Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VFD óra IV-6 csövekkel
Lapozás: OK   18 / 29
(#) yodee válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Köszönöm szépen. Szóval a Watt felé pickit klón megfelelő nekem?
(#) yodee hozzászólása Okt 2, 2013 /

Szóval a távirányítós részhez kell egy PicKIT. Ez készítés alatt. A pontatlansággal viszont még mindig vannak gondjaim. A képen pirossal bekarikázott alkatrésszel melyik időt állítom a 3 közül?

Köszi
(#) Hp41C válasza yodee hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Az RTC -ét.
(#) yodee válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Rendben. A RTC lábán mérhető 1 hz nem pontos beállítás. Valami pontosabb módszer?
(#) Hp41C válasza yodee hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Ideézet a hivatkozott Mule-2 óra cokkéből:
Idézet:
„- Az óra bekapcsoláskor olvassa ki az RTC -ből az időt, attól az időtől maga számolja, az idő állításánál az RTC adatait is beállítja. Beállítás úgy történhet, hogy beállítjuk az órát az infra távirányítóval, esetleg a DCF77 segítségével. Ezután magára hagyjuk egy hosszabb időszakra (DCF77 lecsatlakoztatva, távirányítóval nem állítunk időt). Kikapcsoljuk az órát és kis várakozás után ismét bekapcsoljuk. Leolvassuk az időt, kiértékeljük a késés vagy sietés nagyságát, ennek alapján módosítjuk a trimmer kapacitását.”
(#) yodee válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Igen ezt olvastam. Találomra tekergetem? Semmi más megoldás nincs? Bár lesz DCF vevő, de anélkül is jó lenne ha nem mászna el állandóan az óra.
(#) patexati válasza yodee hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Szia! Ez a fajta RTC brutális módon kényes a hőre mikor beforrasztod. Én már tűhegyű pákával egyesével és közben várva lábanként fél percet forrasztom be mert ha egy kicsit melege lesz akkor soha nem fog már pontos lenni sajnos. Jó párat elszúrtam mire észrevettem.
(#) yodee válasza patexati hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Még szerencse hogy erre is felhívta a cikk a figyelmemet
(#) yodee hozzászólása Okt 5, 2013 /

Ma délután sikerült beüzemelnem a DCF77 vevőt. Szépen működik, viszont panelházban nem az igazi. Jobb lenne ha a vevő a falakon kívül lenne, és a jelet mondjuk vezeték nélkül továbbítja az órának. Kivitelezhető ez valahogy? Van valakinek ötlete a megvalósításra?
(#) Hp41C válasza yodee hozzászólására (») Okt 5, 2013 /

A modult időjárásálló műanyag dobozba építve (ne használj mágnesezhető kötőelemeket) árnyékolt kábelt használva 4 - 5 m vezetékkel is megy az óra szinkronizálása. A rádiós átvitel biztosan zavarná a vételt...
(#) yodee válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 5, 2013 /

A kábeles megoldás nem valami szép, ha az óra a szoba közepén van az ablaktól messze. Nincs valami olyan vezeték nélküli megoldás ami nem zavarja?
(#) tibike32 hozzászólása Okt 17, 2013 /

Sziasztok !

Hozzám került 4 db IV-12-es VFD és szeretnék belőle egy órát kreálni.
Melyik kapcsolást ajánlanátok hozzá ?
Itt van az adatlapja a csőnek.

Tibi

IV-12.pdf

(#) jocoka hozzászólása Okt 22, 2013 /

Sziasztok!
Kész lett az órám de valami oknál fogva elfelejti az időtt ha lekapcsolom a tápról tudna nekem valaki segíteni abban hogy ez mitől lehet.
Ja és nincs rajta még a dcf-es vevő,elem rendben áramot kap az rtc(PCF8583).
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2013
(#) Pali79 válasza jocoka hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Elemről is megkapja a tápot? Megy is az RTC? Az, hogy áramot kap csak egy dolog. Ha megy akkor a 7. lábán 1Hz-es jelet ad.
(#) jocoka válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Szia!
Bocs hogy csak most írok de most értem haza a melóból.
Szóval szkópal nézve semmi nincs rajta.

Szia! Akkor valami gond van! Keress zárlatot az rtc környékén. Nekem volt, hogy a kvarc lábai között volt egy pici zárlat. De az is lehet, hogy megdöglött az rtc ic, elég érzékeny jószág. Egyébként nem muszáj hozzá szkóp, egy sima led+1K ellenállás a 7. láb és a +5V közé és gyönyörűen villog a led ha van jel.

Oké keresem a hibát köszi.

Szia!
Na meg lett a hiba oszcilloszkópom az van csak agyam nincs le testeltem a kristályt ezért nem indult el mert elnéztem a rajzon az átkötést most már jó lett.Csak még egy kérdés van egy csövem ami ha nincs kijelzés akkor is foszforeszkál a sötétben nem annyira zavaró csak kérdés mitől lehet.

Ezt egy kicsit pontosabban légyszi. Mit értesz azon, hogy nincs kijelzés és azon, hogy foszforeszkál?

Szia
Az hogy amikor az óra kijelzője lekapcsol (tehát stanby-ba megy)a beállított idő szerint vagy amikor megnyomod a gombot akkor ugyebár a cső fűtés megy de viszont halványan foszforeszkálnak a rácson zöld kis pontok.
(#) sooty válasza jocoka hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Szerintem az gyártàsi szennyeződés, én is làtok olyanokat az iv-18 - nál , de ha vilàgít a szegmens a fény elnyomja a hibàt.
(#) jocoka válasza sooty hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

oké aszt hitem hogy ez valami hiba.
(#) tibike32 válasza tibike32 hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

Senki nem tud ebben segíteni ?
(#) sooty válasza tibike32 hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

Nem nagyon épített senki 4 csöves órát itt mostanában ezekkel a kis csövekkel. Át lehetne dolgozni az IV-18-as kapcsolását különálló csövekre illetve a cikkek között lévő pic nélküli órát is megépítheted 4 csővel, de kész terv nem áll rendelkezésre.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2013
(#) yodee hozzászólása Nov 1, 2013 /

Ha valakinek van bármi építő jellegű információja azzal kapcsolatban, hogy DCF nélkül hogyan lehet pontos ez az óra, akkor kérem ossza meg velem. Köszönöm!
(#) sooty válasza yodee hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Ez az óra egy háromlábú zongoraszék, ha az egyik lábát levágod felborul. Ha bekapcsolod az órát a saját órajeléről jár, amelynek a pontosságát szoftverből tudod állítani, ha nem elég a 20 MHz-es kvarc által adott 20pp pontosság. Ha áramszünet van, az óra az rtc-ből kiolvassa az időt induláskor és ezzel az indulóadattal jár tovább. Az rtc pontosságát a 32,768 kHz kvarc adja, finomhangolni lehet a mellette elhelyezett trimmer kondival. Ez a két módszer lehetővé teszi, hogy összelődd az órákat, valamint a szoftverben van lehetőség, hogy bizonyos időközönként az rtc ideje átíródjon a normál kvarcórába. Tehát az rtc-s részt érdemes beállítani a legpontosabbra. A harmadik láb a dcf vevő, amely mindkét órát beállítja ha be tudott szinkronizálni. Ha nincs dcf, ami összehangolja a működést, eldől a széked... vagy a kvarcok pontosságával kell számolnod Ugyanez igaz a Mule v2 nixisórára is.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2013
(#) patexati válasza yodee hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Szia! Az RTC órajelet kell finomhangolni a timmerkondi segítségével ami időigényes de be lehet állítani elég pontosan. Viszont ezek az SMD RTC chipek ha kicsit is túl vannak melegítve akkor nagyon durván pontatlanok lehetnek. A lábakat érdemes egyesével beforrasztani úgy,hogy vársz és fújod majd még egy és vársz és fújod és így tovább ne melegedjen fel mert nagyon kényes rá.
(#) jocoka válasza patexati hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Sziasztok!
Ez így igaz én is forrasztottam be így elégé pontos viszont a dcf modul vezetékes megoldása sajna elégé gáz,mert én is panelban lakom és csak az erkélyen van jel.
(#) sooty válasza jocoka hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Egy 433MHz adó-vevő párral nem próbálta még senki megnövelni a dcf hatótávolságát? Nem tudom zavarja-e egymást a két rádiós átvitel, bár frekiben igencsak távol vannak egymástól. Ez ott járható, ha az erkélyen van tápellátásra lehetőség.
(#) vicsys válasza sooty hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Egy egyszerű trükkel elemről is elmenne sokáig, hiszen csak akkor kell szinkronjelet küldeni, ha volt sikeres szinkron. Aztán akár több órán át is pihizhet, mert ez még mindig csúcs pontosság.
Következő: »»   18 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem