Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   13 / 123
(#) Erick válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

Nah megmértem most nem mutat semmit!!!
0.00v !!
Ilyenkor mi van ???
Az előbb még égett is a led!!!
(#) szilva válasza Erick hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

Ezen a rajzon R10, R11 és R16 direkt ohmos nagyságrendűek?
(#) gulyi88 válasza Erick hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

rajta vana a páka?
(#) Erick válasza Erick hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

Nah!!!Zsír!!!
A led világít,bár már zöld mert a piros nem bírta a kiképzést!!!
De világít most mit nézzek meg????
Igen,a 390 az ohm meg a 470-is
sztem igy jo!!!!
Mert??
Igen rajta van a páka és melegszik is!!!

Felmelegedett a páka? Mert ha igen, akkor kikapcsol a fűtés.

Ha a rajz szerint van megépítve az áramköröd, akkor a föld és az IC 1-es pontja között kellene feszültséget mérned, miközben melegszik fel a páka szobahőmérsékletről. Ezen az 1-es ponton a hőmérséklet emelkedésével kellene emelkednie a feszültségnek, 200 fokos pákánál nagyságrendileg 1.5V kellene, hogy legyen ott.

A hőmérséklet potinál lévő két trimmerre és egy soros ellenállásra gondoltam. A rajzon, amit belinkeltetek az előbb, 100 és 47 értékek vannak, "k" megjelölés nélkül.

A 390 ohm és a 470 ohm rendben van.

hát teszt!
páka rá poti középállásba és várj
(gyorsan fűt ~10-20sec) majd ezután el kéne kezdenie villogni ~ 2sec es szünettel villanások (lehet h gyorsabb..)
ha nem akarna villogni, akkor a potit minimumra és akkor már ki kéne kapcsolnia...
(#) Erick hozzászólása Nov 29, 2007 /

Nah figyu,nekem ez a kör van megépítve(első kép),és ki van belőle véve a két bt139 és ki van egészítve ezzel(második kép).De még ott van az is hogy az nem baj ha csak 21v-ról megy???
mert az van hogy vagy 21-22v,vagy 25-26v én eddig a 21-et válsztottam???
Az előbb egyébként maximum potinál elkezdett szabályos közönként villogni
most visszavettem kb félre most folyamatosan világít????
Akkor most jo vagy nem ???

De akkor hagyjam teljesen feltekerve a potit és ugy mérjek???
(#) gulyi88 válasza szilva hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

sztem rendbe vannak! azért lehet olyan kicsi, h az a 50K-s poti ne terhelje az osztót és be lehessen állítani.. bár eléggé favágó megoldás sztem..

50K-s poti nélkül 32,4mA folyik az osztón.. nem vészes..
(#) szilva válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

Én ezt a szándékot értem, de ilyen kis érték szerintem akkor is túlzás. Elég lett volna oda 1-2k nagyságrendig lemenni, felesleges ennyi áramot elfűteni

Ha most lecsavarom a potit akkor a led világít ha meg fel akkor elalszik
ilyenkor mi van???
Srácok nekem nem az a kapcsolás van megépítve hanem amit az előbb raktam fel a "kapcsrajz.gif" neű

akkor csak fordítva van a poti és valszeg semi baja az egész cuccnak

poti két szélső végén a drótokat cseréld meg lol

Az, hogy jól működik

Ha magára hagyod valamilyen állásban, akkor egy idő után el kell kezdenie ki-be kapcsolgatni. Pont ez a lényege, így tartja a beállított hőt.
(#) Erick válasza szilva hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

Köszönöm szépen a segítségeteket!!!
Azt még szeretném megkérdezni hogy valahogy le tudom-e ellenőrizn i azt hogy nem -e fűt jobban a beállítottnál???
És hogy a mochoz való triakra kell-e hűtőborda???

persze hőmérővel
(enek a beállítására van elméletileg a R3 22Kohmos poti sztem ez a erősítés beállító rész is egy kcsit gagyi )

A triaknak nem szabadna fűtenie, és egy kis rátolós hűtőzászlót szoktam az ilyenekre rakni, de tényleg csak a biztonság kedvéért.

A páka hőmérsékletét legegyszerűbben egy 750 vagy 1000 fokig hőmérős multiméterrel lehet ellenőrizni. Ha nincs ilyened, akkor egy délutánra érdemes lenne kölcsönbe szerezni, és azzal bekalibrálni a potmétered állásait.

De nekem nem az a kapcsolás van megépítve hanem ez(kép)
Jó Szilva de nekm melegszik elég jól?de tettem rá egy 1cmx3cm-es bordát.Elég ez szerinted vagy van valami baja??

kapcsrajz.gif

(#) miklosch hozzászólása Nov 29, 2007 /

Nem tudjátok, hogy mi nem stimmel az Attila86 féle szabályzó hőmérőmodulján? Én megcsináltam kettőt is, de mind a kettő 001, vagy 002-t mutat, ha a trimmert teljesen kitekerem, akkor felmegy 800-ig is, aztán kialszanak a ledek, szóval valami nem stimmel, szerintem a méréshatár van túl nagyra állítva. Még régebben megépítettem az oldalon is található feszmérőt (ugyan ez az alap) 20Vos határral, azt bekötöttem helyette, azzal tökéletesen működik, úgyhogy tuti Attila kapcsolásával van a gond, de nem tudom hogy mi lesz a hibás. Esetleg valakinek valami ötlet?

mindegy ugyan az a poti ugyan ott van
viszont az értéke 10edére csökkent!!! nemtom h ez tervezett-e vagy csak elírás, mert az összes többi abban a részben maradt a régi! így nem lehet olyan mértékben szabályozni az erősítést..

akkor neked a R18 2,2K

De ha minden igaz akkor ugy talán meg lehet nézni hogy jol fűt-e hogy ahőelemen mérem a feszültséget(a kép alapján lehet skálázni)

Az az offsetet akarja eltolni, nem az erősítést. Igaz, ahhoz is elég gagyi Viszont a gyakorlatban megteszi.

Ja, másik észrevételem ezekkel a pákavezérlésekkel kapcsolatban: a hőelem relatív mérőeszköz, azaz a talpánál (a páka áramkörében lévő) hőmérséklethez képest mér. Ha pontosan akarnánk tundni a hőmérsékletet, ahhoz kellene egy környezeti hőmérsékletet mérő valami is (mondjuk egy diódás hőmérő áramkör), aminek a jelét kivonjuk a hőelemmel mért hőmérsékletből.

A mostani a megoldással -20 fokba kivíve a pákát a 25 fokos szobában kalibrálthoz képest 45 fokkal kevesebbre fog felfűteni. Persze nagyon ritka, hogy nem a szobában használjuk, de érdemes ezt is tudni.
(#) gulyi88 válasza szilva hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

ez most homoly hogy T külömbséget mér??

nem lenne az olyan egyszerű sztem, mert a páka talpánál is jóval melegebb van mint a külső T
én 57uV /°C°ot vettem alapul azt csá...

mingyá szétszedem

Srácok!!!!
A páka működik!
Minden jó,a bt137 melegszik kicsit de szerintem a borda elég lesz rá.
Szertném nektek megköszönni a segítségeteket és hálám örökké üldözni fog!!!

Ha kapcsol rendesen ki-be, akkor nincs baja. 1-2W veszteségi teljesítmény eshet rajta, ha üzem közben nem érzed megfoghatatlanul forrónak kézzel, akkor nem lesz baja.

Nem már azóta megy mióta te is beszáltál a probléma megoldásba és kapcsolgat és olyan mint a langyos víz!!!
(#) Erick válasza Erick hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

Szerintetek akkor elég lesz neki a váltó 21v vagy kössem át a 25-26v-ra???
És esetleg tudok majd csinálni ehhez hőmérséklet kijelzőt???

Nem, az érzékelő "talpa" a környezet! Ne szedd szét, nem fogsz látni semmit

Neten rákereshetsz, "thermocouple" az angol neve a hőelemnek. Én olvasgattam egy kicsit a neten, amikor először szembekerültem a hőelemes pákával. Sok helyen ugyanolyan típusú hőelemet lógatnak termosztátba vagy a környezetbe, hogy a különbséget tudják mérni. Egy pákánál nem feltétlenül szükséges ilyen pontosság, főleg, hogy a környezet nagyjából munkahelyi hőmérséklet szokott lenni.

Vagy ha megnézel egy hőmérős műszert, hőmérséklet állásban, hőelem nélkül mutatja a szobahőmérsékletet. Ha a hőelemet fordítva dugod be, és megfogod a kezeddel, akkor nem felfelé, hanem lefelé fog elmenni a kijelzőn az érték. A műszer tényleg különbséget mutat.

Én meg az én pákámat (mint kiderült, ez valami Solomon-féle páka inkább, nem JLT02) egy hőmérős műszerrel mértem végig, és a kalibrációs egyenesem meredeksége a mérések alapján 71uV/fok lett. Ez leginkább a (talán "E" típusú) 68uVfok meredekségű hőelemre utal, akár mérési pontatlanság is lehet az a 3uV/fok.

Én nem kötném 24V-nál nagyobbra, felesleges, szerintem csak a fűtőszál életét rövidíted vele.

Az én pákám most mikrovezérlős szabályozást kap, a pákára jutó teljesítményt is szabályozom. 400 foknál nagyjából 40% kell neki, és ha nagy felületű lemezt forrasztok vele, akkor sem megy 50%-nál feljebb a hőmérséklet tartásához szükséges fűtőteljesítmény.

Nálam a páka kb. 22V egyenfeszültségről üzemel, impulzusszélesség-modulált teljesítményszabályozással.

Van itt néhány szabályozási grafikon:

Bővebben: Link
(#) gulyi88 válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 29, 2007 /

hát ez van benne a full oridzsí, eccer se használt pákámba:

Akkor nekem maradhat 22v-on az is elég neki!!
És a hőmérsékletkijelzést hogy tudom megoldani????
Következő: »»   13 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem