Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szúnyogriasztó készítése
Lapozás: OK   45 / 53
(#) pjg válasza frázis hozzászólására (») Aug 15, 2013 / 1
 
Nálunk gyakorlatilag nincs szúnyog, pedig tőlünk 50m-re folyik a víz. Tegnap előtt volt a negyedik légi szúnyogirtás. Este kint egyetlen szúnyogot sem tapasztaltam.
(#) _BiG_ hozzászólása Aug 17, 2013 /
 
Szervusztok szúnyogűzők!

Elkészültem az egyszerűsített analóg áramkörrel, 1 db TLC272 és 1 db IR2155 a lelke, nincs benne 555 meg áramgenerátor IC Kevesebb az alkatrész és könnyű beállítani.
Fékpadon kipróbálva, bár szúnyog ellen még nem vetettem be - de ami késik az a vonat, vagy a kívánt gyermekáldás.

A rajz elrendezéséhez IO1 és IO2 csatlakozásokat raktam be, ezek természetesen összekötendők, illetve nyákterven folyamatos kapcsolat, ha valaki rajzol. A rajzon instrukciók is vannak, szerintem egyértelműek. Ha nem, kérdezzetek

A végleges áramkörbe én erősebb FET-et fogok betenni, ne izzadjanak azok a mütyürkék. Két piezo lesz benne (a rajz ezt tükrözi), ellenütemben hajtva, mindkét FET tölt is, kisüt is.
1 piezóval 70 mA mindössze az áramfelvétel, dugasztápról üzemelve. Ha két piezós verzió meglesz, akkor is fogok áramot mérni.

Az R3 potméter normál lineáris darab, nem trimmer. Az R5 trimmer, az R12 is, de aki akarja, tehet normál potmétert is, lineáris skálával, vagy ahogy óhajtja, így a lökethosszt is állítani tudja menet közben.

Most a hétvégén összeforrasztom (lyukasnyákra), doboza van, ami nem szép, ellenben ronda
A piezók nyitottan helyezkednek el, egy-egy nagy likban, nem furkáltam, nem csináltam semmi rácsot, hogy érvényesüljön az ultrahang.

Jó építgetést!
(#) _BiG_ válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 20, 2013 / 1
 
Áramkör megépítve, bedobozolva, próbaüzem sikeres, működik.
Most kiviszem a telekre dolgozni

Annyit tennék hozzá a rajzhoz, hogy a piezók közös pontja egy 1,2 Ohm-os, 5W-os ellenálláson csatlakozik a FET-ek közös pontjára, a vezetékek induktivitásának hatását (csillapodó rezgés a négyszögjelen) csökkentendő. (A rajzot majd módosítom.)
Legalább 5W-os ellenállás kell, mert kisebbel piszokul melegszik. Még a beépített is felmelegszik.
A FET-ek nálam most IRLZ44N típusúak. Nem melegednek hűtőborda nélkül sem.

A 12 V-os stabkocka kapott egy kis hűtőbordát, mert forró volt (egy piezóval is), nem csoda, mivel a dugasztápom üresjárásban 23 V-ot lead, van mit eldisszipálni.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2013
(#) frázis válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 20, 2013 /
 
Szia.
Jó hír. Fel tudnád tenni a lay panelt?
(#) eyess válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 20, 2013 / 1
 
És a mérés , hogy alakult én inkább arra lettem volna kíváncsi.
(#) nagy hoho hozzászólása Aug 20, 2013 /
 
Lassan vége a nyárnak és nem tudjátok ki próbálni mert nem lesz szúnyog.
(#) pjg válasza nagy hoho hozzászólására (») Aug 20, 2013 /
 
Nálunk most sincs. Sarkig nyitva az ablak. 25° van
(#) vladcepes hozzászólása Aug 21, 2013 /
 
Sziasztok! Elvittem én is magammal a hegyekbe, de nem volt szúnyog ki sem tudtam próbálni. Most viszont itthon a méhecskék-darazsak rengetegen vannak, ha nem lenne szúnyoghálónk az ablakokon tele, lenne a lakásunk. Ha folyosón nyitunk ablakot (társasház) ott naponta 2-3 órán belül 17 db-okat kell kihesegetni-leütni. Sajnos erre nem jó ez a ketyere hogy elriassza.
(#) pjg válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 21, 2013 / 1
 
Sörösüveg alján hagyj egy jó decinyi sört. Kicsit cukrozd meg és tedd oda ahol bejönnek. Belefulladnak az üvegbe.
(#) frázis válasza nagy hoho hozzászólására (») Aug 21, 2013 /
 
Igazad lehet, de "nem egy nap csak a világ", lehet nem lesz annyi irtás és akkor megesznek minket.
(#) vladcepes válasza pjg hozzászólására (») Aug 21, 2013 /
 
Okés köszönöm,megcsinálom.
(#) _BiG_ válasza frázis hozzászólására (») Aug 21, 2013 / 1
 
Szervusz!
Nincs nyákrajz, amúgy Ultiboard-dal csinálnám (a Multisim nyáktervezője), az nem Eagle formátumot használ. Furatolt próbapanelre építettem meg. Nem olyan bonyolult áramkör ez - két IC 8-8 lábbal, egy tranzisztor, egy stabkocka, két FET és a körítés.
Arra kell csak ügyelni, hogy az IR2155 és az akörüli alkatrészek rövid vezetékkel csatlakozzanak egymáshoz (ez a tranzisztorra is vonatkozik), de főleg a földpontra, a C4 és C6 az IC mellett legyenek szorosan. Ez az infó az adatlapon is szerepel, ha jól emlékszem. A háromszöggenerátor lehet messzebb, az már nem kényes. Az R12 csúszkájáról a Q2 tranzisztor bázisára csatlakozó 100pF-os kondenzátorra (C8) csatlakozó vezeték lehet már hosszú, a C8 legyen a tranzisztor mellett.

Amint említettem, az élesztés egyszerű, az R5-öt kell óvatosan tekerni és figyelni a LED-et, amint elkezd villogni, már működik is a háromszöggenerátor. A beindulási határra kell állítani, akkor van a háromszögjel "alja" a földpotenciálhoz legközelebb és ezáltal biztosítva a kívánt ultrahang indulási frekvencia. A háromszögjel pillanatnyi feszültségértéke határozza meg az ultrahang frekvenciáját, ha valaki följebb állítja, magasabbról kezd az ultrahang, de attól még működni fog. Tőle függetlenül mennie kell az IR2155-nek, legfeljebb nem változik a frekvenciája (a legalacsonyabban fog rezegni, az R10-C7 szerint), ha a LED nem villog, mert nincs háromszögjel. Szerintem el se lehet rontani. Ha valaki a megadott alkatrészértékekkel megépíti és jól rakja össze, pöccre indul és úgy működik, ahogy leírtam.

Az R12-őt teljesen feltekerve olyan 22-25 kHz lesz a löket, teljesen letekerve meg csak az alapfrekvencián megy az ultrahanggenerátor, mert nem jut háromszögjel a Q2-re,

Aki precízkedni szeretne, az az R10-et vegye mondjuk 20K-ra és tegyen vele sorba egy 10k-s trimmert, célszerűen helikálist, úgy az R12-t teljesen letekerve finoman be tudja lőni a kezdeti frekvenciát (kutya-macska-kisgyerek zavarást elkerülendő, a jelenlegi értékkel 34,5kHz-es alapfrekit mértem, szerintem jó az, csak ötletet adtam, ha valaki kisebb frekivel indítana). Természetesen frekvenciamérő ehhez szükséges (bár van képlet az IC adatlapján, az 15 Volt-os tápfeszültség mellett ad jó végeredményt, 12 Volton kisebb lesz a frekvencia a számolt értékekkel). Viszont célszerű piezó(k) nélkül állítgatni, hogy tényleg a kapcsolási frekvenciát mérje a műszer, mert némelyiket megzavarja a vezetékek induktivitása miatti túllövés és lecsengő rezgés (erre volt itt példa, hogy valaki nagyobb frekvenciát mért, mint gondolta, szerintem emiatt volt, és emiatt is tettem be a plusz ellenállást a közös FET-csatlakozások és a piezók közös pontja közé). A módosított rajz mellékelve. Plusz infókat is ráírtam.

A piezók nem kattognak (csillpító ellenállás nélkül is), tök csendes a működés. Arra kíváncsi vagyok, hogy az ellenütemű működés nem okoz-e kioltást (interferencia). Ezt a szúnyogoktól fogom megkérdezni
Tegnap kirándultam, ma vagyok a telken, ma tudom kipróbálni. Már ha lesz min. Bár a múlt héten azért erre volt szúnyog. A sufni környékén akadnak, ott megnézem, mit csinál.
(#) _BiG_ válasza eyess hozzászólására (») Aug 21, 2013 /
 
Most nem tudok mérni (előtte meg nem volt időm ezzel is foglalkozni, örültem, hogy összeraktam), de ha hazamentem, mérek áramot és megírom.
(#) _BiG_ hozzászólása Aug 21, 2013 /
 
Na még egy verzió, annyi a változás, hogy az általam ténylegesen használt FET-ek típusát tüntettem fel (más típus is jó, csak elég áramot bírjon). Szerintem amelyik TO220-as tokozású, az már jöhet, de nem kell nagy feszültségűnek lenniük, max 50 Voltosak tökéletesek, csak egyformák egyenek. Erősebb FET-ekkel a piezo mehet akár 15-20 Voltról is (az IR2155 és a TLC272 kapjon csak 12 Voltot!), bár magasabb feszültséggel nem próbáltam, lehet, hogy ott már hallhatóan is szólnának a járulékos mechanikai rezgések miatt - ezt ki kell próbálni.

A megadott áramértékhez odaírtam, hogy 1 piezóra vonatkozik, tévedéseket elkerülendő.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2013
(#) igor4122 hozzászólása Aug 29, 2013 /
 
Üdv mindenkinek.

Sikerült megépítenem az első szúnyogriasztómat, 9V/600mAh-ás akkumulátorról körülbelül 10 órát
üzemel.
Szúnyogra tesztelni még nem tudtam, túl jól kiírtották őket a környéken.
Pufferkondit, egyenirányítást nem használok feltételezem elég ha van a kapcsolóüzemű 12V/2000mA-es dugasztápban (Lomex-es) ha meg nem akkor pótlom.
Telepes táplálásnál első bekepcsoláskor (normál üzem) nem lehetett hallani semmit, második alkalommal tápegységről halkan zúgott, utána már telepről is csak halkabban, lehet hogy a puffer hiánya az oka?
Végül köszönet mindenkinek aki segített a megépítésben.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2013
(#) gapati hozzászólása Szept 1, 2013 /
 
Sziasztok!

Kedvet kaptam én is a szúnyogriasztó építéséhez. Igaz egy kissé megkéstem, mivel lemaradtam a KEMO piezóról, ezért én a CONRAD-ossal próbálkozom.
Minél többet olvasom a fórumot annál inkább kezd zavarossá válni a dolog, és a "rendrakásban" kérnék egy kis segítséget.
Azt olvasom, hogy a CONRAD-os hangszóró nem tud akkora feszen működni, mint az L010.
Mivel én arra gondoltam, hogy a pic12F683-as és a 4428-as fetmeghajtó fokozatos varit építem meg szerintetek mekkora feszültségre kapcsolhatom a piezót? A 12V-ot sokallom, mert az adatlap szerint mindössze Vp-p 10V.

Köszönettel: gapati
(#) _BiG_ válasza gapati hozzászólására (») Szept 1, 2013 /
 
Max Allowable Voltage 30Vp-p Square Wave

Azaz 30V csúcstól csúcsig négyszögjel esetén.

Lásd melléklet.
(#) gapati válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Szia!

OK! Köszönöm a választ, akkor semmi gond a 12V-al. Viszont azon gondolkodom, hogy meg kellene korlátozni a piezó áramát. Vagy az rontana a négyszög alakján? Egy9V/200mA-es trafó lenne benne(egyenirányítva, szűrve természetesen), az meg nem tudna nagyobb áramot egyébként sem.
Igazából mennyire lehetne hajtani a piezót? még nem használtam sohasem, de gondolom a túl nagy áram rövidítené az élettartamát.

Üdv: gapati
(#) _BiG_ válasza gapati hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
A piezók mindenképp öregednek. A hidegpárásítókban is időnként cserélik őket.
Minél jobban hajtja az ember, annál rövidebb ideig bírják, bár ezekről itt konkrétan nem tudom, mennyire tartósak. Szerintem a párásítókban jobban igénybe vannak véve. Ráadásul ott folyadékkal érintkeznek, nagyobb a közegellenállás.

Ha korlátozod az áramot, rontod a négyszögjelet. De mint írtam kicsit visszább, én tettem be egy kis értékű, de nagyobb teljesítményű ellenállást sorba, így a csekély RDS-on-ú FET-ekkel sem leng be a jel, nincs túllövés. Nagyobb ellenállású FET-tel, mint a BS170, persze nem kell. Viszont legalább 5W-os legyen, mert piszokul melegszik!

A 9V/200 mA kicsit kevésnek tűnik, nem mintha az áramkör sokat enne, de a piezók kapcsolásakor leránthatja a feszültséget, még ha csak pillanatra is. Ez megzavarhatja a vezérlést! Szkóppal kéne nézni, mennyire lesz cakkos a tápfesz. Mindenképpen a vezérlőáramkör mellé 100nF-os kondikat kell tenni, de én betettem az enyémbe egy 1µF 63 V-os fóliakondit is. Nem nagy darab.
(#) gapati válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Köszönöm a hasznos tanácsokat, nekilátok a tervezésnek. igaz fetmeghajtó csak a hétvégén lesz, a hangszórókat ma kaptam meg (ránézésre nem valami bizalomgerjesztő, de majd meglátjuk).

Köszönettel: gapati
(#) Attilawap hozzászólása Nov 23, 2013 /
 
Mint már tudjuk, ez a 12F683-as szúnyogriasztó csak és kizárólag a KEMO L010-ás Piezóval működik, a CONRAD-ossal nem. Mivel a KEMO-s piezo beszerzése macerás, én fogok rendelni a Németektől. Találtam egy oldalt, hol viszonylag olcsón lehet beszerezni (szállítással együtt). Bővebben: Link
Itt a Piezo 5,5 Euró, a szállítás meg 6,5 Euró. Ez a legolcsóbb megoldás, amit találtam.
(#) VaZso8 válasza Attilawap hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
...hát nem tudom...
Én nem a 12F683-as programját néztem, hanem saját megoldással állítottam elő négyszögjelet, de a szúnyogok csak röhögtek rajt (PIC programozóm nincs, de a módszer elvileg ismert volt).

Az utolsó változatban egészen pontosan ezeket a frekvenciákat adom ki (logikai analizátorral néztem az imént, tehát ez már a kontroller lábán lévő jel frekvenciája, nem a számolt érték):
- 31.29 kHz
- 34.58 kHz
- 37.15 kHz
- 40.13 kHz
- 43.72 kHz
- 45.71 kHz
- 49.08 kHz
- 51.61 kHz
- 54.42 kHz
- 57.55 kHz
- 59.26 kHz
(aztán ugyanezeket visszafelé lépkedve, majd újra az egész)

Szkópon egész szép négyszögjelet látok, cirka 25V p-p értékig felmentem vele.
Conrad-os, és a legutolsó rendelésből származó Kemo hangszórókkal is próbáltam.

Kíváncsi volnék, az említett PIC-es megoldás viselkedése konkrétan miben tér el, de ez a megoldás nem kergette el nálam a szúnyogokat - vagy megsüketítettem őket, és azért nem használt.

Amúgy a piezo sikít rendesen, ha a hallható tartományban hajtom, ill. teszt során a piezo fedetlen volt, külön, egy vezetékpárral volt a panelhoz kötve.

Nálam így muzsikált a dolog...
(#) Attilawap válasza VaZso8 hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Nálad melyik piezo vált be? Melyikkel sikerült elkergetni a szúnyogokat?
(#) VaZso8 válasza Attilawap hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Épp' ez a gondom.

Maradtak... :S a nyár közepe-végi szúnyogok biztosan...
(#) Attilawap válasza VaZso8 hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Akkor mért nem építed meg azt a fajtát, ami a cikkekben is megjelent KEMO piezo-val?
(#) VaZso8 válasza Attilawap hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Kemo piezom van, lelkesedés már kevésbé... talán jövőre.

PIC-hez viszont nincs programozóm, és nincs is szükségem PIC programozóra.
(Bár nyilván lehetne akár építeni is hozzá, de emiatt eddig nem álltam neki - ráadásul ha valóban úgy viselkedik, ahogy az elhangzott, akkor ennek is működnie kellett volna.)
(#) Attilawap válasza VaZso8 hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Szerintem működik a KEMO-val ez a PIC-es verzió, mert itt valaki mintha írta volna.
(#) VaZso8 válasza Attilawap hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Ezért lennék kíváncsi, mit is csinál az a gyakorlatban... de valami nem ok.
...vagy torzul a jel és így válik jóvá, vagy más a hangszóró, mások a szúnyogok, vagy nem tudom...
(#) Attilawap válasza VaZso8 hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Most olvasom, hogy valaki nem stabilizált tápról hajtotta a PIEZO-t és azért nem űzte el a szúnyogokat. Neked milyen tápod van?
(#) VaZso8 válasza Attilawap hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Stabilizárt, szűrt tápom van, az áramköröm bemenetén további 3x1000 mikros kondenzátorral... a jelalak szép a kimeneten is.

A kontroller egy FET-meghajtó áramkört hajt meg, ami H-híddal hajtja a piezót, egy áramkorlátozó ellenálláson keresztül.
...de hajtottam "szimplán" is (amikor nem fordul meg a táp a piezón), ekkor persze söntellenállással...

Próbálkoztam tehát többféleképpen is vele.
Következő: »»   45 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem