Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2033 / 3994
(#) vladcepes válasza pjg hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Horgászatra.
(#) pjg válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Maga a kapcsolás nem nagy pukkanás. Elem + - kapcsoló - ellenállás - LED - elem -.
A kapcsolón van a lényeg. Mechanikus, infravörös, mágnes + HALL.
Keress rá: kapásjelző.
Van találat bőven. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
(#) vladcepes válasza pjg hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Köszönöm! Akkor így keresgélek.A lényeg hogy egy ilyenbe lenne jó beszerelni k.jelző kb 3db gomb elemmel és ha megrándul csak akkor villogjon vagy világítson.
(#) Hilo válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Régebben csináltam egy ilyesmit, már régen nincs meg, de leírom hogy az hogy működött. Adott egy kis rugó, a végén egy kis fémgömbbel. Ezt egy kis fém akármibe belelógatod. Nyugalmi állapotban a golyó nem ér hozzá a "akármi" falához, de ha megmozdul akkor hozzá verődik/ér. Gyerek fejjel csináltam anno, biztos lehet ilyet eredetiben készen kapni. Lerajzoltam paintben hogy jobban látható legyen mire gondoltam.

vázlat.jpg

(#) nedudgi válasza Mdavid hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Felraktál egy kapcsolást, amivel több baj van. Az első gond, hogy egy tervezőprogram saját formátumában, amit nem mindenki tud megnézni. Jobb lenne az ilyesmit valamilyen képformátumban tenni. A másik bajom az, hogy sikerült ugyan importálni a .sch formátumot, de nekem egészen más látszik, mint amit leírtál.
A .brd formátum végleg kifogott rajtam.
Az eBay link alapján "absolute maximum" az a 60mA. Ezt az áramot én olvasatomban csak jól hűtött alkatrész, rövid impulzusként viseli el. Írtam valamit a 6 lábról itt. Ellenőrizted a lábak bekötését?
Amit én látok a .sch import után, mellékeltem. Az biztosan nem jó, mert több, ráadásul különböző színű LED van párhuzamosan kötve.

NYák2.PNG

(#) Mdavid válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Anno mikor a kapcsolást rajzoltam, kértem segítséget az Eagle topicban, de annyi választ kaptam, hogy válasszak akármilyen 5050-es LED-et. Nos, én csak az RGB-t találtam meg. Mellékeltem a nyákrajzot.

kép.png

(#) nedudgi válasza Mdavid hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Szerintem itt az ellenállással 3 darab párhuzamoson kötött alkatrész van sorbakötve.

Igen, már értem, köszönöm a segítséget!
(#) vladcepes válasza Hilo hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Szia! Köszönöm! Elméletileg egy kapcsolóként működik.(jó ötlet). Gondolkodtam hogy csinálok csipogós kapásjelzőt de este tavon csöndben elég idegesítő ha (van kapás) 10 percenként vinnyog. Régebb mi a biztosíték foglalatából csináltunk csengőt benne lógott egy anya és az kalimpált.( csöndben annak is van hangja) ,nos ezért akarnám inkább villogósra csinálni. Üdv!
(#) mechanika válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Idézet:
„A program ugye nem tud 1:10 arány alá menni?”

De tud 1/10 alá menni. Ez miért fontos?
Íme a kapcsolás:
(#) nedudgi válasza mechanika hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Ugye ezt korrigálni fogod, és adsz egy kapcsolási rajzot a nyákterv helyett?
Azért fontos, mert abban az esetben túlhajtható a LED, ha az 1:10 arány alá megy a PWM jel, túlléped az adatlapban megadott maximális értéket.

Bocs, ezt tudtam hirtelen előkapni...
Idézet:
„a az 1:10 arány alá megy a PWM jel, túlléped az adatlapban megadott maximális értéket”

Ez nekem nem világos!???
Minél többet kérdezek, annál kevesebbet tudok...

1/10 kitöltés alatt, nem egyre kisebbnek kellene lennie a mért áramnak??

1:10 kitöltés esetén 1 időegység áram, 10 időegység szünet.
1:9 esetén 1 időegység áram, 9 időegység szünet. Nincs ideje a LEDnek kihűlni, a réteghőmérséklet egyre emelkedik, ellenállása lecsökken, még jobban nő az áram...

OK!
Köszönöm ez így világos, de ha jól értem az adatlapot akkor abban két maximum érték van megadva: egyik a folyamatos áramra vonatkozik, a másik pedig a max 1:10 kitöltés esetére és én az előbbi értéket vettem figyelembe.
Vagy??....

abs.JPG

Ezért lenne jó egy rajz, hogy mit csináltál, milyen értékű alkatrészekkel mit valósítottál meg...

Köszönöm!

Ez egy kis időbe fog telni.
(#) danydosster hozzászólása Jún 25, 2013 /

Sziasztok!
A régi videoton tv képernyője összement. Függőleges és vízszintes irányban is. A kép közepén pedig egy nagy csík található (gondolom ez azért mert a képernyő annyira összement).
Tudnátok segíteni, hogy mi lehet a baja, milyen alkatrész mehetett ki belőle?

Azóta próbálom módosítani a kapcsolási rajzot, de valamiért nem sikerült, akárhogy próbálom. Tudnál mutatni egy mintát, hogy hogyan kell ezeket összekötni?
(#) zoltan0801 válasza Mdavid hozzászólására (») Jún 25, 2013 / 1

Tegyük fel, hogy a bal felső lába az 1-es, a jobb felső a kettes láb, és így tovább. Tehát az 2. és a 3. továbbá a 4 és az 5. kösd össze. Így az 1-es és a 6 láb lesz a két kivezetés, és máris sorba van kötve a 3 darab LED. Mivel az adatlapját nem néztem, ezért nem tudom, pontosan hogy vannak elrendezve a ledek, és melyik az anód illetve a katód, ezt nézd meg te
(#) kuka88 hozzászólása Jún 25, 2013 /

Sziasztok,
Próbáltam megérteni EZT a kapcsolást, de nem igazán értem , hogy miért nem világít eyszerre mind a kettő LED. Miért alszik ki az egyik mikor a másik tarnzisztora nyit? Vagy miért nem világít kezdetektől mind a kettő?

Tudom nagyon egyszerű lehet nektek. Sajnos nem nekem.

Ezzel egy időben valaki esetleg tudna ajánlani némi szakirodalmat amiből okosodhatnék?

Köszönöm a segítséget!
(#) resystance válasza kuka88 hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Kezdőként tanácsolom, hogy tanuld meg az összes alkatrész működését és utána képzeld magad a kapcsolásban az elektronok helyébe.
(#) kuka88 válasza resystance hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Azokat úgy-ahogy értem. Lehet valami baj vana képzelőerőmmel, de nem tudom miért nem nyit ki a másik tranyó miután az egyik megtette...
Vagy esetleg azért nem kívánkoznak arrafele azok a fránya elektronok mert arrafele jóval nagyobb az ellenállás?
(#) pucuka válasza resystance hozzászólására (») Jún 25, 2013 / 1

Meglehet igen nagy képzelő erő kell ahhoz, hogy valaki egy elektron helyébe képzelje magát. Az elektron fizika igen nagy, és komoly terület, és egy áramkör működésének megértéséhez nem nagyon van rá szükség. (nem kezdőként tanácsolom)
(#) kadarist válasza kuka88 hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

A cikkben le van írva, hogy miért van úgy, ahogyan van.
(#) resystance válasza pucuka hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Kvantummechanikát is tanulok, csak magamból indultam ki. Meglehet, elektron helyébe képzelés alatt nem ugyanazt értettük.
(#) LaLi82 hozzászólása Jún 25, 2013 /

Sziasztok! Segítség kellene! Van egy HONDA TYPE EX5500 generátor és ehhez kellene nekem egy gerjesztő áram szabályzó egység.Lehet valahol kapni???
(#) volgyip hozzászólása Jún 25, 2013 /

Sziasztok,

A tetőtéri lakásunkban van egy légkondi. Ez a légkondi működik, eltekintve attól, hogy a távirányítóval nem lehet működésre bírni, csak a beltéri egységen található kapcsolóval. A távirányító egy szervíz szerint jó, működőképes.
Rászántam magam és szétszedtem a beltéri egységet, és a csatolt képen látható valamit találtam először. Az a kérdésem, hogy ez a panel (vagy ennek egy része ) okozhatja-e a problémát, és lehet-e javítani?

kép köszönöm. vp.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2013
(#) pjg válasza volgyip hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Ez a te masinádból való? Első körben a kondit cserélném és megtisztítanám attól a barna piszoktól. Ha így nem megy akkor lehet még az infravevőt cserélni.
(#) balukapitany91 válasza volgyip hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Hello!

Szerintem lehetséges hogy ő a ludas mert a képen is látszik, hogy pl.:az R45-ös ellenállás kicsit mintha megégett volna, vagy a c3_1-ből folyt ki az elektrolit, én mindenképpen itt néznék szét.Mérd meg az ellenállást és a mért értéket hasonlítsd össze az eredeti értékkel amit az ellenálláson lévő kódból fejthetsz vissza aztán kicserélném a kondit biztos ami biztos alapon.Ahogy nézem a NYÁK kétoldalas nincs a másik oldalán esetleg egy vezérlő IC?Ezt a csatlakozóból gondolom mert sok a csatlakozási pont.

ÜDV Sok sikert!
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2013
(#) kadarist válasza pjg hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

A kép innen származik.
Következő: »»   2033 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem