Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villámdetektor
 
Témaindító: Ricsa, idő: Jan 8, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 8
(#) ELKO26 válasza PHunter25 hozzászólására (») Jún 23, 2013 /
 
Ezt nézegetem már én is egy ideje,tegnap volt vihar(,meg lesz holnap is), vélemény? Hogy műxik a kis detektor?
(#) ELKO26 hozzászólása Jún 23, 2013 /
 
Amúgy kipróbáltam a glimm lámpás módszert,az ant. és a gnd közzé,kamu.
(#) Medve válasza PHunter25 hozzászólására (») Jún 23, 2013 /
 
Én ennek a továbbfejlesztett változatát néztem meg, de valamit nagyon elronthattam rajta, mert egy hálózati trafó bekapcsolását érzékeli, a piezogyújtó szikráját is kissé közelebbről, de egy látható villámra semmi jelet nem adott. Lehet rosszul van hangolva? Nameg a poti: beállítottam úgy, hogy ne legyen "szabadonfutó", az érzékenyebb állásba, s egy idő múlva elkezdett csipogni 3 másodpercenként. Elmászott a munkapontja (?)
(#) kadarist válasza Medve hozzászólására (») Jún 23, 2013 /
 
A tekercseket szedd ki az elejéről! De nem tudom, hogy miért favorizáljátok a bipoláris bemenetű erősítőket, mert egy FET-es fokozattal sokkal jobb illesztést lehet végezni rövid antennákhoz.
(#) kadarist válasza ELKO26 hozzászólására (») Jún 23, 2013 /
 
Ez a detektálási módszer csak úgy működik, ha a hosszú antennavezetéked túlsó vége jól el van szigetelve a felfüggesztésétől.
(#) ELKO26 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 23, 2013 /
 
Értem,nekem az ereszcsatorna az antennám.Én is fet-es(2n3819) whistlert fogok építeni.
(#) pucuka válasza ELKO26 hozzászólására (») Jún 23, 2013 /
 
Nem kamu az, csak az a gond vele, hogy meglehetősen érzéketlen. A glimm gyújtásához 70 V -nál nagyobb feszültség kell. Ekkora feszültség csak akkor jön egy antennából, ha a villám a közvetlen közelben dolgozik. Ekkor azonban valószínűleg be is csukod a szemed, azért nem látod.
(#) ELKO26 válasza ELKO26 hozzászólására (») Jún 23, 2013 /
 
Van a kapcsolásba egy 160mH-s tekercs,az kb milyen átm.,hosszú,menetszámú?Lehetetlen eredményeket kaptam itt a számolóprogiból.
(#) ELKO26 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 23, 2013 /
 
Értem,köszi.
(#) pucuka válasza ELKO26 hozzászólására (») Jún 23, 2013 /
 
Az eresz csatorna nem jó antennának. Ha műanyagból van azért, ha fémből, akkor meg földelni kell. Magyarul rövidre zártad a generátort. Az antennát a földtől el kell szigetelni (porcelán szigetelőkkel) és csak akkor fog működni. Viszont az elektronikus detektor bemenetét védened kell nagyobb feszültségek ellen, szikraközzel, (a legjobb gázzal működő villámvédelmi patron) és elektronikusan is két gyors, nagyáramú dióda antiparalell kapcsolásával.
A FET -es bemenet nagyon érzékeny, már 10 V -os nagyságrendű impulzus is elviszi az örök vadászmezőkre.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013
(#) kadarist hozzászólása Jún 23, 2013 /
 
Ezen a rajzon két tranzisztor védi a FET-bemenetet. Az ereszcsatorna meg gyakorlatilag földelésnek számít, mert a ház szerkezetén kereszül a az elektrosztatikus töltések azonnal a földbe mennek és így nem alakul ki áramkör a glimmen keresztül.
(#) balukapitany91 hozzászólása Jún 23, 2013 /
 
Sziasztok!

Valahol olvastam, láttam a neten olyan villámdetektort ami pc-s hangkártyára csatlakozik,csak a kapcs. rajz volt rossz minőségű és nem lehetett leolvasni az alkatrészeket,elég egyszerűnek tűnt.Valakinek valami infója erről?Vagy hallottatok róla?Nem lenne rossz egy ilyen.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013
(#) balukapitany91 hozzászólása Jún 23, 2013 /
 
Hello!

Igen pontosan erre,csak sajnos kapcsrajzot nem találtam de látom te jobban tudod hol kell keresniKöszönöm szépen a segítséget amúgy lehet tudni kb a hatótávot?Mert én nem láttam kiírva vagy csak elkerülte a figyelmem.

Üdv
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013
(#) gunstar válasza balukapitany91 hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Hi!

A hatótáv több száz kilométertől néhány kilométerig terjed, attól függően hol használod. (Árnyékolt szobában még ennél is rövidebb... )
Viccen kívül, ha jól emlékszem az első linkben található egy pdf doksi, miben leírják a hatótáv adatokat.
(#) pucuka válasza balukapitany91 hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Mind a két linken szereplő projekt elég jól ki van dolgozva, van kapcsolási rajz is, meg minden amire szükséged lehet, még ha jól emlékszem KIT -ben meg is vásárolhatod.
A hatótáv az érdekes kérdés. Elvileg a vett térerősségből következtetni lehet a távolságra, de akkor a forrás teljesítményének azonosnak kéne lenni. Még akkor is van gond, mert a terjedési út csillapítása jelentőset tud változni. Úgyhogy a térerősség alapján max becsülni lehet a távolságot, meglehetősen pontatlanul.
A megoldás, amit ez egyik linken láttam, két azonos állomás egymástó kellő távolságra üzemeltetve, és akkor a GPS -t is bevonva időméréssel lehet megállapítani a távolságot, illetve a kettővel a pontos helyét. A nagy hullámhossz miatt a két mérőállomás között nagy távolságnak kell lenni, kb. 100 - 1000 km. Ez is eléggé nehezen megvalósítható, és mindkét állomásnak közvetlen összeköttetésének kell lennie a kiértékelő számítógéppel. Mindez kiderül, ha figyelmesen elolvasod a linkelt projekteket.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2013
(#) balukapitany91 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 25, 2013 /
 
Hi!

Köszönöm a linkeket sok a hasznos info,de valószínűleg nem fogok két vagy több állomást építeni több száz km-re egymástól hanem csak egy szimpla detektort, megpróbálom úgy beállítani hogy csak néhány 10km-re lévő villámot érzékelje.Végül is ha Spanyolországban villámlik az nálunk nem sok vizet zavar.Szerintem ezzel annyi probléma lesz, hogy egy 10 000-es városban lakom és sok a zavaró tényező pl.: autók gyújtása de ezt megpróbálom valahogy kiszűrni, már csak egy kis időm legyen hogy hozzálássak. Még annyit, hogy a villám pontos, pontatlan helye annyira nem lényeg főként a nehézkes kivitelezés miatt most csak az a cél, hogy ha villámlik érzékelni lehessen.
(#) pucuka válasza balukapitany91 hozzászólására (») Jún 25, 2013 /
 
A linkeken egy tudományos igényű projektek találhatók. Természetesen, ha nincsenek ilyesfajta ambícióid, nem is kell minden részét megvalósítanod.
Mivel a projektek elég részletesek, és alaposak, jó ha tanulmányozod, láthatod belőlük, hogy az igényeidnek milyen megvalósítási lehetőségei vannak.
Az alap természetesen maga a villám detektor. ezek valamelyikét megépítheted, és máris figyelgethetsz.
Természetesen nem a legelőnyösebb, ha városi környezetben használod, mert ott magasabb az alapzaj (elektroszmog) és ez nyilván az érzékenység rovására fog menni. (csak az ember nem tud mindíg a hobbija szerinti lakhelyet választani) Azért nagyon fontos lenne a lehető legnagyobb antenna, vagy helyszűke esetén keret antenna használata.
(#) ELKO26 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Persze nem fogom rákötni a whistlert viharkor.De sztem meg jó antennának,a detektoros rádióm is simán megy róla.
(#) kadarist válasza ELKO26 hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
A sztatikus elektromosságnak földelést jelent, a rádiófrekis feszültségnek nem annyira.
(#) gunstar hozzászólása Jún 26, 2013 /
 
Hi! Amíg megépítitek addig se maradjatok le a villámokról ! Androidos telefonra van egy kis alkalmazás a Blitzortung Lighting Monitor
(#) iZsolti hozzászólása Júl 8, 2013 /
 
Sziasztok!

Detektor
Ezen a rajzon a 2 tekercs, az fojtótekercs, ugye?
És ez jó lenne oda:
tekercs
Bocsi a kérdésért, de nem értek a tekercsekhez, kezdő vagyok.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
(#) kadarist válasza iZsolti hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Szia!
Nem, az a két tekercs nem fojtás (szűrés, elnyomás, áramkorlátozás) miatt van ott.
(#) iZsolti válasza kadarist hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Akkor ezek közül melyik jó oda?
Ezek

Mivel Szlovákiából vagyok, így innen tudom beszerezni. Köszi!
(#) sector99 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Szia !
Tényleg ha már itt tartunk van olyan rajz ahol 330 mikrós tekercs van, a másikon 10 millis, itt meg 1 és 10 millis sorba kötve. Most akkor melyik a jó ? Tulajdonképpen a 300 kHz-re hangolás a lényeg ?
(#) pucuka válasza sector99 hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Jól látod. A villámlás egy nagyerejű impulzus elektromágneses teret kelt. Ennek igen széles spektrumban vannak összetevői. A legjobban egy szélessávú vevővel, detektorral lehetne detektálni, de ez minden más zajt, zavart is összeszed. Magyarul egész nap recsegne, ropogna, értékelhető jelet csak közeli villámlások esetén produkálna. Jobb megoldás, ha ebből a spektrumból kiválasztunk egy szűkebb sávrészt, történetesen a 300 kHz körülit, és erre a sávrészre építjük a vevőt, mint detektort. Hogy miért azt ne kérdezd, valószínűleg a tapasztalat úgy hozta, hogy ebben a sávban a leghatékonyabb.
Ha lenne egy vevőd, amit 0 - 30 MHz -ig hangolhatnál, azzal meg lehetne keresni, hogy az antenna, és a vevő szelektivitása hol alkot optimumot, és arra a frekvencia sávra lehetne elkészíteni a vevőt. 30 MHz felett már nem érdemes foglalkozni vele, mert a terjedési viszonyok miatt a távoli villámlásokat nem lehet detektálni.
mikrós = mikrohenrys [uH]
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
(#) kadarist válasza iZsolti hozzászólására (») Júl 8, 2013 1 /
 
Válaszd az axiális kivezetéssel ellátott tekercseket.
(#) sector99 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 8, 2013 /
 
Nagyon köszönöm a részletes magyarázatot, akkor ennek figyelembevételével fogom elkészíteni.
Igen a mértékegységet valóban úgy illett volna írnom - bocsánat.
(#) szalkagyuri hozzászólása Márc 9, 2014 /
 
Sziasztok!
lenne olyan kedves valaki és leirná mien alaktrészek kellenek ehhez a viharjelző készülékhez?

VIHAR.jpg
    
(#) KBal76 válasza szalkagyuri hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
A rajzon rajta vannak az értékek. A "kocka alakúnak" nincs, az egy NE555-ös. (A rajz nagyobban is fent van a topik képei közt)
Következő: »»   5 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem