Fórum témák
» Több friss téma |
WC papírcső is megteszi, hisz most csak AL értéket szeretnél kideríteni.
Természetesen az nem követelmény a méréshez csak úgy könnyebb.Persze később úgy is szükséged lesz rá,addig meg improvizálj valamiből pl: keményebb papírból.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2013
Sziasztok!
lorylacitól (vagy bárkitől aki tudja a választ) szeretnék kérdezni. A cikkek között található stabilizált kapcsolóüzemű táp című írása alapján építek egy tápot IRS27951-el. Ez az első kapcsolóüzemű tápom. Az említett cikkben található egy excel tábla is a megfelelő méretezés elősegítésére. Itt nekem 0,3mm légrést ajánlott a táblázat Szintén a táblázat szerint 57,9µH a trafó szórt induktívitása. A megtekercselt példány adatai 59µH szórt induktívitás de ezt az értéket csak 0,6mm es légréssel értem el. A javasolt 0,3mm-es légréssel 63µH volt a szórt induktívitás. Kérdésem, maradhat így vagy pedig változtassak a tekercselés topológiáján mindaddig, amíg 0,3mm es légréssel nem jutok a megajánlott 58µH-s értékig? Mag Epcos ETD29 N87 A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2013
Nem kell azt a szegény IRFP460-at annyira leírni. Rendes meghajtással kiválóan használható. Egyébként egy rosszul méretezett meghajtással teljesen mindegy, hogy milyen FET-et tervezel egy kapcsolásba.
1. Ha ez az első kapcsolóüzemű tápod, akkor először ne LLC konverterre hajazz, hanem egy egyszerűbb rezonáns tápra.
2. A szórt induktivitás független a légréstől (úgy 0-2mm légrés között), így valamint nagyon elrontottál! Összekeverted a szórt induktivitás és a mágnesező induktivitást. AZ LLC konverternél mindenkettőt be kell állítani! A legegyszerűbb, ha küldesz egy fényképet arról, amit most tekertél.
Na akkor számoljunk egy kicsit:
1. Teljeshidas konverter, legyen 300V primer fesz (mert esik). Az átvinni kívánt teljesítmény mondjuk 1,8kW, vagyis 6A a primer áram ha a szórt induktivitást elhagyagoljuk. 2. Ez FETenként kb 5W vezetési veszteséget jelent (0,5*62*0,27), ha a FETet 25C-on tudod tartani (végtelen hűtés). A valóságban ez úgy 10W vezetési vesztesség FETenként(hőmérséklet növekedésével Rdson nő). 3. Tegyük fel, hogy van 2A FETmeghajtásunk (ami szerintem nincs 4,7 ohm gate ellenállás, ott van a trafó szórt indukttivitása satöbbi). Vagyis a gate kikapcsolásunk mondjuk 100ns, GeLee szkópábrái alapján ez több. Nincs rezonáns kondi, de van valamennyi mágnesező és szórt induktivitás, vagyis áramot kell megszakítani. Pcut=(I*Tfall)2/(6*Coss)*f. Ez úgy plusz 21W. (fetenként plusz 5W, de ahogy néztem lassabba a gate áttöltés, és attól e négyzetesen függ, valamint a megszakítandó áram is valójában nagyobb) 4. Habár induktív mód van, nincs belőve ZVS, így a Coss kisülése további 2W veszteség FETenként. Szóval én úgy 70W veszteséget számoltam a FETekre. Szóval 3-4% veszteség csak a primer FETeken. Ezt úgy célszerű lenne 1% környékére vinni. Helyettesíts be modnjuk egy SiHP25N40D FETet, kiváncsi vagyok mit kapsz a számolásokra.
Szia! Kösz hogy válaszoltál.
Az értékeket a műszerről olvastam aminek a programját nem én írtam, nem tudom hogy hogyan számol. Több, különböző vásárolt induktívítással ellenőriztem, s az első tizedesig pontos volt. A kaphatóak, vagyis amit vásárolni tudtam +-5%-os pontosságúak voltak. Tehát csak a készülékre hagyatkozva írtam le az értékeket.
Na igen, ez egy olyan eset, amikor a szórt induktivitás is kicsit változik, mivel az elválasztó nem pont középen van!
(a szórt induktivitás osztott cséve esetén úgy becsülhető, mintha a msák tekercs helyén légrés lenne, szóval ez a képzeletbeli légrés nem nőne igazán a valós légréssel). Így most már elhiszem amit mértél. Hogyan alakult eközben a mágnesező indutkvitiásod? (mert nem a légrést kell beállítani, hanem a mágnesező indutkvitást, a számolótábla által kiadott szükséges légrés csak becslés!)
Kérlrk írd meg milyen módon kell megmérni a mágnesező induktívitást.
Csak hobbista vagyok, elnézést az ez irányú tájékozatlanságért.
A szórt induktivitást úgy méred, hogy a szekundert rövidre zárod, ez vili, mert látom így csináltad.
Most mérd meg üresen (nem zárod rövidre), ekkor megméred a primer teljes induktivitiását. Primer teljes induktivitása = szórt induktivitás + mágnesező induktivitás Most már vili?
Köszi!
Visszaállítottam a számolótábla által megajánlott 0,3mm-es légrést Akkor 213,361µH-67,412µH=145,949µH Mágnesező induktívitás=146µH
Vagyis a 0,3mm légréssel már túl kevés a mágnesező induktivitásod (vagy a szórtad sok).
(most 2,2 a K értéked, vagyis a mágnesező és szórt induktivitás aránya) Ha most csökkented a légrést (és növeled amágnesező induktivitást), akkor egy működő dolgot kaphatsz kisebb teljesítményre, csak akkor át kell számolnod a táblában a dolgokat. Ha kisebb szórt induktivitást szeretnél, akkor még kicsit szórakoznod kell. GOndolom a primer menetszám adott volt,hogy a gyengébb (N87, én N97-et használtam) magod kisebb B-t kapjon (és így ne melegedjen annyira). Ha msot cimopata cikke alapján megcsinálod azt, hogy a szekunder picit átfedje a primert, akkor csökkeni fog a szórt induktivitásod.
Pontosan cimopata cikkét böngészem, s annál a topológiánál van nyitva.
Megyek tekercselni. Igen számolgatom újra de ez nem probléma. Köszönöm az iránymutatást
Lesz 2-3 áttekerés, mire jól eltalálod, de utána már érzésből fog menni a dolog.
Ha segítőnek találtad a hozzászólásaimat, akkor használd a jobb felső sarkukban lévő kéz gombot!
Nagyon segítőnek.
Mégpedig azért, mert csak néhány kulcsinformáció hiányzik néha, s nem látja az ember a fától az erdőt. S az olyan emberek igazán ritkák akik egyszerű módon rá tudják vezetni az embert a megfelelő ösvényre. A számolótáblából is elég sok minden érthető de fontosak ezek az iránymutatások.
Ez egy bontott sorkimenő vasmagja. Érdekelne ,szerintetek érdemes e vele kísérletezni?
Jó lenne tudni, hogy az eredeti alkalmazásban milyen frekvencián dolgozott, mert így kérdéses az egész.
Én személy szerint nem szenvednék vele, mert mondjuk egy ETD34 N87 mag nem túl nagy költség, és legalább tudom mire képes.
Szia.Saját tapasztalatból mondom,hogy tényleg csak kísérletezgetni jó,habár inv. hegesztőhöz én is fel használtam őket...régi hegesztő...
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2013
Na halljátok ez egy kemény menet volt mire a névleges szórt illetve a mágnesező induktívitás i érték közelébe jutottam.
A mostani értékek: 47,74µH szórt induktívitás 397µH Mágnesező induktívitás légrés 0,09mm Ez most maradhat vagy újra szedjem szét az 50µH névleges szórt induktívitáshoz hiányzó 2.3µH kedvéért vagy kapcsoljak sorba a trafóval egy ekkora értékű induktívitást? Ehhez a tekercseléshez bizony hiányzik még egy kéz, vagy előny az ékszerész szakma, ez nagyon nehéz művelet.
Amúgy nekem még nincs induktivitásmérőm, így kérdésem az lenne, hogy hogyan kell majd használni az induktivitás mérőt. Mikor mérek a tekercsen szórt és névleges induktivitást? Van valahol valami szemléltető ábra ahogy látni lehet nyílvánvalóan mikor melyik szerint lehet mérni? Illetve még egy kérdésem az az, hogy az induktivitás értékek belövéséhez normál vastagságú vezetéket kell használni, vagy csak elég simán valami 0.4-es "rádobni" azt jólvan? Vagy érzékeny az ilyesmire? Mindig a kívánt vastagságú huzallal kell úgymond játszadozni?
Olvass vissza egy lapot, szabatosan le van írva (az Al meghatározása is).
Erre csak hüledezni tudok... neked mindent a szádba adnak?
Sziasztok! Lenne egy kérdésem a linken általam feltett kapcsolásról. Ott a kérdés is.Bővebben: Link
Az R2 ellenállás arra elég, hgoy az áramkört beindítsa. Ez úgy van kitalálva, hogy az áramkör mondjuk 11V felett indul csak be, és 10V alatt kikapcsol. Szóval eléri a 7-es lábon évő elkó a 11V-ot, ekkor bekapcsol, és mivel az R2 nem szolgál elég áramot, így a kondi lassan merül.
Ha közben a táplálást át tudja venni a trafó segédtekercséről D7 diódán keresztül, akkor az áramkör működése már folyamatos. Ha nem tudja átvenni (például azért mert a szekunderen sok az puffer és először az töltődik fel), akkor szépen 10V alá merül a 7-es lábon lévő elkó, és ekkor az IC kikapcsol, majd R2-ön keresztül amikor 11V fölé töltődik, akor újra bekapcsol. Számold ki: 320V tápfesz van, ez a R2=195kOhmon kereszetül kb kb 1,5mA-t, de az IC normális működéséhez úgy 10-20mA szükséges. Ajánlom figyelj arra, hogy az R2 ellenállás kb 300v esik. A legtöbb R0207 vagy R0204 tokú hagyományos ellenállás (3# és 4# lábtávú) ilyen feszültséget nem tud, ezért ez az ellenállást ajánlott 2db 100kOhm ellenállás sorbakötésével kialakítani, különben az ellenállás átüthet! Remélem érthető most már a dolog. Amennyiben segítőkésznek ítélted meg hozzászólásomat, használd a hozzászólás jobb felső sarkában lévő kezet! A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2013
Köszönöm a válaszodat! Így már világos! Azt még meg tudnád-e mondani,hogy amikor vezet az opto tranzisztora,akkor nulla kitöltéssel megy a 6-os lábon a jel,vagy teljes kitöltéssel? Azt szeretném megérteni,hogy mi történik amikor feltölti az akksikat és kikapcsol?Mert ugye a zöld led akkor folyamatosan világít.De a trafónak menni kellene hogy a led világíthasson nem? Ha pedig az megy akkor viszont folytatni kellene neki a töltést nem? Nagyon megköszönném,ha ezt el tudnád magyarázni olyan érthetően mint az előbbit!
A opto tranzisztora az IC 2-es lábára, vagyis a hibaerősítő INVERTÁLÓ bemenetére kapcsolódik, és ide húzza rá a referenciát (egy stabilizált feszültséget). Vagyis ha a tranyó kinyit, akkor a hibaerősítő invertáló bemenete pozitív fele, vagyis a hibaerőstő kimenete negatív fele megy el. A komparátor így egy kisebb feszültséget komparár a háromszögjellel, vagyis a kitöltési tényező csökken.
A cucc ekkor annyi kitöltéssel megy, hogy szekunder feszültség ne érje el a töltési feszültéget (egy galvánelem töltéséhez mindig nagyobb feszültség kell, mint amennyit áramforrásként lead), de annyi feszültség és áram van, hogy az opampokat és a ledet táplálja. Csak érdekességképpen megjegyezném neked, hogy ez egy árammódú vezérlő, és a háromszögjel nem jön máshonnan, mint a FET alatt lévő söntről. Ha a FET bekapcsol, akkor a flyback trafó egy szimpla induktivitásként viselkedik. Az induktivitásra kapcsolt négyszögfesz pedig háromszög áramot kreál, amely egy söntön háromszög feszültséget ejt. Vili? (ugyanúgy kérnék a felfele mutató kézre egy kattintást, ha jó volt a leírás)
Köszi! Igen vili! Próbáltam a napokban egy hasonló töltőt megjavítani,de semmi sikerrel.Ha akarod,vagy van időd feltehetem a rajzot róla,de nem akarok a terhedre lenni.A baj az volt,hogy a 40 voltos kimenő feszültség gondolt egyet,és átváltott 60 voltra.De nem fokozatosan,hanem egyből.(vele ment a "felesége"töltő áram is.) Aztán mikor úgy érezte magát vissza esett 40 voltra. Átmértem mindent ohm mérővel(dióda,tranzisztor,stb)mindent jónak találtam. Szkópom nincs.Nem tudtam rájönni hol lehet a hiba.Alkatrész cserével próbálkoztam végül(UC 3843+LM359+zenner+TL431 ,stb)kicseréltem próbára vettem újakat nem drága,de a hiba megmaradt,végül feladtam.
Természetes hogy megmaradt a hiba, mivel ezeket az esetek több mint 90%-ában a rossz elkók okozzák. Szokott lenni a visszacsatolás környékén néhányszor 10uF, illetve néha a TL431-re is elkót tesznek, nem kerámiát. Azokat cseréld ki, nagy eséllyel megjavul.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |