Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szúnyogriasztó készítése
Lapozás: OK   29 / 53
(#) ih.he válasza ih.he hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Belegondolva a hang terjedési sebességébe (~330m/s levegőben), meg a radarokról olvasott információkra, pontosítani kell ezeket az impulzuscsomag időket.
Amíg szól az adó, a vevő túlvezérlődik, emiatt az adásnak gyorsnak kell lennie, az adás ideje alatti megtett távolság a minimum érzékelési hatósugár, a szünet, hallgatózás ideje pedig a maximum érzékelési távolságot szabja meg. Ha most arra gondolok, hogy szerintem minimum 1méterre azért látni kell a denevérnek a hangradarral (mert akkor 1méteren belül vak), akkor az impulzuscsomag max ~3 millisecundumig tarthat. (330m/s -> 0,33m/millisec -> 3millisec adás -> 1m megtett út). Szerintem másodpercenként minimum kell 5 radarvisszhang, különben a denevér felkenődik az épület falára. Szóval 3millisec adás, 100-200 millisec szünet, ezek alapján ha jól számolom, kb 1 és 30m között lát ezzel a paraméterekkel a denevér. Kéne egy biológus, mire képes a denevér a valóságban.
Ezalapján akkor egy 100-200 millisecenként indított 3 millisec periódus idejű főrészjelre van szükség, ami frekvenciában modulálja az ultrahang frekijű szinuszgenerátort, és akkor már egész jól utánozzuk a denevért.
(#) szitko válasza ih.he hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Ez egy érdekes eszmefuttatás, és majdnem hibátlan! Csakhogy egy valamit kifelejtettél belőle! A szúnyog, épp úgy ahogy az embert, a denevért is megtámadja, sőt el is pusztítja! Ezt, denevérkutatóktól tudom. Egy árvíz utáni szúnyoginváziónál, a nyaralóba beköltözött denevéreket szerették volna áttelepíteni, de a kutatók elmondása szerint, a család fiatal tagjait kinyírták a szúnyogok.
(#) VaZso8 válasza ih.he hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Ebben van valami, hogy akár a denevérek miatt érdemes lehet a szúnyogoknak ezt a jelet figyelni - és mondjuk egy denevér barlangba nem bemenni.

Más kérdés, hogy itt az észlelés a cél, és nem áll meg a szúnyog a pontos frekvenciát és jelalakot analizálni, hanem inkább elkerüli a potenciális veszélyforrást... szerintem persze.
Tehát ha gyanús is, hogy ez valami fura dolog, de tartania kell tőle, mert az életével játszik...
(Különben milyen dagadtra hízna egy mutáns denevér, aki a többiektől eltérően háromszögjelet ad ki, amit a szúnyogok kinevetnek.)

No meg a denevérek kommunikációját is analizálni kellene ahhoz, hogy hasonló jelet állítsunk elő, ami kérdés, mennyire hasonlít egyáltalán az elképzeléseinkhez.

Másfelől viszont ez azzal járna, hogy a denevéreket is összezavarjuk vele, ami nem cél.

A kibocsátott jel egyébként akár ilyen is lehetne - vagy legalábbis nem ~3 másodpercenként változó -, de ha így is hatásos, akkor tulajdonképpen lényegtelen.
A néhány tíz ms-os késleltetés miatt viszont pattanna a piezo, már ha négyszögjel kerül rá.

Ugyanakkor a 10 ms-os szünet valahol ~200 Hz körüli nem szándékos hangkibocsátást is adna, ha jól sejtem - ami megintcsak zavaró lehet - különösen, ha felharmonikusok is megjelennek.

Ennyire már tényleg nem érdemes bonyolítani.
Ugyanakkor abból valószínűleg nem lenne gond, ha cirka fél másodpercenként váltana pl. frekvenciát - így a pattogások megszüntetését követően.

Éppen pásztázhatná is a tartományt - kérdés, ezzel akár a denevéreket mennyire bántja - sem az ablaknak csapódott, sem a fának repült denevér nem célja az áramkörnek...

Szitko: Ez is érdekes, amit a denevér-szúnyog kapcsolatról írsz.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2013
(#) ih.he válasza szitko hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Na ezzel teljesen megleptél.
Eddig úgy tudtam a denevér megeszi a szúnyogot...
Annak nem látom értelmét, hogy a szúnyog ultrahangra érzékeny lenne, míg a fő ultrahang kibocsájtó miniatűrizált vadászgép meg csak prédája lenne a szúnyognak...
> a kutatók elmondása szerint, a család fiatal tagjait kinyírták a szúnyogok
Várj csak, lehet, hogy a kifejlett denevér vadászik a szúnyogra, míg a fiatal, mozgásképtelen denevér még préda nekik. És az is lehet, hogy a denevérfészekben nem tudják levadászni a szúnyogot a denevérek, pont a kb 1méteren belüli vakfoltjuk miatt.
Kérdés, van-e különbség a kétféle példány hangja között, nehogy odahívjuk a szúnyogokat elzavarás helyett.
(#) szitko válasza ih.he hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Azt nem írtam ,hogy nem eszi meg, de rengeteg kis, és nagytestű madár táplálékpalettáján is megtalálható a szúnyog. Vajon az ilyen madarak hangjától is félnek a szúnyogok?
Egy szóval, a szúnyognak elég "sok" természetes ellensége van..../lenne, ha az ember nem űzné el őket, és nem zsákmányolná ki a természetet.../
(#) ih.he válasza VaZso8 hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Persze nem kell másolni a denevérjelet alakhűen... a probléma csak az, hogy ez az egész eszmefuttatás, arról szól, hogy radarban gondolkodva, milyen jelet kellene kiadjon egy denevér, pontosan mi nem is tudjuk milyen ultrahang csomag paraméterei vannak neki, vaktában tapogatózunk.

>A kibocsátott jel egyébként akár ilyen is lehetne - vagy legalábbis nem ~3
>másodpercenként változó -, de ha így is hatásos, akkor tulajdonképpen lényegtelen.
> A néhány tíz ms-os késleltetés miatt viszont pattanna a piezo, már ha négyszögjel kerül rá.
Hát én ha jól emlékszem, eddig kettő-három ember irta azt, hogy tényleg hatásos és ennél többen azt, hogy nem igazán kergeti el a szúnyogot, persze lehet, hogy rosszul emlékszem az eddigi hozzászólásokra, vagy máshol van a hiba. Vagy a sikeres esetekben más frekvencián rezonált valamitől a piezo, mint az tervezve lett a programban (vagy forditva).
Azt mindenesetre furcsának találnám, ha az egyik piezo csak az egyik kapcsolásban menne, a másik pedig csak a másikban - akkor garantált, hogy a piezo nincs illesztve a meghajtáshoz és esetleges, hogy jól működik-e. Ultrahang mikrofon nélkül azt sem tudjuk, sugároz-e bármit is a piezo ultrahang tartományban.
Hopp korábban irtátok azt, hogy ultrahang sorompót már csináltatok két piezóból..
akkor már van teszt érzékelő! Lehet nézni, hogy melyik piezo melyik áramkörben mekkora hangerőt produkál a vevő piezóval tesztelve.

>Ugyanakkor a 10 ms-os szünet valahol ~200 Hz körüli nem szándékos hangkibocsátást is
>adna, ha jól sejtem - ami megintcsak zavaró lehet - különösen, ha felharmonikusok is
>megjelennek.
A piezot nullátmenetkor kell kapcsolni. Persze arra vigyázni kell, hogy a piezodnak ne legyen rezonanciája a kapcsolgatás frekije és annak néhány felharmonikusa körül. Ezért is lenne jobb szinusszal hajtani, esetleg amplitudomoduláltan, hogy ne legyenek utórezgések, vagy csillapitani valamivel a piezot a nem kivánt frekvenciák tartományában - vatta, szivacs, dobozba építés, felüláteresztő szűrő a meghajtó tranyó előtt, passz. De ezt ultrahangos mérésekre alkalmas műszerpark nélkül jól kivitelezni elég esélytelen. Valami ipari megoldást kellene lemásolni, ott kapcsolgatnak távolságmérés miatt.

>Ugyanakkor abból valószínűleg nem lenne gond, ha cirka fél másodpercenként váltana pl.
>frekvenciát - így a pattogások megszüntetését követően.
Pont a néhány (kevésszámú) fix frekvencia kapcsolgatása miatt nem hasonlit szerintem denevérre, vagy bármilyen ultrahanggal vadászó élőlényre a kibocsájtott jel. Folyamatosan változni kellene a kibocsájtott frekvenciának, mint egy analóg szirénának, nem pedig diszkrét frekik sorozata kellene legyen, esetleg folyamatosan szünet és ki-bekapcsolgatások nélkül. Lehet, hogy úgy hatásosabb lenne. Persze ki tudja. Lehet, hogy nem. Igazából sok teszt kéne különféle eszközökkel, meg teszt szúnyogokkal egy teszt laborban

>Éppen pásztázhatná is a tartományt - kérdés, ezzel akár a denevéreket mennyire bántja -
>sem az ablaknak csapódott, sem a fának repült denevér nem célja az áramkörnek...
A denevér radarjának is van iránykarakterisztikája, plusz egymást sem zavarják.
Ezenkívül a te cuccod fix telepitésű, rájönnek majd, hogy ott zavarójel van, kikerülik.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2013
(#) ih.he válasza szitko hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Hát... passz!
Azt nem tudom, milyen madárérzékelője van egy szúnyognak
(#) ih.he válasza ih.he hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Na ennyi ötlet már túl sok tőlem, hagylak titeket dolgozni a témán én csak kibic voltam itt.
(#) VaZso8 válasza ih.he hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Idézet:
„Vagy a sikeres esetekben más frekvencián rezonált valamitől a piezo, mint az tervezve lett a programban (vagy forditva).”

Erre én is kíváncsi lennék, mondjuk az eredeti (és a leírtak alapján elvileg működő) PIC által kiadott jelekre. Bár egyelőre alkatrészekre várok (és szúnyogokra, bár arra annyira azért nem), hogy egyáltalán ki tudjam próbálni megfelelő eszközökkel.
Idézet:
„Vagy a sikeres esetekben más frekvencián rezonált valamitől a piezo, mint az tervezve lett a programban (vagy forditva).”

Igen, ez az egyik bajom.
Ill. ha sugároz, vajon mennyire.

Piezo: meg persze rendesen lekapcsolni akkor, amikor épp' nem ad... bár a túl sűrű ki/be kapcsolgatás ettől még adhat hangot...

Amúgy távolságmérés vagy a konkrét frekvencia megmérése azért gyanítom, nem ugyanaz...
Idézet:
„Pont a néhány (kevésszámú) fix frekvencia kapcsolgatása miatt nem hasonlit szerintem denevérre, vagy bármilyen ultrahanggal vadászó élőlényre a kibocsájtott jel.”

Valójában nem tudjuk, ezekre kell-e hasonlítania, ill. milyen mértékben ahhoz, hogy elmenjenek. Ha szimplán csak zavarja őket, már az is elég...
Persze, lehet, hogy hatásosabb lenne - bár egy környéken tartózkodó, egy helyben lévő szúnyog számára valószínűleg mindegy, mert időnként olyan frekvenciájú hang éri, amit nem szeret. Ha van ideje bejönni, amíg meghallja a számára ingerlő frekvenciát, az persze már más probléma...
(#) VaZso8 válasza ih.he hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Ötletekkel sosincs probléma, csak végül mindenkinek legyen legalább egy működő szúnyogriasztója.
(#) szitko válasza VaZso8 hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Ami minimum 1km2 sugarú körben elhajtja a szúnyogokat.

Más!
Valakinek lenne valami ötlete, hogy miért melegszik az alábbi kapcsolásban a fetmeghajtó?
(#) szdavid_96 hozzászólása Júl 10, 2013 /
 
Összeraktam Whalaky kapcsolását az eredeti hex-ével. Kint a teraszon próbáltam pár légy és vagy 200 muslinca társaságában.

Az eredmény: nem történt semmi.

Próbáltam macskán, kutyán, de mintha ott se lettem volna.
R3-nak 390 Ohmot raktam, mert most fogyóban van az ellenállás készletem.
(#) kosik77 hozzászólása Júl 10, 2013 /
 
Figyelve az utóbbi napok hozzászólásait úgy látom, hogy mindenki csak elméletben riasztja a szúnyogokat ultrahanggal, de érdemi eredményről senki nem tudott beszámolni illetve a sikertelenségéről mélyen hallgat. Ezen felbuzdulva megvásároltam a KEMO cég gyári ultrahangos riasztóját M175 (30év tapasztalat stb., stb.) mert mindenki nagyon isteníti a KEMO piezót. Kipróbáltam egy valóban szúnyogokkal teli környezetben, nappal. A tapasztalataimat most megosztom veletek is: a bekapcsolt készülék környezetében talán még a korábbinál is több szúnyog kezdte meg a vacsora elfogyasztását, a menü én voltam. Ezen a készüléken állítható a frekvencia, a szúnyogok ellen a 38-43kHz tartomány javasolt. Gyakorlatilag készülék teljes spektrumát kipróbáltam de még a hangszórótól 2 cm-re is voltam szúnyogok. Hozzáteszem a készülék nem hibás, mielőtt valaki ezt feltételezi. Konklúzióm sajnos az, hogy az egyetlen megoldás a szúnyogok ellen a számukra kellemetlen szag megteremtése vagy a saját bőrünkön vagy valamilyen illatgyertya segítségével. Mindenesetre a Kemo M175-be ne ölje senki a pénzét.
(#) Hilo válasza szdavid_96 hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Ha van időd energiád, próbáld ki az én hexemet is 20-60kHz es változatot, kíváncsi vagyok azokra reagálnak e legyek/muslincák)
(#) szdavid_96 válasza Hilo hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Hello

Ez az a hex amit mondasz ?
(#) nagysus hozzászólása Júl 10, 2013 /
 
Sziasztok!

Régóta olvasgatom ezt a témát, és már kicsit össze vagyok zavarodva ki kivel, mit hogyan.
Megértem hogy sokat dolgoztok rajta, de légy szíves a hex-hez a kapcsolási rajzot is tegyétek fel, vagy jelezzétek hogy kinek a kapcsolása.
Kíváncsiságból letöltöttem egy Androidos alkalmazást, igaz max. csak 20khz-t tud. Htc készüléken teljesen jól működik (Samsung, Huewei 20-at is hallhatóan játssza) , legyet szúnyogot is elhessegeti. Tehát valószínűleg van hatása az ultra hangnak, lassan rászánom magam egy itteni kapcsolásra.
(#) szdavid_96 válasza Hilo hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Felprogramoztam,ezzel a hex-el. Odaraktam a legyekhez, muslincákhoz. Majd egy óra múlva írok eredményt. De a macska erre se reagált.


Egyébként akinek működött, ti mikor kapcsoltátok be? Amikor már ott voltak a dögök vagy amikor még nem.?
(#) Hilo válasza nagysus hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Szia, ha vissza olvasol akkor megtalálod de az egyszerűség kedvéért ebből a cikkből indult ki a téma. Kapcsolás, leírás is ott van.

szdavid_96: Melyik hexemet találtad meg? Nem láttam linket az "Ez az a hex amit mondasz?" kérdésnél. Több változatot is feltettem már, de nem a legutolsóra gondoltam.
Erre gondoltam konkrétan.
(#) szdavid_96 válasza Hilo hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Igen-igen ezt próbáltam. Az előbb néztem és semmi eredmény. (Annyit elértem, hogy a szomszédban a 3 éves kisfiú szólt az anyjának, hogy ő nem bírja ezt a sípolást, ők meg hülyének nézték, mert nem hallottak semmit)


Whalaky, kocsgab002, every és akiknek még működött a riasztó: ti mikor kapcsoltátok be? Amikor már ott voltak a szúnyogok vagy amikor még nem? Mert nem mindegy, hogy ettől elmenekülnek a szúnyogok vagy csak elkerülik.
(#) johny999 hozzászólása Júl 10, 2013 /
 
Itt van előttem egy befőttesüvegben egy szúnyog meg egy légy. Az üvegben benne a piezo. Próbáltam Whalaky frekvenciáit 3,5 másodpercenként váltakoztatva. Próbáltam 20kHztől 60kHzig 10-es, 100-as 500-as léptekkel 10,50,250,500ms delayyel de ezek meg se mozdulnak.
Most akkor WTF?!
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2013
(#) pjg válasza johny999 hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Le vannak dermedve. Várják a halált.
(#) szdavid_96 válasza johny999 hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Ezért kellene megtudni, hogy hogyan működik. Lehet, hogyha ott vannak és akkor kapcsolod be akkor még ott maradnak,
de ha nincsenek ott és hallják abból az irányból ezt az ultrahangot akkor nem mennek oda.
(#) szdavid_96 hozzászólása Júl 10, 2013 /
 
Hát én nem tudom, már nem igazán hiszek ebbe az egész ultrahangos riasztós dologba.

7 óra óta be van kapcsolva és a dögök ugyanúgy csipkednek.

Fél 9-től Whalaky eredeti hex-e megy amit többen is írtak, hogy működik. Na nálam az se.
Most akkor hogy is van ez? Valakinél más fajtájú szúnyogok vannak?

Frekiket megnéztem szkóppal, szépen jönnek.
(#) every válasza szdavid_96 hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Én úgy próbáltam, hogy a szoba ablakba raktam ki és reggelig nem jöttek be szúnyogok, így meg ugye nem is csíptek a Hilo hex-ével.
(#) johny999 válasza every hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Kitettem én is az ablakba mivel a 2. tesztalany se produkált aktivitást. Nincs szúnyoghaló úgyhogy ha bejönnek akkor tuti nem működik
(#) Hilo válasza johny999 hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Majd számolj be, kíváncsi vagyok!
(#) szdavid_96 válasza every hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Én nálam most itt van a szobában, az ajtó mellett, mert az ablakon van háló. Tehát csak a másik szobából jönnek át(ahol direkt nyitva hagytam az ablakot).
Átprogramoztam hilo hex-ére, már egy ideje, de semmi eredmény. Folyamatosan csapkodom le őket.

Sőt a piezo mellet 5-10 centire is itt repkednek mellette.

Szerk: Csatlakozom Hilo-hoz, én is kíváncsi vagyok johny999 "véleményére", szúnyogaira
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2013
(#) Hilo válasza szdavid_96 hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Milyen piezót használsz? tranzisztor? R3?
Arra nagyon kíváncsi lennék hogy akiknek működik, teszteltek e olyat hogy kikapcsolják és van e változás? Lehet alapból nincs is szúnyoguk.
(#) szdavid_96 válasza Hilo hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Piezo: Kemo L010
Fet: BS170
R3: 390 Ohm (épp ez volt kéznél)
(#) nagy hoho válasza szdavid_96 hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Itt kellene tesztelni a Tisza-tónál, este annyi a szúnyog, hogy 10 perc a szabadban felér egy véradással.
Következő: »»   29 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem