Fórum témák
» Több friss téma |
Okés. A választásom az irf640 vagy irf9640 lenne. Ezek vannak itthon. Konkrétan ez esetben mennyire lenne terhelhető a táp?
Milyen dióda kellene ez esetben? Bővebben: Link
Köszönöm a gyors válaszokat!
Csinálgatom is akkor lassan a nyáktervet
Először deszkamodelt csinálj, és ha már jól működik, akkor állj neki nyáktervnek.
MC34063A ic-vel szeretnék tápot építeni. A konkrétumok: 19V stabil bementi feszültségből 12V feszültség kellene 5A mellett.
Milyen külső tranzisztort használjak ez esetben? Van valami speciális tervezési szempont ez esetben? (tekintve hogy nem használható a fenti kalkulátor ez esetben)
Némi segedelem, a 22. oldal környékén nézz körül
A tranzisztor nagyáramú legyen, hűtőbordán.
Leginkább FET fog kelleni mellé, ahhoz meg valami FET meghajtó (esetleg tranzisztorokból összerakott) áramkör. Na ha ilyenhez találsz tervezési segédletet, számolóprogramot, szóljál (én még rendes, végigszámolt mintapéldákat is csak tranzisztorra találtam, és azoktól se estem hanyatt). Azok nélkül viszont kéne egy rendes szimulátor, korrekt MC34063 modellel, hogy letesztelhesd, mi fog történni.
Én tuti, hogy inkább másfelé mennék... Bővebben: Link
Köszi! A skoris oldal nagyon jó egy ideje én is nézegettem. Annyi a gondom vele, hogy a skori tápokat nem tudnám nagyon kicsi méretben megépíteni. Ez nekem egy router belsejébe menne és a router doboza hűtené az ic utáni teljesítmény tranzisztort. Átlag csak 2-3A kellene. Maximumnak írtam az 5A mert attól viszont több soha nem fog kelleni.
Milyen tranyó kellene a mc után?(típus) Hogyan kell ezt megtervezni? (angol segédlet is jó volna, ha van neked/nektek) Idézet: „Annyi a gondom vele, hogy a skori tápokat nem tudnám nagyon kicsi méretben megépíteni.” Ezt se fogod kisebben, pár alkatrésszel kell kevesebb neki csak (ha SMD-ben csinálod néhány cm2 lehet a különbség), a kritikusabb méretű alkatrészekből pont ugyanaz, vagy még inkább nagyobb kell oda is (tranyó/FET, tekercs, kondik). Idézet: „Milyen tranyó kellene a mc után?(típus) Hogyan kell ezt megtervezni? (angol segédlet is jó volna, ha van neked/nektek)” Mint írtam, nem láttam ehhez tervezési segédletet...
Ez egy elég jó segédlet tekercsméretezéshez:Bővebben: Link
üdv: hp
Az induktivitásnak akkora áramot kell bírnia mint amennyi a kimeneten szükséges? Vagy elég kisebb is?
Sziasztok, szeretnék csinálni egy akku bankot telefon töltéséhez. Ehhez adott 6db 18650 es típusszámú 3.7V os, 2200mAh-s (valós) Li-ion akku. Ezt a 6 darabot szeretném párhuzamosan kötni így lenne kb 13Ah.
Rengeteg kapcsolást meg kalkulátort végignéztem már, de nem jutottam előrébb. A kimenetnek 5V max 1A-nek kellene lenni. Lehetőleg stabil, hiszen többtízezer forintos androidos készülékről van szó, tehát valami védelemmel lehetőleg, de ezt majd később. Milyen jó hatásfokú kapcsolást és méretezést ajánlanátok amihez kaphatók is alkatrészek? Mindenféle tanácsot meghallgatok! Üdv.
Szia!
Körülnéztél itt a téma képei között? Jobbnál, jobb kapcsolások vannak. Kiválasztod a képzettségednek, pénztárcádnak megfelelőt, és hajrá.
Olyan kérdésem lenne, hogy mennyire elegáns step down konvertereket sorba kötni? Van 40 V körüli bemenő feszültségem (H-hídra), ebből max5033-al csinálok 12 V-ot (FET meghajtók kb. @ 100 mA) és még szükségem lenne 5 V-ra is (műv erősítő stb., kb. @ max 30 mA), nyugodtan betehetek egy újabb step down konvertert az első kimenetére vagy inkább valami linear regulator kellene?
Szia!
Csinálj a 40V-ból 5V-ot és akkor nagyon elegáns lesz a megoldásod. De ha a 12V-ból csinálnál 5V-ot egy 7805-el, akkor az sem lenne kevésbé elegáns. A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2013
Én is valahogy így gondoltam . Kösz a megerősítést.
Kedves Fórumozók!
Egy másik topicban valaki a DC/DC konverteres megoldást ajánlotta az alábbi problémámra. Valaki tud ajánlani egy konkrét, olcsóbb típust? (a legjobb olyan lenne, amit a Lomex-ben is lehet kapni, mert arra szoktam járni...) Adott egy stabilizált DC 12V-os tápegység, rajta különböző fogyasztókkal. Ezeknek az áramfelvételét szeretném mérni egy ledkijelzős ampermérővel. Az ampermérőnek tápfeszültség is kell a működéshez (5-30V, ~13mA), viszont csak 3 "lába" van, mert az egyik mérési pont és a tápfesz egyik pontja közös. Az ampermérő jelenleg külön akkuról megy, és így pontosan mér, viszont jobb volna arról a tápegységről járatni, aminek a terhelését is méri. Ekkor viszont nagyon pontatlan értékeket mutat. Ha valaki tud, kérem segítsen abban, hogy az ampermérő táplálását galvanikus kapcsolat nélkül tudjam megoldani a fent említett 12V DC tápról! Köszönöm szépen a figyelmet és a segítséget!
...esetleg (a 100%-os leválasztás kedvéért) egy DC to AC invertert építeni NE555-tel, melynek a kimenetére egy vonali illesztő trafó, és egy egyenirányító? )
Sziasztok!
Szükségem lenne egy dc-dc konverterre, mégpedig valamilyen egyszerű felépítésűre. A feladat, hogy 4db független tápfeszültséget kéne előállítani szimmetrikusan kb. 12V és maximum 3x400mA és 1x 1,2A terhelhetőséggel. (Azaz le kell választani minden kimenetet egymástól ha így világosabb.) Ezen kívül még 1db független 5V-ot kellene előállítani max 1A kimenettel. (Eredetileg ez trafóval volt megcsinálva, de mivel akkus táplálás lehetősége is fennáll azért kell a trafókat helyettesíteni.) Az is megoldható, hogy a kimenetekre stabilizátorok kerülnek, mert "alapból" úgy volt. Tehát akár elég lenne magát a trafót helyettesíteni is, kis helyigény előnyt jelent, de fontos, hogy az alkatrészek olcsók legyenek. Valakinek van valami ötlete, hogy is érdemes nekifogni? Nem vagyok valami jó a kapcsolóüzemű tápegység készítésében. A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
Üdvözletem.
Nekem egy 12v-18v step-up converter kéne, a lehető legegyszerűbb fajta. Valaki esetleg tud nekem mutatni egy kapcsolást?
Körülnéztél a rajzok közt? Hálózatról is kell, vagy csak akkuról (hány voltosról)? TOP IC-vel, vagy 34063-mal megoldhatod.
Rajzok közt kerestél? Kugli barátunknál érdeklődtél? Az IC-k adatlapja tele van kapcsolási mintákkal.
Nézegettem a rajzok között, de nem tudom melyiket érdemes, vagy vannak e tapasztalatok. Kb. az egyenirányított 230V áll rendelkezésre (320V körüli), de az sem lenne hátrány ha mondjuk 250V dc-nél is elő tudná állítani a kimenetet.
Egy rajzot találtam ezt az amin gondolkodtam. Ahogy látom talán ennél megoldható lenne, hogy a kimeneti trafó szekunder számát megnégyszerezem és máris azt csinálja amit szeretnék. Bár 1. nem tudom, hogy a kimenet mennyire fog ingadozni 2. az ic terhelhetősége nem elégséges. Szóval valami olyan kellene ami egyszerű olcsó és ehhez képest kis helyigényű. És még egy fontos dolog, ha a táppal akármi történik a kimeneti feszültsége nem mehet fel 15V-nál magasabbra az nem érdekes, hogy a táppal mi történik, de a kimenetre kell valami védelem ha stabilizátorok kerülnek oda az se gond, de akkor azokat sem kéne kinyírni, sem a vezérlő áramkört aminek a táp kell. (Első körben a dc feszültség lenne, de ha már lehetséges, akkor úgy kéne megcsinálni a nyákot, hogy ha szükséges egyenirányító és kondi beültetésével mehessen váltóról. Szóval egy kapcsolási rajz is megteszi én megtervezem a nyákot ha valaki vállalja hogy átnézi. Kapcsolóüzemnél gondlom jó pár dologra oda kellene figyelni a nyáktervezést illetően.) A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2013
Megtaláltad a megfelelőt. Minden benne van a leírásban. Ezek a kapcsolóüzemű tápok elég széles bemenő feszültség tartományban tudják amit kell, stabilak. A méretezésnél a minimális feszültséget kell figyelembe venni. Tanulmányozd a másik két topikot is, minden többször le van írva.
Sziasztok!
Tudtok-e egy nagyon egyszerű step-up konvertert, ami 3.7V-ból csinál 5V-ot minimum. Max 50mA árammal. A feszültség változhat 5-12V között, szóval nem kell stabil legyen. Valami nagyon egyszerű kapcsolásra lenne szükségem. Lehetőleg IC nélkül... Előre is köszönöm a segítséget.
Ehhez a kapcsoláshoz tud valaki,egy jó nyáktervet? http://www.electroschematics.com/wp-content/uploads/2010/07/6-to-12...er.gif
Kettő cellás LiPo kiváltja neked a NiMH akkumulátorokat, ha meg mindenképpen 3 cellásat akarsz használni akkor vissza veszed a max kitöltési tényezőt = sebességet, nem kell ide semmi kapcsoló üzemű táp, a mai gyári szabályzók meg tudják a LiPo akkut kezelni azaz mély kisütésre lekapcsolnak.
Szeretnék építeni egy Dc Dc step down convertert (buck converternek is hívják), legalabb 10 A terhelhetőséggel. Bemenő feszültség 35-38 V,kimenő pedig 14-15V.
Volna valami ötletetek, vagy rajzotok esetleg? |
Bejelentkezés
Hirdetés |