Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED mátrixos kijelző
Témaindító: Satterhand, idő: Aug 20, 2005
Témakörök:
A CN2 mi celt szolgal a controller panelen? Nincs rola info? Nem arra kellene kotnod?
Biztosra veszem, kulso 5V-os tap kellene. (keves feny mellett is lehet azert fotozni, csak biztos kez kell hozza, vagy tamasztek es lehetoleg autofokuszos telefon, lasd melleklet iPhone 3GS-el keszult) A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2013
Szia!
Először is szerintem a link amit beraktál Driver Board-ról az nem az amit vettél. Szerintem ez lehet az : Driver Board Saggitarius válasza , miszerint a panel közepén a DIP kapcsolót mire állítottad, szerintem érvényét veszti, mivel ha ránézel a panelra akkor látod hogy nincs DIP kapcsoló. Az a Driver Board csak 7szegmenses kijelző modulok hajtására van, és ott fontos hogy a szegmens ledjei 5V-ról vagy 12V-ról vannak hajtva. Szerintem elsőkörben egy sima multiméterrel mérd meg hogy mindegyik panel megkapja-e az 5V-ot , illetve hogy a mátrix modulon az IC-k is. Értelemszerűen az első modulon meg lesz az 5V, mivel azt látod is működni, érdekesebb már a második modul hogy normálisan át ér-e a táp. Amit kicsipogtatnék a multival hogy az 1-es panelen az U1 6-os lába kontaktban van-e a második panel U1 1-es lábával , illetve a CLK lábat is le lehet ellenőrizni.Az pedig az 1es panel U1 8-as lába és 2es panel U4 1-es lába között mérendő rövidzárnak. A honlapon írják azt is hogy van OLD meg NEW verzió, az OLD verzió nem támogatta még azt a mátrix modult amit te vettél, viszont mivel az első panelen a demo szöveg megjelenik, így bizhatsz benne hogy nem old verziós firmware van a Driver Board-ban Azt nem írtad le , hogy a modulok külön külön működnek-e ? Esetleg azt is kipróbálhatod hogy a kezelő szoftverben 2 soros (32x32) kijelzést állítasz be és a második modult a Driver Board BR2-es csatijára dugod. Ennyi tippem lenne elsőkörben. Üdv Zoli
Koszi a segitseget, azota most jutott idom, hogy nekialjak es megkeressem a sorrendeket. Most jol mukodik.
Valamiert most sem mukodik a soros porton keresztul szoveg kuldese a matrixnak.
A soros port feszültség szintjei egyeznek ? A pc a +-12V ot támogatja ,a kütyük meg a 0 +5v közötti szinteket. Ráadásul a +12 nem azonos a +5V -tal, így még invertálni is kell. Ha nem vagy biztos a dolgodban, a szintillesztő ic a legegyszerűbb. A baudratek egyeznek ? Ami esetleg fontos, némely PC-s program igényli a modem vezérlő jelek meglétét is. Addig nem küld semmit míg azok nincsenek meg...
Mien az az szintillesztő ic?? Az nem a MAX323?
Mik azok a baudratek?
Az kozrejatszodhat, hogy nemmegy a soros port, hogy a matrixnak nem a gep USB-jerol adok aramot, hanem kulon taprol??
A MAX 232 akart lenni a MAX323 akkor arra gondoltam.Valami kezelő programmal akarsz kiíratni rá ? Annak nincsenek beállításai ? Lehet nem is jó soros portra küldöd. Adatküldésnél változik a TX láb feszültsége? (Ha lehet jó sok adatot és minél sűrűbben küldj egymás után, akkor szerintem a változás digit multival is látszik, esetleg egy érzékeny led a MAX kimenetén alapban sötét bekötéssel adatküldésre láthatőan felvillan általában.)
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2013
Nekem is van egy kis bibi vele nem nagyon feltűnő de engem nagyon zavar. ez a jelenség mitől lehet ha valaki tud akkor segítsen már. Köszönöm! Itt van két kép a jelenségről,ezen jól látható a világító ledek fölött mindenhol halványan világít a fölötte levő, ez mitől lehet? Itt a rajz Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2013
Fordíts rajta 180 fokot. Ha akkor is pont a tőled távolabbra eső, következő sorban látod ezt a jelenséget, akkor az nem az elektronika miatt van...
Ha 180 fokkal megfordítom akkor ugyanúgy halványan világít a led csak az alatta levő.
Szia
Én is csináltam hasonlót, Bővebben: Link ugyan ez volt a gond. Nem tudom itt hogyan működik a program, de nálam az oldotta meg a problémát, hogy a multiplex kijelzésnél az aktuális sor kioltása és a következő kigyújtása közé beraktam pár msec késleltetést. A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2013
Ezt a kapcsolást építetted meg egy az egyben? A 8 tranzisztor bázisánál nincs ellenállás?
Igen ezt!Már próbáltam az ellenállást úgy is ugyanaz a probléma.l
Programozási hibából, vagy egy alkatrész jellemzőjéből adódhat.
Programozáskor szem előtt kell tartani azt, hogy ne a portokra rakjuk ki egyből a mátrix új állapotát, hanem egy átmeneti tárolóban a memóriában készítsük el az új állapotot, ezután egy lépésben rakjuk ki a portra a memóriából azt. Ha egyből a portra írjuk ki az új állapotot - és mivel az állapot előállítása is időbe kerül - az új állapot létrehozásakor folyamatosan, és nem egy pillanat alatt kerül ki a mátrixra. Ez okozhat szellemképet. Másik ok pedig az lehet, ha valamelyik alkatrész túl lassú, és nem kapcsol át időben (shift regiszternek, és a tranzisztornak is van átkapcsolási ideje, ezek sem pillanatszerű dolgok)
Hello! Nem jó a multiplexer vezérlés időosztása. Minta kitesz - sor bekapcsol- várakozik-sor kikapcsol-másik mintát kitesz... üdv!
Szupi!
Az enyémre visszatérve lásd fentebb. Ha a 4094-et kicserélem 74HC4094-re lehet, hogy megoldódik a problémám? Köszi. A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
Nem. Kell egy-egy megfelelően méretezett ellenállás a tranzisztorok bázisához, plusz kell megfelelő várakozás a sorváltásokhoz a szoftverbe.
Sajnos a szoftverbe nem tudunk belenyúlni mert csak a hex van meg. A bázishoz már próbáltam ellenállást/1-4,7K/ rakni azzal sem lett jobb. Amúgy milyen ellenállás lenne megfelelő?
Üdv!
Köszi! Vl válaszát tanácsolom nálam is volt ilyen "szellemkép" sőt még mindíg van érdekes jelenség nekem sikerült némileg freki állítással illetve megfelelő várakozás a soroknál . A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
Az ellenállást ki kell számolni/kísérletezni. Olyan 470ohm..4.7k-t saccolok.
Tesztelni úgy kell, hogy az egyik sorban minden LED-et bekapcsolsz, egy másik sorban csak egy LED-et, és nézed, hogy ne legyen túl nagy a fényerő különbség. Ill. nézed a panaszolt jelenségedet is (üres sor - teli sor és nézed, hogy az üres sorban mennyire halványan égnek a LED-ek). Ha túl kicsi az ellenállás értéke, akkor erősödni fog az utóbbi jelenség, ha túl nagy az ellenállás értéke, akkor meg a teli sorban nem fognak annyira erősen égni a LED-ek, mint ahol csak csak egy ég. Elvileg az ellenállást ez utóbbihoz kéne méretezni, a panaszolt jelenséget pedig a szoftverben a várakozás növelésével kellene/lehetne kiiktatni. Ha a szoftveren nem tudsz változtatni, akkor lehet az ellenállás értékével választani, hogy melyik ujjadba harapj inkább. A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2013
Köszi!
Ezen már túl vagyok nem tudom megszüntetni a problémát. Csak a program maradt A szlovák szerző meg azt írta, hogy nem tudja az asm-et elküldeni mert már "régi" a projekt. javascript:void(0);
Másik verzió kész! Jövő hét teszt.
Bah!
Szép katonásan állnak a LED-ek! 384db?
Hát gratula hozzá!
Mennyi idő volt beforrasztani őket?
Hát egy jó pár óra nem mértem, de nem egy irigylésre méltó munka volt!
Sziasztok!
Kész ez a ledmátrix kijelző.Rendben működik csak annyi a gondom vele, hogy távol vannak a betűk egymástól/három led/ Egy led elég lenne a betűk között.A programban biztos be lehetne ezt állítani de hát nem vagyok egy programozó guru. /nem értek hozzá / Ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném!!!! A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |