a vezérlést.
(#) berobbantam válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

Helló
Engem igazából az oko okozati összefüggés érdekelne.Ez a hiba bekövetkezhetett-e a miatt,hogy levertük a kismegszakítót hegesztés közben.A segédtápból hamarabb fogyott el a cufla mint a fő körböl és ez kinyírta az igbt-ket.Ha így volt ez orvosolható-e avval,hogy teszek még puffert a segédtápra?Ha igen a stab ic elé vagy után és mekkorát?A másik lehetőség ami felmerült bennem,hogy a gépnek lett valami baja és ezért verte le a megszakítót.Na ennek kevésbé örülnék.A vezérlést végigméregettem a nagyáramú félvezetők nélkül és minden jónak tűnik.A két zéneren 5,74 és 5.76 a fesz ami stabil.A frekit is megmértem.100 hz eltérés van a két oldal közt,de gondolom ez a mérőkábel miatt lehet.Az uc ic-t is végignéztem úgy ahogy annó az első élesztéskor Gábor tanácsolta.Ott is minden rendben.Kerítek majd igbt-ket és rápróbálok 100-as égővel.Néztem a főtrafót is.Nekem agyon van lakkozva de még csak meg sincs sárgulva.Multival mérve nem zárlatos a két tekercs sem egymáshoz sem a vashoz képest.A menetzárlatot kizárnám.Lakkozott huzalból van a primer sodrat külön még szigetelve és lakkozva.A primer és szekunder közt szigetelő papír plusz lakk,szekunder bandázsszalagban szintén lakkozva.A kivezetések végig zsugorcsövezve
(#) (Felhasználó 46585) válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

Tedd fel a pontos kapcsolási rajzot!
(#) berobbantam válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

Helló
Inkább a két nyáktervet teszem.Ez alapján készült a végleges változat.A főtrafó 4 pár u-57-es mag toroid formában tekerve menetszám 19/6.A folytó 2 pár u-57-es asszem 13 menet van rajta.A folytó a pozitív ágban van.A segédtáp hagyományos trafós stab ic-vel.Az ic előtt 2200 utána 1000 mikrós puffer.A kapcsolás a maci plusz a kiegészítő áramkörök.A hőkapcsolók 70 fokosak.A gép 34khz-en megy.Igbt-k irg4 pc 50 u 4 db összesen.És eddig probléma mentesen üzemelt mióta sikerült életre keltenem.

Úgy látszik rossz napom van... mindenki okosabb mint én. Belelátnak a fejembe és megállapítják, hogy miből tudok esetleg segíteni... Inkább megyek tv-zni.
(#) erdgab válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

Őszinte részvétem Tisztelt katt!
Küldöm az energiát a képernyőn át: Láss,láss látnok.......
Komolyabbra fordítva a szót,nem értem berobbantam fórumtárs esetét,mert velem is fordult elő,hogy hegesztés közben lett áramszünet,oldott le egy kismegszakító (10A),de még sosem ment tönkre a gépem a megépítéstől fogva.Tubi,dara barátaim,Ti mit mondatok??
(#) berobbantam válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

Elnézést ha így jött volna le a dolog.A lényeg a lenti kapcsolás volt a kezdet de az igazi lényeg a panelterven van szerintem.Én nem nagyon értek a dologhoz.A kapcsolási rajzra nem vezettem rá a módosításokat és a panel sem az én munkám hanem Tubi kollégáé.Igazából én a panelterv alapján építettem.
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

Szia!
Picit segítek,Te ezt építetted meg (melléklet) Tubi fólia tervei alapján.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

Hello.
A főtrafót meg a kimeneti diódákat még nem sikerült tesztelnem mivel nincs igbt-m.De eddig nem tűnik rossznak.Viszont nekem a főtápban 7 db 220 mikros kondi van.De szerintem ez sem lehet gond.Még az jutott eszembe ,hogy esetleg a hálózati fesz esett le tulzottan a 2 géptől meg a flextől és a segédtápom fesze is lezuhant ez által.De én tényleg csak sötétben tapogatózok mivel nem értek hozzá.Amit tudok hogy eddig jó volt a gép de ezt az áramszünetet nem élte túl.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

Ezt elmentettem mivel nekem ez így egyben meg sem volt eddig.HMmmSzeretném kikérni a Te véleményedet is.A főtrafóm menetszáma 19/6.A potinál az ellenálást 1 kilósra cseréltem a tanácsotokra.Elképzelhető,hogy betelített a vas?Feltekerve nem volt a gép,de brutál áramot produkál hogy így tekertem a főtrafót.A poti fél állásban van úgy szoktam vele hegeszteni 2.5-ös elektródával
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013

Ge Lee írt valamit a segédtápról, ezt nézd meg.

Amire én gondoltam, arról Tubi kollégánk tudna mesélni, amikor elszállt neki egy rúd IGBT. Akkor azt javasoltam neki, hogy a vezérlés GND-jét kösse valami fix pontra. Miután a vezérlés GND-je független a kimenettől, meg a betáptól is, az lóg a levegőben. Neki akkor szálltak el a tranyók, amikor leoldott túláramtól a kismegszakító. Ezt kerestem volna a kapcsolási rajzokon, hogy ez át lett e vezetve. Nem tudom, nem igazodom ki rajta... Lehet, hogy nincs is földelése a gépednek? Nem mintha kellene olyan nagyon, elmegy az kettős szigetelésüként is. Ezért írtam, hogy pontos rajzot tegyél fel... mindegy, kérdezd meg Tubit, hogy végül is mit csinált pontosan, amitől megjavult a gépe. Ez a része már nem nagyon függ a nyáktervtől, a trafókapacitásoktól viszont annál inkább. Sajnos, nem olyan egyértelmű, hogy rá lehessen mondani, hogy jé, ez volt a baj... ezt akkor kell elővenni, ha semmi egyéb hibát nem találsz. Egyébként, nagyon egészségtelen, ha egy kapcsitáp vezérlésének a GND-je lóg a levegőben, vagyis, nincs sehova sem kötve.
(#) dara válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

A leírásod alapján a segédtáp szűnt meg.Azért pörkölődött meg az elkó töltő ellen állat.Meg szűnt a segédtáp, a nagyfesz meg még ott volt ezért még működni akart.Nekem volt olyan hogy beszart a relé,ugyan ez a jelenség volt.
(#) Ricsi89 hozzászólása Máj 2, 2013 /

Végre nekem is jutott időm ismét életet lehelni a gépbe. utoljára tavaly ősszel adta fel a harcot, elpukkant a vezérlésben egy dióda. Utána kicseréltem, de tesztelés közben meg az igbt-k pukkantak el. Ezután jött egy kis pihenő, megjöttek az új igbt-k, de a hűtőbordában a csavarok menetei is feladták a harcot. Most jutott egy kis időm a dologra, megcsináltam szépen, összeraktam és kiderült, hogy az igbt panelon is el volt pukkanva egy dióda. Ezt is kicseréltem, utána beindult, nem volt semmi hangja a gépnek, szépen hegesztett is. Utána rákötöttem az utólagosan elkészített kiegészítő panelt, viszont mindig világított a leragadásvédelem ledje és nem volt áram sem. Kiderült, hogy a kapcsolási rajzon fordítva van rajzolva egy dióda, megfordítva azt, máris üzemelt a gép. Úgyhogy most összeraktam, hétvégén pedig letesztelem.
(#) Temela válasza dara hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Üdv!

Mi van, ha csak úgy "valamitől" bedobta az unalmast valamelyik alkatrész - befulladt a maci a málnásba és "verte ki" a biztosítékot a hálózatban? Ahogy írtátok eddig ebben a formában a segédtáp áll le később a főkörhöz képest, tehát a vezérlés hajóskapitányként dolgozik - utoljára hagyja el a terepet. Én személy szerint nem tudtam dolgozni, addig, amíg az arrébb lévő kolléga az inveteres mig gépével taknyolta az anyagot egyszerűen leállt a vezérlés - elkezdett ragadni, gyatra ívet fogott, mármint próbált csak. Arra golndolok, hogy két inverter + a nagyflex induktív terhelése visszacsatolódhat a vezrlés folyamatába - és ki tudja milyen vezérlésnek megfelelő impulzusok rohangálhatnak olyankor a hálózatom, melyek a közelség okán nem oltódnak ki, nem nyelődnek el. Azonban jelentős feszültség esés is felléphet impulzus szerűen aztán meg feszültség lökés. A feltekeredett kábelek trafós/induktív hatásáról nem is beszélve.
Nos tőlem egyenlőre ennyi tellett, remélem volt benne valami okosság is.
(#) ati790731 válasza Temela hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Üdv!
Nem vagyok nagy szakértője a dolognak, legfeljebb csak szeretnék, de nekem is ez ugrott be elsőre, amit te írsz, hogy valami induktív tüske, a ludas ami a flex-től származhat, vagy a hosszabbítóból, vagy a kettő együtt.
Nem beszélve arról, hogy indításkor egy ilyen flex, (ha csak nem lágy indítós), a névleges áramfelvétel többszörösét veszi fel, ami miatt igen le eshet a feszültség, a hosszabbító hegesztő felőli végén.
(Remélem nem írtam sok hülyeséget)!
(#) ati790731 válasza ati790731 hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Bár, ha bele gondolok, akkor meg, nem kellett volna elpusztulnia, a vezérlésnek is? Hmm Hmm
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Igazából ezt én sem értem! De a 200A-es géphez nem okos választás az IRG4PC50UD 34KHz-en hiszen ezzel a beállítással ez az IGBT 13 Amp. tud! A freki. táblázata szerint! Én HGTG30N60A4-eket alkalmaztam 4db-ot!
(#) janosb hozzászólása Máj 3, 2013 /

Tubi ha megkérlek mondanál valamit arról ,hogy a kismegszakitó leoldásakór miért mennek tönkre az igbt-ék . Katt szerint volt ilyen gondod. Katt szerint a vezérlés negativ pontját (gnd)
egy fix pontra kell kötni (?) a hálozati földelésre ? Nekem is elszált 3 db igbt (irg4pc50u)
3.25-ös pálcával probáltam mikor jött a csattanás . 2.5-sel rendbe volt . egy 4cm varrat útán
valószinü ekkor oldott a kismegszakitó
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Sziasztok
Látom még mindíg fel tudom kavarni az állóvizetIgaz nem ilyen vidám a téma.Igyekszem sorjában válaszolni.A segédtáp kimenete le van földelve.A gép házára csináltam egy földelési pontot ide van kötve a földelés meg a segédtáp negatív.Persze ez nem jelenti,hogy a dugaljban is volt földelés de 99% hogy volt.Az én gépem nem 200 amperre készült,csak a Te nyáktervedet használtam.A freki 34 khz multival mérve.A maci rajzon is 4 db irg4pc50u van a 130 amperre.Ennél több nekem nem is kéne.Beszélgettem egy sráccal.Szerinte előfordulhatott,hogy a segédtáp fogyott el hamarabb.Megoldás lehet nagyobb puffer.Evvel csak egy a bibi.Ha épp hegesztek akkor én eszem szerint a főkör puffere elég gyorsan ki kéne fogyjon.De én nem értek a dologhoz.A frekit kicsit lejebb tornázom.Valahol 32 khz környékére kéne belőnöm.A másik ami felmerült bennem a főtrafó.Én ugye 4 pár u 57-es magra tekertem toroid formában.A menetszám 19/6.Lehet újra kéne tekernem 20/6-ra.Mint fentebb írtam a Te javaslatodra 1 kilos ellenállást raktam a poti mellé de szerintem még így is tul erős lett a gép.Felmerült bennem,hogy esetleg betelített a vas.Ha jól sejtem a nagyobb menetszámmal csökenni fog az indukció.Más tippem tényleg nincs mert eddig jól működött a gép.Érdekelne a véleményetek a puferrel meg a főtrefóval kapcsolatban.Meg leírhatnád,hogy az igbt halálod után volt e még valami változtatás nálad?
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Az igbt-vel is gondban vagyok.Az irg4 olcsó.Ezzel nagyjából egy árban van a hgtg20n60b3d.Az adatlapját nem nyitja meg a gépem:S.Meg igazából hiába is lesem mert nem tudom párhuzamosítható e meg egyáltalán jó-e ebbe a kapcsolásba.A 30n ára meg elég húzós.Ha nem használom ki mi értelme beleinvesztálni,főleg ha megint eldurran netán.De továbbra is hallgatok az okos érvekre ,és hogy ki mit használ.
(#) janosb hozzászólása Máj 3, 2013 /

berobbantam kérlek mond el mit jelent a toroid formába tekercselés ? Igazából nem étrtem a igbt vitát
mert az öszes kapcsolási rajzon IRG4PC50U szerpel nem HGTG , még TUbi kolégának a rajzán is
Következő: »»   350 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem