Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   446 / 1210
(#) soos csaba válasza mps hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Szia! Köszönöm szépen a segítséget, meg próbálkozom vele.
(#) icserny hozzászólása Szept 16, 2013 /

Egy érdekes projekt: PIC_Blitz sakkszámítógép PIC16F628A mikrovezérlőre alapozva, LCD kijelzővel.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
(#) gaspar_zsolt hozzászólása Szept 16, 2013 /

Sziasztok!

SMD PIC-ek programozásának mi a leggyorsabb és legkényelmesebb útja.
Van egy PICKIT3-as programozóm, meg a demo panelja, de ez nem járható!
(#) nedudgi válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Az áramkörben érdemes kialakítani egy ICSP csatlakozóhelyet.
(#) icserny válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Léteznek SMD foglalatok illetve adapterek. Nem olcsó mulatság...
(#) gaspar_zsolt válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Köszönöm, viszont sorozatban programoznám a PIC-eket, és itt most nem fejlesztési céllal.
(#) gaspar_zsolt válasza icserny hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Olyasmire gondoljak mint a ZIF foglalat? Azzal megoldható, mert olyanom van egy 40 lábú...
(#) mps válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Szerintem hasonlóra gondolt:Bővebben: Link.
(#) gaspar_zsolt válasza mps hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Köszi szépen.
(#) anemo hozzászólása Szept 17, 2013 /

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni. N csatornás mosfetet (IRLR 024 NPBF) szeretnék PIC-kel (PIC18F4550) vezérelni. Sajnos belefutottam az alapvető hibába, hogy a szimulációban szépen megcsináltam működőre, de a valóságban nem működik, mivel a leírás szerint a gate to source voltage +- 16V..
Milyen kapcsolást tudnék hozzá építeni? A mosfet teljesen külön tápról 32V egyenáramot kapcsolgat (csengőket működtetnék). A PIC egy másik, 12V-os tápról kap feszkót 7805-tel.

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
(#) Hp41C válasza anemo hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Szia!
Mekkora a 18F4550 tápfeszültsége? Az IRLR024 adatlapja szerint: Ugsth = 1 .. 2V , RDS(on) Specified at VGS = 4 V and 5 V. Egy 5V -ról üzemelő pic meg tudja hajtani.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2013
(#) anemo válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Szia!

A PIC 5.09V-ot kap 7805-tel. Ha bekapcsolom a 32V-os tápot, a fetek folyamatosan nyitnak, miközben a PIC-ben a lábra nincs fesz kapcsolva. (output_low). Jelenleg a mosfet Gate-je és a PIC lába közvetlenül van összekötve, lehet ezen kellene valahogy módosítanom..
(#) soos csaba hozzászólása Szept 18, 2013 /

Sziasztok! Na végre csak sikerült fel programoznom a PIC16F690-est EZZEL az égetővel, és watt kolléga programjával (hálás köszönet érte!) kellet egy jó pár be állítás a programon, és az LPT porton, de most már működik szerencsére, és nagyon örülök neki!, legalább nem kell most már meg építsem az USB-s PIC égetőt, mert az egy kicsit drága lett volna.

IMG370.jpg

(#) Gibi89 hozzászólása Szept 18, 2013 /

Sziasztok!

set_tris_a(0b00011111); //PORTA0:5 bemenet

itt a PORTA0:5 ból 0:5 ez mit akarna jelenteni?????

Köszönöm!
(#) bbalazs_ válasza Gibi89 hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Hogy aki irta, nem helyesen tette. 0-4 bitek a bemenetek, tehat 0:4 a jo.
A kettospont a tol-ig hatart jelentene ebben a kontextusban, mindket szelet beleertve.
(#) cross51 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Köszi!
Megtaláltam a bajt sajnos ebben a megszakításban nincs visszatérés az előző programba, hanem 2, 3 fajta villogtatás között váltok vele tehát így a retfie-t nem tudom használni de mikor belép az interruptba nyomok egy BSF INTCON, GIE parancsot és így vissza ugrik mindig az interruptba így ezt a problémát ezzel sikerült megoldanom. Lenne még egy kérdésem hogy tudomásom szerint 2, 4, 8, 16... lehet osztani az értékeket, az ADCON ADRESH értékét szeretném leosztani 8-al, hogy 25ms-800ms tudjak időt szabályozni ez, hogyan lehetséges ?
(#) foxi63 válasza cross51 hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

8-al való osztás nem más, mint az ADRESH regiszter értékét eltolod 3x jobbra
üdv.:Foxi
(#) foxi63 válasza anemo hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Ha a PIC esetleg bemenetre van állítva akkor lebeghet a fet Gate-ja. Ha tényleg alacsony szinten van a kimenet, akkor meg nem lehetséges, hogy bekapcsol a fet, valami bibi van..
(#) cross51 válasza foxi63 hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Foxi, mivel 18f-re készül az rrncf kell eltolni vagy valamilyen más parancsal ?
(#) Hp41C válasza cross51 hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Idézet:
„Megtaláltam a bajt sajnos ebben a megszakításban nincs visszatérés az előző programba, hanem 2, 3 fajta villogtatás között váltok vele tehát így a retfie-t nem tudom használni”

Így nem szabad programozni - elszáll a verem. A 16F -eken nincs (még) verem ellenőrzés..
A megszakítási rutinban állíts be egy változót, ami megszabja a villogás módját és rendesen retfie -vel térjen vissza. A főprogram egy alkalmas helyen vizsgálja meg a változó értékét és annak megfeleően működő rutinra ugorjon.

Most telefonról vagyok így nem tudom át küldeni a programot valami ilyesmit csinálok énis csak miden üzemmódban másik valtózót növelek egyre (pl Main = rotate, 0 vagy Mod = rotate, 1) utána meg a megszakításba a btfsc parancsal megvizsgálom a két étéket és attó függően átugrik Mainről Modra ez a 16osoknál problémát okoz a veremben ?
(#) foxi63 válasza cross51 hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

inkáb így:
  1. RRCF    ADRESH,W       
  2.         RRCF    WREG,W
  3.         RRCF    WREG,W
  4.         ANDLW   B'00011111'

(#) Hp41C válasza cross51 hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Ennél a feladatnál valószínüleg nem okoz problémát a verem túlírása, de rossz programozási gyakorlat.

Egy hete foglalkozom a megszakítással most ismerkedem, hogy mi mi még nagyon sok tervem van vele egyenlőre az volt a cél hogy valahogyan működjön és után meg jön a tökéletesítés.
(#) Jáger László hozzászólása Szept 20, 2013 /

Helló mindenki. A PIC ismerkedés legelején járok és most egy gyors segítségre lenne szükségem. Nincs időm átolvasni a legelejétől, ezért előre is bocsánat. A kérdés: adott egy *.asm fájl amit 12f508 -hoz írtak. Hogyan tudom ezt beégetni. Van egy soros programozóm, de az csak hex fájlt kezel. Van egy félig kész PIC Kit2-m., de holnap délutánra ez kellene. Milyen programmal tudom ezt átfordítani? Előre is köszi a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2013
(#) mps válasza Jáger László hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Leginkább az mplab-al.
Bővebben: Link
(#) Hp41C válasza anemo hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

24V -os tápot, induktív jellegű terheléssel, PWM vezérléssel, 1..2A árammal biztonságosan vezérlek 16F88, 16F690, 16F885, 18F2550 (aktív usb kapcsolatttal) közvetlenül IRFZ34 -gyel (Ugsth 2..4V). Nem a FET tehet róla...
(#) Gibi89 hozzászólása Szept 20, 2013 /

Üdv Mindenkinek! Segítséget Szeretnék Kérni a következőhöz:
Ezt Topi nevű felhasználótól láttam itt hobbin a nulláról a robotokig című fejezetekben egy motor vezérlés:

#include <16F877.h>

#FUSES NOWDT, XT, NOPUT, NOPROTECT, BROWNOUT, NOLVP, NOCPD
#use delay(clock=4000000)

//================================================================
void main(){
//================================================================
set_tris_a(0b00011111); //PORTA0:5 bemenet
set_tris_c(0b00000000); //PORTC kimenet
output_c(0b00000000); //minden portc pin ki

for(; {
if(!input(PIN_A0)) {
output_high(PIN_C0);
}
if(!input(PIN_A1)) {
output_low(PIN_C0);
}
}//for
}//main

a kérdésem az az lenne hogy a "set_tris_a" ez például azt jelenti hogy az A portot ki / vagy bemenetre állítjuk?

a 2. kérdésem pedig hogy a for ciklusban a PIN-C0 mit akarna jelenteni azt tudom hogy a pin az lábat jelent de itt mire funkcionálna?

Előre is köszönöm a segítséget!!!
(#) foxi63 válasza Gibi89 hozzászólására (») Szept 20, 2013 / 1

Szia!
1. Igen a TRIS regiszter az adatirány 0-ás bitek kimenetek lesznek.
2. Ha az A port 0.bitje =0 akkor a C port 0. bitjét 1-re állítja.
Egyébként nem látom itt az ADCON (1) regiszter állítgatását anélkül pedig csak analóg üzemmódban megy az A port, nem is működhet i/o portként.
(#) Gibi89 válasza foxi63 hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Köszönöm így már érthetőbb!
Következő: »»   446 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem