Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   59 / 129
(#) Thomas10100 válasza Szirty hozzászólására (») Okt 8, 2013 /

És olyan lehet hogy működött minden, majd szét lett szedve és egy hétig állt a berendezés. Tegnap össze lett rakva, és nem forog a léptető motor. Bekapcsolásnál ránt a motor egyet.

A soros csatlakozó alatt a piros LED villogás nem hibát jelez?

Köszi!

Elfelejtettem kérdezni, hogy valami adatlap nincs erről a Ministep-5-C-24-ről?
Illetve a STEP bemenete van csak használatban.

Köszi!
(#) Thomas10100 hozzászólása Okt 8, 2013 /

Helló.

Ami benne volt léptető vezérlő az 24voltot kapott a 100.02ről. Ezt meg is kapta.
Amit beleraktam vezérlőt az impulzus vezérelt volt. Beleírtam a programba az impulzus vezérlést. Most ezzel jó lett. A plc Cp1L-J

Köszönöm
(#) Szirty válasza Thomas10100 hozzászólására (») Okt 8, 2013 /

Helló Thomas10100!

Nekem nagyon zavaros amit írsz. Nem értem. Csak információ foszlányok jöttek át.

Helló!

Lehet rosszul fogalmaztam.
Egy palack jelölő berendezésről van szó, a palackokat adagolja a léptető motoros csillagkerék, majd a szalag közepén egy jelölést kap a palack aljára, amit Omron ZFX kamera ellenőriz.

A léptető motor vezérlője ez volt eredetileg: MiniStep-5-C-24
Az Omron CP1L 100.02-es lábáról kapta a jelet a léptető motorvezérlő I5 bemenete, de mégsem ment a motor. Feltételek a Szalagok menjenek, és egy optikai szenzor volt.

Egy másik ugyanilyen jelölő berendezésen is van csillagkerék, de nem használjuk, de más a vezérlője. Leadshine ME432
Az eredeti helyén megnéztem a PLC szoftvert, a 100.00 adta a PULS bemenetet, a 100.01 adta a DIR jelet.

Ezt a vezérlőt raktam át, és módosítottam a PLC programját, hogy a SPED utasítással a 0 portot választottam ki, és megadtam a módot és a frekvenciát(konstanssal). Az INI utasítással is megadtam a portot és a módot, hogy leálljon.
A 100.00-ra átírtam a programot még, hogy ott legyen a léptető vezérlő.

Ez így működött is pár palackig, de a 100.01-en a kamera indítójele van( ami ellenőrzi a festést), és bezavar neki valami, összefüggésben van hogy most aktiváltam az impulzus kimenetet?

Át kellene raknom a kamera indítójelet másik kimenetre, vagy hogy kell csinálni. Sajnos a PLC csak 6db kimenettel rendelkezik.
Biztos egyszerű lenne, csak én ennyire még nem merültem bele a PLC-kbe, egyszerű dolgokat megcsinálok, csak sajnos most jött ez, és nincs rajta kívül senki aki megcsinálná.

Köszönöm a segítséget!
(#) Szirty válasza Thomas10100 hozzászólására (») Okt 8, 2013 / 1

Üdv Thomas10100!

Idézet:
„A soros csatlakozó alatt a piros LED villogás nem hibát jelez?”

"Állapotjelző LED-ek.
A vezérlőn két LED található az RS232 csatlakozó alatt, a panel és a hűtőlemez között.

Sötét: Hibamentes állapot
Vörösen villog: Motor tekercs szakadás
Vörösen gyorsan villog: Vezérlőprogram sérülés, törlődés hiba
Folyamatosan vörösen világit: Túlfeszültség (több mint 50V)
Sárga: kommunikáció jelzése a soros porton"

Üdv!

Miért nem kötötted be ugyanúgy a ME432-t ahogy a MiniStep5 volt (már ami vezérlőjeleket illeti)? Mind a kettőnek ugyanolyan funkciójú jelek kellenek.
Persze az üzemmódokat ugyanolyanra kell állítani (step/rev, step-dir/cw-ccw, stb)
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013

Az ME432 nem megy sima kimenetről. Nem tudtam összehozni.
Ha össze lehet hozni akkor valami miatt nem veszem észre hogyan lehet összehozni.
Azt látom hogy DIP kapcsolóval lehet változtatni a fordulatot.
Jelen pillanatban a PULS, DIR és ENA bemenetekre jelet adva nem csinál semmit(soros ellenállásokkal próbáltam 24V esetén).
Át kell jumperelni valamit?

Ezt a leírást/pdf-et elkérhetem? Én nem találtam semmit róla.
Köszi!

Látom módosítottad a hozzászólásodat.

A Pulse/DIR és a CW/CCW mód lenne ami kiválasztja ezt? Más állítási lehetőség nincs a panelen, csak ezt tudom állítani.

Köszi!
(#) Szirty válasza Thomas10100 hozzászólására (») Okt 8, 2013 / 1

Üdv!

Módosítottam (de nem csak én teszem, de azt nem látod) és utólag hozzáírtam hogy a beállításokra is figyelni kell.
MiniStep5 doksiját ide tettem

Nézd meg a ME432 doksiját is. A bemeneteket egy optocsatoló LED-je fogadja, kell további előtét a 24V-hoz és figyelni kell a helyes polaritásra is.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013

Megnéztem az ME432 adatlapját. A soros ellenállás beraktam(ez benne volt a másik gépben). Polaritás helyesen próbáltam,de nem megy. Amikor a PULS bemenetre kapcsolgatom a jelelt, akkor mozog.
Tuti valami apróságot nem veszek észre, így még nem fogott ki velem semmi, mint ez.

Köszi a doksit is!

A PLC program módosítása nélkül kellene így mennie. Ha jól értettem te viszont azt módosítottad.

Próbáltam módosítás nélkül is. Hogy a feltételekkel, csak 1-be billentse a kimenetet. Így nem megy az ME432.

Impulzus sorozat kell neki.

Azt csak a 100.00 vagy a 100.01-en tudok generálni CP1L-J esetében nem? Impulzus kimenetként.

Így a 100.00-án működik is, csak valami bezavar a 100.01-es kimenetre is(ezért rossz a kamera és selejtez, mert összevissza van a kamera indítójele, a 100.01-ről).

Bocsi a nyaggatásért!

Ezt most sem értem teljesen, de a léptetőmotor vezérlő azt csinálja, hogy minden egyes STEP impulzusra a motor lép egyet a DIR bemenete által meghatározott irányban. A folyamatos forgáshoz a STEP bemenetre impulzus sorozat kell. Ahány impulzus, annyit fordul.
Ez a MiniStep5-nél sincs másképp.

Bizonyos jelek arra utalnak, hogy a léptetőmotorod az egyik fázison szakadt. Ezt ellenőrizd le!!

2db motorralis megpróbáltuk, ugyanazt csinálja. Tekercseket kimértem.

Az ME432-nél mást nem tudtam csinálni, mint a PULS bemenetet átraktam a 100.00-ra(ministepnél 100.02 volt) és ezeket az utasításokat adtam meg:

SPED 0 1 #500 ez a 0. port, folyamatos üzem, és 5khz ezzel indítom
INI 0 003 0 ezzel pedig leállítom

Vagy így nem jó?
Kicsit összekevertelek, de így leírni nem egyszerű az esetet. Megoldani szerintem 5perc, persze ha értenék ehhez. Cak ilyennel még nem volt dolgom, és hirtelen jött.

Annak hogy a leírt utasításokat használom nincs köze ahhoz, hogy ha a 0. impulzus kimenetet használom, akkor a 1. impulzus kimenet is él?

Mert ha törlöm a SPED és INI utasításokat akkor működik a selejtezés, nem zavar be semmi a 100.01-be.

Köszi!
(#) Szirty válasza Thomas10100 hozzászólására (») Okt 9, 2013 /

Thomas10100!

Idézet:
„Így a 100.00-án működik is, csak valami bezavar a 100.01-es kimenetre is”

Az impulzus funkciók nem csak egy kimenetet használnak minden esetben.
Pl. ha a 0. impulzus kimenetet használod, akkor az impulzus sorozat a 100.0 kimeneten jön ki, de a 100.01-es kimenet automatikusan a DIR/CCW funkciót kapja. Tehát itt fog kijönni a másik irányba léptető inpulzus sorozat vagy a léptetési irányt meghatározó jel attól függően, hogy milyen üzemmódban van az impulzus kimenet.

Idézet:
„Azt csak a 100.00 vagy a 100.01-en tudok generálni CP1L-J esetében nem?”

Nem!
100.00 - Pulse output 0 (CW/pulse)
100.01 - Pulse output 0 (CCW/direction/PWM output 0)
100.02 - Pulse output 1 (CW/pulse)
100.03 - Pulse output 1 (CCW/direction/PWM output 1)
/ Origin search 0 (Error counter reset output)
(#) Thomas10100 válasza Szirty hozzászólására (») Okt 9, 2013 /

Szia!

Tegnap egész este 10-ig a plc doksiját bújtam, és megtaláltam ezeket. Nem tudom eddig miért nem néztem meg.

Azt nem lehet beállítani hogy csak impulzus sorozat jöjjön ki az első kimeneten, és a másikat ne használja az impulzus vezérléshez?

Visszaraktam a 100.02-re az impulzus kimenetet, és a léptető motort, mert a programban nincs használva a 100.03, viszont a kamerához megy a kábele(amit kikötöttem, mert nem használja), lehet hogy mindig 0V van így a 100.03-on, ha a programban nincs használva?

Egyenlőre 9:00 óta működik most.

Köszi a segítséget !
Sajnos most találkoztam ezzel először, és most nagyon sokat tanultam tőled!
(#) Szirty válasza Thomas10100 hozzászólására (») Okt 9, 2013 /

Szia Thomas10100!

Idézet:
„Azt nem lehet beállítani hogy csak impulzus sorozat jöjjön ki az első kimeneten, és a másikat ne használja az impulzus vezérléshez?”

Ebbe a problémába én is belefutottam nemrég. Egy CP1E PLC-vel kellett egy frekvenciaváltónak alapjelet adni. De mivel a CP1E-nek nincs analóg kimenete (és emiatt venni sem akartunk) van viszont frekvencia alapjel lehetősége, úgy gondoltam, majd 0-1kHz impulzus sorozattal adok neki alapjelet.
Mivel ez nem pozicionálásról szól nincs szükség DIR (irány) jelre, meg origin bemenetre, de a szóban forgó funkciók használják ezeket, elvesztettem volna I/O pontokat, amiből amúgy is kevés van.

Úgy oldottam meg, hogy PWM kimenetként használom a 100.01-es kimenetet 50%-os kitöltésre állítva és annak a frekvenciáját változtatom amikor kell.
A dolog szépséghibája az, hogy a változtatáshoz le kell állítani a PWM kimenetet, és újra elindítani az új frekvenciával, de ez az én frekvenciaváltós meghajtásomnál nem okoz problémát.

Idézet:
„a 100.03, viszont a kamerához megy a kábele(amit kikötöttem, mert nem használja), lehet hogy mindig 0V van így a 100.03-on, ha a programban nincs használva?”

Ilyenkor a 100.3-as kimenetet a beépített technológiai funkció (pulse output) vezérli a programból nem tudod felülírni az állapotát normál "coil" jellegő utasítással.

Jó lesz így úgy látom ahogy van.

Az utolsó válaszodnál én a kérdést az eredeti programra értettem, nem az általam módosított pulse output-nál.

Egyszerűsítem a kérdést. A gyári PLC programban egyedül a Symbols-nál találok 100.03-as kimenetet, a programban sehol. Viszont mégis be van kötve. Csak valami tartalék funkció lehetett?

Köszi!
(#) Szirty válasza Thomas10100 hozzászólására (») Okt 9, 2013 / 1

Idézet:
„Egyszerűsítem a kérdést. A gyári PLC programban egyedül a Symbols-nál találok 100.03-as kimenetet, a programban sehol. Viszont mégis be van kötve. Csak valami tartalék funkció lehetett?”

Nagyon nehéz így megmondani, hogy csak keveset tudok a gépről. Így erre sajnos csak "bonyolultan" tudok válaszolni, latolgatni tudok néhány lehetséges okot.
A 100.03-as kimenethez mi van írva a symbol táblába? Ha beszédes a symbol name vagy a comment az rávilágíthat a dolog lényegére.

De válaszolok másképp is:
Ha egy kimenet nincs felhasználva a programban olyan értelemben, hogy nem írja semmilyen utasítással, akkor az a kimenet megtartja azt az állapotát amibe addig volt.
Bekapcsoláskor (és stop/run üzemmód váltáskor) törlődik és úgy marad. Ha mondjuk PC-ről CX programmerrel bekapcsolod, akkor úgy marad bekapcsolva a következő indításig. Az ilyen kimenet tehát többnyire 0 állapotban van.

Ha viszont technológiai funkcióhoz hozzá van rendelve ez a kimenet, akkor az kapcsolgatja tetszése szerint akkor is ha a programban egyébként nem szerepel.
Ha használva van az 1-es impulzus generátor, akkor bizony ez a 100.03-as kimenet a léptetés irányát határozza meg. Ha a motor mindig ugyanarra forog, akkor ez a kimenet mindig be vagy ki van kapcsolva.

Erre gondoltam én is hogy mindig 0v. Hát symbolnál K_BANK0, de a zfx kameranal úgy nézem nincs jelentősége.

Most jelenleg már az impulse 1 használja.

Köszi mindent, főleg a türelmedet!
(#) Thomas10100 válasza Szirty hozzászólására (») Okt 10, 2013 /

Helló!

Abban esetleg tudsz segíteni, hogy a Ministep-5-c-24-nek a programozásához milyen programra van szükség, és hozzá lehet-e jutni. Ami ki lett szerelve az elvileg olyan hibát villog hogy törlődött a programozása.

Köszi!
(#) Szirty válasza Thomas10100 hozzászólására (») Okt 10, 2013 /

Üdv!

FlexiStep V1.44-et használtam hozzá, de már nem nagyon emlékszem mire képes. Nem tudom hogy a firmware írható-e vele.
(#) Thomas10100 válasza Szirty hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Ez a program ingyenes? Vagy honnét tudnám beszerezni?

Köszi!
(#) plutoka hozzászólása Okt 12, 2013 /

Van jó pár érzékelőm ami RS232-n kommunikál. Ezt szeretném PLC-vel kezelni. Ott járok hogy készítés alatt van az RS232/485 címezhető konverter.
Két kérdésem lenne, hogy milyen címzést érdemes kialakítani a konverterhez ami könnyen kezelhető filterezhető a PLC-vel? Adatot küldeni is kell és fogadni is az érzékelő és PLC között. Sajnos az érzékelők azonos kommunikávióval rendelkeznek így ez a megoldás jó, hogy van a kommunikációban egy header ami az RS232/485 azonosítója, amit el is nyel és a 232 felé már csak a parancs megy.
Első lépésben S7-300 al szeretném kezelni... Mi kell hozzá? A beépített portjával menne MPI-on?
Ha vennék hozzá RS232 bővitőt akkor kifelé is kellene egy konverter az RS485 eléréséhez?
Mennyire könnyű ASCII adatokat küldeni fogadni kezelni?
Szeretnék egy modemet is ráfűzni, lehetséges a PLC-vel az AT modem parancsok kezelése?
Illetve a modem és érzékelők mellett lenne rajta tesztként egy noname RS232-s HMI is.
és ezek minde RS232/485 konverterrel.
Nagy előre lépés lenne ha sikerülne a beépített MPI/PPI portot használni. Ha ASCII módban lehet akkor gondolom teljes kommunikáció menne, jól gondolom?
Köszönöm előre is segítségetek.
Következő: »»   59 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem