Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   414 / 1210
(#) Doky586 válasza anemo hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Mostmár legalább tudni fogom, hogyha hallok a Híradóban egy eltévedt miskolci expresszről ami Pécsre keveredett, azt PIC-es probléma okozta..
(#) icserny válasza anemo hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Idézet:
„egy vasúti biztosítóberendezési pult vezérlését oldanám meg PC és PIC kapcsolattal.”
Nem akarlak megbántani, de ez csak modelvasúthoz lesz, ugye? A PIC ugyanis tudomásom szerint azon mikrovezérlők közé tartozik, amelyeket NEM SZABAD olyan helyen alkalmazni, ahol a mikrovezérlő működésétől emberéletek függenek (pl. lélegeztetőgép, repülőgép). S a fórum, de különösen a topik címe sem predesztinálja arra ezt a helyet, hogy a vasúti biztosítóberendezések tervezésének alkalmas helye legyen.
(#) k_h válasza Polip111 hozzászólására (») Máj 23, 2013 / 1

Előszedtem most már én is a kacataimat, nekem sikerült nagy nehezen, de viszont a pgm lábat 4,7k-val Vdd-re kellett kötnöm. A tápfesz lábon volt egy100nf-os kondi. Viszont egy érdekes jelenséget tapasztaltam. Icprog-ot és winpic800-at is próbáltam. Abban az esetben ha IcProggal írtam a winpic800 nem olvasta ki rendesen és hiába töröltem akkor sem tudtam újra írni. Vissza a icprogba, mindent kiolvasott, kitörölt, így már ismét tudtam használni a winpic800-al. Az ic prog beolvasta amit Winpic 800-al írtam fordítva viszont nem..
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2013
(#) Polip111 válasza k_h hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Akkor ezek szerint pgm láb 4,7k-val Vdd-re, nem földre és wipic800-al írni? Az a program is megvan. Azt a programot próbáltad amit mellékeltem? Amennyiben így menni fog, vendégem vagy egy két doboz sörre ha szereted!
(#) k_h válasza Polip111 hozzászólására (») Máj 23, 2013 / 1

Igen Vdd-re. Azt írtam bele, amit mellékeltél. Azt, hogy működike a valóságban, azt már nem tudom kipróbálni.
(#) anemo válasza icserny hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Dehogy lesz nagyvasúton, ott jelfogófüggéses berendezés van mögötte, ami egy egész háznyi helyiséget elfoglal. Egyetemi TDK munka a pult működtetése és számítógépes szimulációja. Én informatikai/közlekedési mérnöki dolgokhoz értek, de az efféle elektronika is kell hozzá, ezért kérem a segítséget.

Másrészt valószínűleg nem a HE oldalon tárgyalnám akkor..
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2013

Próbáltam, így sem sikerült. Viszont ha már Te összehoztad, megvenném a felprogramozott PIC-et, ha Neked megfelelne így. Ha igen, a többit magánba.

Ha hibátlanul lefut az ellenőrzés, szerintem rendben van a PIC. Úgy hogy vevő lennék ha benne vagy.
(#) icserny válasza anemo hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Idézet:
„Dehogy lesz nagyvasúton”
Nagy kő esett le a szívemről...
Idézet:
„efféle elektronika is kell hozzá”
A földelés kicsit kilóg ebből a topikból (PIC18f4550-ben többet tudnék segíteni - én pl. nagyfeszültségű tápegységeket vezéreltem vele, mert a rusnya jószágok digitális vezérlés nélkül meg sem mukkantak, anélkül meg elég nehéz bemérni vagy javítani ezeket).

A földelés kialakításánál sokat segít, ha a kapcsoláson vagy tömbvázlaton berajzolod, hogy hol folyik (és hol folyik vissza) nagy áram. A gyengébb áramú részek (beleértve a nyomógombokat is) ne legyenek "ráültetve", azaz ne legyen közös szakaszuk a nagyáramú földvezetékkel.
(#) anemo válasza icserny hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Igen tudom, de az áramkör is ebben a topikban született meg, itt szerettem volna folytatni az eszmecserét, itt kaptam a földelési tanácsokat is (bbalazs, pgabor2, Hp41C), ezeket szeretném csak lefixálni véglegesen, hogy utána már csak a szoftverrel kelljen bajlódnom.. .

Az áramkör nem bonyolult, mint láthatod a kapcsolási rajzon. Ha földhurok lenne, véleményem szerint az általad is említett 5 - 24V közös szakaszán, ahol nagy a potenciálkülönbség. Abba reménykedem, hogy a csillagpont hatására nem fog megfordulni, de ebben nem vagyok biztos....
(#) Prome válasza icserny hozzászólására (») Máj 24, 2013 /

" A PIC ugyanis tudomásom szerint azon mikrovezérlők közé tartozik, amelyeket NEM SZABAD olyan helyen alkalmazni, ahol a mikrovezérlő működésétől emberéletek függenek (pl. lélegeztetőgép, repülőgép). S a fórum, de különösen a topik címe sem predesztinálja arra ezt a helyet, hogy a vasúti biztosítóberendezések tervezésének alkalmas helye legyen. "

Már értem miért moderálták ki korábbi hozzászólásomat. Tudsz ajánlani olyan mikrovezérlő családot ami viszont alkalmas ilyen célokra?
Köszi
(#) icserny válasza Prome hozzászólására (») Máj 24, 2013 /

Idézet:
„Tudsz ajánlani olyan mikrovezérlő családot ami viszont alkalmas ilyen célokra?”

A Cortex-R családnál emlegetnek ilyeneket. A varázsszavak: IEC 61508 SIL és ISO 26262 ASIL-D. De ez itt erősen off, és nem is értek hozzá.
(#) Prome hozzászólása Máj 24, 2013 /

Van még néhány kérdésem hogy összeálljon bennem a kép:

Lehet simán a kontrollel usb lábain USB-n keresztül változtatni a programját? Már ha van benne egy kezdeti program...

Eleve olyan áramkörök megépítése a cél melyek rendszeresen adatokat kapnak a számítógéptől s a programjuk módosítására is sor kerül ilyen módon. Ezért a kérdés.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2013

Köszi. De igy el tudok indulni keressni.

Idézet:
„Lehet simán a kontrollel usb lábain USB-n keresztül változtatni a programját?”
USB HID bootloader, USB mass storage bootloader stb. Mint minden bootloadernél a "változtatás" a mikrovezérlő önprogramozó képességén alapul, vagyis hogy a kezdeti program képes felülírni a flash memóriát.

A "safe critical" témához néhány link, amelyekkel eddig találkoztam:

Cortex-R series ARM
Parasoft: Safety-Critical & Embedded Software Development
SafeTI™ system design packages for functional safety
Overview for Hercules Safety ARM MCUs

A Microchip is tett lépéseket a biztonságosabb alkalmazásért:
Microchip Certified Class B Safety Software Library for 16 bit &...2 MCUs Ez ugyan messze áll a Class D-től, de mégis valami - a semmihez képest.

A FreeRTOS-nak is van minősített változata: SafeRTOS néven

Köszi

"önprogramozó képességén alapul, vagyis hogy a kezdeti program képes felülírni a flash memóriát."

Ez egy funkció ami egyes tipusokban benne van másokban nincs?

Ez egy képesség, amely nincs minden (régi, vagy low end) típusban benne, mert ha belegondolsz, a flash belső módosításához a mikrovezérlőnek belül kell tudni magasabb feszültséget előállítani.
(#) Prome hozzászólása Máj 24, 2013 /

Köszi. Én mit keressek adatlapon miből derül ki h a kérdéses PIC-en van e?
Olyan áramkört épitek amiben alap, hogy a saját memóriája egy részét idönként felülirja...

Ha a felülírás adatokat tárol el, akkor neked csak EEPROM kell (ez a varázsszó).
Ha firmware frissítés kell, akkor LVP (vagy PGM láb megléte) az árulkodó jel.
USB esetén célszerű olyan típust választani, amelyekre van készen HID bootloader
(lásd: http://microchip.com/MAL)

Például (bocs, a tartalomjegyzéket másolom, így egyszerűbb):
BootModified.18f13k50_g.lkr
BootModified.18f14k50_g.lkr
BootModified.18f2450_g.lkr
BootModified.18f2455_g.lkr
BootModified.18f2458_g.lkr
BootModified.18f24k50_g.lkr
BootModified.18f2550_g.lkr
BootModified.18f2553_g.lkr
BootModified.18f25k50_g.lkr
BootModified.18f4450_g.lkr
BootModified.18f4455_g.lkr
BootModified.18f4458_g.lkr
BootModified.18f4550_g.lkr
BootModified.18f4553_g.lkr
BootModified.18f45k50_g.lkr
BootModified.18lf24k50_g.lkr
BootModified.18lf25k50_g.lkr
BootModified.18lf45k50_g.lkr

Firmware - PIC18F46J50 Family
Firmware - PIC18F47J53 Family
Firmware - PIC18F87J50 Family
Firmware - PIC18F97J94 Family
Firmware - PIC24FJ256DA210 Family
Firmware - PIC24FJ256GB110 Family
Firmware - PIC24FJ256GB210 Family
Firmware - PIC24FJ64GB004 Family
Firmware - PIC24FJ64GB502 Family

PIC32: AN1388 - PIC32 bootloader
(#) Doky586 válasza Prome hozzászólására (») Máj 24, 2013 /

"Self write" vagy több pic esetén LVP-vel egymást átírják ?
(#) mhatalyak hozzászólása Máj 24, 2013 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ha a PIC lábát 10K-val magas szintre húzom, akkor egy N csatornás FET-tel tudom helyettesíteni a nyomógombot?
(#) fifadani hozzászólása Máj 24, 2013 /

Sziasztok!
Nos sikerült valamiféle programozó eszközt alkotni. 16F84 a PIC.
RS232-n keresztül megy.
http://www.semis.demon.co.uk/uJDM/uJDMmain.htm
Leszedtem a programot is hozzá.
Sikerült ráírni a hex-et amit Flow Code-al készítettem.
1 ledet szerettem volna villogtatni.
Viszont az a led csak világít...
Mit rontottam el?

Kvarcom nincs, RC-tagot készítettem.
4kHz-es frekvenciát raktam az OSC1-re.
(#) vicsys válasza mhatalyak hozzászólására (») Máj 24, 2013 / 1

Sőt, még (bipoláris) tranzisztorral is.
(#) vicsys válasza fifadani hozzászólására (») Máj 24, 2013 /

Láttad fent a lap tetején a sárga mezőt...?

Ó, akkor ez nem okés ugye? JDM soros porti programozó ez is.
(#) vicsys válasza fifadani hozzászólására (») Máj 24, 2013 /

Van rá esély...

Hát most elszomorodtam.
(#) Hp41C válasza fifadani hozzászólására (») Máj 24, 2013 /

Szia!
Egy multiméterrel mérd meg a led -et vezérlő lábon a feszültséget! 0V és Vdd körüli értéket mérsz: a LED csak világítana - Ez valószínütlen, mert ha nem indul a PIC programja, a lábak nagyimpedanciásak., esetleg programhiba lesz Ha Vdd/2 körüli értéket mérsz - Villog a LED csak nagyon gyorsan....

A tápfesz, 5.06V.
A led-et vezérlő lábon pedig 4,62V.

Köszi, igazából pont ilyesmi tipusfelsorolásra gondoltam. Alapvetően a programját kell változtatni így nem csak eeprom kell.
úgy tudom a mikrokontrollerek egy részében van adatmemória is.

Ha ez elég akkor nem kell eeprom, de könnyen megeshet hogy csábítani fog az eeprom adta nagyobb memória s előbb utóbb vagy talán elsőre is ezt választom.
Ugyanakkor számít a sebesség is. Eepromból való kiolvasás feltételezem lassabb mint a PIC saját memóriájából már ha van olyan amelyiknek van olyan.
Következő: »»   414 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem