Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Oké, de a 100-100 golyót először külön kell válogasd, tehát azok is rendezetlen állapotból indultak, mire te létrehozol egy rendezett konfigurációt, amit aztán összeborítva megint létrehozol egy rendezetlen rendszert...ezt kell megérteni. Ez alapján a gondolatmenet alapján a "rendezett a rendezetlen felé halad" nem elegendően korrekt. Valahol el kellett kezdődnie a dolognak!
Persze ezek paradox dolgok, és nagy része fikció is lehet, de abba gondol bele, hogy anno Teslát is hülyének nézték. Egyes helyeken a boszorkányokat, orvosokat "gyógyítókat", és mindazokat akik "nem hittek istenben", máglyán elégették...
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy amikor ilyesmiket írunk, hogy "nem lehet az időben visszafelé utazni", vagy egyáltalán az időutazás nem létezik, akkor szerintem szigorúan hozzá kéne tenni, hogy "a mai tudásunk szerint" nem megvalósíthatók ezek a dolgok. Az a baj, hogy a világegyetem túl tágas, az emberiség meg gyerekcipőben jár ahhoz, hogy mindazt felfogja ami körülötte van, létezik.
Hawking professzor "kísérlete" nem győzött meg? Mondjuk elég hézagos a dolog, mert feltételez szándékot, lehetőséget. Ezután is gondolkoztak tudósok a kérdésen és arra jutottak, hogy a múltba történő utazás maximum az első időgép megépítéséig visszamenőleg lehetséges. Ebbe nem mélyedtem vele, csak elfogadtam ,mint egy magyarázatot. A felszín alatt van valami, amit nem lehet egyszerű képletek és diszkrét elméletek köré írni. Nem ilyen egyszerű a dolog, az biztos. De vannak valószínű és nem valószínű dolgok. A máglyán elégetős csávók fejére ha ráesett egy szép kődarab egy katedrálisból ,akkor bizony meghaltak, mert elébe repültek a föld téridő görbületébe történő zuhanásuk során. Mert bizony nem az alma zuhant Newton fejére, hanem ellenkezőleg. Arra akarok célozni, ha valaki kijelent valamit és ráerőlteti egy népcsoportra, attól még az igazság és fizika alól önmagát nem tudja kibújtatni. Szóval ahogy mondod, mai tudásunk szerint az időutazás megvalósíthatatlan. Ha nincsenek nyomok és bizonyítékok és elfogadjuk ezt ,akkor el kellene gondolkozni azon, hogy egy tetszőleges jövőbeli pontból tudnak-e időt utazni a múltba? Ezalól kibúvó az első "időgép megépítéséig.." elmélet. Persze ez csak az én véleményem!
![]() Idézet: „Hawking professzor "kísérlete" nem győzött meg?” Olvastam a kísérletről, de őszintén szólva pont a lentebb kifejtett véleményem miatt nem győzött meg. Mert ezek a kísérletek csak és kizárólag a jelenlegi "tudásunkra" épülnek, persze másra nem is épülhetnek, és nincs benne semmi feltételezés a jövőbeli tudásszintre. Persze az időutazás függ az első időgéptől, de nem hinném, hogy a majdani időgép csak "szerves" anyagot tud majd repíteni az időben. Tehát ha tárgyakat is lehet időutaztatni, akkor vihetek egy időgépet a múltba, és akkor már a múltban lesz az első időgép. Persze ez is paradoxon valamilyen szinten. De mi nem az...
Na még egy dolog eszembe jutott még régebben az idő-tér utazásról.
Szóval tegyük fel, hogy mondjuk pont 1 évet utazok előre az időben, ugyanerre a helyre. De mi is pontosan ugyanez a hely? Mert ugye az egy dolog hogy a Föld kering a Nap körül és 1 év múlva tuti nem itt lesz a Naprendszeren belül, hanem pár millka km-el odébb'. De ehhez még hozzájön az is, hogy a Naprendszer is mozog, továbbá a Tejútrendszer is, aztán meg kitudja, lehet az Univerzum is. A másik meg, ami a gyakorlati megvalósításban kicsit szívás: mi van, 1 év múlva itt egy fal lesz? Hát kb. beépülök, mint Kőmíves Kelemenné... ![]() Meg ha én most a jövőbe utazok (1 évet), akkor most eltűnök, és egészen 1 évig nem leszek "sehol" (mármint külső szemmel nézve). A múltba utazás meg ugye már jobban beindítja a fantáziát, mert akkor találkozhatok a múltbéli önmagammal, ami viszont lehet annyira megváltoztatja a jelent (vagyis az akkori jövőt), hogy létre sem jön az utazás. Talán a legismertebb feltevés, ami a Terminátorban is, meg rengeteg SciFi-ben van, hogy egy ember visszamegy az időben, és megakadályozza, hogy megszülessen saját maga. De ha az sikerül, akkor vissza se bír menni az időben, hisz meg se születik, tehát nem létezik. Azthiszem ez a paradoxon, amire azt találták ki, hogy léteznek párhuzamos univerzumok. És akkor meg is érkeztünk a Sliders c. filmhez. ![]()
Engem nem kell meggyőzni, teljesen logikus a gondolatmeneted és a lehetőség maga nem rossz, hogy viszek magammal egy időgépet, mondhatni zseniális!
![]() ![]()
Lehet, hogy (még) működik, a filmekben már annyiszor emlegetett, "nem avatkozunk bele a múltba, mert akkor megváltozik a jövő is" szlogen.
![]()
A párhuzamos univerzumok talán kötődnek a kvantummechanikához. Azt a valószínűségek uralják, egy kísérletnek rengeteg kimenetele lehet. Ők azt mondják, hogy minden egyes lehetőség, még a legbizarrabbak is végbemennek egy - a végtelen univerzum egyikében. Ha mélyebben érdekelnek a dolgok, nézz utána a kétrácsos kísérletnek , a kvantumradír kísérletnek, meg a kétrácsos kísérlet kozmikus méretű gondolat kísérletének. A józan ész fel nem éri.
De ,ha van egy időgépem, csak ki kellene próbálni!
![]() ![]()
Meglesni milyen volt.
![]() Mondjuk én leginkább a piramisok építésére lennék kíváncsi első körben.
Na de, ha meglátnak az építők és istenként kezdenek tisztelni, amint kilépsz a készülékből épp az építés közepén, azzal nem befolyásolod a múltat\jövőt?
![]() ![]()
Jogos, de ha az időgép egy medálban van elrejtve, és az érkezéskor senki nem lát?
Az sem kizárt, hogy olyanokkal is összefutnék, akiknek (jóval) nagyobb a technikai tudása.
Személy szerint nem utaznék az időbe. Szerintem minden így jó, ahogy van, születünk, élünk, tönkretesszük magunk, meghalunk... Ahhoz, hogy valaki, ésszel, vegye a bátorságot az időutazáshoz, meg kéne érteni az ember működését. Jelenleg még azt sem tudjuk, tudják a tudósok, hogy az emberi agy, hogy működik, és mit miért csinál/tesz, és hogyan.
Persze ész nélkül lehet utazgatni az időben, csak valószínű több kárt tennénk, mint hasznot. A világot nem kell jobb útra terelni. Minden ami eddig történt, vagy történni fog, valami jónak, vagy rossznak a kezdete vagy vége, az emberiség szempontjából, ami relatív. Tehát nem az a kérdés, hogy "ha utazhatnék a időben, mit változtatnék meg?", hanem az, hogy van-e jogom, vagy van-e joga bárkinek bármit is megváltoztatni a múltban? Szerintem nincs. Addig amíg nem tudjuk eldönteni, hogy ki a, csúnya szóval bolond, szellemi fogyatékos, és ki "normális", addig ilyesmin (időutazás) nem is kéne gondolkodni.
Sőt, az egyik továbbgondolása is lehet ennek, hogy lehet, azért tesszük tönkre magunkat, mert mondjuk egyszer valaki által már történt valamilyen belenyúlás a jövőből, a múltba... sose lehet tudni, nincs rá sem cáfolat, sem bizonyíték sem, de ez is egy eshetőség.
![]()
Az, hogy tönkretesszük magunkat szerintem evolúciós folyamat természetessége.
Az életképtelen faj kipusztul. Mert eszünk lett, emiatt van ilyen világ, személyre bontva a kapitalizmus törvényszerűsége hozza. A termelésőrület, fogyasztásőrület, minél többet, jobban, stb. Csak beledöglünk ha lépést tartunk, akkor is, ha lemaradunk. Puritán egyszerű a megfogalmazásom, a dolog sokkal összetettebb, de talán érthető mit akarok mondani.
Két bolygó beszélget.
-Hogy vagy? Rég láttalak. -Ne is beszéljünk róla! Emberem van! - Á! Az nekem is volt, de már elmúlt! A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2013
Idézet: „Ha a piramisos elméleted helyes lenne, csak találnánk már valami kicsorbult eszköz maradványt, vagy egyszerűen egy jövő szendvics csomagoló anyagot, elszakadt szkafandert, a kitermelés helyén is csak lennének erre utaló nyomok” Persze hogy nem találsz semmit, azzt mar ma tudjuk ha vissza mennénk a múltba érintetlenül kell hagyuk ahhoz hogy a jelen ne változón, ahonnan visszautaztunk, volt is egy ilyen film "pillangó hatás' vagy mi volt a címe. Egy jövőből visszatért ember aki ugyebár mar meg többet tud a dolgokról mind mi, biztosan nem követne el ilyen hibát.
Jópofa ez az időutazás dolog. Kissé úgy néz ki, hogy a megközelítése még a lapos Föld elmélet környékén található. Egy aspektus valahogy sosem kerül elő.
![]() Mert azt tegyük fel, hogy elmozdulunk az időben. Ilyenkor villognak a fények, szemben forog a kamera, issza a kávét a rendező és alig valaki gondol arra, hogy közben a tér meg elmegy a fenekünk alól, mert minimum a Föld mozog. Tehát megcsinálod az időgépet, elküldöd magad a múltba egy percre, hogy működik-e minden rendesen, aztán visszatérsz a tér azon pontjára, ahonnan indultál. Közben a Föld elpörög alattad úgy 465 métert, meg repül is egy keveset (kb. 28,8km-t), úgyhogy szép esélyed van arra, hogy megtekintsd szülőbolygónkat vagy felülről, vagy belülről. Nincs kizárva, hogy rengeteg időutazó repked jégkockában az ekliptika síkjában, vagy mint a mazsola a bejgliben elhelyezkedett a mélyben. Az a gyanúm, hogy az időgép feltalálásánál is nagyobb feladat belőni úgy az érkezési pontot, hogy a ma már ismeretlen domborzati viszonyok között se a homok alá 50m-re, se a levegőbe 2km-re ne érkezzen a feltaláló. ![]() Idézet: „Az nekem is volt, de már elmúlt!” Kiegészíteném: önmagától múlt el.
Idézet: „ha vissza mennénk a múltba érintetlenül kell hagyuk ahhoz hogy a jelen ne változón” Ha mi esetleg nem is tudnánk, a jövőnkben biztos lesz olyan, aki tudja. Mert ha mi kitaláljuk az időgépet, az utódainknak tuti lesz olyan. Ha meg elég sokáig elnyúlik a jövő, mindig lesz valaki, aki visszanyúlhat és megérdeklődheti, hogy hogyan is gondoltuk pl. a szemetelést a mezozoikumban. Olyan ez, mint az az alaptörvény, hogy mindenkinek van valahol egy főnöke, akárhol áll a ranglétrán. ![]()
Ácsi-ácsi!
Ha lehetséges lenne az időutazás, akkor már valaki visszajött volna, nem? ![]() Bár ez a kérdés is egy nagy mélységű vitát indít el... Prendick: na végre valaki! Én is kb. ezt írtam: Bővebben: Link.
Érthető. De ezek a dogok relatívak. Azt mondod, hogy "Az életképtelen faj kipusztul.". De mitől életképtelen egy faj? Kinek van joga életképtelennek nyilvánítani egy fajt? Persze sok-sok tényező befolyásolja egy faj születését vagy kipusztulását, de a mai világban sajnos az emberi gyarlóság, egoizmus, és hatalomvágy a legnagyobb tényező a földön.
Teljesen igaz, nem figyeltem elég részletesen a vita menetét. De így legalább kaptál egy pártatlan megerősítést. Nagy szó ez a tudományban. Ha egyedül állítasz valamit, mindenki hülyének néz, de ha be tudsz mutatni legalább még egy hasonlót, a világ másik feléről, automatikusan vitára alkalmasnak minősül a teóriád és jegyezni kezdik.
![]() Idézet: „de a mai világban sajnos az emberi gyarlóság, egoizmus, és hatalomvágy a legnagyobb tényező a földön.” Többek között ezért pusztulhat ki. Illetve tönkreteszi környezetét, és ezzel -meg mással- önmagát.
Szerintem élnek köztünk időutazók. Pl. Chuck Norris
Van Gogh már megfestette. ![]()
Hát a kalap meg a háttér színe nem egyezik.
![]() simpi: de a ruhát miért fogta fel a fal?
Mivel az emberi faj evolúciós rendszerben létezik, ezért
Idézet: önmagában pozitív kategória, hiszen a terjeszkedés és faj növekedésének egyik mozgatóereje. A baj inkább akkor keletkezik, ha véges marad a tér, sőt érezhetően véges. Ebben az esetben nem az általános terjeszkedés, hanem a lokális, egymás rovására menő törekvéseket mozgatja. „az emberi gyarlóság, egoizmus, és hatalomvágy” Ez azt jelenti emberi nyelven, hogy ha pl. kijutnánk az űrbe rendesen, akkora lehetne a hatalomvágyunk, ami csak belefér, mert van hova terjeszkedni és van mi fölött hatalmat szerezni. Ha nem jutunk, akkor addig ütjük egymást, amíg a népsűrűségünk újra eléri a kőkorszakét és lehet ismét nekifutni a pályának. Ha kissé túllövünk a célon és lenullázzuk magunkat, na akkor már biztosak lehetünk az életképtelenségünkben, vagy ha nem is mi, de az utánunk jövő hangyák biztosan. Például azért lehet, hogy nem láttunk még időutazókat, mert embereket várnánk, holott gebasz van a jövővel és inkább a hangyákat kéne lesnünk, van-e rajtuk szkafander. ![]()
Nyomtalanul nem tűnik el semmi...Még a jövőből jött emberek sem.
Ühümm.. csak éppen ha kiírtunk mindent magunk körül, akkor már csak a szilícium alapú életnek hagytunk életteret. Azt meg ki figyeli, hogy a gépemben a processzor mikor szeretne nősülni? :o) Hangyák már rég nem lesznek.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |