Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Csak azért kérdeztem mert nálunk kb. 2-3 hetente mennek ki az izzók.
A hálózati szinusz nem tökéletes. Vágott a teteje és az alja. Kb. 2 ms hosszan. Gondolom, ha sikerül pont akkor felkapcsolnom a lámpát amikor kezdődik ez a csúcs akkor szál el az izzó mert hidegen ennyi ideig kapja a 230V feszültséget.
Az izzók általában nem az 50Hz jelalakjától mennek ki, mivel nincs benne szkóp. Sokkal inkább túlfeszültségtől, vacak gyártmánytól (ahol mindent elkövetnek, nehogy tovább tartson, alulemez csavar, hegesztett kontaktus a vaskivezetés és az alu között stb.), és leginkább a kapcsoló (vagy hálózat) kontakthibájától. Mert az ezt a hidegindítási folyamatot hosszasan fenntarthatja.
A Philips (ha jól emlékszem) gyártott olyan NTC kapszulát, amit a izzó és a foglalat közé lehetett betenni, és rácsavarni az izzót. Ettől csökkent a tranziens. De gyorsan elfelejtették, mert még "nem veszel elég sűrűn izzót". Gondolom meg is kapták a beosztásukat érte.. üdv!
Bővebben: Link
Korábban linkeltem. Teljesen mindegy az izzó minősége. A lakás bármely pontján ugyan ez a helyzet. Nem csak egy szobában. Igaz nem nagy a lakás. De havi min. 2-3 izzót cserélek. Van ami elmegy hónapokig, de gyakoribb a max 1-2 hónap élettartam.
Az nagyon sűrű. Ezt nézd meg! De nem tudod, mert levették. Én még láttam. Próbálj meg halogén betétes izzót, hogy az meddig bírja. Egyszer a kukánál találtam egy izzót, és felvittem, mert szemre nem volt kiégve. Egy lengyel E14-es 40W-os "gyertya" volt. Kb. ötször tovább üzemelt, mint a magyar, és nem verte le az automatát, mikor kiégett. De a sűrű kiégésnek oka volt a zárt búra is (fürdőszoba). Minden estre ennek rézből volt a menetes része.. üdv!
Láttam már korábban ezt az összeesküvés elmélet filmet és én el is hiszem. De:
Nem csak a hagyományos izzók mennek ki. Mérgemben vettem egy halom LED-es lámpát 2 éve és azóta azok fele is kifeküdt. Más elektromos gépek is mentek márt tönkre. Mindegykinek a tápegysége.
Elsőként a feszültséget kell megvizslatni, nem a jelalakot. Ha látnád milyen jelalka van egy erőműben, megrémülnél. Pedig ott is vannak lámpák, elhiheted. Led-es izzóban meg egyenirányító van, amit nem nagyon izgat fel a jelelek, hiszen Ő maga is rongálja azt. Az elektromos gépekben ma már kapcsolóüzemű táp van, ami szintén nem a hosszú élettartamáról híres. Ha keresed a közös pontot a dolgokban, akkor bizony magadat fogod megtalálni! Lehet rossz hatással vagy a gépekre.. De ez kezd erősen OFF lenni itt.
Meg van még a videó, csak nem a YouTube-on, hanem itt. Érdemes mindenkinek végignéznie, ha van egy kis ideje.
[off]
Idézet: „Ha keresed a közös pontot a dolgokban, akkor bizony magadat fogod megtalálni! Lehet rossz hatással vagy a gépekre..” Mit vétettem?
És ha egyforma keresztmetszetű a piros a fehér és a sárga is? Akkor összeköthetem a pc Komponens kimenet csatlakozóit és a tv komonens bemeneti csatlakozóit kompozit kábellel?
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2013
Szia!
Ez az NTC-s dolog érdekelne, főleg, hogy belátható időn belül nagy hiány lesz 230V-os izzókból. Mi alapján kell kiválasztani az NTC-t? Belőlem nem fog hülyét csinálni a fogyasztói társadalom.
Hello!
Nem tudom milyen volt az NTC, csak azt is a kép alapján találtam ki, hogy az lehetett benne. Olyan volt, mint egy sapka. Rá kellett tenni az izzó végére és úgy becsavarni. Az izzó által termelt hő csökkenthette le az ellenállását. De természetesen nem árultak el róla semmit, csak penyóztak vele. "Belőlem nem fog hülyét csinálni a fogyasztói társadalom." Dehogynem! Már is ott vagy a toppon, csak ügyesen nem is veszed észre. Csak egy kimenekülési útvonal van, nem veszel semmit. Ha nem akarod, azzal kezdheted, hogy kikapcsolod a gépet és gyertyát gyújtasz... üdv!
Én olyasmi NTC-re gondoltam, hogy egyszerűen sorba kellene kötni az égővel. Akár a foglalaton kívül, de még a kapcsoló mögötti dzsumbujban is elférne. Úgy, mint a tv-ben a soros fűtőkörben is van egy, hogy kímélje a csövek élettartamát. Az izzó kicsit lassabban fűtene fel, hosszabb ideig bírná.
[off]Hát igen. Azért a gépem nem fogom kikapcsolni, és amúgy is kedvencem az elektronika, és ahhoz néha kell ezt-azt venni. Konkrétan az izzók betiltásával nem értek egyet, mert olvasni, tanulni, nyákot babrálni, szerelni nincs jobb fényforrás. Persze a szobában kompakt fénycső van, de nem a gagyi, hanem tisztességes vasmagos fojtóval szerelve. lassan 20 éve. A műhelyben 2X 40W-os armatúra van, kb. 40 éves, és kifogástalan. (A gyertyát is meg kell venni valahol. ) A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013
Szia! Bővebben: Link
üdv!
én azt szeretném megkérdezni hogy a potméterre minek föld csatlakozás? Mert ugye van egy ki meg bemenete a kettő között a tekerővel tudom állítani az ellenállást. De minek oda a föld.Nem értem... köszönöm a választ
Szia!
Mert a potenciómétert általában feszültségosztóként használjuk, nem pedig változtatható ellenállásként. Üdv.: Feri
Szia!
Nem feltétlenül kell földre kötni, inkább így van értelme a kérdésnek, hogy miért van 3 lába a potméternek. Képzeld el úgy, hogy van egy darab huzal, aminek van két vége, ez így egy sima ellenállást alkot. Úgy lehet majd ennek változtatni az ellenállását, hogy veszel egy harmadik fém darabot, amit lehet tologatni a huzalon. Ennek a fém darabnak a helyzetétől függ, hogy ez és egy másik láb között mekkora az ellenállás. Így egy feszültségosztóval modellezhető a potméter. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013
Hello! Kísérletezni nem tilos! De arról azért ne feledkezzél el, hogy ez a művelet hőtermeléssel is jár, nehogy háztűznézőbe kelljen hozzátok menni.. üdv!
Először csak asztalon lesz kipróbálva, ott füstölhet ha nem OK. Beépítve csak akkor lesz, amikor teljesen üzembiztos. Valószínű, hogy a porcelánfoglalat belsejébe lesz beépítve.
Sziasztok!
Van nekem egy gépem amihez van egy távirányító. Ez a távirányító vezérli a gépet szép nagy LCD kijelzővel. Két vezetékkel csatlakoznak össze és polaritás mentes a bekötés. Annyit tudok, hogy 16 VDC feszültség van rajta és erre a feszültségre van ültetve a kommunikáció. Megnéztem szkóppal és valóban így van. Kérdésem, hogy technikailag ezt hogyan lehet megoldani? Tudom-e ezt valahogy szimulálni?
Sziasztok! Még régebben mentem az utcán, és találtam egy halom lomban két darab 680 000 µF-os, 6,3V-os elektrolit kondenzátort. Egyenkánt két-három kilósak, 20cm magasak és 8 cm átmérőjűek. Mire valók általában az ilyen kondenzátorok? (Nekem szerintem semmire. ) Köszi!
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013
Üdv! Sajnos ezek a kondik nem jók csak mikroprocesszoros pl: uC , uP áramkök memória tartalmának a tápfeszültség megszünés e utánni vezérlésre. Ha a rendszer tápja megszűnik a kondi az adott készülék beállítási paraméterreit tárolja el. Ezt hivják angol kifejezéssel Backupnak. Bár ekkora értékekkel ez így is elég magas kapacítás. .
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013
Na erre én is kíváncsi vagyok, mert richmond által írt esetekben sokkal kisebb méretűek ezek a kondik, pl.: Bővebben: Link.
Bár amit találtál, lehet valami orosz verzió...
Szia!
Vannak az általad linkelt 1 Farados kondenzátornál jóval nagyobbak is, bár a 2-3 kg-ot nem érik el. A linkelt dokumentumban is van 680000 μF-os 16 V-os kondenzátor: Aluminium elektrolit kondenzátorok Üdv.: Feri
Semmi 'offenz', de ugye számoltad, hogy a 680000µF az csak 0,68F? Amit zenetom belinkelt az , abból a fajtából a 1,5F-os is csak 22x8mm-es és pár gramm össz-vissz.
Üdv!
Idézet: igazad van bár az oroszokat nem említetted náluk , a lehetetlen is lehetséges . „1,5F-os is csak 22x8mm-es és pár gramm össz-vissz.” A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Egy 3-8 as demultiplexert (74HC138) akarok bekötni úgy hogy lpt port al vezérlem a 3 input lábat és a demux minden kimenetére egy ledet akarok kötni, hogy lássam milyen bemeneten melyik led világot. A problémám az hogy megnéztem a demux funkcionális tábláját és azt vettem észre, hogy pl a L L L jelre, mindenhol magas ttl jelet állít be, kivéve az 1 kimenő lábat. Ez most azt jelentené hogy minden led világítani fog kivéve az elsőt? Mert nekem ugye pont a fordítottja kellene.
A kondik még masszívan a múlt századból valók, szerintem úgy 1960-ból. Körülöttük a kupacnál volt több széttört elektroncső, "antik" hajszárító, porszívó, ect. Meg egy 45-től 55 Hz-ig skálázott hálózati feszültség frekvenciamérő, amit szintén megmentettem a fémkeresők elől. Én a magam feje után ebből a környezetből arra következtettem, hogy valami csöves rádióadónak vagy hasonlónak lehettek az alkatrészei; a 6,3V-os feszültségtűrés nyomán adta magát az ötlet. Mindenesetre köszönöm a sok választ!
Szia!
A "nagyobb" nem a kapacitására, hanem a feszültségére és a méretére vonatkozott. A súlya kb. 1,5 kg. A kérdező is 680000 mikrofarados kondenzátorról kérdezett. Üdv.: Feri A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |