Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   295 / 981
(#) TomiKoma válasza zoli_varga hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

zoli_varga!

Igazából azért használok ilyen keresztmetszetet, mert ez volt "olcsón". Semmi extrém fogyasztó nem lesz.
A fogyasztásmérő szekrényből a három fázis + PEN vezető jön ki (itt még nincs külön választva), tehát azt nekem kell megoldani. A nyügöm csak az, hogy a mérőóránál is szeretnék egy dugaljat (pl. fűnyírásra, kerti munkák...). 5 vezetékes megoldás nem jöhet szóba, mivel a kábel adott. Ezek szerint érdemesebb lenne behúzni PEN + három fázist a házba, majd ott szétválasztani (PE + N). Magát a PEN vezetőt nem lehet több PEN vezetőre leosztani (biztonsági szempontból nem célszerű, szakadás, nagy átm. ellenállás)? A mérőóránál külön FI relé + egyik PEN vezető; a házban ismételten külön FI relé és a másik PEN vezető? A villanyoszlopon is szétosztják a PEN vezetőket is, ez akkor nem járható út? Sőt az oszlopoknál bizonyos távolságokban ismétlik is a földelését.

Köszi.
(#) kameleon2 válasza TomiKoma hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Egy helyen oszthatod szét PE-re és N-re. Ott ahol a földelésed van. Ez vagy mindjárt az óránál és akkor 5 vezetőt kell továbbvinned, vagy a házban, ebben az esetben ott kell földelned, és akkor vissza kell húznod a földelést a kerti fűnyíródhoz egy plussz vezetékkel. Mert földelés nélkül az sem maradhat, viszont nem földelhetsz össze-vissza. EPH csomópontod lehet több, például fürdőkád stb miatt, de az is csak a meglévő hálózatba köti már be a védőföldjeidet. Mindenképpen a legelső pontot javaslom, azaz mindjárt, ahol beérkezik a PEN vezetőd, mert akkor sok bajtól megkíméled magad. A mérőpont is az óránál lesz és az első fogyasztási pontod is.
(#) _vl_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Idézet:
„Egy helyen oszthatod szét PE-re és N-re.”

Egy PEN vezetőt egy helyen választhatsz szét PE-re és N-re (lévén ha már szét van választva, akkor onnantól kezdve már nem PEN). De semmi nem tiltja a PEN vezető elágaztatását több PEN-vezetőre, amelyeket persze külön-külön KELL majd pontosan egy-egy helyen szétválasztanod.
Egy ~20-30 méterre fekvő ház számára amúgy sem ad megfelelő földelést a kapunál elhelyezett földelőszonda, a korrekt kivitelezéshez a házhoz is fog kelleni.
(#) nzozz válasza pont hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Telemecanique GV1-M14 a motorvédő típusa, a motor pedig egy elég régi Evig.
(#) joni5 hozzászólása Aug 14, 2013 / 1

Kedves Szakemberek!

Klíma bekötés előtt vagyunk, és most szembesültünk a problémával, hogy a hálózat lehet nem fogja bírni a terhelést.
Jelenleg 16A-s főbiztosíték van a villanyóránál, a klímát a tervek szerint a 16A-s biztosítékon belül egy külön kismegszakítóra szerelik majd fel, tehát a klímának lesz egy külön 16A-s ága. Attól tartunk, hogy klímával együtt a főmegszakító már leoldana, klímaszerelő szerint is kevés a 16A-s főbiztosíték. Azt tanácsolta, hogy kérjünk 32A-t a szolgáltatótól, elvileg ingyenes.

Na most a kérdésem az lenne, hogy ha a 16A-s főbiztosítékot lecseréljük 36A-ra, akkor nem terhelődik túl az itthoni hálózat? Viszonylag régi a kábelezés, bár úgy láttam, hogy réz kábelek vannak már. Lakástüzet meg nem szeretnénk.
Amit még használunk: 2 tv, 1 mosógép, 2 hűtő, 1 mosogatógép, elektromos sütő elvétve.

Mit javasolnátok, hogy bírja a klímát is, ne csapjon le a főbiztosíték, és lehetőleg ne kelljen újrakábelezni az egész házat?

Szerk.: a klíma üzemi áramfelvétele max. 5,5 A, de az inverteres szabályzás miatt a max. érték elvileg ritkán kerül felvételre.

Köszönöm, üdv:
Balázs
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2013
(#) sny válasza joni5 hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Ha régi, vékony a vezetékezés, akkor cserélni illik. Nem érdemes arra várni, hogy mikor gyújtja fel a lakást a túlterhelt, túlmelegedő vezeték.
(#) Action2K válasza joni5 hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Szia! Az egy dolog, hogy 16A-es lesz a klíma szakaszolója, de mennyit eszik valójában?
(#) joni5 válasza sny hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Akkor is, ha az eddigi "áramkör" terhelése nem változik? Amire a tv, számítógép, mosógép, stb. van rákötve. Nem ezek mellé dugjuk be a klímát, hanem a villanyórától egy külön vastag vezetéket kap majd.
(#) joni5 válasza Action2K hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Max. 5,5 A, de az inverteres szabályzás miatt a max. érték elvileg ritkán (akkor is csak rövid ideig) kerül felvételre. W-ban maximum 1090.
(#) Action2K válasza joni5 hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Ez esetben nem szükséges rögtön a szolgáltatói kismegszakító cserélése. Gondolom elég ritka eset lesz, hogy a klíma, mosógép és a fritu egyszerre megy. Bár azt is csodálom, hogy miért 16-ost tesz szakaszolónak a klímás. Elég és biztonságosabb lenne a 6A-os is. Ha inverteres, akkor gondolom lágy-indítással indul.
(#) joni5 válasza Action2K hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Így belegondolva tényleg nincs sok értelme a 16-osnak, valószínű a kezdeti sokk miatt összekavartam a számokat. De ha esetleg mégis 16-ost akar feltenni, akkor kérjem majd meg, hogy inkább 6-ost rakjon fel?
Így van, kis indítóárammal startol a készülék. (Azt sajnos pontosan nem tudom, hogy induláskor mennyit vesz fel).
(#) ötfelezős válasza joni5 hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

No de... Csak van most is elosztótáblád, és csak vannak azon most is kismegszakítók, nem? Akkor a lakásban levő vezetékek pont ugyanúgy tudnak túlterhelődni vagy nem, mint eddig.
Ha meg nincs elosztótáblád, az meg elég nagy baj.
(#) joni5 válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Nincs elosztótáblánk. Ennek hiánya miért jelent gondot?
(#) k_h válasza joni5 hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Szerintem próbáld ki megy-e 16-os fő biztivel. Ha nem akkor cseréltesd ki nagyobbra. De akkor értelemszerűen a régi vonalat, hogy ne kelljen cserélni a vezetékezést védd le 16A-ossal.
(#) joni5 válasza k_h hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Jó megoldásnak tűnik, köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) proba válasza joni5 hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Ha a régi résznek külön kismegszakítója van, és jól méretezett, a klímáét pedig mellé teszik, akkor az óránál lévő kismegszakító cseréje nem igazán okoz a lakás többi részen semmiféle biztonsági, használati változást. Ha a lakásnak nincs normális védelme, mert majd az áramszolgáltatóé megvédi, akkor a lakásrészre fel kell tenni egy olyan automatát, ami a lakás kábelezésére van méretezve, a klímának meg egy másikat. Ettől kezdve megint minden rendben lévőnek tűnik automata csere után..
(#) joni5 válasza proba hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Tehát ha jól értem, akkor a 16A-s főbiztosíték maradjon, külön szálon menjen a klíma 6A-s biztosítékon, a lakás részt pedig védjük le még egy 16A-s megszakítóval? Mert jelenleg csak egy megszakító van, a villanyórán. Ez "alá" jön majd a klímáé.
(#) k_h válasza joni5 hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Míg 16A-os a főbizti, nem sok értelmét látom még egy 16-A-os kismegszakítónak. Abban az esetben kell betenni, ha a főbiztit nagyobbra cseréled.
Olyan szempontból lehet esetleg értelme külön biztosítani a köröket, ha ténylegesen zárlatod van megkönnyíti, kideríteni, hogy melyik szakaszon van problémád, és esetleg nem maradsz teljes villany nélkül.
(#) proba válasza joni5 hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Ha eddig az óránál 16A volt, akkor az egy szinttel lejjebb költözik a lakás védelmére , a klímáé pedig mellé kerül. Az áramszolgáltató meg cserél amire akar. Védelem szempontjából a lakás olyan marad amilyen volt. (hiszen ugyan olyan automata mögött lesz mint eddig volt.
(#) joni5 hozzászólása Aug 14, 2013 /

Szuper, köszönöm.
Tervben van a felújítás, de az leghamarabb jövőre lesz esedékes. Addig akkor kibírjuk.
(#) ötfelezős válasza joni5 hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Mert a villamos berendezés meghibásodásából eredő baleset- és tűzveszély ellen védekezni kötelező.
(#) kameleon2 válasza joni5 hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Nem feltétlenül kell mindent újrakábelezni ha eddig ment, de 25 évente tanácsos a villamos hálózatot is felújítani. Ha lecserélésre kerülne a főbiztosító, utána egy önálló klíma betáp azonban nem lenne hátrány. Ez egyetlen kábellel is megoldható. Az valamivel olcsóbb megoldás és elegendő.
(#) pont válasza nzozz hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Az M14-esek 3-4 kilowattra valók. Amennyiben megfelelő állapotban van, pont ez való a 3kw-hoz.
(#) pont válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Én úgy tudom, hogy PEN 10mm2 alu alatt már nem lehet leválasztani róla nullát.
(#) maszek0005 válasza pont hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Sajna PEN 16 mm2 alu alatt már nem lehet a nullát leválasztani. PEN 10mm2 réz, és felfele lehet csak a nullát leválasztani. Ezt biztosra tudom, mert most volt szabványossági felülvizsgálat. Üdv: Jani
(#) _vl_ válasza pont hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Valamit nagyon félremagyaráztok. Szó nincs arról, hogy hol mit lehet leválasztani.
PEN egyben PEN-ként eleve nem is létezhet 10mm2 keresztmetszet alatt rézvezető esetén, vagy 16mm2 alatt alu esetén.
Azaz amíg egyben, PEN-ként halad, minimum ekkora keresztmetszet szükséges, amikor meg már nem egyben halad, akkor már nem PEN a neve neki, ott már más szabályok érvényesek.
Esetünkben konkrétan 50mm2-es vezetőt használ a kérdező, tehát itt ez az egész kérdéskör nem játszik.
(#) pont válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Igazad van, hogy esetünkben nem játszik szerepet, de csak arra reagáltam, "De semmi nem tiltja a PEN vezető elágaztatását több PEN-vezetőre". mert hamár 10mm2 alá megyünk akkor az már nem PEN csak PE. TE ezzel tisztában vagy, de ha valaki csak azt olvassa, hogy korlátlanul lehet elágaztatni, annak azért ezt tegyük hozzá.
(#) _vl_ válasza pont hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Az elágaztatás kérdése független a keresztmetszettől: nem lehet az előírt alá csökkenteni a keresztmetszetet, akár van elágazás, akár nincs.
Idézet:
„mert hamár 10mm2 alá megyünk akkor az már nem PEN csak PE”

De nem. Az nem változik át "magától" PE-vé pusztán azért, mert lecsökkentetted a keresztmetszetet. Szabálytalan hálózattá válik inkább...
(#) Gafly hozzászólása Aug 15, 2013 /

Más:
Az a GYAKORLATBAN hogy van, hogy a szomszéd húzhat-e át a telkem felett átlósan légvezetéket a megkérdezésem nélkül?
Elméletben perszen tudom, de mi a gyakorlat hasonló esetekben?
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
(#) _vl_ válasza Gafly hozzászólására (») Aug 15, 2013 /

A gyakorlatban épeszű szomszéd nem kockáztatja előzetes megbeszélés nélkül, hogy mondjuk az almafa metszegetése közben "véletlenül" a metszőolló, vagy gallyazás közben az ágvágó elvágja az ő vezetékét...
Ha az a kérdés, hogy a szolgáltató bemondásra elhiszi-e neki, hogy adtál engedélyt, és a telked felett hajlandó-e őt bekötni, akkor egy határozott nem a válasz. Ez az engedély-kéregetés annyira durva manapság a szolgáltatóknál, hogy vettem egy telket, és ki akartam köttetni róla a villanyt (a szomszéd telekkel egyesítve lett, és nem akartam két órát, mert minek). Az órát leszerelték, de a telkemen belül álló villanyoszlopomról nem voltak hajlandóak leszedni a bekötő kábelt (amin már nem volt senki bekötve, mert az én saját órám volt az utolsó, ami arról volt táplálva), hanem hozzak írásos nyilatkozatot mindazoktól, akik valaha az életben be voltak kötve arról az oszlopról, hogy lemondanak erről a jogukról...
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
Következő: »»   295 / 981
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem