Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   243 / 400
(#) Johnny0004 válasza Doncso hozzászólására (») Jún 20, 2013 /

Ez érdekes, hogy a tápon keresztül ennyire?...Szerintem mástól van. Majd kipróbálom gyári erősítőn, ami szintén közös tápos.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2013
(#) reloop válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jún 20, 2013 /

Szia! A vezérletlen csatorna jelútjába tégy rövidzárat az előerősítő, majd a végerősítő elé. Ha tápon keresztüli az áthallás akkor ennek semmi hatása nem lesz. Egyéb esetben jelvezetékek, alkatrészek között jön létre az áthallás.
(#) Johnny0004 válasza reloop hozzászólására (») Jún 20, 2013 /

Ez jó ötlet erre nem gondoltam, tehát ha a vezéreltet összezárom már a legelején a bemenet választónál, akkor is szól a vezérletlen, ha a vezéreletlent zárom össze akkor nem szól. Vagyis ezek szerint ha a vezérelt nem szól akkor is szól a vezéreletlen, akkor gondolom a tápon keresztül. Jól értelmezem?

A vezérelt csatorna jelútjába ne tégy rövidzárat, nem tesz jót neki

Ok, nos akkor ha a nem vezéreltet rövidre zárom elhallgat, akkor most mi is van?

Igazolódott, hogy nem a tápon keresztül jön létre az áthallás. Ezzel a módszerrel be tudod határolni a helyét is.

Tehát valahol összeérne vezeték, de akkor mono lenne gondolom? Viszont szépen meg van a térhangzás.
(#) Jostee hozzászólása Jún 21, 2013 /

Sziasztok! Én a mellékletben található quadot építettem meg már nem először.
Viszont ellenálláshuzal híján most az áramkorlátózót 0,01 ohm/5w-ból helyettesítettem.
Láttam itt azt hiszem az Urbános verziónál, hogy ilyenkor két 75ohmos ellenállás helyett 82 ohm kell valamint be kell még építeni 2 db 330 ohmos ellenállást is. Ezzel a megoldással 90W helyett 100W-nál lép közbe az áramkorlát.
Kérdés: Ennél a verziónál is életképes ez az apró módosítás vagy valamin változtatnom kell még?
Tápfesz. +50V -50V
Válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.

image.jpg

(#) Jostee hozzászólása Jún 21, 2013 /

Ja ami még lemaradt:
Végtranyók 2N3773
(#) soos csaba válasza Jostee hozzászólására (») Jún 21, 2013 /

Szevasz, az urbános verziónál két darab 0,1 ohmos/5W-os ellenállás kel nem pedig 0,01ohm! Figyeld meg jól a rajzot.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2013
(#) Jostee válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 21, 2013 /

Egy pillanatra meg is állt bennem az "ütő"
Most néztem meg az ellenállást 0,1Ohm van benne.
Elírtam, bocs. De ezek szerint műkődőképes lehet a dolog? Már felélesztettem terhelés nélkül mindkét végfokot ezzel az átalakítással. Működnek. De nagy kivezérlésnél nem tudom 8 Ohm terhelésnél hol fog korlátozni.
(#) reloop válasza Jostee hozzászólására (») Jún 21, 2013 /

Szia! Oly sokszor leírták már, de saját kútfőből sem kunszt rájönni. A 0,1 ohm ellenállással köss párhuzamosan egy 1 ohm-ost (0,6W-os is elég). Az eredő 0,091 ohm lesz
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2013
(#) Jostee válasza reloop hozzászólására (») Jún 21, 2013 /

Igen ezt olvastam is. Akkor úgy kérdezem: A 0,091 Ohmnál 90W-nál lép működésbe az áramkorlát, vagy 100W-nál. Nem mint ha érzékelhető lenne füllel a különbség ezzel tisztában vagyok csak a kíváncsiság hajt.

Nézzük a pozitív tápoldalt! A 8 ohm 100W eléréséhez +40V maximális amplitúdót kell elérni.
Ekkor a 75 ohm ellenálláson 50mV esik. A korlátozó tranzisztor nyitásához 600mV B-E feszültségre van szükség, tehát az R35 figyelő ellenálláson 550mV alatt kell maradni a feszültségnek. A példában szereplő momentumban az R35-ön 5,05A folyik mely az A-osztályú fokozat áramából és a +40V-nál a névleges impedancián folyó áramból jön ki. Számítás alapján 0,108 ohm ellenállás is megfelelne.
Figyelembe véve a vezetősávok ellenállását és a korlátozó tranzisztor nyitáshoz szükséges B-E feszültségének hőfokfüggését, bizony indokolt 0,1 ohm alá méretezni R35-öt, és természetesen a párját is.
(#) Jostee válasza reloop hozzászólására (») Jún 21, 2013 /

Értem? Lehet előtte én tettem fel rosszul a kérdést.. De így már megkaptam a választ. Köszönöm!Most agyalok egy kicsit, hogy maradjon-e így az egész vagy vissza minden az eredeti felállásba 75ohm-osok vissza stb..

A Quad a széria fejlesztése során átdolgozta ezt a védelmet - gondolom okkal. Erről a régi verzióról megoszlik az után-építők véleménye. A saját véleményem: a semmitől több és itt véget is ér a pozitív jelzők felsorolása
(#) Ge Lee válasza Jostee hozzászólására (») Jún 21, 2013 /

Ha jól emlékszem egyiknél sem. A visszahajló karakterisztikának pont az a (egyik) lényege, hogy ne lépjen működésbe teljes kivezérlés esetén sem, tehát ne vágja a jelet az üzemi állapotban, hanem csak akkor, ha csökken a kimeneti impedancia is (pl. mert zárlat van, vagy kisebb impedanciájú doboz lett rákötve). Persze beállítás kérdése.
(#) Jostee válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 21, 2013 /

Régen rengeteg erősítőt építettem. De mikor az első quadom megszólalt több mint 15 éve, háát...
Az a hangép a többi IC-s kapcsoláshoz képest felülmúlhatatlan élmény volt! Számomra mai napig etalonnak számít. Ezért is döntöttem úgy, hogy mostmár magamnak is építek egyet amin nem szándékozom túl adni. Lehet páran pálcát törnek felettem, de az Urbán féle quadnak nem volt olyan dinamikája mint ennek a régebbi verziónak. De lehet, hogy a BD249 vég miatt volt rosszabb egy kicsit. Saját részről előnyösebbnek tartom a TO3 tokozású tranzisztorokat a quadhoz. Ez mind saját vélemény. Távol áll tőlem bármelyik verzió minősítése, hiszen a másik előnye ennek a végfoknak, hogy sokféle félvezetőből megépíthető és máris változik a tulajdonsága.
(#) Johnny0004 hozzászólása Jún 22, 2013 /

Üdv! Olvastam több helyen, hogy a TL071 müv. erősítő strapabírobb (FET bemenet), mint pl. az NE5534 (bipoláris bemenet), ez miben nyilvánul meg, az NE5534 hamarabb tönkre megy?
(Mintha az NE5534-gyel szebben szólna, de nem esküszöm meg rá, lehet csak kitalálom.)
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2013
(#) univerzum válasza Doncso hozzászólására (») Jún 22, 2013 /

Mondjuk én ezt furállom, mert nekem sincs sztereo üzemben áthallás, szerintem tápnál ludas valami.Az is lehet hogy kicsi a táp, kondenzátor....
(#) Doncso válasza univerzum hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

A kis tápkondi ismérve, hogy a nagyobb áramfelvételnél (basszusok, dinamikai csúcsok) befullad az erősítő, azaz a tápfesz betérdel, túl sokat esik, elfogy a táp, a végfok betorzít.e kis kondi még nem indokolja az áthallás. Az, hogy táp miatt van áthallás, nem minden erősítőnél törvényszerű, van amelyik a rossz kábelezés miatt van amelyik egyáltalán nem érzékeny erre, sok magyarázata lehet. De persze, táp miatt is előfordulhat, ilyenkor célszerű a dual mono kialakítás.
(#) dB_Thunder válasza Doncso hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Ha a táp vonalon áthal egy erősítő, akkor az egy rakat kaka ! Akkor nincs brum elnyomás sem.
A quad405-nek biztos nincs ilyen baja, hacsak nem beteg.
Áthallás általában lebegő nagy impedanciás bemenetnél keletkezik.
(#) Alkotó válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Ez nem jó irány amerre haladsz. A jó táp egyáltalán nem baj, de a tápon való áthallás a legkevésbé zavaró, mert CSAK jelentős hangerőn jelentkezik. Alacsony kivezérlésnél a táphibák elenyésznek. Sokkal inkább huzalozási vagy elrendezési hiba, vagy konkrét elkötés miatt valószínű az áthallás.
(#) Johnny0004 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Üdv! Szerintem is a bemenet lesz a bűnös, nekem DIN dugaljzatok vannak, ezeken a két csatornán van egy-egy 100kohm-os ellenállás a földre kötve. Jó ez így?
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013
(#) Doncso válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Akkor még egyszer leírom,
Idézet:
„van amelyik a rossz kábelezés miatt van amelyik egyáltalán nem érzékeny erre, sok magyarázata lehet. De persze, táp miatt is előfordulhat, ilyenkor célszerű a dual mono kialakítás.”

Nem kimondottan a táp miatt. inkább a rossz kábelezés, érzékenyebb bemenet vagy ennek együttese, de előfordulhat rossz táp kialakítása miatt is. A hangsúly a rossz kábelezésen van, szerintem.
Szerk: Mondjuk így utólag jövök rá, általánosságba írtam, nem kifejezetten a quadra, de mondjuk ez meg pont quad topic.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013
(#) Doncso válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Nem ismerem , hogy van összehuzalozva, de én egy pár quadot építettem, de semmi extra dolgot nem alkalmaztam az építés során. Megfelelő keresztmetszetű táp vezetékek, csillagpont kialakítása a puffer kondik közös lábainál, de a jelföld teljesen külön téma volt. Bejött a jel a csatlakozón, onnan egy árnyékolt kábellel a hangerőbe, innen pedig a végfok panelekre. Soha semmi baj , zavar, gerjedés áthallás így nem volt. A jelföldet nem közösítettem a táp földdel és a házzal.
(#) Johnny0004 válasza Doncso hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Ez nálam is így van, de van előerősítő is, csakhogy a táp földje a csillagpontról megy az előerősítőre, és ott összeér a jelfölddel mivel egy pontra csatlakoznak.

Akkor ez nem csak egy quad végfok, hanem van benne előerősítő is?
(#) Johnny0004 válasza Doncso hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Igen.

Akkor lehet, hogy inkább ott kellene kapirgálni, én lekötném az előerősítőt, és úgy adnék jelet a quadnak, erős tipp, hogy így nem lenne áthallásod. Az előerősítő miféle? IC-s, vagy tranzisztoros? Esetleg urbános? Lehet róla tudni valamit?
Következő: »»   243 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem